اصلا چرا آموزش زبان انگلیسی انقدر مهم است؟ خوب مشخص است. دانستن زبان فقط برای آنها که قصد مهاجرت دارند نیست. هر کسی در هر شرایطی به نوعی به آموزش زبان انگلیسی نیاز دارد. اگر دانشجو هستید برای سرچ کردن، خواندن منابع اصلی، مقاله نوشتن یا در سطح بالاتر، برای شرکت در سمینارها و کنفرانسهای بین المللی به اموزش زبان انگلیسی نیاز دارید. اگر کار میکنید که شرایط بحرانیتر است.
جالب اینجاست که کلی امکانات جورواجور برای آموزش زبان انگلیسی در ایران پیدا میشود. کلاسهای زبان از ترمیک گرفته تا آنها که برای آیلتس و تافل برگزار میشوند. معلم خصوصی که هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین آموزش زبان انگلیسی میکند. گروههای مکالمه در واتس اپ که زبانآموزان با هم تشکیل میدهند که اسپیکینگ تمرین کنند. کانالهای تلگرامی زبان یا پیجهای اینستاگرام آموزش زبان انگلیسی که هر روز پست میگذارند. پادکست، جزوه یا اپلیکیشن موبایل که به راحتی قابل خریداری یا دانلود هستند.
هر کسی یک مدل است
نکته مهم دیگر آدمها هستند! آدمها اهداف و شرایط متفاوتی دارند. فردی را در نظر بگیرید که قصد مهاجرت دارد. مهاجرت تحصیلی یا کاری هم فرقی نمیکند. این فرد هم برای سفارت و هم برای ارتباط برقرار کردن در خارج از کشور نیاز به آموزش زبان انگلیسی دارد. حالا به جزئیات بپردازیم. این فرد زمان کمی دارد. در واقع باید در کوتاهترین زمان ممکن آزمون زبان بدهد. همه اینها به کنار کلی هم مشغله دارد.
جدای از اینها روشهای یادگیری آدمها با هم فرق دارند. بعضیها در گروهها و به صورت دسته جمعی بازده بیشتری دارند و بعضیها برعکس.بعضیها با فیلم و پادکست یاد میگیرند ولی بعضیها باید حتما کتاب بخوانند یا کلاس بروند.
روش سنتی کلاس زبان
از قدیم و تقریبا از نسلهای دهه 70 به بعد کلاس زبان مرسوم بوده است. دانش آموزان صبحها مدرسه میروند و عصرها دو یا سه روز در هفته کلاس اموزش زبان انگلیسی دارند. بعدتر کلاسهای فشرده آمدند. از آن کلاسهایی که به جای سه ماه، یک ماه و نیم طول میکشد ولی ساعات جلسات طولانیتر هستند. بخشی از آموزش زبان انگلیسی به شما سر کلاس داده میشود. بخش دیگر در قالب تمرین به صورت دسته جمعی با هم کلاسیها انجام میگیرید. بخش بعدی یادگیری به صورت تکلیف به شما برای خانه داده میشود.
از مزایای این روش که هنوز هم پابرجاست میتوان به محیط دسته جمعی، تعامل و تمرین با همکلاسیها، حضور مستقیم یک معلم و پوشش دادن همه چهار مهارت در کنار هم اشاره کرد. اما خوب، معایب چی؟ این روش به درد کسانی میخورد که محدودیت زمانی ندارند. کلاس زبان رفتن برای به سطح دلخواه رسیدن میتواند واقعا طولانی باشد. شاید لازم باشد چند ترم پشت سر هم وقت بگذارید. البته این موضوع بستگی به سطح شما دارد.
معلم خصوصی بگیریم؟
معلم خصوصی یک رتبه بالاتر به حساب میآید. این معلم قبل از شروع کلاس آموزش زبان انگلیسی از شما تست تعیین سطح میگیرد. و با توجه به سطح شما از نظر سواد گرامر، وکب و چهار مهارت، آموزش زبان انگلیسی را آغاز میکند. معمولا معلمهای خصوصی خودشان به منزل شما میآیند و شما وقت خود را تلف رفت و آمد نمیکنید. همچنین کل کلاس برای شماست پس تمام وقت کلاس صرف یادگیری شما میشود. اگر شما در یک مهارت ضعف بیشتری دارید این امکان هست که بتوانید روی آن وقت بیشتری سر کلاس بگذارید. از طرفی زمان این کلاسها با توجه به برنامه شما و معلمتان قابل جابهجایی هستند.
اما خوب این کلاسها گرانتر هستند. شما از انجام کارهای گروهی با هم کلاسیها محرومید. همچنین چون تنها شاگرد کلاس هستید با کسی حس رقابت نمیکنید پس اگر آدم تنبلی هستید درس نمیخوانید! در این مورد نیز مانند قبلی با توجه به سطح شما ممکن است روند آموزش زبان انگلیسی طول بکشد.
خود آموزی برای چه کسانی مناسب است؟
یک گزینه دیگر دوره خود آموزی زبان انگلیسی است. افرادی هم هستند که کلا مستقلند. این افراد معمولا به سراغ فیلم، سریال و پادکست میروند. این کار باعث افزایش دایره لغات و سرعت خواندن میشود. اما با گرامر میخواهید چه کنید؟ معمولا اگر سطح زبانتان بسیار پایین باشد نمیتوانید با خود آموزی گرامرتان را تقویت کنید. مگر اینکه دوره خود آموزی زبان انگلیسی که برای گرامر طراحی شده است را تهیه کنید.
تهیه دوره خود آموزی زبان انگلیسی که کاملا حرفه ای باشد بسیار مهم است. چون اگر یک گرامر را غلط یاد بگیرید دیگر از ذهنتان پاک نمیشود و بعد از آن هیچ معلم یا کلاس زبانی نمیتواند درستش را در ذهن شما جا بیندازد. از طرفی شما برای تمرین مکالمه به یک شریک زبان نیاز دارید که با او تمرین اسپسکینگ کنید. همچنین برای مهارت رایتینگ باید کسی باشد که رایتینگ شما را تصحیح کند و ایرادات شما را بگیرد. پس باید دوره خود آموز زبان انگلیسی را انتخاب کنید که برای رایتینگ و اسپیکینگ نیز طراحی شده باشد. در کل میتوان این طور نتیجه گرفت که دوره خود آموز زبان انگلیسی برای کسانی است که وقت کافی برای شرکت در کلاس را ندارند اما اگر در تهیه دوره دقت کنند میتوانند به طور مستقل و با کیفیت زبان خود را تقویت کنند.
روش نوین پازلینگ
از روشهای معمولی که تا الان همه ما آنها را می شناسیم که بگذریم میرسیم به دوره پازلینگ. چرا میخواهیم یک روش جدید را معرفی کنیم؟ چون اگر روشهای قبلی به طور کامل روی همه جواب میداد ما الان این همه ایرانی که راههای قبلی را رفتهاند ولی به نتیجه نرسیدهاند نداشتیم. دوره پازلینگ با روشهای قبلی کاملا متفاوت است و اتفاقا حالت سرگرم کننده و بازی دارد.
اگر بخواهیم به طور خلاصه به دوره پازلینگ بپردازیم باید بگوییم که دوره پازلینگ دقیقا با حالت پازل است. یعنی چه؟ یعنی شما گرامر و اصطلاحات انگلیسی را در دوره پازلینگ با کمک پازل یاد میگیرید. برای گرامر به کمک پازل یاد میگیرید که با کمک ارتباطی که بین یک گرامر در فارسی و انگلیسی وجود دارد به راحتی جمله انگلیسی بسازید. شما یک زمان را که در زبان مادری به آن کاملا تسلط دارید با کمک پازل در دوره پازلینگ به زبان انگلیسی نیز یاد میگیرید. از آنجایی که در این روش مشابهت سازی با زبان فارسی وجود دارد باعث میشود که گرامر برای همیشه در ذهن شما حک شود.
این پازلها شامل تمام مهارتهای چهارگانه هستند. در واقع دوره پازلینگ برای لیسنینگ، اسپیکینگ، ریدینگ و رایتینگ مجزا هستند. پس شما با توجه به ضعفی که دارید میتوانید هر کدام را که لازم دارید تهیه کنید. همچنین شما میتوانید در دوره پازلینگ هم گرامر و هم وکب و هم اصطلاحات خود را تقویت کنید. پس علاوه بر مهارتها، شما بر دانش زبان خود نیز میافزایید. دقت داشته باشید که برای برخی مهارتها چند سطح وجود دارد. در نتیجه شما میتوانید با توجه به سطح زبانتان، دوره موردنظر را انتخاب کنید.
سخن پایانی
قطعا همه ما کلاسها و کتابهای مختلف را برای آموزش زبان انگلیسی امتحان کردهایم؟ اما کدام یک از ما میتوانیم به زبان انگلیسی صحبت کنیم؟ اینکه ما گرامر بلدیم و دایره لغاتمان گسترده هست یا حتی در جملهسازی روان هستیم جواب نیست. شما وقتی میتوانید ادعا کنید که روش آموزش زبان انگلیسی که گذراندهاید مفید بوده است که بتوانید روان صحبت کنید