چنانت بکوبم به گرز گران!

محمد مهدی اسکندری، گروه سیاسی الف،   4010916102 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

به اعتقاد یک عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه، از جمله عللی که موجب می‌شود ایجاد دیالوگ و گفت‌وگو بین طرف‌های سیاسی و توده‌های مردم ایران با هرگونه اندیشه سیاسی‌ای به سختی رخ دهد، غلبه عادت «منازعه‌جویی» در فرهنگ سیاسی کشور است.

چنانت بکوبم به گرز گران!

محسن ردادی در گفت و گو با الف تصریح کرد:   فرهنگ منازعه‌جویی بدان معناست که عمل «برقراری ارتباط کلامی» ما با طرف مقابل به قصد «مغلوب» ساختن او و شکست دادنش در بحث است. به عبارتی ما وارد در هیچ دیالوگی نمی‌شویم مگر اینکه قصدمان از برقراری ارتباط «مجادله» باشد، نه «کشف حقیقت».

وی افزود: فارغ از تمجید خاص از فرهنگ سیاسی سایر مردمان جهان، باید بپذیریم مردم ایران علی‌رغم این که در برخی از موارد دارای نقاط قوت در فهم و فرهنگ سیاسی خودشان هستند؛ در مسأله فرهنگ منازعه‌جویی ضعیف ظاهر شدند، چیزی که شاید در برخی از کشورها دیده نشود و یا بهبود پیدا کرده باشد. در خیلی از مباحثات سیاسی غیر ایرانی افراد «توانایی» گوش دادن و ابراز نظر خلاف طرف مقابل را دارند.

او بیان کرد: اما در مقابل، ما ایرانیان در بحث سیاسی که از قضا به کرّات در محافل گوناگون رخ می‌دهد، یا به دنبال جلب نظر موافق طرف مقابلمان هستیم، یا اگر به چیزی غیر از باور من اعتقاد داشت، با فحش و فضیحت باید از خجالتش دربیاییم. پیش‌فرض «من هرچه بگویم صحیح است» فارغ از این‌که شخص ایرانی متعلق به کدام طیف سیاسی است در بین ما بسیار رواج دارد، برای همین اگر کسی خلاف نظر من را داشت، یا مزدور حکومت جمهوری اسلامی است یا جیره‌خوار منافقین و رسانه‌های بیگانه. به تعبیری اصلا برای ما این مسأله نهادینه نشده است که «شاید طرف مقابل صحیح می‌گوید و ما اشتباه می‌کنیم». فضای بحث برای ما میدان جنگ است و زبان نه ابزار گفت‌وگو بلکه سلاحی است تا طرف مقابل را با آن زخمی کنیم. فرهنگ منازعه‌جویی وقتی با موضوعات سیاسی آمیخته می‌شود به شخص از لحاظ روانی چنین القا می‌کند که  باید به هر قیمتی فاتح این جنگ کلامی شوی!

ردادی گفت: حال اینکه چه شد این سبک از نوع مواجهه و ادبیات وارد در فرهنگ سیاسی ما شد؟ به عقیده من از عادی‌سازان و فتح کنندگان بابِ خشونت کلامی در بحث سیاسی، برخی از برادران انقلابی ما در جبهه اصلاحات هستند. البته فراموش نکنیم بسیاری از این افراد محترم، مؤدب و آرام بوده و حرفشان را بدون خشونت بیان می‌کنند، اما از ابتدا چپ‌های انقلابی و بعد در قالب اصلاحاتِ دوم خردادی، طیف اصلاحات بعضاً زبان طعن را به جای زبان گفت‌وگو قرار داد و با کنایه و طعنه راه به کرسی نشاندن نظر خویش را پیش گرفت. نمی‌گویم لزوماً آن‌ها مقصراند اما در نهادینه کردن این مدل برخورد سهم بزرگی دارند، کافی است به نوع مواجهه خانم سلحشور و آقای صادقی در نقد مخالفین نگاه کنید. 

عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در انتها اشاره کرد: به عقیده من برای اصلاح این خصیصه نیاز است سختیِ تحمل «شنیدن» را به خود راه بدهیم. گاهی لازم است خود را در فضایی قرار بدهیم که متفاوت از ما و چه بسا بر ضد تفکر ما می‌اندیشند؛ تا از این طریق هم تحمل خود را بالا ببریم و هم نظر طرف مقابل را درک کنیم. همچنین در عین شنیدن و فهم نظر مخالف، ایده و طرح خودمان را بیان کنیم. فضا را هرچه بیشتر باید از گوشه رینگ قرار دادن طرف مقابل به سمت گفت‌وگوی متقابل کشاند. این چیزی است که به آن محتاج هستیم.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۷۹۲۵۴۶۱۰:۴۸:۱۹ ۱۴۰۱/۹/۱۸
اختلاف سیاسی و عقیدتی در همه کشورها وجود دارد و به همین خاطر ما چیزی داریم به اسم دموکراسی!
ناشناس۲۷۹۲۵۴۷۱۰:۴۹:۳۰ ۱۴۰۱/۹/۱۸
بحث اختلاف نیست... چطور مردم تحمل کنند وقتی به شکل سیستماتیک فساد و جنایت رخ می ده؟
ناشناس۲۷۹۲۵۵۰۱۰:۵۰:۴۶ ۱۴۰۱/۹/۱۸
گفتگو نباید فقط کل کل کردن باشد... اول باید شخص طرف حق را تشخیص دهد که سفارش امام علی است.
ناشناس۲۷۹۲۵۵۴۱۰:۵۲:۵۲ ۱۴۰۱/۹/۱۸
پشت هر صحبتی هدف و منظوری نهفته است. مردم بیشتر به منظور شخص واکنش نشان میدهند تا حرفش. اول بهتر است با هدف اصلی خود صادق باشیم و فریب هدف و منظور گمراه کننده دیگران را نخوریم.
ناشناس۲۷۹۲۵۵۵۱۰:۵۳:۱۶ ۱۴۰۱/۹/۱۸
در شرایط فعلی ملت که با یک مویز گرمایش میشود و با یک غوره سردیش میشود نباید اجازه داد ماهواره ها در ایران قابلیت اجرا برنامه داشته باشند
بهرام۲۷۹۲۷۰۷۱۲:۱۲:۰۷ ۱۴۰۱/۹/۱۸
بسیار عالی و نکته مهم و قابل توجه ای را بیان فرمودید در حقیقت عامل نرسیدن به یک نظر مشترک همین مورد است
ناشناس۲۷۹۲۷۹۴۱۳:۱۱:۵۱ ۱۴۰۱/۹/۱۸
بله کاملا درست است. امثال بنده در این مدت بین دوستان و اشنایان از هر جناحی مجبور به سکوت بودیم.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  2. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  3. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  4. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  5. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  6. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  7. وصله پینه کردن تا کی؟!

  8. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  11. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  12. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  13. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  14. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  15. امان از این یاغی!..

  16. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  18. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  19. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  20. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  21. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  22. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

  23. میرسلیم از FATF و قانون حجاب می‌گوید/ یک توصیه برای بوسیدن دست پزشکیان!/ ارسال پیام‌های مرموز از تهران به آمریکا

  24. فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

  25. ابوعبیده، ارتش یمن را به تشدید حملات علیه رژیم صهیونیستی فراخواند  

آخرین عناوین