انتقاد روزنامه اصولگرا از نظر مبهم شورای نگهبان درباره لایحه حجاب
روز گذشته در جریان نشست خبری هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان پرسشی در رابطه با آخرین وضعیت لایحه حجاب و عفاف مطرح شد.
وی در این نشست گفت: «در این مدت چندنفر از نمایندگان مجلس در این خصوص اطلاعرسانی کردهاند و دیگر نیازی به این موضوع نبود. این مصوبه جهت طی مراحل قانونی خود در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دارد. هر قانونی امکان اصلاح دارد و این امر از طریق لایحه دولت و از طریق طرح مجلس میتواند فرایند لازم را در مجلس طی کند. نسبت به هر مصوبهای ممکن است نظرات مختلفی وجود داشته باشد اما طبیعتاً انتظار از مجلس شورای اسلامی این است که در بررسی مصوبات دیدگاههای مختلف را بشنود و مباحث اجرایی آن را نیز درنظر بگیرد؛ شورای نگهبان فقط از جهت مطابقت با قانون اساسی و موازین شرعی مصوبات را رسیدگی میکند، در این مورد سعی کردیم رویکردهای مختلف را بشنویم؛ این مصوبه 6 مرتبه میان مجلس و شورای نگهبان رفتوبرگشت داشته است. حیطه ورود ما در جایی است که مغایرت شرعی و قانون اساسی وجود داشته باشد و ما وارد مباحث کارشناسی به این معنا نمیشویم.»
فرهیختگان درباره این موضوع نوشت: «با وجود اینکه روز گذشته سخنگوی شورای نگهبان در رابطه با آخرین وضعیت لایحه عفاف و حجاب، سخنانی مطرح کرده بود اما ظاهراً شورای نگهبان همچنان ترجیحش این است که موضع خود را نسبت به این لایحه مبهم نگه دارد.
علیرغم اینکه مرسوم بود شورای نگهبان پس از ارسال لوایح و طرحهای مختلف، در رابطه با تأیید و ردشان موضعگیری صریح و شفافی داشته باشد اما برآیند کلی و مواضع اتخاذشده این بار در رابطه با لایحه حجاب دارای ابهام و دوپهلو است و شفافیت لایحه را به عهده نمایندگان محول کردهاند، از سمتی نمایندگان مجلس در رابطه با ابلاغ این لایحه گفتگو میکنند و در سمت دیگر ماجرا ترجیح شورای نگهبان این است که سرنوشت لایحه از سوی خود مجلس شفاف شود. سرگردانی مردم و رسانهها دراینبین میان سرنوشت مبهم لایحه عفاف و حجاب، قابلتوجه است.
نهادهای مرتبط با تصویب لایحه عفاف و حجاب بهعنوان قانون، اگر از سرنوشت نهایی این لایحه خبر دارند، برای اطلاعرسانی مردم از ماجرا به رسانهها خبر نهایی را ارسال کنند.»
***
دولتهای عربی به دولتهای نیابتی اروپاییها تبدیل شدهاند
کیومرث اشتریان، دانشیار علوم سیاسی دانشگاه تهران در شرق نوشت: «موضع اتحادیه اروپا درباره «اشغالگری» جزایر سهگانه از سوی ایران یک پیام روشن دارد و آن اینکه درگیری احتمالی آینده ایران-اسرائیل را به جنگ اعراب و ایران تبدیل کند. مقدمات حقوقی برای چنین جنگی در شورای امنیت در حال فراهمشدن است. مدتهاست که دولتهایی در منطقه به دولتهای نیابتی اسرائیل تبدیل شدهاند که اردن و امارات شاخصترین آنها هستند.
اسرائیل که از آزمون جنگ موشک سرافکنده بیرون آمده، با کمک دول اروپایی به «پروکسیهای» دولتی خود در منطقه روی آورده است. کشورهای کوچک و ثروتمند که در تقسیم کار بینالمللی اقتصادی و سیاسی نقش میپذیرند، در واقع چارهای ندارند جز آنکه در عمل به دولتهای نیابتی تبدیل شوند.
عنوان شیک و مجلسیِ «نقشیابی در تقسیم کار بینالمللی» نامی است برای پوشش «دولت نیابتی». درست در زمانی که افکار عمومی جهان عرب و مسلمان واکنش مثبتی به ایران در مواجهه با اسرائیل نشان داده است، همآوایی اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس وظیفه تخریب روابط ایران با اعراب را به «پروکسی»های اسرائیل در منطقه واگذار کرده است...
چه باید کرد؟ آنگاه که در کوتاهمدت نتوانید پیوندهای اقتصاد بینالملل خود را گسترش دهید و چشمانداز امیدوارکنندهای هم برای میانمدت نداشته باشید، چارهای ندارید جز آنکه قدرت نظامی خود را بیفزایید و سطح امنیتی خود را بالا ببرید. فجایع بیسابقه انسانی غزه و لبنان و حمایت یکپارچه قدرتهای اصلی غربی از سبعیت آشکار اسرائیل نشان داد که این قدرتها بهکارگیری سلاح اتمی را نیز توجیه خواهند کرد...
باید تا حد امکان این اطمینان را داد که امنیت خلیج فارس با ماست. ایران باید امنیت کل منطقه خلیج فارس را همچون امنیت سرزمین اصلی خود تلقی کند و برای جامعه بینالملل نیز این اطمینان را فراهم آورد. اما مطمئنا این کافی نیست چون رقیبان ایران و بهویژه اسرائیل در پی برافروختن آتش جنگ عربی-فارسی و کشاندن پای چین به این منازعه هستند.
گمان نکنیم که تضمین از سوی ما باعث میشود که آنان در مخالفت و دشمنی کوتاه بیایند. ما بایستی وظیفه تضمین امنیت را انجام دهیم به گونهای که حجت بر جهانیان تمام شده باشد که کوتاهی نکردهایم.»
***
حمله کیهان به همتی درباره فیلترینگ
کیهان نوشت: «همتی گفته رفع فیلترینگ یکی از اولویتهای دولت است و باید هر چه سریعتر درخصوص آن تصمیمگیری کنیم. او حتی گفته رجیستری تلفن همراه مسئلهای است که نمیتواند به این شکل ادامه یابد و باید مردم بتوانند به بهترین و جدیدترین گوشیهای تلفن همراه دسترسی داشته باشند. آنچه به نظر میرسد این است که دولت در حال پیدا کردن راهی است تا با کمک مجمع تشخیص مصلحت نظام مشکل ایران در پیوستن به FATF و حل معضل CFT و پالرمو را حل کند که دستاورد بزرگی برای دولت مسعود پزشکیان خواهد بود»...
اولا آقای همتی این روزها به جای این که درباره اقدامات ایجابی مربوط به مسئولیت خود گزارش بدهد، به جای وزیران ارتباطات و اقتصاد و امور خارجه سخن میگوید و یا به موضوعاتی میپردازد که ماهیت کاملا امنیتی پیدا کردهاند.
نکته مهم این است که موضوع فیلترینگ به خاطر کوتاهی و کج کارکردی دولت متبوع وی (دولت روحانی) درباره نظام بخشی به فضای مجازی به عنوان قاعده جاری در همه کشورها، به کشور تحمیل شد اما طیف متهم خسارتهای آن ولنگاری مجازی و فیلترینگ بعدی، قیافه طلبکاری به خود میگیرند.
ثانیا گفتن این که فلان و بهمان مسئله سیاسی یا امنیتی شرط رشد اقتصادی است و تا آن شرایط محقق نشود نمیتوان برای رونق اقتصاد کاری کرد، بدین معناست که گویندگان به ناروا منصب دولتی را اشغالی کردهاند و با بهانه تراشی میخواهند به ادای مسئولیت و پاسخگویی نپردازند.
ثالثا امثال آقایان همتی و ربیعی به جای آنکه در مباحث مورد اشاره کنشگر باشند، بیشتر در مقام منفعل و دنبالهرو نسبت به فضاسازیهای جریان سیاسی - رسانهای غربگرا رفتار میکنند و این زیبنده هیچ مقام و مدیری در کشور نیست.»
همتی: فیلترینگ فعالیتهای اقتصادی را در فضای مجازی محدود و کند کرده است
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در گفتوگو با ایلنا، درباره صحبتهاش در خصوص رفع فیلترینگ که گفته بود این مساله یکی از اولویتهای دولت است و باید هر چه سریعتر درخصوص آن تصمیمگیری کنیم، گفت: اصلا بحث من این چیزها نبود و چیزی که گفتم هم اینگونه که منعکس شده نبود.
وزیر اقتصاد و دارایی تاکید کرد: نظر شخصیام این است که فیلترینگ اصلا هیچ اثری نگذاشته است، فقط یک مقداری فعالیتهای اقتصادی را در فضای مجازی محدود و کند کرده است بنابراین طبیعی است که حل این مساله در اولویت است.
وی ادامه داد: با این حال، این مساله، کاری نیست که من پیگیری کنم. من وزیر اقتصاد هستم و نظرم را گفتهام انشاالله مسئولین مربوطه پیگیری میکنند.
***
دو طرح مهم دولت برای عدالت اجتماعی
ایران نوشت: «اگر دولت پزشکیان فعلاً در ابتدای راهِ یک «تحول و بهبود کلان ساختاری» در کشور است، حداقل میتواند تغییراتی ایجاد بکند که در آینده به همان «تحول و بهبود کلان ساختاری» بینجامد. تلاش برای «اجرای طرح پزشک خانواده» و «طرح ویژه نهضت محرومیتزدایی از فضاهای آموزشی» دو کاری است که دولت با این رویکرد و با این هدف، برای خود تعریف کرده است.
در نهضت محرومیتزدایی از فضاهای آموزشی، هدف اصلی تحقق عدالت آموزشی در کشور است. در این طرح پس از بررسی وضعیت فضاهای آموزشی بویژه در نقاط محروم کشور و همچنین نظام ساماندهی مدارس کانکسی، سنگی، یا مدارس با تراکم بالای 35 نفر، محرومیتزدایی از فضاهای آموزشی کشور دنبال میشود...
در طرح پزشک خانواده یا نظام ارجاع، که قرار است برای همه ایرانیان و در چهارچوب شبکه سراسری بهداشت و درمان اجرا شود، برنامه دولت این است که همه مردم تحت پوشش این طرح قرار گیرند.»
***
آمار بالای تخلفات در حوزه شوراهای شهر و شهرداریها
فرهیختگان نوشت: «بررسیهای خبرنگار ما از رصد اخبار مربوط به دستگیری و بازداشت اعضای شوراهایشهر و شهرداران نشان میدهد طی سالهای 1400 تا هفتماهه نخست امسال تعداد 430 نفر از اعضای شورایشهر و شهرداران در کشور بازداشت شدهاند. این عدد را درکنار دستگیری 433 نفر طی سالهای 1397 تا 1399 قرار دهیم، تعداد دستگیریها به 863 نفر میرسد که در نوع خود قابلتأمل است.
به نظر میرسد قبل از هر چیزی باید ارتباط فساد را با گلوگاههای آن شناخت. اینکه چرا در مدیریت شهری فساد زیاد بوده است، دلایل مختلفی دارد. یکی از گلوگاههای فساد در مدیریت شهری کشور حوزه ساختوساز ساختمانی است. بررسیها نشان میدهد تخلفات ساختمانی در شهرها و خصوصاً کلانشهرهای ایران ازجمله موارد بالای فساد در کشورند.
از این منظر بررسی و مطالعه تخلفات ساختمانی، شناسایی علل بروز تخلفات ساختمانی، ریشهیابی و آسیبشناسی این موضوع ازاینحیث که میتواند در اجرای مؤثر ضوابط و مقررات ساختوساز شهری، کاهش فساد و زدوبند در مدیریت شهری، کاهش و جلوگیری از تخلفات، شناسایی نیازهای منطقی و اصولی مردم و تجدیدنظر در ضوابط نقش مؤثری داشته باشد؛ حائز اهمیت است.»
***
انتقاد فعال سیاسی اصلاحطلب از بزرگنمایی عدد عدم مشارکت
محمد نعیمیپور، عضو جبهه مشارکت و نماینده مجلس ششم در گفتگو با هممیهن این موضوع را که آمار عدم مشارکت در انتخابات 50 درصد اعلام میشود مورد انتقاد قرار داد و گفت:«با غلو کردن مشکلات کشور حل نمیشود و تنها باید بر واقعیات تمرکز کرد. این آمار ۵۰ درصدی از کجا آمده است؟ باید بگویند که چرا به این عدد استناد میشود؟ در کدام کشور 100 درصد مردم رای میدهند؟ به نظر من متوسط شرکت مردم ایران در انتخابات ۶۵ درصد بوده و هرگز 100 درصد نبوده است. بنابراین باید این موضوع را شفاف کنند که چرا به 50 درصد استناد میکنند؟50 درصد عدد بزرگی است، چرا باید این کار را بکنیم؟»
او معتقد است دلیل اکثر افراد قهرکرده با صندوقهای رای، مشکلات اقتصادی و معیشتی است و این مسئله در اکثر نظرسنجیها به اثبات رسیده است:«البته درصدی هم هستند که برایشان آزادیهای سیاسی و اجتماعی مهم است اما این تعداد 50 درصد نیستند. نکته آن است که علت عدم رفع مشکلات اقتصادی، نبود وفاق است؛ به این معنا که نوعی پوپولیسم مخرب به اصطلاح سیاسی در اردوگاههای سیاسی کشور وجود دارد به همین دلیل وقتی مسئلهای مطرح میشود گروههای سیاسی به جای ارائه راهکار با یکدیگر مقابله کرده و میخواهند حرف خود را به کرسی بنشانند.»
نعیمیپور این را هم میگوید که از زمان روی کارآمدن پزشکیان گروههای تندرو سعی میکنند فضای سیاسی را با ادبیات خود پر کنند و بر اساس آن طرف مقابل خود را بزنند بدون آنکه برایشان مهم باشد این رفتار آنها چه تاثیری بر اقتصاد کشور میگذارد.
او علت سهمخواهی جریانات مختلف را ماندگاری در قدرت بدون توجه به منافع مردم میداند:«مثلاً در موضوع گشت ارشاد که حتماً هم باید جلوی آن گرفته شود، عدهای دوست دارند گشت ارشاد باشد تا بگویند آنچه ما میخواهیم نیست بدون آنکه برایشان مهم باشد که چنین روندی به کجا ختم میشود.»
نماینده پیشین مجلس تاکید میکند که وفاق ملی باید حول این موضوع باشد که مردم ایران به آرامش یکدست سیاست در اقتصاد، سیاست و فضای مجازی برسند و رسانهها هم از ایجاد تنش و التهاب در جامعه حذر کنند:«امروز یکی از مهمترین موضوعات کشور این است که آیا اسرائیل نسبت به یک حمله بزرگ اقدام میکند و ایران درگیر جنگ میشود یا نه؟ اینکه چه فردی وزیر و مدیرکل شود خیلی هم برای جامعه مهم نیست. در چنین فضایی باید ذهن مردم را نسبت به خسارات جنگ آگاه و اعلام کرد که باید چه کنیم تا دشمن بر کشور ما طمع نکند. بنابراین وفاق به معنای همراهی و همدلی با جناح مشخص نیست بلکه وفاق برای ایران و حل مشکلات مردم است و باید نسبت به حل مسائل مردم اقدام کرد. همچنین وفاق حکومت با مردم هم برای استحکام و دور نگه داشتن طمع دشمن نسبت به ایران ضروری است. هر زمان به این نقطه رسیدیم وفاق معنا مییابد.»
***
هشدار مجدد عراقچی به آمریکا
به گزارش ایسنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که طی روزهای جمعه و شنبه در ترکیه حضور داشت، در گفتوگو با یک شبکه ترکیهای، به رژیم صهیونیستی و آمریکا درباره هرگونه حمله به ایران هشدار داد.
عراقچی درباره تهدید رژیم صهیونیستی به حمله تاسیسات هستهای ایران و اینکه خط قرمز ایران چیست، ابراز داشت: اساسا هر حملهای خط قرمز ماست و به هیچ وجه بیپاسخ نمیماند؛ در واقع هر طور که رژیم صهیونیستی حمله کند، مشابه آن جواب میدهیم. معطل نمیکنیم اما عجله هم نمیکنیم. اسرائیل پاسخ متناسب به هر حمله علیه ایران را دریافت خواهد کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با اشاره به حمله و پاسخ اخیر ایران به جنایتها و اقدامات رژیم صهیونیستی نیز تاکید کرد: موشکهای ایران که به اهداف مورد نظر خود اصابت کرد تنها مراکز نظامی را مورد هدف قرار داد. ما به تأسیسات اقتصادی یا غیرنظامی (رژیم صهیونیستی) حمله نکردیم. اکنون همه اهداف خود را در آنجا شناسایی کردهایم و حمله مشابه به اهداف آنها انجام خواهد شد.
او در ادامه اظهار داشت: اسرائیل بدون کمکهای آمریکا نمیتواند به حیات خود ادامه دهد، در لبنان و غزه نیز همینطور از سلاحهای آمریکایی استفاده میشود، اگر واشنگتن اراده سیاسی واقعی داشت، میتوانست جلوی حملات را بگیرد و اسرائیل را متوقف کند.
عراقچی با بیان اینکه برای ما «آمریکا متحد صهیونیستهاست»، گفت: اگر جنگ گستردهای در منطقه اتفاق بیفتد، آمریکا به این جنگ کشیده میشود. ما این را نمیخواهیم. جنگ میتواند به کشورهای خلیج فارس هم سرایت کند و هنوز هم با قطعیت میگویم که فرصت برای دیپلماسی وجود دارد.
***
نامه مجدد رئیسجمهور به مجلس درباره حسینزاده
محمد رشیدی عضو هیات رئیسه مجلس در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به اینکه امروز درخواست مجدد استعفای آقای حسینزاده از نمایندگی مجلس اعلام وصول شد، این درخواست هفته آینده در مجلس مطرح میشود.
وی افزود: طبق آیین نامه داخلی مجلس یک هفته بعد از اعلام وصول تقاضای استعفا، موضوع در صحن علنی مطرح خواهد شد لذا احتمال زیاد تقاضای استعفای آقای حسین زاده یکشنبه ۶ آبان در مجلس مورد بررسی قرار میگیرد.
این عضو هیات رییسه مجلس در توضیح روند بررسی تقاضای استعفا گفت: بعد از دفاعیات آقای حسین زاده و اظهارات مخالفان استعفا، رای گیری از نمایندگان صورت می گیرد که در صورت موافقت مجلس با استعفا، ایشان امکان حضور در دولت و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور را دارد.
رشیدی همچنین گفت: رییس جمهور برای بار دوم در نامهای به مجلس اعلام کرده که میخواهد آقای حسینزاده را به عنوان معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور منصوب کند.
***
انهدام حداقل ۳ فروند جنگنده پیشرفته در عملیات وعده صادق ۲
یک منبع مطلع در گفتوگو با فارس از انهدام حداقل سه فروند جنگنده پیشرفته در یکی از پایگاههای مورد حمله عملیات وعده صادق۲ خبر داد.
برآوردهای اطلاعاتی نشان میدهد رژیم صهیونیستی چند روز پیش از عملیات موشکی ایران تعداد زیادی از جنگندههای خود را از بیم آسیب در حمله موشکی، در پایگاههای هوایی کشورهای همسایهاش مستقر کرده بود.
تصاویر ماهوارهای منتشر شده آسیب به آشیانه F۳۵ در عملیات موشکی ایران را تأیید میکند، اینتل اسکای تأیید کرده است حداقل 40 نقطه از پایگاه استراتژیک نواتیم در صحرای نقب مورد اصابت موشکهای ایران قرار گرفتهاند. مؤسسه تحقیقاتی میدلبوری نیز اذعان کرد حداقل 3 شلتر جنگنده F۳۵ در حمله موشکی ایران مورد اصابت قرار گرفته است.
عملیات وعده صادق در دو زمان 3 دقیقهای جمعاً به مدت 6 دقیقه انجام شد که طی آن 200 موشک پرتاب و 90 درصد اصابت داشته است.