۱۰۰ سال عمر کنید، بعدش خانه دار می شوید!

زینب سادات فخرایی، گروه اقتصادی الف،   4031204027 ۳۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

به گفتۀ علی ربیعی، مدت انتظار خرید خانه در کشور به ۱۰۰ سال رسیده است. این عدد به وضوح بحران مسکن در کشور را نشان می‌دهد. بحرانی که به تایید کارشناسان مسکن، نتیجۀ بی‌عملی و بی‌ارادگی دولت و وزارت راه و شهرسازی در حوزۀ مسکن است.

۱۰۰ سال عمر کنید، بعدش خانه دار می شوید!

علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، اخیراً اعلام کرده است که مدت زمان انتظار برای خانه‌دار شدن در ایران به ۱۰۰ سال رسیده است؛ رقمی که نشان‌دهندۀ وضعیت بحرانی مسکن در کشور و فاصله‌ای چشمگیر با استانداردهای جهانی است. طبق تعریف سازمان ملل، مدت زمان طبیعی برای دستیابی به مسکن نباید از ۱۵ سال فراتر رود، آن هم مشروط به اینکه خانوارها بتوانند ۳۰درصد از درآمد سالانۀ خود را پس‌انداز کنند. لازم به ذکر است که امید به زندگی در میان ایرانیان، 77.3 سال است.

این‌درحالی است که تورم سالانۀ ۴۱.۵درصدی در بخش مسکن و اجاره‌بها، سهم ۴۲.۶درصدی مسکن در هزینه‌های خانوار و میانگین قیمت ۸۸.۵میلیون تومانی هر مترمربع واحد مسکونی، خانه‌دار شدن را برای بسیاری از مردم به رؤیایی دور از دسترس تبدیل کرده است و باتوجه به کارنامۀ دولت در 6 ماه گذشته، به‌نظر می‌رسد که وزارت راه و شهرسازی، برنامه‌ای برای حل این بحران ندارد.

بهزاد عمران‌زاده، کارشناس مسکن، معتقد است: «باتوجه به عملکرد ۶ ماه گذشته، دولت چهاردهم اراده‌ای برای حل مساله مسکن ندارد.» به عقیدۀ او کم‌کاری دولت در حوزۀ مسکن، نگران‌کننده است. 

شاخص‌های دسترسی به مسکن؛ فاصله‌ای بعید از استانداردهای جهانی

شاخص «دسترسی به مسکن» یکی از معیارهای بین‌المللی برای سنجش رفاه ملکی خانوارهاست. طبق استانداردهای جهانی، این شاخص باید زیر عدد ۵ باشد تا یک خانوار بتواند طی حداکثر ۵ سال، با درآمد سالانه خود صاحب مسکن شود. اگر هزینه‌های ضروری خانوار نظیر خوراک، پوشاک و حمل‌ونقل را در نظر گرفته شود، خانواده‌ها باید بتوانند با پس‌انداز ۳۰درصد از درآمد سالانه خود، طی ۱۵ سال خانه‌دار شوند. این شاخص در ایران فاصله‌ای چشمگیر با استانداردهای جهانی دارد. به گفته علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، مدت زمان انتظار برای خرید خانه در ایران به حداقل ۱۰۰ سال رسیده است؛ رقمی که حتی از امید به زندگی ایرانیان که ۷۷ سال است، فراتر می‌رود. 

براساس آمار مردادماه ۱۴۰۳، میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در تهران ۸۸.۵میلیون تومان است. بنابراین، خرید یک واحد مسکونی ۱۰۰ مترمربعی به بودجه‌ای معادل ۸میلیارد و ۸۵۰میلیون تومان نیاز دارد، بدون آنکه تورم سالانۀ ۴۱.۵درصدی مسکن حساب شود. این‌درحالی است که حداقل دستمزد ماهانه در ایران ۷میلیون و ۱۶۶هزار تومان است. حتی با فرض اینکه یک خانوار بتواند ۳۰درصد از این درآمد را در اقتصاد تورمی پس‌انداز کند، میزان پس‌انداز سالانه آن‌ها حدود ۲۵میلیون تومان خواهد بود. با این نرخ پس‌انداز، یک خانواده با حداقل دستمزد سالانه باید بیش از ۳۵۰ سال صبر کند تا بتواند یک واحد مسکونی متوسط را در تهران خریداری کند! 

افزون بر این، بحران دسترسی به مسکن در ایران با شاخص «سهم مسکن از کل درآمد خانوار» نیز آشکار می‌شود. براساس استانداردهای بین‌المللی، اگر بیش از ۳۰درصد از درآمد خانوار صرف مسکن شود، آن خانوار در وضعیت فقر مسکن قرار دارد که  در ایران، این سهم به‌طور میانگین به ۴۲.۶درصد رسیده است. این ارقام نه تنها نشان‌دهنده فشار اقتصادی شدید بر خانوارهای ایرانی است، بلکه گویای وضعیت بحرانی و نبود برنامه‌ریزی مؤثر در حوزه مسکن نیز هست.

۱۰۰سال انتظار خرید خانه، دستاورد بی‌عملی دولت

به گواه آمارهای رسمی، وزارت راه و شهرسازی ۱.۸میلیون هکتار زمین در محدودۀ شهرها تحت مالکیت خود دارد که دولت امکان تولید مسکن را در این زمین‌ها دارد. بنابراین بحران مسکن نه به دلیل کمبود زمین و امکانات، بلکه به دلیل بی‌برنامگی و بی‌ارادگی دولت در حل معضل مسکن است.

بهزاد عمران‌زاده، کارشناس مسکن، دراین‌خصوص گفت: «دولت در ۶ ماه گذشته فقط یک جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی را تشکیل داده است. همچنین به مسکن در لایحه بودجه کم‌توجهی شده و تکالیف قانون جهش تولید مسکن و واگذاری زمین در قانون جوانی جمعیت نامعلوم است.»

این اظهارات به‌وضوح نشان می‌دهد که دولت هیچ اراده‌ای برای اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های مسکن ندارد. از سوی دیگر، ایرج رهبر، رئیس انجمن انبوه‌سازان مسکن استان تهران، عامل رکود بازار مسکن را کمبود نقدینگی، بروکراسی‌های اداری و برخی دستورالعمل‌های غیرکارشناسی می‌داند و بیان کرد: «رکود در بازار مسکن از یک سو و کمبود نقدینگی و بروکراسی‌های اداری و برخی دستورالعمل‌ها از سوی دیگر باعث شده تا سازندگان و انبوه‌سازان رغبتی برای ساخت مسکن نداشته باشند.» 

در کنار این اظهارات، دکتر سید امیر منصوری، استاد دانشگاه تهران، نیز به وضعیت بحرانی مسکن اشاره کرد و گفت: «با دست فرمان فعلی دولت در مسئله مسکن به جایی نمی‌رسیم. ۵ ماه وقت زیادی برای سیاستگذاری مسکن است اما دولت درگیر مسائل فرعی شده است.» باوجود آنکه نیاز به ساخت‌وساز سالانه ۹۰۰ تا ۹۵۰ هزار واحد مسکونی در کشور وجود دارد و ساخت یک میلیون مسکن در سال، تکلیف قانونی دولت است، به استناد رهبر تنها کمتر از ۳۰۰هزار واحد در سال ساخته می‌شود. دستاورد بی‌توجهی و بی‌ارادگی دولت برای حل بحران مسکن این است که درحال حاضر مردم باید حداقل ۱۰۰ سال در انتظار خرید خانه بمانند.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۹۷۱۵۲۱۰:۱۱:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۴
مردم از چند دولت اخیر غیر از شعار چیزی ندیده اند و این روند ادامه دارد.
ناشناس۳۷۹۷۲۰۰۱۱:۱۷:۰۵ ۱۴۰۳/۱۲/۴
بهترین سیاست ممکن در شرایط فعلی، سرمایه گذاری در شهرهای کوچک در زمینه ساخت ساختمان و ایجاد شغل های مولد و در نتیجه ترغیب مهاجران برای برگشت به موطن اصلی خود است. هرگونه سرمایه گذاری در کلان شهرها در زمینه مسکن و اشتغال زیانبار است.
فرشید۳۷۹۷۲۴۴۱۱:۵۹:۲۵ ۱۴۰۳/۱۲/۴
هم وطن عزیز همه مهاجران در زادگاه خود مسکن و سرپناه دارند ولی شغل و کار و درآمد ندارند که به مهاجرت مجبور می شوند
ناشناس۳۷۹۷۲۶۶۱۲:۱۶:۴۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
تازه مقاله تخفیف داده گفته 100 سال عمر کنید، در حالیکه باید 100 سال کار کنید، یعنی مثلا اگر یک لیسانس بگیرید که در قرن 21 ارزش دیپلم 50 سال پیش را هم ندارد، باید از 22 سالگی تا 122 سالگی کار کنی که خانه بگیری، البته مقصود از خانه یک 60 متری است!
ناشناس۳۷۹۷۲۸۲۱۲:۳۰:۱۱ ۱۴۰۳/۱۲/۴
دوست عزیز من ذکر کرده ام که دولت باید در شهرهای کوچک هم در امر ایجاد مسکن وهم ایجاد شغل‌های مولد و مفید به حال مملکت سرمایه گذاری کند.
ناشناس۳۷۹۷۵۷۸۱۷:۱۳:۵۴ ۱۴۰۳/۱۲/۴
تهران هم مسکن ندارد که به همه رایگان بدهد
ناشناس۳۷۹۷۲۵۰۱۲:۰۵:۵۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
حد اقل حقوق 13 م و ارزان ترین آپارتمان تهران 65 م یعنی با حقوق 5 ماهت میتونی یه متر آپارتمان بخری به شرطی که گران تر نشود نخوری و نپوشی و تفریح نروی و هزاران نه دیگه وجود داشته باشه
ناشناس۳۷۹۷۳۱۹۱۲:۵۷:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۴
بنظرم این وضعیت ربطی به دولتها نداره .
ناشناس۳۷۹۷۵۹۵۱۷:۵۱:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۴
نگران نباشید طبق پیش بینیهای جمعیت شناسی بزودی با رسیدن جمعیت کشور به درصد بالای سالمندی و رشد کم فرزند آوری بزودی جمعیت میانسال صاحب خانه های کهنه سالمندان فعلی خواهند شد
ناشناس۳۷۹۷۱۵۸۱۰:۱۷:۱۰ ۱۴۰۳/۱۲/۴
چرا تقصیرات رو گردن کسانی می اندازید که اصلا هیچگونه قدرتی در تغییر شرایط ندارند ‌ ؟ مقصر اصلی همه بدبختیهای ما ، سیاست خارجه ما است . وزارت راه و شهرسازی چگونه با این تورم مداوم کمر شکن ، بتواند مسیر همواری در ساخت مسکن رو پشتیبانی کنه ؟
ناشناس۳۷۹۷۲۰۶۱۱:۲۷:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۴
اینکه در کشور به تعداد بسیار زیادی خانه خالی داریم و مسئولان مالیات بر خانه خالی نمی گیرند تا این خانه ها هم وارد بازار عرضه و تقاضا شوند مربوط به سیاست خارجی است؟؟
ناشناس۳۷۹۷۳۰۸۱۲:۴۹:۴۱ ۱۴۰۳/۱۲/۴
اقتصاد بیماره همین !
محمد۳۷۹۷۱۶۰۱۰:۲۱:۲۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
جوری نوشته اید که انگار همه مشکلات مسکن تقصیر بی برنامگی دولت فعلی است. در دهه 90 که سالها قیمت ها ثابت و تورم اندک بود و ما با حقوق کارمندی و تسهیلات بانکی خانه دار شدیم شما کجا بودید؟! آیا دولت چهاردهم که شش ماه است سر کار آمده مقصر است؟
ناشناس۳۷۹۷۱۶۱۱۰:۲۳:۳۳ ۱۴۰۳/۱۲/۴
با حقوق کارمندی دولت و معلمی و کارگری بعد از 200 سال به همت مسئولان محترم خانه دار می شوید؟؟؟
ناشناس۳۷۹۷۲۵۹۱۲:۱۱:۱۹ ۱۴۰۳/۱۲/۴
بعضیها چندصدتا خونه‌ی خالی دارن
ناشناس۳۷۹۷۱۶۲۱۰:۲۳:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۴
الان باید از دولت تشکر کنیم
ناشناس۳۷۹۷۱۶۶۱۰:۲۸:۱۱ ۱۴۰۳/۱۲/۴
تا قبل اینکه دولت تدبیر در دهه 90 سرکار بیاید در طول چند دهه متوسط 50 سال می بود ولی در آن دولت به 100 سال رساندن و الان همان ها در این دولت آمدن باز بالا دارند می برند!!
ناشناس۳۷۹۷۱۷۰۱۰:۳۴:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۴
۱. خانه دار شدن در کجا؟ شهر یا روستا؟ اگر شهر، کدام شهر؟ کدام محله؟ چه مساحتی؟ ۲. در شهرهای بزرگ؟ چرا؟ توسعه نامتوازن ۳. در دنیا وضعیت چگونه است؟ چند درصد مردم برلین، لندن صاحب خانه هستند؟ ۴. در کدام کشورها خانه و زمین و مغازه در ثروت آفرینی و پولدار شدن، یشترین نقش را دارند و چرا؟
ناشناس۳۷۹۷۲۳۵۱۱:۵۱:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۴
بله همه بدبختن جز ایرانی ها 50 درصد درآمد مردم برای اجاره حداقلی ترین مسکن صرف میشود با حداقل حقوق کارگر چند متر خانه میتوان اجاره کرد؟ به جای مقایسه غلط کمی فکر کنید
ناشناس۳۷۹۷۱۹۴۱۰:۵۷:۳۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
البته به دو شرط یکی اینکه تو این ۱۰۰ سال چیزی نخورین و ۲ اینکه قیمت ها همین بمونه .. والا برو بالای ۲۰۰ سال
ناشناس۳۷۹۷۲۰۹۱۱:۳۱:۴۰ ۱۴۰۳/۱۲/۴
امروز دنيا داره مي بينه كه مردم ايران ، در خريد پياز و لوبيا و عدس و سيب زميني شان در مانده اند !
ناشناس۳۷۹۷۲۱۱۱۱:۳۳:۴۸ ۱۴۰۳/۱۲/۴
تازه اگه در صد ساله آینده قیمتها همین باشند .
صمصام۳۷۹۷۲۲۰۱۱:۳۸:۰۲ ۱۴۰۳/۱۲/۴
به گواه آمارهای رسمی، وزارت راه و شهرسازی ۱.۸میلیون هکتار زمین در محدودۀ شهرها تحت مالکیت خود دارد که دولت امکان تولید مسکن را در این زمین‌ها دارد. بنابراین بحران مسکن نه به دلیل کمبود زمین و امکانات، بلکه به دلیل بی‌برنامگی و بی‌ارادگی دولت در حل معضل مسکن است. میگیم اینها متعلق به دولت و در مالکیت وزارت صنعت است قبول... خب از کجا معلوم دولت اجازه استفاده از این همه زمین برای ساخت مسکن داشته باشد؟ بله زمین هست اما اراده ای بالاتر از دولت وجود دارد که اجازه نمیدهد این زمینها ساخته شود
ناشناس۳۷۹۷۲۲۷۱۱:۴۲:۳۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
دولت ما بعد از چند ماه یک دونه واتساپ رو تونست رفع فیلتر کنه. مسوولیت و اختیار کنار هم تعریف می شوند.
صمصام۳۷۹۷۲۳۲۱۱:۴۶:۴۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
امید به زندگی به 77 سال رسیده است اما مدت انتظار برای خانه دار شدن به 100 سال رسیده آره ....اگه بتونیم کاری کنیم که امید به زندگی به بالای 100 سال برسه اونوقت در 100سالگی میتونیم با امید تو خونه خودمون زندگی کنیم با دندان عاریه و پوشک و عصا و ...و....!
ناشناس۳۷۹۷۲۳۹۱۱:۵۶:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۴
نمی شوید، چون هر چه کار کنید دوباره خانه گران میشود
ناشناس۳۷۹۷۲۴۰۱۱:۵۷:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۴
زهی خیال باطل ، نمی شوید چون دوباره خانه گران میشود
ناشناس۳۷۹۷۲۶۱۱۲:۱۳:۰۶ ۱۴۰۳/۱۲/۴
دوست گرامی ، اکثریت مردم به خصوص قشر کارمند و کارگر و مشاغل کم در آمد ،خانه دار شدن را از ذهن خود خارج کرده اند و متاسفانه در پرداخت کرایه یا رهن سرپناه مستاصل شده اند .
ناشناس۳۷۹۷۴۹۳۱۵:۳۸:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۴
تبریک به مسئولان
باهر۳۷۹۷۷۹۵۲۱:۴۶:۲۰ ۱۴۰۳/۱۲/۴
بعداز صد سال کسی که نتوانسته یک الونک تهیه کند مسلما پول کفن و دفن خود هم ندارد و ان هم بازماندگان باید با قرض فراهم کنند.
ناشناس۳۷۹۷۹۱۳۲۳:۱۸:۵۵ ۱۴۰۳/۱۲/۴
امیدمان فقط به خداست یا حق مددی
ناشناس۳۷۹۸۰۸۶۰۲:۴۶:۳۵ ۱۴۰۳/۱۲/۵
دولت زمین به شرکت های سازنده به قیمت روز واگذار کند آنها به سرعت می سازند
yektanetتریبون

آخرین عناوین