توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 230604
چرا موضوع هسته ای مهم است
بخش تعاملی الف - سالار نامدار وندایی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۶:۴۴
معمولا هر موضوع و مسئله داخلی یا خارجی برای هر کشوری به لحاظ یکی از جهات سیاسی، نظامی، اقتصادی، فرهنگی و... مهم تلقی می شود و اغلب از آن دید غالب به موضوع نگریسته می شود، به عنوان مثال مسائل و گاهاً مشکلات موجود بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای حاشیه ی دریای خزر بر سر نحوه ی تسهیم این دریا در شرایط فعلی حول محور اقتصادی و یا حداکثر نظامی می چرخند، و کمتر جنبه های مختلفی چون سیاسی،امنیتی،تاریخی و... مطرح می شوند، این به آن دلیل نیست که جنبه هاو پارامترهای مختلف در مسائل مربوط به دریای خزر وجود ندارد،بلکه به این خاطر است که فقط پارامترهای محدودی (به علل مختلف مثلا کمتر رسانه ای شدن و کمتر مطرح شدن) در مسائل و مناسبات آن تاثیرگذار است.

در مقابل مسائل دریای خزر اگر دارای اهمیتی بیشتر از مسئله ی هسته ای نباشند، مطمئناً کمتر نیز نیستند، اما چرا سطح پرداخت ها به این دو مسئله ی هم سطح ملی یکسان نیست؟ یک علت می تواند جهان شمول تر بودن مسئله ی هسته ای باشد اما این فقط یکی از علت هاست، دلایل مختلفی می توان برای این مسئله آورد که تعدادی از آنها به شرح زیر اند:

۱.پرونده ی اتمی در ابتدا یک موضوع «کاملا فنی» بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بود، که مسائل مورد اختلافی حداکثر درباره ی تعداد سانترفیوژها و نحوه ی تامین سوخت آنها بود.

۲.در مرحله ی بعد با تصمیم جمهوری اسلامی برای غنی سازی اورانیوم در داخل کشور مسئله ی پرونده ی هسته ای وارد «فاز حقوقی» شد، که استناد به حقوق مطرح در پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای NPT از بارزترین موارد در این مرحله است.

۳.با جوسازی و سیاهنمایی منافقین در اوایل دهه ی هشتاد علیه پروژه ی هسته ای جمهوری اسلامی و طرح جدی مسائل مربوطه در شورای حکّام آژانس بین المللی انرژی اتمی علاوه بر جنبه های فنی و حقوقی، موضوع «سیاسی» نیز شد.

۴.همزمان با ارجاع پرونده هسته ای ایران از آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل و انتقال مدیریت این پرونده از وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران به شورای عالی امنیت ملی کشور،جنبه ی «امنیتی» این مسئله نیز در کنار سایر جنبه های پیش گفته مطرح شد.

۵.با اعمال تحریم های بین المللی نیز پرونده ی هسته ای نیز وجهه ی اقتصادی خود را به نمایش گذاشت.

امروز پرونده ی اتمی جمهوری اسلامی ایران یک موضوع معمولی حداقل برای ملت ایران نیست، و علاوه بر موارد پیش گفته شده ی فنی، حقوقی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی، مردم کشور موضوع هسته ای را یک مسئله ای که بطور مستقیم با «عزت» و «آبروی» ملی ارتباط دارند تلقی می کنند، و حق نیز این است که به علت گره خوردن موضوعات مختلف به موضوع هسته ای، عقب نشینی در موضوع هسته ای لاجرم و خودکار عقب نشینی در سایر حوزه ها را به دنبال خواهد داشت، این بیشتر شبیه یک «دومینو» است که اولین قطعه ی آن مسئله ی هسته ای است که فروریختنش موجب فروریختن سایر قطعات سیاسی، حقوقی، امنیتی، اقتصادی و... را به دنبال خواهد داشت که آخرین قطعه از این دومینو «عزت و اقتدار ملی» است.
 
کلمات کلیدی : سالار نامدار وندایی