توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 226793
امنیت خلیج فارس جدای از امنیت ملی ایران نیست
بخش تعاملی الف - سالار نامدار وندایی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : جمعه ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۵
«خاورمیانه» منطقه ای است که اهمیت آن تقریبا برای تمام کشورهای جهان ثابت شده است، منطقه خاورميانه و منطقه شمال آفريقا حدود ۶۳ درصد از ذخاير اثبات شده نفت جهان را در خود جاي داده اند. همچنين ۳۷ درصد از منابع گاز دنيا در اين منطقه قرار دارد. از این میزان ۵۰ درصد نفت و حدود ۳۲ درصد گاز جهان منحصرا در خلیج فارس موجود است، که باعث شده این خلیج به یک منطقه ی «استراتژیک» و همیشه ملتهب تبدیل شود.

به عبارتی دیگر «نفت» و «گاز» موجود در خلیج فارس با کارکردی دوسویه هم منبع درآمد سرشار نفتی برای کشورهای حاشیه آن و نیز مایه ی نگرانی و احساس نا امنی آن ها است، مخصوصا برای کشور جمهوری اسلامی ایران که رویکرد سیاست خارجی خود را بعد انقلاب اسلامی از وابستگی به غرب به سیاست «اتکای به خود و درون» تغییر داده است.

جمهوری اسلامی ایران با داشتن ۱۸۰۰کیلومتر طول مرز آبی در خلیج فارس]از دهانه کارون تا تنگه ی هرمز[بیشترین آسیب پذیری امنیتی و به تبع همین مسئله بیشترین حساسیت را نسبت به امنیت منطقه ی خلیج فارس دارد، حضور بیش از ۵۰ هزار نیروی خارجی در خلیج فارس به بهانه ی تامین امنیت این منطقه به شدت زمینه را برای حساسیت های امنیتی جمهوری اسلامی ایران فراهم کرده است.

تحلیل رفتارهای مقامات عالی جمهوری اسلامی حاکی از این واقعیت است که اولا بدلیل مرز طولانی این کشور در حاشیه خلیج فارس و ثانیا بخاطر نقش ویژه خلیج فارس به عنوان تنها راه آبی ممکن برای جمهوری اسلامی به منظور دسترسی به آبهای آزاد، ایران نمی تواند از حق مسلّم خود در تامین امنیت خلیج فارس و خصوصا اعمال حاکمیت تاریخی بر جزایر سه گانه]تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی [چشم پوشی کند، در واقع مجموعه ی عوامل اقتصادی، امنیتی و سیاسی موجب شده تا جمهوری اسلامی به مسئله ی امنیت خلیج فارس از روزنه ی امنیت ملی نگریسته و با حساسیت های ویژه ای مسائل مربوط به آن را دنبال کند.

از طرفی دیگر طبق نظریه ی «امنیت، یا برای همه یا برای هیچ کس» که اولین بار در جریان جنگ نفتکش ها در خلال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نمود پیدا کرد، جمهوری اسلامی سعی در قبولاندن این گزاره به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است که ؛«به میزانی که امنیت ملی ایران در اثر حضور نظامیان خارجی مخدوش شود، به همان میزان امنیت این کشورها نیز مخدوش خواهد شد» و راه حلی که بارها و بارها از سوی مقامات عالی جمهوری اسلامی برای این مسئله پیشنهاد شده، تامین امنیت خلیج فارس توسط خود کشورهای این حوزه بدون دخالیت هیچ نیروی خارجی است.
 
کلمات کلیدی : سالار نامدار وندایی