نظر منتشر شده
۱۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 338185
نگاهی به نتیجه انتخابات در تهران و مشهد
بخش تعاملی الف - سید محمد رضا قدردانی
تاریخ انتشار : شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۲۲


"نه" به جناح‌های سیاسی

در طول روزهای سپری شده از انتخابات ۷ اسفند، تحلیل نتایج به دست آمده در شهرهای مختلف، سوژه داغ رسانه‌ها بوده و هر کدام کوشیده‌اند از منظر خود، جریان سیاسی پیروز را معرفی کنند. نوع رأی مردم و این که اصولگرایان و اصلاح‌طلبان - هیچ کدام - نتوانستند غلبه مطلق بر رقیب داشته باشند، باعث شده هر دو اردوگاه سیاسی سنتی کشور، انتخابات دور اول مجلس دهم را با رضایت نسبی به پایان برسانند و در عین حال، در حوزه‌هایی که ناموفق بوده‌اند، به بررسی دلایل شکست بپردازند.

در یادداشت پیش رو، فارغ از نگاه جناحی، به دنبال درک «پیام رأی مردم» هستیم و بدین منظور، لیست منتخبین تهران و مشهد را - به عنوان دو کلانشهری که نتیجه انتخابات‌شان کاملاً باهم متفاوت است ‌- از باب نمونه واکاوی می‌کنیم. نکات مطرح، می‌تواند به کل کشور تعمیم یابد:

تهران به کام اصلاح طلبان، مشهد به کام اصولگرایان
۱. دو پاراگراف زیر، نمایی کلی از نتیجه انتخابات در تهران و مشهد به دست می‌دهد:

در پایتخت، نتیجه‌ای دور از انتظار حاصل شد؛ به طوری که شاید خوش بین ترین طرفداران جریان اصلاحات توقعش را نداشتند: «لیست ائتلاف اصلاح‌طلبان و حامیان دولت، تمام ۳۰ کرسی تهران در مجلس را از آن خود کرد.»

از سوی دیگر، در دومین شهر بزرگ کشور، اوضاع ۱۸۰ درجه متفاوت بود: «در شرایطی که اصولگرایان مشهدی به وحدت نرسیدند و حداقل با سه لیست اصلی تحت عناوین ائتلاف اصولگرایان، جبهه پیروان خط امام و رهبری و اصولگرایان اعتدالی در رقابت انتخاباتی حاضر بودند، نامزدهای لیست ائتلاف، از رقبای هم‌جناحی و رقبای اصلاح‌طلب پیشی گرفتند و تمام ۵ کرسی مشهد در خانه ملت را فتح کردند!»

چرا تهرانی‌ها به اصلاح‌طلبان و مشهدی‌ها به اصولگرایان رأی دادند؟! مطالبات مردم این دو شهر متفاوت است؟!

۲. در بیان چرایی رأی آوردن اصلاح‌طلبان در پایتخت، در چند روز اخیر تحلیل‌های مختلفی ارائه شده و برخی نویسندگان و گویندگان، سبک زندگی متفاوت و مطالبات سیاسی، فرهنگی مغایر با سایر مناطق را به عنوان دلیل رأی تهرانی‌ها به لیست امید مطرح کرده‌اند.

صرف‌نظر از این موضوع، اگر از دید مردم به انتخابات نگاه کنیم، در شرایط امروز کشور، اکثریت ایرانی‌ها (چه تهرانی، چه مشهدی و چه ساکنان سایر شهرها و روستاها) مشکلات معیشتی را دغدغه اصلی خود می‌دانند و توقع دارند نمایندگان‌، نگرانی‌های اقتصادی آن‌ها (هم‌چون بیکاری، تورم و رکود) را در صدر پیگیری‌های خود قرار دهند. به بیان دیگر، قانونگذاری و نظارت در جهت ایجاد تحول جدی در سفره‌‌ مردم، درخواست عمومی از منتخبان است. از این منظر، چه پایتخت‌نشینانی که به اصلاح‌طلبان و اعتدالیون رأی داده‌اند و چه مشهدی‌هایی که اصولگرایان را به عنوان نماینده به مجلس فرستاده‌اند، مطالبه مشترکی دارند.

"نه" به جناح های سیاسی
۳. نکته‌ای که شاید مورد غفلت واقع شده است، میزان رأی پایین نامزدهای پیروز در دو کلانشهر تهران و مشهد است. در تهران با وجود این که منتخب اول مردم (محمد رضا عارف) ۴۶.۷۵ درصد آراء مأخوذه را به خود اختصاص داد اما متوسط آراء فهرست پیروز (لیست اصلاح‌طلبان و حامیان دولت)، ۳۵.۱۳ درصد بود.

در مشهد هم اوضاع چندان متفاوت نبود. بالاترین رأی امیرحسین قاضی‌زاده بود که با ۳۸۴۰۷۷ رأی، معادل ۳۳.۰۱ درصد آراء را از آن خود کرد. در این شهر، متوسط آراء فهرست پیروز (لیست ائتلاف اصولگرایان)، ۳۰.۶۵ درصد از کل آراء مأخوذه بود.

بنابراین، اگرچه به موجب قانون، منتخبان تهران و مشهد توانستند با کسب بیش از ۲۵ درصد آراء، در همان دور اول راهی خانه ملت شوند، اما توجه در آمار بالا، حداقل دو نکته را روشن می‌کند:

الف) علی‌رغم پیروزی لیست ائتلاف اصلاح‌طلبان و اعتدالیون در تهران و لیست ائتلاف اصولگرایان در مشهد، دو جناح سیاسی اصلی کشور حتی در شهرهایی که پیروز شده‌اند، نتوانستند بخش قابل توجهی از رأی دهندگان را با خود همراه سازند. بنابراین، اگر قانون، کسب اکثریت بیش از ۵۰ درصد آراء را برای پیروزی در دور اول انتخابات مجلس ملاک قرار می‌داد، الآن تکلیف هیچ کدام از نمایندگان تهران و مشهد مشخص نشده بود!

ب) با توجه به فضای دوقطبی حاکم بر انتخابات و دعوت سیاسیون اصلاح‌طلب و اصولگرا به رأی لیستی، اگر مردم از عملکرد این دو جناح رضایت داشتند، لیست‌های پیشنهادی باید با اقبالی بسیار بیشتر از وضعیت کنونی همراه می‌شد؛ در حالی که مدنظر قرار دادن متوسط آراء فهرست‌های پیروز (در تهران حدود ۳۵ و در مشهد حدود ۳۰ درصد از کل آراء مأخوذه) نشان می‌دهد گروه زیادی از مردم دعوت جناح‌های سیاسی را نپذیرفته‌اند. به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبان و اصولگرایان باید هر چه سریع‌تر، روش‌های سیاست‌ورزی و عملکرد چهره‌های منتسب به خود را بازنگری کنند.
 
کلمات کلیدی : سید محمد رضا قدردانی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۰۷:۳۴:۵۴
بنده به اصلاح طلبان رای دادم و اولین انتظارم توسعه سیاسی و آزادیهای فردی است . چون اقتصاد حالا حالا ها به لطف بعضیا کار داره (3599873) (alef-13)
 
Romania
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۱۸:۵۲:۰۷
بنده به عارف رای دادم و خلاف شما فکر می کنم (3601178) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۰۸:۱۹:۴۰
نفوذ شبکه های خارجی در تهران بیش از دیگر مناطق کشور است (3599917) (alef-13)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۰۹:۲۲:۱۲
در تهران ۵۰ درصد ودر کل ایران ۳۸ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت نکردند ،
آیا برای آن تحلیلی دارید؟ تفاوت آرای آقای عارف که شناخته شده تر بود برای اصلاح طلبان با نفر اول اصولگرایان چقدر بود؟

آدرس عوضی ندهید حتی شکل ظاهری اکثریت مردم ایران هم معلوم است که سمت وسو وخواسته شان چیست لج بازی بیش از حد با خواست اکثریت جامعه نتیجه اش ناهنجاریهایی است که میبینیم ،پیام شخص اول قوه قضاییه پس از انتخاب نشان میدهد که ما با چه مصیبتی مواجهیم با این افتراق در جامعه امید چندانی به
آینده نیست، حکومت مخالفین مصلح را با طیب خاطر بپذیرد نه از روی ناچاری. (3600013) (alef-13)
 
حیدری
Romania
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۱۰:۵۹:۰۸
متاسفانه در چند ماه منتهی به انتخابات، اون قدر که از این جناح ها، حرف و سخن درخصوص وحدت و ائتلاف شنیدیم، بحث درخصوص مشکلات مردم کمتر بود و طبیعی بود که درصد بزرگی از مردم به لیست ها اعتماد نکنند ... (3600146) (alef-11)
 
آرش
Romania
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۱۲:۰۶:۰۲
اصلا من نمیدونم چرا باید فضای سیاسی در کشور ما دو قطبی باشه! بابا به خدا جامعه ایران، جامعه متکثریه و سلایق متفاوتی وجود داره که بعضاً این سلایق، از دو قطب اصلاح طلب و اصولگرا خارج است (3600259) (alef-11)
 
بهار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۱۲:۲۳:۰۳
انتخابات مثل همیشه با شکوه برگزار شد،فقط کاش کمی با شناخت بیشتر و از هر جناحی انتخاب می شد،تهران فقط اصلاح طلبان و مشهد فقط اصولگرایان تند رو. (3600300) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۴-۱۲-۲۲ ۱۸:۵۲:۳۶
برچسب زدن کار یک اصلاح طلب واقعیه؟ (3601180) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۴-۱۲-۲۳ ۱۶:۲۰:۱۰
من در همه انتخابات هایی که برگزار میشه به لیست تلفیقی مورد تایید خودم رای میدم یعنی یه تعداد از لیست اصلاح طلبها و یه تعداد از لیست اصولگراها که شایسته تر از بقیه هستند را انتخاب میکنم و اسم آن ها را در برگه رای مینویسم.

تا حالا به یاد ندارم در یک انتخاباتی، به همه چهره های پیشنهادی یک لیست رای داده باشم چون معتقدم اگر در مجلس فقط نیروهای یک جناح سیاسی حضور داشته باشند، ناکارآمد خواهند بود (3602625) (alef-13)
 
احمد
Canada
۱۳۹۴-۱۲-۲۴ ۰۴:۱۵:۲۷
نفس انتخاب و انتخابات در کشور ما بعنوان یک کشور مسلمان با کشورهای غربی کاملا باید متفاوت باشد و لذا در ایران و خصوصا تهران که باصطلاح اصلاح طلبها برنده شدند بیشتر الگو گیری از فرهنگ غرب است یعنی بطور ساده توجیه وسیله برای رسیدن به هدف و لذاست که پشتوانه تبلیغاتی دشمن هم وارد عمل میشود وبایدها ونبایدهائی اتفاق میافتد که قطعا در قالب آموزه های دینی نیستند وکسی نمیتوان منکر این امر بدیهی شود که تبلیغات نقش بسیار مهمی در افکار عمومی ایفا میکند.مبارزه انتخاباتی در ایران در حقیقت مبارزه پایبندان به اصول است با کسانیکه به اصولی پایبند نیستند و طبیعیست که اگر کسی یا گروهی به هیچ قاعده و قانونی پا بند نباشد در استفاده از هر وسیله ای محدود نیست و در اینجاست که دروغ و تخریب و اتهام و.....ابزاری میشود برای خارج کردن افراد قدرتمند و توانائی که شایستگی حضور در قدرت را دارند ولی چون در قالب فکری مقابل نمیگنجند جامعه از تونائیهای انها بی بهره میشود و در عوض افرادی فاقد تجربه فرصت بروز وظهور پیدا میکنند چون انطور فکر میکنند که انها میخواهند.اما در سهستانه که تا حدودی پایبندی به اصول بیشر است فضاسازی تبلیغاتی از طریق بیگانگان کم اثرتر است .ضمنا فاکتور رفاه راه نیز نباید از نظر دور داشت بالاخره همه دنبال رفاه هستند ولی انکه انرا دارد کمتر دنبال ان میرود و دنبال فاکتورهای دیگر است. (3603369) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۱-۰۵ ۰۹:۵۴:۳۰
خیلی جالب بود نظرتون! دقیقا کدوم جریان از ابزار دروغ و تخریب و اتهام استفاده کرد ؟! لیست انگلیسی هنوز یادمون نرفته ... (3615200) (alef-13)
 
محسن 110
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴-۱۲-۲۵ ۱۲:۱۶:۳۸
من دوران دانشگاه و همچنین 2 سال با خانواده در تهران زندگی کرده ام و هم اکنون نیز در مشهد زندگی می کنم ! متاسفانه برخی مردم تهران دچار یک آسیب اجتماعی {کلاس گذاشتن افراطی و بدون پشتوانه } شده اند این آسیب در همه رفتارها ی آنها خودنمایی می مکنه از غلو کردن در سخن گرفته تا لباس پوشیدن و رستوران رفتن ! در سیاست نیز دچار پیروی مفرط و بدون پشتوانه عقلی از افرادی شده اند که فقط شعار آزادی میدهند و البته همین رفتار را در فحش دادن بدون تامل به احمدی نژاد داشتند ولی در مشهد مردم واقع گرا تر هستند ! (3605738) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.