روابط خارجی ایران؛ نگاه به شرق و چند نکته

دکتر جواد منصوری،   3970728069 ۲۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
 روابط خارجی ایران؛ نگاه به شرق و چند نکته

ازجمله امهات موردبحث در روابط خارجی این است که برقراری ارتباط با کدام کشور یا کشورها حائز تاثیرات و فواید بلندمدت و بدون عوارض و تبعات منفی است.

در دو قرن گذشته و تا قبل از انقلاب اسلامی کشور ما از ناحیه عقب ماندن از کاروان علم و عدم تلاش برای تولید در همه زمینه‌ها اعم از کالا، تکنولوژی، فناوری، علم، نظریه و .... متاسفانه محتاج خارج از مرزها شد و از این منظر که کشورهای غربی در بخش‌های فناوری و علم از ایران جلوتر بودند، غرب‌گرایی و در نهایت، غرب‌زدگی به یک آفت بزرگ بدل گردید. مرض غرب‌زدگی نه‌فقط پنجه بر روی ارزش‌های دینی و ملی کشید، بلکه حتی از ساده‌ترین تا پیچیده‌ترین امورات ازجمله تغییر در نوع تغذیه تا چارچوب‌های اداری و حکومتی، تحت تاثیر این آفت قرار گرفتند.

عمده دلیلی که پیش از انقلاب برای پهن کردن فرش قرمز در مقابل فرهنگ غربی ذکر می‌شد این بود که اساساً ایران و ایرانی تا زمانی که از فرق سر تا نوک پا رنگ و بوی فرنگ نگیرد، پیشرفت و پیشتازی‌اش در عرصه علم و دانش محال است.

این در حالی بود که فرهنگ غربی نه‌فقط با سبک زندگی و عقاید جامعه در تعارض بود، بلکه حتی با منافع و مصالح عالیه کشور نیز سر جنگ داشت، لذا یکی از دلایل وقوع انقلاب اسلامی در ایران، نفی هرگونه سلطه غربی، استقلال فکری و علمی و تنفر عمومی از رژیم فاسد و خائن پهلوی در تسری دادن فرهنگ بیگانه به بهانه عقب‌افتادگی از کاروان دانش بود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این انتظار شکل گرفت که با بهره گرفتن از استعدادها و توانایی‌های داخلی، اتکا به غرب و هر بلوک استعمارگر دیگر قطع شود. در برهه‌هایی بحث خوداتکایی و وارد کردن دانشمندان جوان در میانه گود، چنان با عزم و پشتکار پی گرفته شد که ایران اسلامی برای اولین بار پس از چندین قرن، در میان کشورهای صاحب‌نام در عرصه علم و فناوری خوش درخشید و در فناوری‌های پیشرفته به رده‌های ممتاز صعود کرد. ولی طی چند سال گذشته این روند معکوس شد و با توجیهات غیرمنطقی و طرد کردن نیروهای جوان و انقلابی، نگاه به غرب و غرب‌گرایی دوباره در صدر قرار گرفت.

برهانی که جماعت غرب‌زده ارائه می‌کردند، عبارت بود از اینکه جمهوری اسلامی به مصداق حدیث شریف «اطلبوا العلم و لو بالصین» (علم را بجویید حتی اگر در چین باشد)، باید به سراغ کشورهای صاحب‌نام و صاحب سبک غربی در علم رفت و از تجربیات آن‌ها بهره‌مند و برخوردار شد، ولی به این حقیقت اشاره‌ای نمی‌کردند که اولاً غرب در هیچ برهه‌ای پیشرفت علمی و آبادانی کشورهای دیگر را نخواسته و اگر گردی از زرق‌وبرق‌های دنیای مدرن روی برخی حکومت‌های متحد آنان نشسته، با هزینه‌ای گزاف به‌دست‌آمده و ثانیاً همان مقدار هم با انواع و اقسام توهین و تحقیر همراه بوده است. به‌بیان‌دیگر، کشورهای به‌ظاهر متحد غرب، کلید صندوقچه علوم پیشرفته را در اختیار ندارند و صرفاً مصرف‌کنندگانی هستند که باید از پشت ویترین به مظاهر پیشرفت و تمدن غرب نگاه کنند و مجاز به قدم زدن در حیاط‌خلوت آن‌ها نیستند.

نمونه این اتفاق در کشورهای منطقه در حال روی دادن است. آمریکا، عربستان و کشورهای منطقه را به پیشرفته‌ترین تسلیحات و فناوری‌ها مجهز کرده و درعین‌حال، سعودی‌ها را گاو شیرده خطاب می‌کند.

ایران اسلامی را به جرم اینکه به جرگه علوم پیشرفته در حوزه‌های هوا- فضا، نانو، سلول‌های بنیادی، پزشکی و ... واردشده، تحت شدیدترین تحریم‌ها قرار می‌دهد و بدون اخاذی و اغماض کشورها از استقلال خود، اجازه نمی‌دهد که قدم از قدم در وادی علم بردارند.

از این منظر است که رهبر معظم انقلاب در دیدار هفته گذشته خود با نخبگان، کشورهای شرق آسیا را به‌عنوان آلترناتیو غرب در بهره‌گیری از تجاربشان مطرح کرده و فرمودند: «باید نگاهمان به شرق باشد نه به غرب، ضمن اینکه نگاه به غرب و اروپا جز معطل ماندن، منت کشیدن و کوچک شدن فایده‌ای ندارد.» (25 مهر 97) اما چرا شرق؟ دراین‌باره گفتنی‌هایی هست.

۱- رشد جهشی در علم، عمدتاً در کشورهای شرق آسیا رخ‌داده است. از باب مثال، چین حدود 4 دهه قبل، از رشد اقتصادی و علمی قابل‌توجهی برخوردار نبود و درحالی‌که بلوک غرب در بسیاری از بخش‌ها پیشتاز بلامنازع بود، چین توانست با برنامه‌ریزی صحیح و بسیار قوی، طی کمتر از 40 سال به دومین قدرت بزرگ جهان تبدیل شود و به پیشرفت‌های حیرت‌آوری دست یابد.

افزون بر چین، دیگر کشورهای حوزه شرق آسیا نیز در ۴۰ سال اخیر رشد چشمگیری در حوزه تکنولوژی داشته‌اند و به سطوح بسیار پیشرفته‌ای از فناوری دست‌یافته‌اند. هند، روسیه، ژاپن، کره جنوبی و اندونزی از کشورهای پیشرو در این حوزه بوده و هر یک در حال تبدیل‌شدن به غول‌های تکنولوژی هستند؛ لذا با توجه به نزدیک بودن روابط سیاسی و فرهنگی ایران با کشورهای آسیایی، تعاملات گسترده با شرق به‌جای غرب، می‌تواند مسیر هموارتری را در جهت انتقال تکنولوژی‌های روز به کشور، ایجاد کند.

۲- چنانچه فرایند انتقال فناوری از شرق و تولید علم در داخل (با توجه به ظرفیت‌های فراوان در کشور) با شتاب صورت گیرد، رونق اقتصادی و درنتیجه، یافتن بازارهای خارجی برای محصولات داخلی، از اولویت‌های دیپلماسی اقتصادی به شمار خواهد آمد و طبعاً، کشورهای شرق آسیا می‌توانند بهترین عرصه برای عرضه تولیدات وطنی باشند، چراکه مجموع جمعیت اروپا و آمریکا چیزی قریب به 1،3 میلیارد نفر است اما قاره آسیا به‌تنهایی با بیش از 4،5 میلیارد نفر جمعیت، ۶۰ درصد جمعیت جهان را در خود جای‌داده که نمایانگر ظرفیتی بزرگ در حوزه کشورهای آسیایی نسبت به حوزه غرب از حیث بازارهای متنوع برای اقتصاد ایران است.

افزون بر این، گره خوردن بسیاری از منافع سیاسی، اقتصادی و امنیتی کشورهای آسیایی با کشورمان به دلیل عواملی از قبیل همسایگی، قرابت فرهنگ‌ها، کم بودن هزینه‌های مبادلاتی و مواردی ازاین‌دست، زمینه تجارت ایران را با کشورهای آسیایی افزایش داده که می‌تواند مناسبات اقتصادی بهتر و مقرون‌به‌صرفه‌تری نسبت به غرب را رقم بزند.

تشکیل و تقویت پیمان‌ها و مجموعه‌هایی مانند «آسه آن»، «شانگهای» و ایجاد قدرت‌های منطقه‌ای جدید، می‌تواند ضمن کاهش هزینه‌ها و رونق اقتصادی، به گره زدن بیش‌ازپیش منافع کشورها به یکدیگر کمک کند و کاهش آسیب‌پذیری ایران از تحریم‌ها را نیز به ارمغان آورد.

ذکر این نکته در پایان ضروری است که با توجه به سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه آمریکا در راه‌اندازی جنگ تجاری و بی‌ثباتی بی‌سابقه‌ای که واشنگتن در اقصی نقاط جهان به راه انداخته در کنار مقرون‌به‌صرفه بودن تعامل با کشورهای قدرتمند آسیایی همچون چین و روسیه و رشد خیره‌کننده علمی آن‌ها، باید نگاه استراتژیک کشورمان به سمت شرق معطوف باشد، زیرا رشد صنعت در روسیه و رونق اقتصاد در چین در حالی رخ‌داده است که این کشورها برخلاف غرب، از تعمیق روابط دوجانبه علم‌پایه و اقتصادمحور با کشورمان استقبال کرده و هم‌افزایی با ایران اسلامی را فرصتی مغتنم برای توسعه اقتصاد خود می‌دانند.

منبع: حمایت

دیدگاه کاربران

ناشناس۶۰۰۲۹۹۱۰:۴۴:۴۷ ۱۳۹۷/۷/۲۸
دو ۲ دوره موسوم به « گفتگوی تمدن» و « تعامل» بعد از دادن کلی هزینه ، اقتصاد به قهقرا رفت..
ناشناس۶۰۰۷۷۲۱۵:۰۷:۵۱ ۱۳۹۷/۷/۲۸
اره زمان احمدی نژاد با اون حجم تحریم ها خیلی خوب بود
ناشناس۶۰۱۰۳۷۱۷:۴۳:۲۹ ۱۳۹۷/۷/۲۸
خداییش زمان احمدی نژاد وعضمون از الان بهتر بود
ناشناس۶۰۰۳۰۲۱۰:۵۰:۰۳ ۱۳۹۷/۷/۲۸
الان تحریم نفت ایران با همکاری روسیه دور زده میشه..نفت به روسیه صادر و از انجا وارد بازار میشود.. روسها بعد از برجام و خوش بینی افراطی غربگراهای ایرانی به غرب ، احساس کرده بودند که دور زده شده اند.. بعد از ناامیدی دولت از غرب ، مجددا باب همکاری با روسیه مطرح شد و وزیر نفت تصمیم به سفر به مسکو گرفت.
ناشناس۶۰۰۵۵۸۱۳:۱۴:۴۶ ۱۳۹۷/۷/۲۸
نه شرقی نه غربی کجا رفت وزارت خارجه کاشی ماری سر در ش رو باید بده عوض کنند با این همه تدبیر دولت بی تدبیر و امید بر باد ده باید فریادزد :خمینی کجائی!
ناشناس۶۰۰۷۹۱۱۵:۱۷:۳۶ ۱۳۹۷/۷/۲۸
دیگه شرقی وجود ندارد. کومونیسم به تاریخ پیوسته و سرمایه داری بر همه جا گسترده شده.
ناشناس۶۰۰۳۰۴۱۰:۵۱:۲۳ ۱۳۹۷/۷/۲۸
کینه اصلاح طلبان از روسیه به خاطر باخت مامان هیلاری در انتخابات است..
ناشناس۶۰۰۴۳۸۱۲:۱۲:۲۱ ۱۳۹۷/۷/۲۸
عشق پدر پوتین
ناشناس۶۰۰۴۵۴۱۲:۲۲:۵۵ ۱۳۹۷/۷/۲۸
چقدر استدلال بچه گانه
ناشناس۶۰۰۴۹۹۱۲:۴۹:۱۱ ۱۳۹۷/۷/۲۸
همه آنها رابطه با آمریکا را مهم تر می دانند تا رابطه با ایران شرکتها و بانکهای روسی و چینی ثابت کرده اند که رابطهبا آمریکا مهم تر از رابطه با ایران هست
ناشناس۶۰۰۳۳۱۱۱:۰۹:۲۲ ۱۳۹۷/۷/۲۸
خودتون این حرفها رو باور میکنید ?
ناشناس۶۰۰۳۸۱۱۱:۳۷:۲۰ ۱۳۹۷/۷/۲۸
من منظور نویسنده از قرابت فرهنگی با کشورهایی از جمله روسیه و چین را متوجه نشدم ! در ضمن در دنیای کنونی مگه همین چین و ژاپن و روسیه تونستن بدون تعامل با غرب به این دستاوردها برسن ؟؟
ناشناس۶۰۰۳۹۶۱۱:۴۴:۳۸ ۱۳۹۷/۷/۲۸
از همون جمله اول معلومه میخوای چی بگی. تحلیل آبکی و مغرضانه
روح الله۶۰۰۵۱۳۱۲:۵۸:۰۰ ۱۳۹۷/۷/۲۸
تحلیل زیبایی بود. احسنت
ناشناس۶۰۰۵۲۹۱۳:۰۴:۲۹ ۱۳۹۷/۷/۲۸
شما طعنه به اصلاح طلبان میزنید اما تنها تفاوتان با انها بودن در آغوش شرق است بجای غرب
ناشناس۶۰۰۵۹۳۱۳:۳۰:۱۰ ۱۳۹۷/۷/۲۸
پس شعارنه شرقی ونه غربی چه شد؟
ناشناس۶۰۰۷۰۳۱۴:۱۷:۳۳ ۱۳۹۷/۷/۲۸
از اول انقلاب ما گفتیم نه شرقی نه غربی
ناشناس۶۰۰۷۷۴۱۵:۰۸:۵۴ ۱۳۹۷/۷/۲۸
از حرف تا عمل فاصله هاست
كريم۶۰۰۸۳۵۱۵:۴۰:۱۸ ۱۳۹۷/۷/۲۸
مقاله کاملا نقض غرض است تمام کشورهای شرقی که جهش ناکهانی علمی و اقتصادی داشتند تمام با به کار گیری روشهای غربی و سرمایه گزاری کشورهای غربی بوده نمونه بارز آن مالزی کره جنوبی ژاپن..... و چین که تماما کپی کاری از غرب بوده.
ناشناس۶۰۰۸۸۳۱۶:۱۴:۴۴ ۱۳۹۷/۷/۲۸
وقتی در علم وفناوری هنوز شرق تابع غرب است واز او الگو می گیرد وهمچنان چند قدم از او عقب است
ناشناس۶۰۰۸۸۸۱۶:۱۶:۰۳ ۱۳۹۷/۷/۲۸
ظاهرا این نظر کاملا درست است که عده ای تلاش می کنند ایران را به دامن شرق بیندازند این افراد حقوق بگیرند !
ناشناس۶۰۱۲۰۰۲۰:۰۷:۱۵ ۱۳۹۷/۷/۲۸
افت تحلیل ما این است که اقتصاد را با عینک سیاست میبینیم در حالیکه سیاست باید تابعی از اقتصاد باید باشد
بهرنگ۶۰۱۴۴۳۰۰:۰۳:۴۸ ۱۳۹۷/۷/۲۹
دیدگاههای نویسنده کاملا مغرضانه و به دور از بیطرفی نگاشته شده
ناشناس۶۰۱۸۲۳۱۰:۰۲:۲۸ ۱۳۹۷/۷/۲۹
وقتی ما حق انتخاب نداریم ودر غرب به رویمان بسته است احبارا باید درب دیگری را بزنیم وبیش از این منتظر نمانیم
yektanetتریبون

آخرین عناوین