کارآمدی زبان فارسی

مهدی سبزواری*، گروه تعاملی الف،   3980410023 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
کارآمدی زبان فارسی

اهمیت ارتقا و آموزش زبان فارسی و ترویج فرهنگ ایران از طریق آموزش فارسی بر کسی پوشیده نیست. صرفنظر از ادبیات غنی فارسی که سرشار از ذوق و حکمت و زیبایی است و بر شکوه زبان فارسی می افزاید در جهان کنونی کارکرد اصلی زبان یعنی ارتباط مفید و موثر و شفافیت بسیار دارای اهمیت است و در کانون توجه برنامه ریزان زبانی است.

هر چه زبان دارای واژگان و اصطلاحات دقیق و موجزتر باشد از ابهام دورتر می‌شود و کارکرد ارتباطی آن ارتقا می‌یابد. امکانات واژه سازی زبان فارسی فراوان است و در طول تاریخ تعامل خوبی با زبان‌های مجاور خود داشته است. در فرایند جهانی شدن و کاربرد گفتمان های مختلف و متنوع فنی، علمی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و غیره چیزی که مایه قدرت یک زبان است صرفا ادبیات و پیشینه ادبی آن زبان نیست. به عبارتی دیگر هر چه از امکانات واژه سازی یک زبان بیشتر بهره برداری شود و واژه سازی و واژه پردازی زبان فعالتر باشد آن زبان به روزتر و کارآمد تر خواهد بود و در رویارویی با چالش‌های جهانی دچار کاستی و فروماندگی نخواهد شد.

زبان فارسی در مواجه با پدیده‌ها و مفاهیم جدید جهانی باید به آمادگی بیشتری برسد. فعالیتی که فرهنگستان ادب و زبان فارسی در دهه‌های اخیر بیشتر دنبال کرده است انتخاب معادل و معادل سازی برای واژه‌های جدید غربی است. اگرچه معادل سازی و معادل یابی بخش مهمی از غنی سازی زبان است اما امکانات مختلف درون زبانی واژه‌سازی زبان فارسی مسکوت و منفعل مانده است. نویسندگان ایرانی و فعالان فرهیخته فضای مجازی باید به این آشفتگی سامان دهند و با آگاهی از شیوه‌های مختلف واژه سازی به خلق واژه‌های جدید بپردازند تا مفاهیم جدید به درستی منتقل شوند. در واقع همه کسانی که به نوعی به صورت حقیقی و یا مجازی می‌نویسند صرفا نباید به فکر انتقال پیامشان باشند و با نوشتن خلاقانه و آگاهانه به ارتقای زبان فارسی نیز بیندیشند.

اگر فکری به حال زبان فارسی نشود و به حال خود رها شود در چالش‌های پیش رو یارای ایستادگی را نخواهد داشت و به زبانی منفعل و ایستا بدل خواهد شد. اگر فارسی تقویت شود گفتمان‌های مختلف زبانی نیز تقویت می‌شوند و شاهد شفافیت بیشتر در آموزش، فرهنگ، سیاست و علم و دانش خواهیم بود.

*استادیار زبان شناسی

دیدگاه کاربران

حسین۹۷۹۶۰۳۰۸:۲۲:۲۵ ۱۳۹۸/۴/۱۰
فرهنگستان زبان و ادب فارسی که وظیفه اصلی آن حفظ و ارتقای زبان فارسی است فقط و فقط به معادل یابی برای کلمات وارداتی اقدام کرده است که آن هم بیشتر باعث مزاح بوده تا بهره برداری. وظیفه اصلی آموزش واژه سازی درست به مردم است یعنی آنقدرر پسوندها و پیشوندها و ... در گفتار برای مردم استفاده شود تا مردم خود در تولید واژگان درست پیشگام باشند. مگر در طول تاریخ چند نفر نشسته اند و برای مردم واژه ساخته اند؟ قطعا پاسخ منفی است. مردم خود به فراخور واژگانی را ایجاد کرده اند و به مرور جا افتاده و اصلاح شده است. این به صواب نزدیکتر است.
ناشناس۹۸۰۴۸۲۱۵:۴۵:۲۹ ۱۳۹۸/۴/۱۰
زبان فارسی از سه طرف در حال نابودی است: شبکه های اجتماعی رسانه های نوشتاری فارسی زبان در خارج از کشور صدا و سیمای ملی اولی و دومی را کاری نمی توان کرد. ولی از صدا و سیما انتظار داریم به این زبان که میراث گران سنگ پیشینیانمان می باشد ارج نهد و به مجریان، گویندگان و نویسندگانش بگوید که در گفتار و نوشتار کمی تا قسمتی دقت کنند.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

  4. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  5. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  6. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  7. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  8. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  9. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  10. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  11. وصله پینه کردن تا کی؟!

  12. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  13. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  14. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  15. بزک کردن تروریست ها !

  16. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  17.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  18. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  19. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

  20. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

  21. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

  22. عضو هیات رئیسه مجلس توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب را تایید کرد

  23. چرا درباره تحریر‌الشام باید نگران بود؟

  24. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  25. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: مشکلات اقتصادی مردم سوریه، انگیزه‌های آنان را برای نبرد تضعیف کرد/ آقای «همتی» چه‌ دستاوردی جز گرانی داشته؟!

آخرین عناوین