ترامپ و خاورمیانه ای که شبیه به گذشته نیست

گروه جهان الف،   4030925123 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

وبگاه "نشنال اینترست" در گزارشی می نویسد: «بسیاری از واقعیت ها در منطقه خاورمیانه تغییر کرده اند و دولت جدید ترامپ نمی تواند با سیاست های پیشین خود به مواجهه با این پدیده جدید بپردازد.»

ترامپ و خاورمیانه ای که شبیه به گذشته نیست

به گزارش الف؛ وبگاه "نشنال اینترست" در گزارشی با اشاره به نزدیک بودن آغاز ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا، سعی کرده به مسیر پُر پیچ و خم پیش روی او در رابطه با سیاست خاورمیانه ای آمریکا بپردازد. این وبگاه آمریکایی تاکید دارد که ترامپ با رویکردهای شبیه به دولت سابقش نمی تواند سکان ریاست جمهوری آمریکا در دوره جدید را به دست بگیرد. موضوعی که به ویژه در رابطه با سیاست آمریکا در قبال ایران و حتی رژیم اشغالگر قدس به عینه قابل مشاهده است:

«همزمان با نزدیک شدن به زمان حضور مجدد ترامپ در کاخ سفید و آغاز به کار دولت او در تاریخ 20 ژانویه سال 2025 میلادی، این نکته کاملا روشن است که سیاست وی در قبال منطقه خاورمیانه با تغییرات قابل توجهی رو به رو خواهد شد. اکنون توازن قدرت در خاورمیانه به هم خورده و تغییر کرده و البته که در اولویت های منطقه ای و جهانی واشنگتن نیز شاهد تغییرات قابل توجهی هستیم.  

این بدان معناست که سیاست خاورمیانه ای دولت جدید ترامپ باید خود را با واقعیت های تازه ای هماهنگ کند و نمی تواند به سادگی، رویه های پیشینش در قبال منطقه مذکور را تکرار کند. 

در سطح ژئواستراتژیک، در دوره زمانی که ترامپ خارج از قدرت بوده، نوعی جنگ سردِ دوم میان روسیه و غرب با شروع جنگ اوکراین، آغاز شده است. اتحاد میان روسیه و چین تحکیم شده است. ایران و کره شمالی نیز به اضلاع جدی تحول خواهی در عرصه سیاست بین‌الملل در کنار چین و روسیه تبدیل شده اند. 

در پس زمینه تشدید رقابت ها با چین، دو جنگ منطقه ای در اوکراین و خاورمیانه، و افزایش درگیری ها میان قدرت های تحول‌خواه و قدرت های حافظ وضع موجود در جهان، آمریکا اکنون از نظر دیپلماتیک و نظامی به شدت تحت فشار است. این کشور منابع خود را به سمت سه حوزه گسیل کرده است: شرق آسیا، اروپا، و خاورمیانه. در این میان، همانطور که ترامپ در بحبوحه رقابت های انتخاباتی در کشورش هشدار داده، کاملا محتمل است که واشنگتن به سمت جنگ جهانی سوم نیز حرکت کند و در قالب آن درگیر شود. 

از این چشم انداز، عملیات هفتم اکتبر و تحولات پس از آن در قالب جنگ های یک ساله اخیر در سطح منطقه غرب آسیا، همه و همه نه تنها تضعیف قدرت بازدارندگی اسرائیل را هدف قرار داده اند بلکه موقعیت هژمونیک آمریکا در عرصه بین المللی را هم تا حد زیادی تضعیف کرده اند. در عین حال، توسعه روابط نظامی میان ایران و روسیه و افزایش نفوذ چین در معادلات کلان منطقه خاورمیانه از رهگذر روابط نزدیکش با ایران و عربستان سعودی، نشان از آن دارند که برخلاف دوره اول حضور ترامپ در قدرت، آمریکا اکنون با رقبای جدی و قابل توجهی در سطح منطقه رو به رو است. 

جنگ غزه و افزایش انزوای اسرائیل در محیط بین المللی تا حد زیادی اختلافات و تفاوت ها میان آمریکا و اروپا با محوریت سیاست خاورمیانه ای آن ها را هم افشا کرده است. برخی کشورهای اروپایی معتقدند که اسرائیل در نهایت اتحاد غربی را به نقطه فروپاشی می‌رساند. حال در این وضعیت، شاهدیم که موقعیت هژمونیک آمریکا در منطقه خاورمیانه تا حد زیادی به واسطه نقاط ضعفش در بحبوحه تحولات مرتبط با جنگ اوکراین و مقابله با چین در دریای چین جنوبی رو به ضعف گذاشته و می گذارد. 

اسرائیل شاید با حمایت های آمریکا توانسته باشد تا حدی بحران های جاری در منطقه غرب آسیا علیه خود را مدیریت کند با این حال، این روند نمی تواند دائمی باشد. آمریکا در بحبوحه این تحولات بارها محبور شد تا ناوگان دریایی خود را از شرق آسیا به خاورمیانه بفرستد و برعکس. این مساله نشان داد که واشنگتن در این حوزه با ضعف های جدی رو به رو است. 

البته که هم ایران و هم نیروهای متحد آن در منطقه نظیر حوثی های یمنی به عینه ظرفیت های قابل توجهی را در از بین بردن و تضعیف ادراکات القایی با محوریت تفوق و موقعیت برتر و هژمونیک اسرائیل و آمریکا در سطح منطقه به نمایش گذاشته اند. موضوعی که از منظر جنگ شناختی از اهمیت زیادی برخوردار است. پیش از آغاز جنگ غزه، مساله فلسطین در حال رانده شدن به حاشیه بحث های منطقه‌ای و بین‌المللی بود با این حال، بار دیگر به مرکز مناظرات و مباحثات برگشته است. این مساله برای ایران و محور مورد حمایتش یک پیروزی بزرگ است. اکنون می بینیم که حتی عربستان به عنوان کشوری که قبل از عملیات هفتم اکتبر در آستانه عادی سازی روابط با اسرائیل بود، هر گونه تحول مثبت در این حوزه را منوط به استقرار یک دولت مستقل فلسطینی کرده است. 

در شرایط فعلی ترامپ با یک معما رو به رو است و آن هم این است که چگونه از غلتیدن منطقه غرب آسیا به جنگ های بزرگ جلوگیری کند و از اسرائیل نیز حمایت کند اما مانع از توسعه نفوذ چین و جریان های رقیب آمریکا در منطقه غرب آسیا نیز بشود؟ ترامپ و تیمش به خوبی می دانند که اکنون چین و روسیه در دستورکار تحریم های احتمالی آن ها علیه ایران بازی چندانی نمی کنند و حتی تهران را در تقابلاتش با واشنگتن و تل آویو قوی‌تر از قبل حمایت می کنند. 

البته که برخی کشورهای عربی نظیر امارات و عربستان نیز راهِ تنش زدایی با تهران را در پیش گرفته اند. این دسته از کشورها تاکید دارند که تنش زایی علیه ایران ثبات منطقه ای را تهدید می کند. حال در این وضعیت اگر اسرائیل بخواهد به ترامپ فشار بیاورد که تنش ها علیه ایران را افزایش دهد، این به هیچ عنوان در راستای منافع واشنگتن نخواهد بود. 

اساسا به همین دلایل است که برخی می گویند شاید برخلاف انتظارات رایج، اساسا دولت ترامپ اسرائیل را وادار کند تا مسائلی نظیر تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی را بپذیرد. در مورد ایران نیز با توجه به اینکه کارزار فشارحداکثری علیه این کشور در دوره نخست حضور ترامپ در قدرت راهگشا نبوده، هیچ بعید نیست که ترامپ قویا به دنبال انعقاد یک توافق جدی و واقع بینانه تر با ایران باشد. اساسا در همین فضا است که برخلاف برخی تحلیل ها امکان دارد که ترامپ در نقطه مقابل دستورکارِ "اول اسرائیل" قرار بگیرد و بر چهارچوب سیاستی "اول آمریکا" تاکید داشته باشد.»

لینک: 

https://nationalinterest.org/feature/israel-and-donald-trump-20-rerunning-trump-10-214094?page=0%2C1

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۹۹۹۳۰۰۶:۲۲:۳۵ ۱۴۰۳/۹/۲۶
کاملا مشخصه که دیگه نمیشه نتانیاهو را بعد از غزه و لبنان و سوریه متوقف کرد. بایدن هم نیست. نتانیاهو هم در غرور این دستاوردها در لبنان و سوریه افتاده. با تهدید به نابودی قطر یا این دست تحلیلها گویی برخی دارند جاده صاف کن نتانیاهو میشوند. اسد ابن واقعیات و افراد را که دور او جمع شده بودند نشناخت.
ناشناس۳۷۰۰۱۰۶۰۹:۳۵:۴۵ ۱۴۰۳/۹/۲۶
در سوریه مقاومت جدید تشکیل می شود و همانند لبنان و غزه از آنجا بیرون می کنند مگر هدف بزرگتر باشد و کار اسرائیل یکسره شود...
ناشناس۳۷۰۰۲۶۵۱۲:۰۵:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۲۶
یعنی دوباره می خواهند توی سوریه جنگ راه بیندازند؟
ناشناس۳۷۰۱۲۴۸۰۹:۱۴:۱۲ ۱۴۰۳/۹/۲۷
همین الان هم جنگ هست!
ناشناس۳۷۰۰۲۹۳۱۲:۲۵:۲۵ ۱۴۰۳/۹/۲۶
اکنون می بینیم که حتی عربستان به عنوان کشوری که قبل از عملیات هفتم اکتبر در آستانه عادی سازی روابط با اسرائیل بود، هر گونه تحول مثبت در این حوزه را منوط به استقرار یک دولت مستقل فلسطینی کرده است. عربستان از ابتدای طرح صلح ابراهیم، کشور فلسطینی را شرط آشکار گذاشته بود، یه جستجوی ساده متن صحبت های بن سلمان و گوترش را می آورد. دست آورد ترامپ این بود که عربستان همیشه به تاسیس کشور فلسطینی در مرزها پیش از جنگ 6 روزه سال 1967 تاکید می کرد، ولی در صلح ابراهیم هیچ اشاره ای به محدوده جغرافیایی کشور فلسطینی مورد نظرش نکرد! مورد دیگر اینکه گفتم شرط آشکار عربستان این بود، کسی در خصوص شرط های محرمانه چیزی نمی داند، آنچه مشخص است عربستان حامی کشور فلسطینی که نیرویی مانند حزب الله یا حوثی های یمن یا حماس در آن کرسی رسمی داشته باشد نیست!!
ناشناس۳۷۰۰۳۰۴۱۲:۳۴:۱۱ ۱۴۰۳/۹/۲۶
سوریه به ما چه ربطی دارد؟
ناشناس۳۶۹۹۹۳۲۰۶:۲۴:۴۹ ۱۴۰۳/۹/۲۶
بزرگترین اشتباه و باخت پوتین این بود که مشتش در اکراین باز شد. نتیجه ان شکست تاریخی روسیه و دادن امتیاز از سوی پوتین به ترکیه در قفقاز و ارمنستان و حالا سوریه و این داستان ادامه خواهد یافت
ناشناس۳۷۰۰۵۰۳۱۴:۲۹:۴۵ ۱۴۰۳/۹/۲۶
بخش بزرگی از خاک اوکراین به خاک روسیه ضمیمه خواهد شد بازنده اصلی جنگ اوکراین مردم این کشور بودند.
ناشناس۳۶۹۹۹۷۹۰۷:۵۹:۵۰ ۱۴۰۳/۹/۲۶
در دوره اول ترامپ روسیه تحریم امریکا نبود در جنگی هم شرکت نداشت اما حالا سوریه را خالی کرده و تحویل امریکا داده؟!!! یک کشور در همسایگی ایران وجود ندارد که حامی ایران باشد همه آرزوی تضعیف ایران را دارند. روسیه نیاز دارد تا با کمک ترامپ جنگ را خاتمه بدهد. 300 میلیارد دلار روسیه بعلاوه تمام ثروت های الیگارش های فاسد روس در اروپا به نفع اکراین مصادره شده است و روسیه هم اکنون تحریم های غربی را پیش رو دارد. چین بزرگترین شریک تجاری امریکا است و هرگز بخاطر ایران مقابل امریکا قرار نخواهد گرفت. و مهمترین مورد هم اینکه بر خلاف دوره قبل که اروپا در برخورد با ایران با ترامپ همراهی نمی کردند الان در حال فعال کردن مکانیسم ماشه هستند.
ناشناس۳۷۰۰۵۱۲۱۴:۳۳:۲۳ ۱۴۰۳/۹/۲۶
همکاری ایران با روسیه و چین در مسائل نظامی و اقتصادی دست ترامپ را بسته است.
ناشناس۳۷۰۱۳۰۴۰۹:۵۶:۱۷ ۱۴۰۳/۹/۲۷
همه آرزوی تضعیف ایران رو ندارن اتفاقا همه همسایه‌ها میدونن ایران پیشرفته، مرفه و شکوفا به نفع صلح و ثبات و رفاه منطقه‌ است .
ناشناس۳۶۹۹۹۸۴۰۸:۰۷:۲۱ ۱۴۰۳/۹/۲۶
خاورمیانه از جنگ و رقابت های گروهی خسته شده است. خاورمیانه نیاز به نظم نوین بر اساس دوستی و همکاری بین همه کشورهای آن دارد.
ناشناس۳۷۰۰۱۱۲۰۹:۳۸:۵۸ ۱۴۰۳/۹/۲۶
اول پاک سازی تروریست ها و اربابان آنان لازم هست
ناشناس۳۶۹۹۹۸۷۰۸:۰۹:۴۳ ۱۴۰۳/۹/۲۶
ماجرای فلسطین راه حل نظامی ندارد. اعراب منطقه سالها است که به این نتیجه رسیده اند. همه شاهد هستیم که پیشه کردن جنگ و درگیری نظامی تنها و تنها موجب خسران و تلفات بیشتر فلسطینی ها شده است.
ناشناس۳۷۰۰۱۱۰۰۹:۳۷:۵۰ ۱۴۰۳/۹/۲۶
حل آن نابودی اسراییل هست چون غده فقط فلسطین را نمی خواهد که بارها توافقات صلح کرد برای تشکیل آن کشور اما همه آن را زد زیرش
ناشناس۳۷۰۰۰۳۱۰۸:۳۸:۴۴ ۱۴۰۳/۹/۲۶
ترامپ هم شبیه گذشته نیست.
بهادری۳۷۰۰۷۴۸۱۸:۵۲:۴۲ ۱۴۰۳/۹/۲۶
به شما گفت که شبیه گذشته نیست ؟ این چه حرفیه ؟ هر دولت و مسئولان آن به فکر منافع خودشان هستند .
ناشناس۳۷۰۰۲۱۳۱۱:۱۵:۴۱ ۱۴۰۳/۹/۲۶
ترامپ مجبور به ایفای نقش عروسک خیمه شب بازی برای نتانیاهو هست و اگر نه مخالف ریسک و هزینه کردن برای سلطه و فشار بنفع سرمایه داران صهیونیست هست
USDT - R۳۷۰۰۶۲۸۱۷:۰۱:۱۵ ۱۴۰۳/۹/۲۶
پول با پشتوانه باشه میشه همه کار کرد اگر تکنولوژی و فناوری هم در اختیار داشته باشیم !
ناشناس۳۷۰۰۶۳۱۱۷:۰۸:۳۳ ۱۴۰۳/۹/۲۶
خیلی ها در جهان از اسراییل بدشان می اید. ولی اسراییل با پشتیبانی تمام عیار امریکا و غرب ، حرف خود را در جهان دیکته کرده و به جنایات خود ادامه می دهد.
معلم تاریخ۳۷۰۰۸۰۲۱۹:۵۸:۰۰ ۱۴۰۳/۹/۲۶
هنوز عده ای نمی خواهند بفهمند که الویت امریکا امنیت اسراییل و جلوگیری از ساخت سلاح هسته ای توسط ایران است.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  5. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  6. هم فرصت، هم تهدید!

  7. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  8. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  9. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  10. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  11. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  12. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  13. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  14. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  15. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  16. دیوانه یا عاقل؟!

  17. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  18. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  19. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  20. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  21. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  22. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  25. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

آخرین عناوین