هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

گروه جهان الف،   4030919132 ۹۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

فرجام رویکرد نئولیبرالی رئیس‌جمهور سوریه که سرمایه اجتماعی دولتش را بر باد داد و نارضایتی‌های گسترده‌ای را رقم زد، تولد هیولایی پرقدرت بود که در نهایت «بشار اسد» و حکومت او را بلعید.

هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

به گزارش الف، سقوط بشار اسد و سرنگونی حکومت حزب بعث سوریه موجی از واکنش‌ها و تحلیل‌ها را به‌دنبال داشته. وجه غالب تفاسیر، متمرکز بر انسداد سیاسی تعمیق‌‌یافته در سوریه، دیکتاتوری و خفقان، عدم وجود آزادی‌های اجتماعی و سیاسی، سرکوب گسترده و نگریستن به مسئله سقوط اسد با عینک لیبرالی است که بسیاری از این تفاسیر هم قابل اعتناست اما ابعاد پنهان و ریشه‌های اصلی پایان دولت او را آشکار نمی‌سازد.

به اعتقاد برخی تحلیلگران عرب، نارضایتی گسترده از حکومت اسد که در سال ۲۰۱۱ نمایان شد بیش از آنکه ناشی از خفقان گسترده و فقدان آزادی‌های لازم در سوریه باشد به اوضاع وخیم اقتصادی در این کشور و افزایش شکاف طبقاتی بازمی‌گردد که مولد خشم عمومی و حتی ظهور و بروز گروه‌های رادیکال و تروریستی بنیادگرا شد و این کشور را در گرداب تروریسم فرو برد؛ آن وخامت اقتصادی که ماحصل سیاست‌های نئولیبرالی و کاهش خدمات اجتماعی دولت بود.

اصلاحات نئولیبرال؛ آغازی بر پایان «بشار»

سایت «السفیر‌العربی» به قلم «کمال شاهین» یک سال قبل در گزارشی مبسوط به ریشه‌ها و دلایل ظهور گروه‌های تروریستی و آغاز جنگ داخلی و متعاقباً بحران اقتصادی در سوریه پرداخت که مرور این گزارش در برهه کنونی و پس از سقوط حکومت بشار اسد، خالی از لطف نیست. ترجمه این گزارش در سایت سیاق منتشر شده که بخش‌های مهم آن بدین شرح است:

* دولت تا آغاز دوره ریاست‌جمهوری بشار اسد حمایت، نظارت و کنترل را بر همۀ بخش‌های جامعۀ سوریه اعم از تولیدی و خدماتی، کشاورزی و سلامت را تقویت کرد. چنانچه در اصل ۱۳ و ۲۵ آخرین نسخۀ قانون اساسی (سال ۲۰۱۲) تصریح شده است که «آموزش، بهداشت و خدمات اجتماعی از ارکان اساسی برای جامعه‌سازی هستند و دولت برای دستیابی به توسعۀ متوازن در همۀ مناطق جمهوری عربی سوریه می‌کوشد و دولت به هر شهروند و خانواده‌ای در موارد اضطراری، بیماری، معلولیت و یتیم‌شدن کمک می‌کند».

* ثمرۀ بیش از پنج دهه دولت رفاه سوریه خدمات درمانی رایگان، بیمه درمانی، نظام بازنشستگی برای کارمندان، ارتش و عموم مردم و تحصیل رایگان تا سطح دانشگاه بود.

* بی‌شک دولت‌های رفاه از مهم‌ترین نهادها برای حفظ کرامت و انسانیت طبقات فقیر و متوسط هستند اما درعین‌حال، با توجه‌ به عدم شفافیت احتمال فاسد شدن آنها وجود داشت. این امر باعث ظهور سیاست‌هایی برای خصوصی‌سازی، کاهش وظایف دولت و حتی کناره‌گیری از این نقش‌ها شد.

* در دولت اسد کوششی برای رفع عیوب «نظام رفاه اجتماعی» صورت نگرفت، بلکه گرایش بیشتر به انحلال برنامه‌ها و وظایف اجتماعی دولت به نفع گروه‌های خاصی از ثروتمندان بود که آنان بیش از هر چیز فاسد و محصول سیستم فاسد دولتی بودند. انگیزۀ واقعی آنان از طرح ایدۀ «شکست نظام رفاه اجتماعی»، ایجاد راه‌های جدید برای سرمایه‌گذاری طبقۀ ثروتمند بود. این طرح، بخش‌های بیمه، بهداشت و آموزش را در برمی‌گرفت و نیز به توقف تولید بسیاری از محصولات کشاورزی به نفع واردات از قبیل شکر، برنج، پنبه و آرد به دست افراد وابسته به مقامات دولتی انجامید.

* کاهش یارانه‌ها با برنامۀ پنج‌ساله دهم، یعنی از زمان تصویب رسمی آنچه «اقتصاد بازار اجتماعی» نامیده می‌شد، در سال ۲۰۰۵ شتاب گرفت و کمابیش از همان زمان مشخص بود که این بازاری که «رفقا» ایدۀ آن را تشویق کردند، چیزی جز تحریف این مفهوم نیست و هرچند به طور رسمی اعلام نشد ولی کاملاً منطبق با دستورالعمل‌های بانک جهانی و شریک آن، صندوق بین‌المللی پول بود.

* نشانه‌هایی از خصوصی‌سازی در سال‌های نخست دورۀ ریاست‌جمهوری بشار اسد ظاهر شد که آغاز آن بهداشت و سپس آموزش بود. دولت هزینه بستری‌شدن در بیمارستان‌های دولتی را بالا اعلام کرد، درحالی‌که هزینه آن کمتر از هزینه بخش خصوصی بود. در گام بعد، همۀ بیمارستان‌های دولتی خصوصی شدند.

* سپس مدارس متوسطه، مدارس ابتدایی و مهدکودک‌ها به طور فشرده در سال‌های بعد خصوصی شدند و در گام نهایی دانشگاه‌های خصوصی پدید آمدند که شخصیت‌های بلندپایه دولتی، مانند نخست‌وزیر سابق (پنج دانشگاه از هشت دانشگاه خصوصی)، آن‌ها را تأسیس کردند و این پدیده در سراسر سوریه گسترش یافت.

* درآمدهای دولتی از زمان شروع بحران سوریه در بخش‌های تولیدی از بین رفت، چراکه صدها کارخانۀ بزرگ (کارخانه‌های نساجی در حلب و کارخانه‌های مواد غذایی در روستاهای دمشق) و کارگاه‌های کوچک و متوسط تخریب شد و مؤسسات تولیدی بزرگ مانند نیروگاه‌ها و زیرساخت‌های دولتی از بین رفتند. کشاورزی در نتیجه گسترش عملیات نظامی در بخش‌هایی از کشور متوقف شد.

* دولت‌ سوریه در طول سال‌های جنگ کوشید با سیاست «کاهش نقش دولت» همان لیبرالیسم اقتصادی را اما تحت عناوین و نقاب‌های مختلف اجرا کنند. بارزترین توجیه برای سیاست عدم مداخلۀ دولت این بود: نیاز فوری برای هدایت یارانه‌ها به ذینفعان واقعی یعنی فقیرترین اقشار جامعه.

* یارانه‌های دولتی نه‌تنها از بخش‌های خدماتی بلکه از بخش‌های راهبردی هم گرفته شد. مجموعه‌ای از یارانه‌های دولتی در سال‌های گذشته حذف و این کار با حذف یارانه سوخت آغاز شد. پس از کنارگذاشتن یارانۀ سوخت برای کشاورزان و صنعت‌گران، نوبت به برق رسید که به شرکت‌های خصوصی اجازه می‌داد با استفاده از روش‌های سنتی (سوخت و گاز) و تجدیدپذیر (خورشیدی، بادی و آب) برق تولید کنند. آخرین فرمان نقطۀ عطفی در سیاست‌های دولت است، زیرا ساعات جیره‌بندی باز افزایش‌یافته است و محله‌های پرجمعیت به خاموشی کامل رسیده اند. مردم سوریه دیگر امیدی به بازگشت برق به وضعیت پیشین ندارند.

* دولت کاهش یارانه‌ها را با کسری بودجه توجیه می‌کند. با وجود این، بنا بر محاسبات خود دولت روشن است که این کار ارزش مالی و اقتصادی زیادی ندارد و به‌احتمال زیاد یک «برنامۀ سیاسی» در پشت این سیاست‌گذاری قرار دارد. سیاست حذف یارانه‌ها با توجه‌ به تغییرات ژئوپلیتیکی و اقتصادی منطقه و جهان به راه‌حل سیاسی آتی بحران سوریه مرتبط است؛ یعنی ایجاد بستری برای جذب شرکت‌های بین‌المللی به سوریه.

* اخیراً گزارشی از سازمان ملل نشان داد که بیش از ۱۲ میلیون سوری با یک وعدۀ غذایی در روز زندگی می‌کنند.

* رئیس‌جمهور سوریه در پایان سال ۲۰۲۰ در یک سخنرانی خطاب به روحانیون مسلمان هشدار داد که نولیبرالیسم به دلیل «آسیب به خانواده، ارزش‌ها، آداب‌ و رسوم و حقوق ملی» برای جامعۀ سوریه خطرناک است. یک کارزار رسانه‌ای چند روز پس از سخنان اسد از طریق نهادهای دولتی، دینی و مدنی «ضد نولیبرالیسم» به راه افتاد. اگرچه بسیاری از مردم سوریه پیش‌تر نام این اصطلاح را نشنیده بودند، اما مردم در تعارض بیرون‌راندن نولیبرالیسم از در و واردکردن آن از پنجره شگفت‌زده شده‌اند. همۀ اقدامات دولت سوریه همسو با گرایش‌های لیبرال نهادهای بین‌المللی است از جمله دستورالعمل‌های معروف بانک جهانی.

* به همان اندازه که کوشش دولت در پی حفظ وضع شکنندۀ موجود بیشتر می‌شود، امکان یک انفجار اجتماعی- البته این بار بدون مداخلۀ خارجی- نیز افزایش می‌یابد.

هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید

بحران سوریه و متعاقباً سقوط حکومت بشار اسد را نمی‌توان صرفاً به عوامل سیاسی معطوف کرد بلکه باید با نگاهی عمیق‌تر ریشه‌های این بحران را در راهبردهای اقتصادی و رویکرد دولت اسد از اوایل سده بیست‌ویکم میلادی در اتخاذ سیاست‌های نئولیبرالی جست؛ رویکردی که فرجام آن چیزی جز انهدام سرمایه اجتماعی دولت و آغاز ناامنی‌ها به‌واسطه ظهور گروه‌های تروریستی در سوریه نبود و در نهایت آن نئولیبرالیسم به‌ظاهر نجات‌بخش و توسعه‌آفرین، هیولایی پرقدرت را متولد کرد که بشار اسد و حکومت او را بلعید. 

تجربه بحران سوریه و سیر فروپاشی حکومت حزب بعث، باید الگویی برای کشورهای منطقه در جهت دوری‌جستن از مسیری باشد که بشار اسد در آن گام نهاد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۹۰۸۵۸۰۰:۴۷:۵۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
خیلی شلوغش کردید و مقاله ای طولانی نوشتید که حوصله خواننده را سر می‌برد .
ناشناس۳۶۹۱۲۴۸۰۹:۲۸:۴۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
چرا روسیه از اسد حمایت نکرد و خیلی سریع او را به مسکو تبعید کرد؟ دلیلش ساده است. روسیه توانی برای جنگ در دو جبهه ندارد. از انطرف اسد برای روسیه دیگر کاربردی نداشت که هیچ. مانع استفاده ابزاری روسیه از سوریه هم شده بود.
ناشناس۳۶۹۱۳۶۶۱۰:۵۰:۴۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
حداقل روسیه به اسد پناه داد بر خلاف آمریکا که محمدرضا پهلوی را در به درِ این کشور و آن کشور کرد
ناشناس۳۶۹۱۴۶۲۱۱:۴۶:۲۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اگر پوتین به اسد پناهندگی نمی داد، چهره خودش را در میان متحدانش از این هم خرابتر می کرد.
ناشناس۳۶۹۱۶۴۰۱۳:۱۳:۵۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
آن وقت چهره آمریکا با پناه ندادن به شاه خراب نشد؟؟؟
ناشناس۳۶۹۱۷۴۷۱۴:۰۷:۵۲ ۱۴۰۳/۹/۲۰
امریکا به دوستانش امثال محمدرضا پهلوی وفادار نیست اما روسیه دوستان خود را رها نمی کند.
ناشناس۳۶۹۱۴۷۲۱۱:۵۲:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دیروز حماس در اطلاعیه ای سرنگون شدن حکومت اسد را به مردم سوریه تبریک گفت. حماس و اسراییل هر دو از رفتن اسد خوشحالی کردند!
ناشناس۳۶۹۱۸۵۳۱۵:۱۰:۱۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
هیولای نئولیبرالیسم اسد را بلعید و حالا فرزند ناخلف شیطان بزرگ یعنی اسرائیل در 2 روز گذشته 300 بار به سوریه حمله هوایی کرد.
ناشناس۳۶۹۱۳۷۱۱۰:۵۲:۵۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد خودش هیولا بود! جلوه دادن یک فرد مستبد به عنوان یک فرشته، خریداری ندارد.
ناشناس۳۶۹۱۴۵۲۱۱:۳۹:۱۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
هیولاتر آمد!!
ناشناس۳۶۹۱۵۱۵۱۲:۲۰:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
یعنی وقتی فیلم های زندان هایش را می بینید! متوجه می شوید این دیکتاتور خود هیولایی بودند که برای چند دهه مملکت و ملت سوریه را بلعیدند و در نهایت در اسید ناشی از بذری که خود کاشتند، حل شدند!
ناشناس۳۶۹۱۳۷۴۱۰:۵۴:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
پوتین، نتانیاهو و اسد باید در دیوان بین المللی لاهه به اتهام جنایت علیه بشریت محاکمه و مجازات شوند.
ناشناس۳۶۹۱۹۹۵۱۶:۲۱:۲۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
خیر قربان
ناشناس۳۶۹۱۳۷۸۱۰:۵۷:۰۶ ۱۴۰۳/۹/۲۰
ملت سوریه فرار اسد را جشن گرفت. معترضان با تسلط بر دمشق بر خلاف تبلیغات سازمان یافته، نه دست به جنایت زدند و نه تخریب.
ناشناس۳۶۹۱۸۵۹۱۵:۱۳:۲۲ ۱۴۰۳/۹/۲۰
این‌بشرِفراموشکار‌هربارکه‌ تاریخ‌تکرارمیشه‌بازم‌عبرت‌ نمیگیره روزی‌رودارم‌به‌وضوح‌میبینم‌؛ مردمی‌که‌امروز‌جشن‌میگیرن‌ وپایکوبی‌وخوشحالی‌میکنن‌ دربه‌دردنبال‌نیروهای‌نجات‌ بخش‌ایرانی‌ومقاومت‌میگردن‌ تا‌ازدست‌ِوحوش‌ِوزامبی‌های‌ تکفیری‌وصهیونیستی‌نجات‌ شون‌بدن
ناشناس۳۶۹۱۲۵۶۰۹:۳۶:۰۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
واقعا در ایران یک اپیدمی از مقامات تا تحلیلگران رایج شده و ان عدم قبول مسئولیت و اشتباه هست. همه توجیه می کنند و میگن ما هشدار داده بودیم. عوض اینکه از وقایع سوریه و غزه و لبنان و تنشهای مستقیم بین ایران و اسرایبل پند و تجربه بگیریم فوری بدنبال پیشبرد همان تحلیلهای نخ نما شده خود هستیم که بله. اسد در ارتش و فرهنگ و اقتصاد سوریه خالص سازی نکرد و ضربه خورد.
مردم۳۶۹۱۵۰۲۱۲:۱۱:۵۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
جالبه و معلومه که اکثر کامنت ها اصلا حوصله خوندن مقاله رو نداشتن و احتمالا اساسا اطلاعات و مطالعاتی در مورد تفکر لیبرالیسم و نئولیبرالیسم در اقتصاد ندارند که متوجه بشن این نسخه که اتفاقا در ایران توسط به اصطلاح اقتصاد خوانده ها از غنی نژاد و نیلی ها به دولت ها تزریق شده و می شود و بویژه در دولت آقایان هاشمی ، روحانی و الان هم پزشکیان تا بن دندان پیگیرش هستن و اجراش می کنند در واقع در مقابل تفکر اقتصادی جریان انقلابی اصیل و تفکر اسلام ناب در باب عدالت اجتماعی است و منجر به این شکاف عجیب طبقاتی شده . و هی می خوان بگن اسد دیکتاتور بود اصلا باشه اما چه ربطی به این علت داره و این موضوعات اقتصاد و سیاست های اقتصادی هم قطعا اثر داشته و داره .
ناشناس۳۶۹۱۹۹۴۱۶:۲۱:۱۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
حالا شما چه اصراری داری بگی اسد قهرمان بود ومحور مقاومت
قبادی۳۶۹۲۱۳۷۱۸:۰۸:۰۲ ۱۴۰۳/۹/۲۰
چرا قبلا درباره اسد چیزی نمی گفتید ؟
ناشناس۳۶۹۲۱۳۶۱۸:۰۷:۲۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اتفاقا من خوندم و متوجه شدم هدف از این مطلب بیش از نقد اسد طعنه به اصلاح طلبان است و کامنت هم گذاشتم
ناشناس۳۶۹۰۸۶۲۰۰:۴۹:۵۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
به جای این همه نوشتار کافی بود فیلم آزاد شدن زندانیان سیاسی را منتشر میکردید تمام دلایل سقوط دران نهفته بود
ناشناس۳۶۹۱۲۶۱۰۹:۴۲:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
سوال؟؟ فارغ از فیلم های ساختگی در هر کشوری چند درصد زندانیان قاتل و جنایتکار وجود دارد؟/ 2 درصد خوبه؟/ الان یعنی 2 درصد قاتل و داعشی و...بیرون آمده برای جنایت...
ناشناس۳۶۹۰۸۸۸۰۱:۰۲:۰۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
میزان رای ملت است.
ناشناس۳۶۹۰۸۹۰۰۱:۰۳:۵۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
ادرس غلط می دهید خود اسد هیولا بود با توهم رای 95%
ناشناس۳۶۹۱۴۵۴۱۱:۴۰:۱۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
جنگ داخلی و تکه تکه کردن سوریه را خواهید دید
ناشناس۳۶۹۱۷۶۷۱۴:۱۳:۴۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اگر اسد با ۹۵% رای رییس جمهور دائمی سوریه نمیشد الان وضعیت سوریه این نبود ! اسد خودش باید ده سال پیش با انتخابات آزاد قدرت را تحویل می داد و از تجزیه آوارگی مردم جلوگیری میکرد
ناشناس۳۶۹۱۹۹۸۱۶:۲۳:۰۶ ۱۴۰۳/۹/۲۰
آدرس غلط ندهید و توطئه خارجی ها را هم تطهیر نکنید وگرنه سوریه اینطور نمی‌شد ولو اسد هم سقوط می کرد
ناشناس۳۶۹۰۸۹۱۰۱:۰۵:۰۴ ۱۴۰۳/۹/۲۰
هر حاکمی که به فکر مردم نباشه سرانجامش همین می شه.
ناشناس۳۶۹۰۸۹۲۰۱:۰۶:۵۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد در رفت بهترین سرمایه هر حکومتی مردمش هستند نه روسیه به مردم احترام باید گذاشت
ناشناس۳۶۹۱۴۵۹۱۱:۴۲:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
حالا چرا ال سعود نمی‌رود بعد 300 سال؟ بحرین امارات کویت قطر آذربایجان؟!!!
ناشناس۳۶۹۱۷۱۴۱۳:۵۵:۴۴ ۱۴۰۳/۹/۲۰
مگر بیشتر از این رفاهی که مردم در عربستان دارند جایی سراغ دارید که مردمش به فکر تغییر باشند؟ قبل از حرف زدن کمی فکر کردن بد نیست
ناشناس۳۶۹۱۷۴۱۱۴:۰۷:۰۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
مردمشون رضایت دارند مگر نه قیام میکردن
ناشناس۳۶۹۱۸۳۴۱۵:۰۳:۲۲ ۱۴۰۳/۹/۲۰
چرا برود، پیشرفته ترین کشور های منطقه را تاسیس کرده اند، مردم از پیشرفت و مدرنیته و امنیت و امید به آینده و احترام و اعتبار جهانی که خسته نمی شوند! درست است آزادی هم می خواهند ولی وقتی با دیکتاتور مفید برای آینده مملکت طرف هستند بر سر آزادی ها و حقوقشان چانه زنی می کنند، با آن دیکتاتور هایی که مانند غده سرطانی آنقدر متاستاز می دهند که دگر در حال و آینده کشور نقطه سالمی باقی نمی ماند و راهی جز دورانداختنشان نیست حتی شده با قطع عضو فرق دارند!
ناشناس۳۶۹۲۰۰۴۱۶:۲۶:۱۲ ۱۴۰۳/۹/۲۰
تا دیروز می گفتند دیکتاتور باید برود الان رنگ عوض کردن و می‌گویند رفاه و... یک سوال راحت تر چرا بحرین قیام مردمش تازه نه تروریست بودن و مداخله خارجی هم در کار نبود ولی توسط همین عربستان چرا سرکوب شد؟!!!
ناشناس۳۶۹۰۸۹۵۰۱:۰۸:۵۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد رفت چون تکیه ش برروسیه بود نه مقبولیت مردمش
ناشناس۳۶۹۰۸۹۷۰۱:۱۰:۱۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
بشار فقط عین دیکتاتورها زورش به مردم خودش میرسید.
ناشناس۳۶۹۱۷۱۲۱۳:۵۴:۱۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
فعلا که در زمان آزادی سوریه!!!! تانک های اسرائیلی به ۲۰ کیلومتری دمشق رسیدند و دانشمندی ترور شده. الان مسئله خاک سوریه است ببینیم جناب جولانی چند متر جولان را آزاد میکنه
ناشناس۳۶۹۱۸۳۸۱۵:۰۵:۰۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
به محض اینکه به اسرائیل قول دهند مانند اسد بچه خوبی باشند و یک گلوله به خاک اسرائیل شلیک نشود، خودش بر میگرده! که احتمالا همین قول را خواهند داد!
محمدی۳۶۹۰۹۰۱۰۱:۱۳:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
ادرس غلط ندهید
ناشناس۳۶۹۰۹۰۴۰۱:۱۹:۴۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
جهت اطلاع اوضاع سوریه امروز به دلیل نقشه آمریکا برای کل خاورمیانه در چند دهه گذشته بود و سوریه یکی از آن و چون دولتی ضعیف بود از هم پاشید
ناشناس۳۶۹۰۹۳۱۰۱:۴۸:۵۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
این که به خاطر صندوق بین الملل و بانک جهانی شوک به اقتصاد بدهی یک بحثی هست .
ناشناس۳۶۹۱۴۵۵۱۱:۴۱:۰۴ ۱۴۰۳/۹/۲۰
و اینکه با ریتم آرام بالا ببری یک بحث دیگر
ناشناس۳۶۹۰۹۴۹۰۲:۲۹:۲۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
نمی دانم چه چیزی بلعید ولی مشخص،است که هیولای سوریه بلعیده شد.
محمد۳۶۹۰۹۵۱۰۲:۳۰:۲۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
از زندان های بشار اسد هم خبر میزارین ؟ !
ناشناس۳۶۹۱۴۶۷۱۱:۴۸:۵۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
از داعشیهای ادمخوار درون زندان
ناشناس۳۶۹۰۹۵۲۰۲:۳۰:۴۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
آره بشار اسد خیلی خوب بود ولی نمی دونیم چرا یک نفر از مردمش از او حمایت نکرد
معلم۳۶۹۰۹۷۶۰۴:۵۲:۵۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
سر انجام دیکتاتوری سقوط است نه نئولیبرالیسم.
ناشناس۳۶۹۰۹۷۷۰۴:۵۳:۱۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
هیولای دیکتاتوری وخو دکامگی ودوری از مردم اورا بلعید دیگر همه آگاه هستند .
ناشناس۳۶۹۰۹۸۷۰۵:۵۲:۵۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
فقط دلیل اش خفقان سیاسی و سرکوب بود، فساد مالی، برنامه ریزی های غلط در اقتصاد و ... همگی به دلیل عدم وجود انتخابات آزاد و وجود تمامیت خواهی است.... مردم را گول نزنید....
ناشناس۳۶۹۰۹۹۳۰۶:۱۱:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
تا دیروز که بشار اسد بزرگ مقاومت بود و عین کوه به قول جلیلی خواب نما شدید این چند شب که اسد پلید بود و نئولیبرال و چه و چه؟
ناشناس۳۶۹۱۰۱۸۰۶:۴۹:۳۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دیکتاتوری و از دست رفتن پایگاه اجتماعی هر حکومتی رو نابود می‌کند
ناشناس۳۶۹۱۰۲۹۰۶:۵۸:۵۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
و حکومتی که مشکل بودجه داشت اولویت رو گذاشته بود روی اداره زندان‌هایی با جمعیت بالا. زندان هر چه قدر هم هیچی نداشته باشه اما خرج داره. یه حکومت چه قدر باید اشتباه اولویت‌بندی کنه!؟
حسین قلی خان۳۶۹۱۰۳۶۰۷:۰۷:۳۶ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دیروز روزنامه جوان نوشته بود که یکی از مشکلات ما نبودن تحلیلگر سیاسی است که من با روزنامه جوان موافقم نمونه اش نویسنده همین مقاله است که هنوز در دوران جنگ سرد و ایسم ها زندگی می کنه .
ناشناس۳۶۹۱۰۵۸۰۷:۳۵:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
حکومتهای غیر منتخب هیچگاه از تاریخ درس نمی گیرند تا زمانیکه بر اثر یک جرقه ناگهان اتش بگیرند
ناشناس۳۶۹۱۰۶۴۰۷:۳۸:۱۴ ۱۴۰۳/۹/۲۰
پدرش اون زندانهای مخوف رو درست کرد خودش اونهمه ادم رو توی زندانهایی که الان فیلمهاش بیرون اومده زندانی کرده بود.
ناشناس۳۶۹۱۰۸۱۰۷:۴۸:۰۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد 14 سال پیش سقوط کرده بود
ناشناس۳۶۹۱۰۸۲۰۷:۴۸:۱۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
یعنی زندانها و سرکوب‌ها حافظ و بشار و قتل عام مردم و حکومت موروثی بنام جمهوری و تک تیراندازان شهری و هزاران مورد از این دست اسمشان نئو لیبرالیسم است؟
ناشناس۳۶۹۱۰۸۵۰۷:۴۹:۰۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
هیولا اسدرانبلعیدهمپیمانان اسد مانند روسیه خیانت کردند .
حسن۳۶۹۱۰۹۲۰۷:۵۳:۲۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
یعنی با یه سری واژه های من درآوردی جوری قلمبه سلمبه نطق میکنید که نئولیبرالیسم یکی از اون ایناس. کدوم کشور خاورمیانه لیبراله که حالا نئولیبرال از توش زده باشه بیرون
ناشناس۳۶۹۱۱۰۵۰۸:۰۲:۱۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دیکتاتوری و استبداد و سرکوب ملت اسد را بلعید
ناشناس۳۶۹۱۱۱۱۰۸:۰۸:۱۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
میگم نظام لیبرال چرا باعث فروپاشی ژاپن و ویتنام و کره و آلمان و فرانسه و ... نشد؟! شما اسم فساد و رانت را گذاشتید نظام لیبرال در حالیکه ربطی به لیبرالیسم ندارد.
ناشناس۳۶۹۱۲۷۹۰۹:۵۵:۴۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
معنی لیبرال را نمی دانند فقط صحبت های کیهان و صدا و سیما را تکرار می کنند
ناشناس۳۶۹۲۰۰۸۱۶:۲۷:۴۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
آنها نسخه صندوق بین المللی پول را اجرا نمی کنند!!
ناشناس۳۶۹۱۱۱۵۰۸:۱۵:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اصل قضیه اینه وقتی حکومتی به اسم جمهوری موروثی بشه و یک فرد ناتوان به‌حکومت برسه ونتونه مملکت داری کنه و باعث اعتراض عمومی بشه اما به جای رسیدگی و بهبود بخشیدن به اوضاع همچنان‌فکر باقی موندن خودش در قدرت باشه و برای این بقا مخالفان را سرکوب و سالهای طولانی در زندان بندازه و با اینکه از نظرعقیده در اقلیت هست اما سعی کنه خودش رو بر اکثریت حاکم کنه آخرش مردم به صدا در میان !! وگرنه چه طور کشورهایی مثل عربستان و امارات و قطر و ... روز به روز در حال پیشرفتن ؟! فساد در دم و دستگاه خاندان اسد بسیار بوده و او بی تفاوت به رنج مردم چشم‌پوشی کرده و سیاستهای خود را پیش می برده .
ناشناس۳۶۹۱۱۲۱۰۸:۲۰:۳۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دیکتاتوری و تحمیل فقر اقتصادی به مردم بواسطه عدم تعامل با غرب، باعث سرنگونی اسد شد، با دلایل فرعی این سرنگونی را توجیه نکنید.
ناشناس۳۶۹۱۱۳۳۰۸:۲۹:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
این حرفها دیگه خریدار نداره ماله کشی ارباب پوتین هم بی فایده است کمونیسم و اعتماد به پوتین اسد را بلعید اخرش هم به همونجا پناهنده شد
ناشناس۳۶۹۱۱۷۳۰۸:۴۷:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
شما چرا میلیاردها دلار برای این نئولیبرال که از سال 2011 مردمانش ازش خوششان نمیآمد هزینه کردید؟
ناشناس۳۶۹۱۱۷۴۰۸:۴۷:۳۶ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد دیکتاتور بود و به وضوح به ملت خود ظلم کرد. علت اصلی سقوط اسد دیکتاتوری و ستمگری بود.
ناشناس۳۶۹۱۱۸۸۰۸:۵۶:۴۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اگه نئولیبرالیسم با تمام اشکالاتی که داره اینقدر بده چرا در سایر کشورها منجر به این همه فجایع نمی شه. واقعیت اینه که جنایت و سرکوب، نادیده گرفتن خواست اکثریت مردم، تکیه بر متحدان خارجی، فساد سیستمی، از بین بردن امید و ایجاد جو وحشت که منجر به تنفر شد، دلایل بسیار مهمتری برای سقوط اسد بودن.
ناشناس۳۶۹۱۱۸۹۰۸:۵۶:۵۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
مساله ای روشن و تحلیل های عجیب و پیچیده! مردم سوریه بشاراسد رو نمیخواستند، سقوط کرد.
ناشناس۳۶۹۱۱۹۳۰۸:۵۸:۱۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد و نئولیبرالی؟میخوای بگیر و ببند و سختگیری و تعیین تکلیف در همه امور زندگی ما را توجیه کنی.
رضا۳۶۹۱۳۲۵۱۰:۳۱:۲۴ ۱۴۰۳/۹/۲۰
بیخود نام لیبرال هم مثل نام ریاست جمهوری خراب نکنین. اسد و پدرش ظالم بودن کجاشون لیبرال بود.
جواد۳۶۹۱۳۴۳۱۰:۳۹:۲۲ ۱۴۰۳/۹/۲۰
نگارنده فکر کنم فاشیسم را با لیبرالیسم اشتباه گرفته
ناشناس۳۶۹۱۳۷۹۱۰:۵۷:۵۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
این همه توجیه نکنید تاریخ بخوانید دیکتاتور باید بروند دیر و زود دارد سوخت و سوز ندارد.
عدالت۳۶۹۱۳۹۰۱۱:۰۲:۳۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
تا دیروز اسد محور مقاومت بود و بهترین فرمانده ... الان شد ملی گرا..
ناشناس۳۶۹۱۵۹۵۱۲:۵۶:۰۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد غربگدا شده بود
ناشناس۳۶۹۱۳۹۴۱۱:۰۶:۰۱ ۱۴۰۳/۹/۲۰
کشتار و زندان و ایجاد رعب و وحشت داخلی تنها زمان می خرد، اقتدار نمی آورد! حکومت مقتدر یعنی حکومت پویا، حکومت پویا یعنی حکومت و ملت زیر چتر قانون، وگرنه حکومت که قانون و لشگر و کشور ملعبه آمال و ماجراجویی ها وقدرت پرستی اش شود، حکومت مقتدر نیست.
ناشناس۳۶۹۱۴۱۱۱۱:۱۴:۵۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
عزیز من ، نِئولیبرالیسم چیه؟1 یارو با پدرش جمعا بیشتر از پنجاه سال تو یک کشور به اصطلاح جمهوری، حکومت کردند؛ با 99 درصد آراِِء در هر انتخاباتی!!!! معلومه که این باعث فساد و خرابی و ریخت و پاش و وابستگی به این و اون می شه!
ناشناس۳۶۹۱۴۷۱۱۱:۵۱:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دیکتاتوری و عدم توجه به مطالبات مردم و منم منم های پوچ اسد را بلعید
ناشناس۳۶۹۱۴۸۷۱۲:۰۴:۰۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
ای کاش نویسنده به این هم قلم زنی خود اعتقاد داشت. اگر مشکل اسد نیو لیرالسیم بوده نه کارهای و قتل عام الان باید نصف دنیا سقوط میکردند.
ناشناس۳۶۹۱۵۶۰۱۲:۴۴:۱۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
مشکل این نیست که چرا مردم اسد را نمی خواستند حتما ظالم بود که اینکار را کردند مشکل این است که مملکتشان را دست بد جنایتکارانی دادند داعش پرونده درخشانی در قتل عام دارد برای اینکه متوجه این مطلب بشوید به خبرهای آینده دقت کنید
ناشناس۳۶۹۱۵۹۳۱۲:۵۵:۴۴ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد غربگدا شده بود و بی چشم و رو بود ایران خوب کار کردی این بار کمکش نکرد
ناشناس۳۶۹۱۶۰۵۱۳:۰۰:۱۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
چاه دیکتاتوری و فساد اسد را بلعید .
ناشناس۳۶۹۱۶۱۷۱۳:۰۳:۳۷ ۱۴۰۳/۹/۲۰
حزب بعث سوریه مرام سوسیالیستی و چپ داشت و نئولیبرالیسم را هم اجرا نکرد توجیه نکنید
علیرضا۳۶۹۱۶۳۷۱۳:۰۹:۳۰ ۱۴۰۳/۹/۲۰
خبر تلویزیون سوریه خیلی جالب بود.. گفت : سقط دیکتاتور و انتهی الخبر....
ناشناس۳۶۹۱۶۵۰۱۳:۲۰:۱۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
آن هیولای توتالیتریسم بود که اسد را بلعید آدرس اشتباه ندهید.
ناشناس۳۶۹۱۷۰۳۱۳:۵۰:۵۶ ۱۴۰۳/۹/۲۰
دو روزه دارید سعی میکنید که یک تحلیل بدید که توجیه کنید تحلیل های قبلی تان غلط نبوده و باید بر اساس آنها مملکت را جلو برد.
ناشناس۳۶۹۱۷۶۶۱۴:۱۳:۴۳ ۱۴۰۳/۹/۲۰
این واژه نئولیبرالیسم هم شده ورد زبان برخی دوستان
ناشناس۳۶۹۱۹۶۲۱۶:۱۲:۵۹ ۱۴۰۳/۹/۲۰
واقعا نوابغی که تا دیروز می گفتند اکثریت ۹۰ درصدی مردم سوریه عاشق اسد هستند که دیگه نباید بیان و تحلیل کنند چرا اسد رفت
ناشناس۳۶۹۱۹۶۷۱۶:۱۴:۰۵ ۱۴۰۳/۹/۲۰
اسد به سرنوشت محتوم دیکتاتور ها همچون قذافی و صدام دچار شد
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  2. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  3. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  4. رونق تولید با بهبود معیشت کارگران

  5. عراقچی اولین قربانی بی‌اخلاقی‌ها نیست/ شورش مهران مدیری/ آقای پزشکیان؛ تضمین مکتوب بگیرید!

  6. تاخیر در ابلاغ قانون عفاف و حجاب بنا بر اعلام نظر شورای عالی امنیت ملی است

  7. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  8. ۲ پیام موضع‌گیری معنادار ترامپ در سالگرد حمله به کنگره آمریکا

  9. واکنش رئیس مجمع‌تشخیص مصلحت‌نظام به طرح مجدد FATF در این نهاد/ انتقاد آملی‌لاریجانی از فضاسازی‌ها

  10. واکنش تند ترودو علیه ترامپ: الحاق کانادا به خاک آمریکا امری محال است

  11. انتشار فیلمی عجیب توسط ترامپ علیه نتانیاهو/ او در تلاش است که این هفته با ایران بجنگیم

  12. توهین زشت الهام علی‌اف به امام جمعه اردبیل/ نادیده‌انگاری اقدامات تحریک‌آمیز آذربایجان علیه ایران

  13. پشت پرده انتشار تصویر نقشه جدید افغانستان

  14. جزئیات جدیدی از ترور حسن نصرالله فاش شد

  15. آیت‌الله هاشمی رفسنجانی هیچ‌چیز را برای خودش نمی‌خواست

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  3. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  6. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  7. بهشت زمان شاه !

  8. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  9. توضیح درباره همسر عراقچی

  10. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  11. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  12. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  15. راه نجات

  16. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  17. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  18. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  19. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  20. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  21. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  22. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  23. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  24. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  25. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

آخرین عناوین