به گزارش الف در این بیانیه ها به موضوعاتی نظیر به خطر افتادن جان شهروندان به دلیل محدودیت های دسترسی به دارو، افزایش فزاینده تورم، به خطر افتادن حقوق اولیه شهروندان مانند حق حیات، حق توسعه، حق سلامت و حق برخورداری از امکانات اولیه زندگی اشاره شده است.
همچنین از شورای حقوق بشر خواسته شده است با ارائه گزارش های واقعی از تبعات انسانی تحریم ها نسبت به محکومیت آن به عنوان نقض حقوق بشر اقدام کنند.
نشست جانبی اقدامات یکجانبه قهری و نقض حقوق بشر
همچنین در نشستی که سازمان دفاع از قربانیان خشونت با عنوان اقدامات یکجانبه قهری و نقض حقوق بشر در حاشیه اجلاس چهل و دوم شورای حقوق بشر در مقر اروپایی سازمان ملل متحد برگزار کرد سخنرانان مدعو در سخنان خود به پیامد های انسانی موضوع تحریم ها اشاره کردند.
در این نشست که مدیریت آن را دکتر حسن فرطوسی، پژوهشگر حقوق بینالملل در دانشگاه ژنو به عهده داشت خانم دکتر اریکا مورت پژوهشگر ارشد از دانشگاه ژنو گفت: تحریم های وضع شده علیه ایران یکی از گسترده ترین و پیچیده ترین نظام تحریم ها و دارای لایه های بسیار است که این موضوع فضا را پیچیده کرده است. تحریم ایران به دلیل آنکه بر روی نفت و گاز و نظام مالی و بانکی ایران وضع شده است اثرات منفی زیادی بر روی مردم عادی داشته است.
وی افزود: رفتار ترامپ با آن شعار معروف "تحریم ها می آیند" نشان می دهد وی به ابعاد و تبعات حقوق بشری آن توجهی ندارد و صرفا از تحریم به عنوان ابزاری برای نبرد با ایران استفاده می کند. تحریم های ایران بر حوزه دارو، تجهیزات پزشکی، حضور پزشکان در کنفرانس های مهم، ارسال مقاله برای نشست های علمی و ... نیز اثر منفی داشته است. گستره حضور آمریکا در تولید دارو باعث شده که تحریم های ثانویه آن در این موضوع تاثیر ویران کننده ای برای شهروندان ایرانی داشته باشد.
پژوهشگر حقوق بینالملل تصریح کرد: وقتی ریسک تبادلات مالی با ایران و بانک های آن بالا می رود، حتی اگر تحریم اینگونه تراکنش ها را ممنوع نداند خود به خود بخش عمده ای از تراکنش های یک کشور دچار مشکل شدید می شود. وقتی آمریکا بسیاری از شرکت ها و بانک های جهانی را با جریمه های میلیون دلاری تنبیه می کند آن موقع است که می توان محدودیت واقعی و اثرات تحریم را مشاهده کرد.
فرطوسی در پایان توصیف جزیی و مفصلی از اثرات متنوع تحریم ایران در حوزه افزایش قیمت ها، کاهش ورود دارو و ایجاد مشکل در حوزه تحقیقات درمانی ارائه داد.
سخنران دیگر این نشست دکتر فرزان ثابت پژوهشگر از دانشگاه ژنو بود. وی در سخنان خود با اشاره به اخراج جان بولتون مشاور امنیت ملی ضد ایران و جنگ طلب رییس جمهورآمریکا گفت: امیدوارم این خبر خوش همراه با کاهش فشارهای سنگین علیه مردم ایران همراه باشد.
این پژوهشگر تصریح کرد: تحریم های ایران از سال 2006 به بعد از حالت پیشگیرانه به حالت هدفمند تغییر رویه داد. چندگانه بودن رژیم فعلی تحریم ها و هژمونیک بودن آن به واسطه حضور آمریکا باعث شده با تبعات انسان دوستانه تحریم ها به صورت کم رنگی مورد توجه باشد.
وی در پایان سخنان خود گفت: سمن های ایرانی باید تلاش کنند تا تاثیرات واقعی تحریم ها بر شهروندان ایرانی را با کمک همتایان بین المللی خود به افکار عمومی دنیا نمایش دهند. شاید برخی از موارد رسما ممنوع و تحریم نباشند اما ترس و ریسک بالا، سبب می شود میزان تعامل آنها با نهادها و افراد ایرانی بسیار کاهش یابد.