«در این تیمارخانه»؛جواد مجابی؛ نشر ققنوس داستانهایی که هردم نو می‌شوند

فاطمه صناعتیان،   3981116083

«در این تیمارخانه» اثر دکتر جواد مجابی، مانند بسیاری دیگر از آثار او، از لایه‌های بر هم نهاده شده و گاه در‌هم‌تنیده‌ای تشکیل شده است؛ لایه‌هایی از تاریخ، ادبیات کهن، عرفان، طنز و مهم‌تر از همه تحلیل‌هایی شخصی و روشن‌فکرانه از مسائل روز، دغدغه‌هایی انسانی و اجتماعی و بسیاری موضوعات دیگر. شاید نتوان این اثر را برای وقت‌کشی و لذت بردن از داستان آن خواند

داستانهایی که هردم نو می‌شوند

«در این تیمارخانه»

نویسنده: جواد مجابی

ناشر: ققنوس، چاپ اول: 1397 

303 صفحه 29000 تومان

 

****

 

«در این تیمارخانه» اثر دکتر جواد مجابی، مانند بسیاری دیگر از آثار او، از لایه‌های بر هم نهاده شده و گاه در‌هم‌تنیده‌ای تشکیل شده است؛ لایه‌هایی از تاریخ، ادبیات کهن، عرفان، طنز و مهم‌تر از همه تحلیل‌هایی شخصی و روشن‌فکرانه از مسائل روز، دغدغه‌هایی انسانی و اجتماعی و بسیاری موضوعات دیگر. شاید نتوان این اثر را برای وقت‌کشی و لذت بردن از داستان آن خواند چرا که از اساس به این منظور و برای چنین کاربردی نوشته نشده است. اما برای لذت بردن از ورود به هزارتویی از داستان‌های غلتان و پیچان که هر دم نو می‌شوند و حصارهای زمان و مکان را در می‌نوردند، گزینه‌ای بسیار مناسب خواهد بود.

موضوعات مطرح شده در این رمان آن قدر گسترده و متنوع‌اند که تنها می‌توانند حاصل تفکرات، تخیلات، سیلان ذهن و اندیشه‌های یک راوی کنجکاو، خلاق و عمیق باشند. راوی‌ای که ترس‌ها و تنهایی‌های کودکی‌اش را با خود حمل می‌کند و سعی دارد آن‌ها را در نقب‌هایی که در زمان و مکان می‌زند فراموش کند و یا در گوشه‌ای جا بگذارد. او از زندگی‌های متعدد و موازی‌اش در ایران و خارج از ایران حرف می‌زند، از زندگی در خانه‌باغ کودکی‌هایش به همراه پدربزرگ و مادربزرگ، از دوره‌ی دانشجویی و شب شعر‌ها و مواجهه با مادری که مرز ممنوع همه‌ی قوم و خویشان پدری است، از انجام امور اداری‌اش در قرن‌هایی بسیار مستقبل، از دنیایی شبیه به «1984» جورج اورول و از جهان پیچیده‌ی درونش که در نهایت در آن است که زندگی می‌کند. برای عبور و مرور تکرارشونده‌اش در زمان، هر جا که لازم باشد از ادبیات گذشته و وقایع تاریخی و عرفانی کمک می‌گیرد. برای شرح حال و احوالات درونی یا حتی رخدادهای بیرونی جاری در زمان، مشابه‌هایی از اتفاقات تاریخی گذشته پیدا می‌کند تا تکرارپذیری و درهم‌تنیدگی تاریخ را در بستر جغرافیایی بی‌ثبات تصویر کند. مجابی برای نقش کردن این همه مضمون مرتبط و درهم پیچیده اما به ظاهر بی‌ربط از تکنیکی استفاده می‌کند که در دنیای نقاشی، گرافیک، مجسمه‌سازی و سایر هنرهای تجسمی سابقه‌ی دیرینه‌تری دارد تا در جهان روایت و ادبیات. تکنیک کلاژ (تکه‌چسبانی) به او این امکان را می‌دهد که هر واقعه‌ای را از هر مقطعی از زمان و مکان، از دنیای عینی یا ذهنی، ببُرد، بیرون بکشد و آن را کنار هر تکه‌ای که مناسب می‌داند قرار دهد. این تکه‌ها گاه با هم همپوشانی دارند و لبه‌های‌شان در هم می‌رود و گاه تنها کنار هم قرار می‌گیرند تا یکدیگر را تایید، تکمیل یا حتی تکذیب کنند.

راویِ «در این تیمارخانه» در میان افکار و تخیلات خود گاه نقبی به گذشته‌های دور و خاطرات کودکی‌اش می‌زند. خاطراتی که در حین واکاوی آن‌ها، دنیای ذهنی کودکانه‌اش با دنیای عینی بیرون و تصاویری از اوضاع اجتماعی و فرهنگی جامعه در هم می‌آمیزند و در نهایت تصویرهایی شخصی از دوره‌هایی تاریخی به دست داده می‌شوند. راوی نویسنده‌ی رمان، گاه دست به تجربه‌هایی عجیب و عمیق می‌زند؛ به آینده‌هایی دوردست می‌رود و نه فقط تخیل که در آن ها زندگی می‌کند و همان شرایط اجتماعی و فرهنگی را در زمانی ناملموس باز می‌آفریند. راوی آگاه داستان با ذهنی جستجوگر به این سفر واقعی‌نمایانه‌اش در زمان اعتراف می‌کند و سعی دارد این تجربه‌ی متفاوت و غیر‌عادی را توصیف کند:

«جسم و ذهنم از ابتدای کودکی تا حالا، هیچ‌گاه توان حضور در اکنون و حالا را نداشته است. گاه پرتاب می‌شدم به چند قرن پیش از خودم، وسط تاریخ و روایات، گاه به صدسال پیش از تولدم در عصر ناصری و آرام سر می‌خوردم تا عهد احمدشاه. زمانی پرتاب می‌شدم به رویایی در قرن‌های آینده. این بار مسافر قرنی نوظهور بودم، شاید قرن شانزدهم یا هفدهم هجری شمسی، نمی‌دانم کی و در کجا سفر می‌کردم. وقتی در آینده‌ای موهوم سرگردانی، به شباهت‌های بی‌ربطی متوسل می‌شوی تا وحشت تو از لامکانی و بی‌زمانی باعث نشود که یکپارچگی ذهنت فروپاشد و هوش از سرت بپرد.»

آن چه این اثر را بیشتر قابل توجه و تعمق می‌کند، این است که راوی در میان تکه‌های دور و پراکنده‌ی روایت که در کنار هم نشسته‌اند، به تکرار طاهر می‌شود و تحلیل‌های شخصی و برداشت‌هایش را از اوضاع زمانه و اتفاقات مختلف با زبانی روان و بی آرایه‌های ادبی و فلسفی بیان می‌کند. به بیانی او با پویایی در ادبیات گذشته و تاریخ سفر می‌کند و برای هر واقعه‌ای شاهد مثالی و نقل قولی از گذشتگان می‌آورد، اما آن چه این تکه‌ها را به هم وصل می‌کند و از آن موجودیتی یکپارچه می‌آفریند، حضور فردی و برداشت‌های شخصی اوست:

«یک چیزی را این روزنامه‌نگارها نمی‌فهمند که، در زمینة علوم کنترل فضای حیاتی و کشتار جمعی جدید، نخبگان کشنده‌ترین سلاح‌ها و دقیق‌ترین ابزار تفحص و تجسس را پیاپی خلق می‌کنند و آن‌ها را انحصاراً در اختیار دولت‌ها قرار می‌دهند. ما به کمک دولت‌های هم‌پیمان، و یاری دانشمندان خارجی و داخلی، در تولید و مصرف علوم کنترل‌کننده به بالاترین حد لازم رسیده‌ایم. می‌توان گفت که توانایی ما در کنترل جامعه از تخیل بهترین نویسندگان خلق کشور هم جلوتر است. این را آمار می‌گوید نه من.»

 

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  2. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  3. افشاگری صمصامی از پشت پرده گرانی ارز/چطور۱۰۰همت عاید دولت شد

  4. زن؛ از مسیحیت تحریف شده تا اسلام انقلابی

  5. بازار مسکن؛ آرامش یا آتشِ زیر خاکستر؟!

  6. واکنش‌ها به گامِ اول در رفع فلیترینگ

  7. دردسر این حرکات موزون برای دانش آموزان بابلی !

  8. فرزندان معاون اول سابق قوه‌قضائیه به ۲۵ سال زندان محکوم شدند

  9. اسحاق جهانگیری: همه اطلاعات اداره کشور را دارم/ آقای خاتمی اصرار می کرد که کاندیدا شوم/ به پزشکیان گفتم خودت باش و به حرف های دیگران گوش نده

  10. زمان ۱۴ ماهه برای مذاکرات رفع فیلترینگ کامل

  11. رتبه کشورهای جهان براساس بیشترین فیلترینگ

  12. شلیک پدافند، عامل سقوط هواپیمای آذربایجانی بوده؟/ تصاویری که احتمال شلیک به هواپیما را تقویت می‌کند

  13. قطر: به روابط خود با جمهوری اسلامی ایران افتخار می‌کنیم

  14. رفع محدودیت دسترسی کاربران تلفن همراه به گوگل پلی و واتس اپ

  15. سیدحسن خمینی: دشمنان امید مردم را هدف قرار گرفته‌اند/در شرایط سخت، کار جمعی لازم است

  16. موبایل قاپ در این صحنه عجیب گرفتار مردم شد | کتک خوردن سارق از مردم را ببینید

  17. میزان افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ اعلام شد/ جزییات

پربحث‌های هفته

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  5. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  6. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  7. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  8. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  12. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  13. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  14. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  15. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  16. نکنید آقایان، نکنید!

  17. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  18. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  23. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

  24. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  25. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

آخرین عناوین