به گزارش مهر، محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور پیش از ظهر امروز (چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیئت وزیران در جمع خبرنگاران در رابطه با رد کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰، اظهار داشت: مسأله لایحه بودجه امسال با سالهای گذشته خیلی تفاوت داشت زیرا از همان روز اولی که در ۱۳ و ۱۴ آذر که بودجه را تقدیم کردیم، یک کار تبلیغاتی گسترده برای بودجه شروع شد.
واعظی گفت: گزارشی که چند روز پیش دفتر من تهیه کرد، تعداد توئیتها، مصاحبهها و سخنرانیهایی که برای بودجه کردند اصلا قابل مقایسه با بودجه هیچ سالی نبوده است.
وی عنوان کرد: بودجه یک کار کارشناسی است که باید متخصصین بنشینند و بررسی کنند و هیچ احتیاجی نیست قبل از تصمیمگیری انقدر تهمت بزنند و بگویند بودجه برای فروپاشی بوده است. اینها حرف های بسیار نامناسبی است. از طرف دیگر بارها اعلام کردیم موضوع بودجه با توجه به اینکه به زندگی مردم و تجار ارتباط دارد، خواهش کردیم تا وقتی هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است این قدر کار تبلیغاتی و روانی انجام نشود.
رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: مثلا در ارتباط با کالای اساسی، نظر دولت این است که ارز ۴۲۰۰ تومان را ادامه دهد تا وقتی که فضای جامعه و بینالمللی بهتر شد، ارز ۴۲۰۰ را آرام آرام بردارد تا شوک قیمتی به کشور وارد نشود.
واعظی گفت: تصمیمی که که در کمیسیون تلفیق گرفتند و روی آن خیلی مانور دادند این بود که ارز ۴۲۰۰ تومانی را از کالای اساسی برمیدارند. در این شرایط و با برداشتن نرخ ۴۲۰۰ تومانی، این حجم خریدهایی که انجام شده و در انبارهای بخش خصوصی و فروشگاهها است، قیمتها را گران میکند و مردم به فروشگاهها هجوم میآورند یا برخی دست به احتکار میزنند. همه این تذکرات داده شد اما توجهی نشد تا اینکه دیروز رد شد.
رئیس دفتر رئیسجمهور خاطرنشان کرد: به هر حال آنچه دیروز اتفاق افتاد، باید از مجلس شورای اسلامی تشکر کنیم به دلیل اینکه کمیسیون تلفیق شاکله بودجه را بهم زده بود و برخلاف ادعایی که میکردند مبنی براینکه نباید بودجه رانتی شود، خودشان آمدند و واردات خودروهای لوکس را از مناطق آزاد، آزاد کردند. خب این خودش یک رانت است. ما نباید مالیاتهایی را ببندیم و عوارضی را پیشبینی کنیم که قابل وصول نباشد.
واعظی گفت: بودجهای که بسته شد را حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار میلیارد توامن افزایش دادند درحالی که از روی اول میگفتند این بودجه نسبت به سال گذشته خیلی بالا بسته شده است و بودجه بالای هزار هزار بستند. از طرفی هزینههایی را اعلام کردند که حتما باید دولت بدهد. خیلی برای دولت مشکل بود و اگر همان چیزی که در کمیسیون تلفیق آمده بود در مجلس اصلاح نمیشد، اجرایش مشکل بود و دولت هم با آن مخالف بود که خوشبختانه دیروز مجلس مخالفت کرد.
وی ادامه داد: من فکر میکنم آنچه مجلس رای داد به پیشنهادات کمیسیون تلفیق بود و باید به کمیسیون برگردد و کمیسیون آن را اصلاح کند. این مساله در اواخر سال ۹۷ و برای بودجه سال ۹۸ هم انجام شد و رئیس مجلس بر اساس همین آئین نامه داخلی مجلس، به کمیسیون تلفیق برگرداند.
رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: بنای ما این است که با مجلس تعامل کنیم برای بستن یک بودجه خوب به شرطی که بودجه قابل اجرا باشد. مساله بودجه مساله مردم و تولیدکنندگان و تاجران ماست.
واعظی گفت: ما تا جایی که اصلاحات مجلس منطقی باشد، ما نظرات مجلس را قبول داریم ولی وقتی خودشان هم برای پیشنهاداتشان هیچ استدلال و محاسبات درستی نداشته باشند، ما قبول نداریم.
وی افزود: مثلا میگوئیم ما میتوانیم روزانه دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم ولی نمیدانم چه اصراری دارند که این عدد را به یک و نیم میلیون بشکه برسانند.
رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: ما اصرار داریم علامتی که بودجه به خارج از کشور میدهد این باشد که سال ۱۴۰۰ یک شرایط عادی خواهیم داشت ولی نمیدانم چرا اصرار دارند علامت دیگری داده شود. ما میخواهیم ارزش پول ملی تقویت شود اما به نوع دیگری عمل میشود.
واعظی با اشاره به پیش بینی ۲ میلیون ۳۰۰ هزار بشکهای نفت در دو، سه سال گذشته، گفت: خود مجلس امسال یک و نیم میلیون بشکه گذاشته بود ولی دو سه سال گذشته ما میگفتیم فروش یک و نیم میلیون بشکه مشکل است. امروز با توجه به شرایط جدید بینالملل میگوییم ما میتوانیم بفروشیم. وقتی ما بعنوان مجری میگوییم میفروشیم که مجلس نباید بگوید نه.
وی با اشاره به سفر فواد حسین وزیر خارجه عراق به تهران، گفت: وزیر خارجه عراق امروز صبح به تهران آمده و مذاکرات خودش را شروع کرده است. طبیعی است است که بین ایران و عراق روابط سیاسی، منطقهای و اقتصادی گسترده وجود دارد و لازم است که مسئولین دو کشور در سطوح مختلف با هم دیدارها و رایزنیهایی داشته باشند و این دیدار هم براساس همان روند طبیعی همکاریهای ایران و عراق صورت میگیرد.
رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: ممکن است امشب بعد از اینکه مذاکرات وی تمام شد با آقای رئیسجمهور هم ملاقاتی داشته باشد.
واعظی با اشاره به مساله برجام، گفت: آقای ظریف نگفتند بازگشت به برجام توسط ایران و آمریکا باید همزمان باشد. یک خبرنگار برداشت اشتباهی از سخنان آقای ظریف در مصاحبه با سیانان داشته و از سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرسیده است.
وی ادامه داد: اعتقاد ما بر این است که ما در برجام بودیم و هستیم و آن کسی که برجام را ترک کرده است باید برگردد. ما به کلیت برجام متعهد هستیم و به دلیل اینکه طرفهای مقابل به تعهدات خودشان عمل نمیکردند ما با اعلام قبلی کاهش تعهدات دادیم و همان زمان هم اعلام کردیم اگر طرفهای مقابل ما به تعهدات خودشان برگردند و آن را انجام دهند ما هم تعهدات خودمان را به طور کامل انجام میدهیم.
رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: ما به هیچ وجه مواضع اصولی خودمان را تغییر ندادیم، ما از سه سال قبل همین مواضع را داشتیم و اعلام کردیم و امروز هم با دولت آقای بایدن همین مواضع را داریم. این آمریکا است که باید برگردد و اگر راستیآزمایی کنیم و مطمئن باشیم آنچه که میگویند عمل میشود ما هم به تعهدات خودمان برمیگردیم.
واعظی در پاسخ به این سوال که آیا پیامی از سوی دولت آمریکا به دولت ایران داده شده است؟، گفت: پیامها همان است که از رسانهها گفتند و ما غیر از آنچه شما در رسانهها میشنوید، ارتباط دو جانبهای با آمریکاییها نداریم.
وی افزود: البته در این هفته های گذشته هم کشورهای اروپایی یک مقدار نسبت به گذشته فعال شدند و رایزنی هایی را با آمریکاییها میکنند و آقای بورل که هماهنگ کننده برجام است فعال شده است. معاون وی با آقای عراقچی صحبت کردند. به نظر می رسد نسبت به هفته آینده فعال تر شدند.
رئیس دفتر رئیسجمهور با اشاره به خرید واکسن روسی گفت: من متاسفم که در این هفته گذشته شاهد برخی اظهارنظرهای غیر علمی در ارتباط با مساله واکس بودم. ما الان یکسال است که هم راجع به دارو و راجع به معالجه کرونا، وزارت بهداشت ما اثبات کرده که توانایی بسیار خوبی دارد برای اینکه این مشکل کرونا را بتواند مدیریت کند.
واعظی گفت: ما از مراحل خوبی عبور کردیم و الان به مرحله واکسن رسیدیم. مردم ما باید به متخصصین پزشکی ما اعتماد کنند. آنها هم از نظر علمی و ملی متعهد هستند که ملاحظات علمی واکسن را انجام دهند. این کار نه فقط برای واکسن روسی که برای واکسن چینی و هندی هم مدت هاست انجام می دهند.
وی تاکید کرد: خب مطالعات و تعاملات با طرف مقابل در مورد یکی از این واکسنها با سرعت عمل بیشتری انجام و قرارداد آن هم امضا شده و اولین محموله هم تا روزهای آینده وارد تهران شود.
رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: بنای ما براین است که در ایران یک سبد درست کنیم که در این سبد واکسن هایی که در قالب کواکس که حدود ۱۶.۸ میلیون دوز است، باشد.
واعظی تصریح کرد: قراردادی که با روسیه بستیم، باشد، واکسن های چینی و هندی هم باشد. واکسن پاستور هم که زودتر از بقیه بدست میآید، در این سبد باشد. البته زمانی که واکسن داخلی ما تولید شود، دیگر از خارج کشور واکسن وارد نمیکنیم.
وی ادامه داد: الان حدود ۱۰ تا ۱۵ کشور هستند که از واکسن روسی برای واکسیناسیون خود استفاده میکنند، از طرفی روسیه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دوز با ۴۵ کشور واکسن قرارداد بسته است.
رئیس دفتر رئیسجمهور ما حتی به مراکز معتبر بهداشت جهانی هم که مراجعه کردیم، دیدیم آنها هم واکسن روسی را ثبت کردند و جزو واکسنهایی است که در نقاط مختلف دنیا استفاده میشود. این اولین واکسنی بود که تولیدش در دنیا اعلام شد. در داخل روسیه با سرعت زیاد واکسیناسیون میکنند. اگر منظورشان این است که این واکسن صد درصد نیست، خب هیچکسی تا الان ادعا نکرده واکسن کرونای صد درصد دارد زیرا هنوز زمان نگذشته است. امیداورم این سبدی که وزارت بهداشت ما در ایران تشکیل داده است، که همه واکسن ها در آن وجود دارد، آرامش را به مردم ما بدهد.
واعظی در پاسخ به این سوال که آیا دولت در پایان سال برنامهای برای حذف یارانه ثروتمندان دارد؟، گفت: دو سال قبل بنای ما اینطور شد که هر اطلاعاتی، نه گروهی بلکه فردی، دریافت کنیم که فردی مستحق دریافت یارانه نیست، بدون اینکه سر وصدا بشود حذف میکنیم. وقتی آمار روی ۷۸ میلیون جمعیت کشور میرود، حذف ۱۰۰ هزار یا ۲۰۰ هزار نفر حذف شوند، زیاد نیست.
وی در پایان گفت: الان بنا نداریم که در این شرایط اقتصادی کشور یک موج جدید از این مسائل بوجود بیاوریم.