به گزارش فارس، اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی است که عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای جامعه محسوب شده و موجب رکود اجتماعی در زمینههای مختلف میشود.اعتیاد بهعنوان یک آسیب اجتماعی، هیچگاه بهطور کامل ریشهکن نشده است اما با تدبیر و تلاش حداقل میتوان آن را به کنترل درآورد. وجود معتادین متجاهر بر هویت شهر و فرآیند زیستی شهر اثرگذار است.
متأسفانه شاهد حضور معتادان متجاهر بیخانمان و بیسرپناه در ادوار گذشته در شهر تهران بودیم.این روزها دیگر کمتر معتاد متجاهری را در شهر می بینیم که در حال استعمال مواد هستند چرا که بخش عمده ای از آنها جمع آوری شده اند.
نسخههای فوری در گذشته برای رفع معضل آسیبهای اجتماعی از جمله معتادین متجاهر نوشته شده بود
معتادین متجاهر در سطح شهر پرسه میزدند و باعث بروز مشکلات فراوانی برای شهروندان شده بودند. نسخههای فوری برای رفع معضل آسیبهای اجتماعی از جمله معتادین متجاهر نوشته شده اما خروجی نداشت تا اینکه قرار شد در این دوره مدیریت شهری ساماندهی معتادین متجاهر به طور جد انجام شود.
معتادین متجاهر با هر شرایطی را جمع آوری می کنیم
علیرضا نادعلی نائب رئیس کمیسیون اجتماعی شورای شهر در این باره به خبرنگار فارس میگوید: اقداماتی در شهرداری تهران در زمینه جمعآوری معتادین متجاهر انجام شده است و خروجی کار هم خوب بوده است.
وی تأکید کرد: زیرساختهای لازم را گسترش دادهایم و معتادین متجاهر با هر شرایطی را جمعآوری میکنیم.
نائب رئیس کمیسیون اجتماعی شورای شهر به خبرنگار فارس گفت: حتی معتادین متجاهر با زخمهای باز را هم جمعآوری کردیم.
حدود 26 هزار معتاد متجاهر در تهران وجود دارد/ تغییر چشمگیر چهره تهران از حیث وجود معتادان متجاهر
بیش از 20 هزار معتاد متجاهر در شهر تهران وجود داشت. در دورههای قبل بعضا معتادان جمعآوری و پس از یک مدت کوتاه دوباره به شهر باز میگشتند. در زمینه رفع آسیبهای اجتماعی، نهادهای مختلفی مسئولیت دارند.سیدعباس جوهری معاون سیاسی - اجتماعی استانداری تهران با اشاره به برآورد وجود حدود ۲۶ هزار معتاد متجاهر در شهر تهران و ایجاد ظرفیت ۲۶ هزار نفری نگهداری معتادان متجاهر ظرف دو ماه آینده از تغییر چشمگیر چهره تهران از حیث وجود معتادان متجاهر تا نوروز خبر داد.
شهرداری کدام دسته از معتادان متجاهر را جمع آوری می کند؟
وی گفت که ظرفیت نگهداری معتادین متجاهر در قرارگاه اجتماعی استان با همکاری دستگاهها آغاز شده است. در تهران مسئولیت این امر با شهرداری تهران است لذا مقرر شده 5 هزار نفر ظرفیت توسط شهرداری ایجاد شود که این مهم محقق شد. افراد زیر هجده سال وبالای 65 سال، بانوان، بیماران اعصاب و روان هم پذیرش میشوند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
اشتغال؛ از بازگشت دوباره فرد به اعتیاد تا حد زیادی جلوگیری می کند
همچنین اشتغالزایی و کارآفرینی برای افرادی که ترک اعتیاد کرده اند قرار است ایجاد شود چرا که پس از جمعآوری و بهبود معتاد متجاهر، اشتغال؛ از بازگشت دوباره فرد به اعتیاد تا حد زیادی جلوگیری میکند. پس بحث حرفهآموزی و اشتغال این افراد به صورت همزمان مورد توجه قرار گرفته است.
براساس این گزارش، طرحی در نظر گرفته شده تا حمایتهای لازم برای افراد بهبود یافته صورت گیرد و با ایجاد اشتغال بازگشت افراد بهبودیافته به اعتیاد کمرنگ میشود.جمعآوری معتادین متجاهر همچنان ادامه دارد و مدیریت شهری تصمیم دارد تا دیگر معتاد متجاهری در شهر نباشد.
مراکز یاورشهر، مراکزی چون فشافویه، سروش و... در شهر وجود دارد و ضرورت دارد که معتادین متجاهر بعد از سمزدایی برایشان برنامههای حرفهآموزی ایجاد شود تا آنها شغلی یاد گرفته و به جامعه بازگردند.
شهرداری قصد کرده که مشکل معتادین متجاهر را برطرف کند و نگاه متفاوتی در این زمینه وجود دارد. افرادی که به کمپها میروند تلاش میشود که بعد از ترک اعتیاد، آنها بتوانند هنری یاد گرفته و دوباره شغلی برای خود دست و پا کنند تا بتوانند در کنار خانوادههایشان زندگی کنند.
مهمترین اقدام بعد از ترک اعتیاد این است که فرد یک حرفهای بیاموزد
براساس این گزارش، معتادین متجاهر باید مراحل درمان، سمزدایی، توانمندسازی، هویتیابی و بازگشت به خانواده و جامعه و ... را در مراکز سپری کنند. براساس برنامه شهرداری تهران تمامی معتادین متجاهر در هر شرایطی جمعآوری میشوند. مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران اقدامات شهرداری در زمینه جمعآوری معتادین متجاهر را مثبت ارزیابی میکند و میگوید: مهمترین اقدام بعد از ترک اعتیاد این است که فرد یک حرفهای بیاموزد، مشغول به کار شود و اگر شغلی نداشته باشد، دوباره به نقطه اول بازخواهد گشت.
به گفته چمران، بحث تربیتی و تربیت نسل بسیار مهم است و نباید از مقوله مهمی چون تربیت و آگاهیبخشی در جامعه غافل شد. قرارگاهی در حوزه آسیبهای اجتماعی تشکیل شده تا بحث معتادین متجاهر را برطرف کنند. بخشی از کار برعهده شهرداری است و شاهدیم که وعدهها محقق شده است.
بر اساس این گزارش، بیش از 10 سازمان متولی در یک سال گذشته با تمام وجود پای کار آمدند تا اندکی در جهت کاهش آسیب های شهر تهران قدم بردارند.در داخل شهرداری تهران نیز تمام مجموعه ها بسیج شدند تا بتوانند آسیب های اجتماعی را کاهش دهند.
توکلی زاده معاون شهردار تهران می گوید که به مرحله ای رسیده ایم که می توانیم آسیب های اجتماعی را مدیریت کنیم و البته در برخی مناطق نیز کار زیاد داریم. وقتی اعلام می شود در پاتوق کوه سنگی معتاد وجود ندارد، یا منطقه ۱۲ اعلام می کند که می توان مجموعه های مربوط به کاهش آسیب اجتماعی را به محله هرندی منتقل کنیم و یا دره فرحزاد به قطب گردشگری تبدیل می شود؛ اینها اتفاقات خوبی است که نشان می دهد، کار قرارگاهی شدنی است. به طوری که به یک الگوی خوب برای سایر شهرها تبدیل شده است. نگاه ما در فراهم کردن زیرساخت ها باید پیش دستانه باشد و نباید شرایط به گونه ای پیش رود که پس از آسیب حرکت کنیم.
براساس این گزارش، شهرداری تهران در خصوص ساماندهی معتادین متجاهر، افراد بالای 60 سال و نوجوانان زیر هجده سال را پذیرش میکند.
پایدارسازی در مسیر بهبود کار دشواری است، اما پیشبینیهای لازم صورت گرفته است. سایر دستگاهها هم باید به وظایف خود در این زمینه عمل کنند. بستر ایجاد اشتغال برای مددجویان باید مورد توجه قرار گیرد تا اثربخشی کار بالاتر رود. البته شهرداری تهران تاکنون موفق شده بخش عمدهای از معتادین متجاهر را جمعآوری کند.