به گزارش تسنیم، صبح روز چهارشنبه، سیدرضا فاطمیامین وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: برای پیوستن به تجارت آزاد اورآسیا 5 دور مذاکره صورت گرفته است. دور جدید آن هم به زودی انجام میگیرد و امیدواریم به زودی به تجارت آزاد اورآسیا بپیوندیم.
در این راستا حسین کاخکی مدیرکل دفتر همکاریهای بینالملل گمرک در گفتگو با تسنیم، ضمن اشاره به مذاکرات صورت گرفته حول محور پیوستن ایران به تجارت اوراسیا گفت: از سال 98 و با تصویب قانون موافقت نامه تسهیل منطقه آزاد تجاری به مدت 3 سال، در واقع با منطقه اوراسیا توافق کردیم که یک سری تعرفهها به یکدیگر اختصاص دهیم و هیچگاه عضو رسمی تجارت آزاد اوراسیا نبودیم.
سازمان توسعه تجارت همواره به دنبال تبدیل عضویت ایران به عضویت دائم و رسمی در اوراسیا بوده است. طرف مقابل یک متنی را پیشنهاد کرده است که در اداره امور توافقهای ریاست جمهوری در حال بررسی است و تا جایی که بنده اطلاع دارم این متن در خصوص تمدید موافقت نامهی قبلی بوده است و پیوستن به منطقه اوراسیا به طور رسمی و دائم هنوز اتفاق نیافتاده است.
وی در ادامه افزود: به صورت کلی میتوان گفت عضویت دراتحادیه اوراسیا، به نفع کشور است چرا که شرایط ما برای ورود به اتحادیهای تسهیل میشود که اولا این اتحادیه با مرکزیت روسیه است و مابقی نیز کشورهایی هستند که در منطقه اوراسیا واقع شدند و دوما ما را برای یک رقابت همه جانبه آماده میکند. ما هم اکنون عضو تشکیلات دیگری که در حوزهی اقتصادی به این شکل فعالیت داشته باشد، نیستیم، در نقطه مقابل اتحادیه ملل جنوب شرق آسیا (ASEAN ) یا اتحادیه اروپا هست که فعالیت های اقتصادی دارد اما ما عضو آنها نیستیم.
بنابراین از این جهت عضویت ما در اتحادیه اوراسیا میتواند فواید اقتصادی خوبی برای کشور داشته باشد به شرطی که زیرساخت های خود را تقویت کنیم و همچنین کالاهای تولیدی و صادراتی ما به سمت رقابتی تر شدن رود.
کاخکی گفت: با عضو شدن در اتحادیه اوراسیا برخی تعرفه ها را میتوان صفر کرد و شما میتوانید یک سری کالا را از شمول تعرفه خارج کنید (تعرفه منفی) و اگر کشوری روی یک کالا مزیت رقابتی نسبی دارد آن کالا را استثنا کند که البته همهی این مسائل منوط به مذاکرات طرفین است. ما باید دقت کنیم که در حال حاضر کشورهایی مثل هند و تایلند و چند کشور دیگر به دنبال پیوستن به اتحادیه اوراسیا هستند که حاکی از اهمیت عضویت در این اتحادیه است و چنین اتفاقاتی در ذیل چرخش ریل گذاری کلان اقتصاد از غرب به شرق توجیه پذیرتر است.
اقدامات ما در سال های اخیر در حوزه تجارت خارجی به غیر از برهه هایی که همه گیری ویروس کرونا جدی تر بود، وضعیت مناسبی داشته است، اعداد و اراقام نشان از رشد تجارت خارجی ما دارد که اگر این اقدامات با تقویت زیرساختها و کنسرسیومهای صادراتی همانند ترکیه و کیفی تر کردن کالاهای صادراتی همراه شود به مراتب توفیقات بیشتری را برای کشور در بردارد. فراموش نکنیم که یکی از راهکارهای رشد روز افزون در عرصه تجارت خارجی، حضور جدی تر در رقابت اقتصادی با رقبا است.
ایران در یک قدمی عضویت رسمی در اوراسیا؟
4010903028عضویت در اتحادیه اوراسیا همانطور که هند و تایلند به دنبال عضویت در آن هستند، با اهمیت است و می تواند با ایجاد فضاهای رقابتی برای تجارت کشور، باعث ارتقای کالاهای صادراتی ما شود.