شغل تراشکاری و بررسی درآمد، خطرات و موارد ایمنی آن

گزارش بازرگانی، 171612،   4020210030

شغل تراشکاری، یکی از مشاغل پرطرفدار و پردرآمد جامعه است و قطعات موردنیاز صنایع و ماشین آلات مختلفی را تأمین می‌کند. درآمد و بازار داغ تراشکاری، باعث شده است که افراد بسیاری به این شغل علاقمند شوند. تراشکاری در کنار مزایا و درآمد خوب، خطرات و ریسک‌هایی هم به همراه دارد. ورود به این شغل بدون اطلاعات کافی، باعث اتلاف عمر، دلزدگی و آسیب‌های جسمی می‌شود. اگر مایل به کسب اطلاع از شغل تراشکاری، درآمد، خطرات و نکات ایمنی مربوط به آن هستید، در این مطلب کلیه موارد مرتبط را آورده‌ایم. فقط کافی است چند دقیقه از وقتتان را به خواندن مقاله پیش‌رو اختصاص دهید.

معرفی شغل تراشکاری؛ شغلی تخصصی، جذاب و خلاقانه

بر اساس روایت‌ها و اسناد تاریخی، مردمان مصر باستان اولین کسانی بودند که از نوع ساده و ابتدایی ماشین تراشکاری استفاده می‌کردند. مورخان، زمان و مکان نصب اولین ماشین تراشکاری مدرن را سال 1772 میلادی در زرداخانه سلطنتی انگلستان اعلام می‌کنند. از آن زمان تاکنون این شغل و ماشین‌های تراشکاری همواره در حال رشد و توسعه بوده‌اند. شغل تراشکاری، آمیزه‌ای از هنر و صنعت است. تراشکار با استفاده از دستگاه تراشکاری به فلزات، فرم و شکل می‌دهد. 

بخش قابل‌توجهی از قطعات و تجهیزات به‌کاررفته در ماشین آلات و صنایع مختلف، با تکیه بر فن و هنر تراشکارهای کاربلد و حرفه‌ای ساخته می‌شوند. تراشکارها با دستگاه تراش، شروع به لایه‌برداری از فلزات می‌کنند و فلز موردنظر را به شکل دلخواه خود درمی‌آورند. امروزه دستگاه‌های تراشکاری با سیستم‌های کامپیوتری مدیریت می‌شوند و شغل تراشکاری، با زحمت کمتر و سرعت بالاتری انجام می‌شود. البته اپراتور باید شیوه کار کردن با دستگاه‌های تراش جدید را یاد بگیرد تا از این راحتی و سرعت بالا بهره‌مند شود.

درآمد شغل تراشکاری در ایران چقدر است؟

بر اساس تحقیقات میدانی، 15 درصد از درآمد ماهانه حاصل از شغل تراشکاری به عنوان سود خالص درنظر گرفته می‌شود؛ بنابراین اگر یک تراشکار ماهانه 300 میلیون تومان سفارش بگیرد، سود خالص او حدود 45 میلیون تومان در ماه خواهد بود. البته فقط تراشکارهای ماهر از چنین درآمدی برخوردار می‌شوند. افرادی که به‌تازگی وارد این شغل شده‌اند، بر اساس توانمندی، مهارت و میزان پیشرفت خود دستمزد می‌گیرند. معمولاً درآمد کارگران ساده کارگاه‌های تراشکاری، معادل حقوق پایه وزارت کار است.

بخشی از درآمد کارگاه‌های تراشکاری، صرف تامین ابزار کار، تعمیرات و نگهداری دستگاه‌ها می‌شود. یکی دیگر از هزینه‌های ضروری کارگاه، خرید تجهیزات حفاظت فردی مثل دستکش، پوتین، لباس کار و عینک ایمنی است. خوشبختانه قیمت پوتین کار و سایر تجهیزات ایمنی به‌گونه‌ای است که امکان خرید آن‌ها برای همه افراد و کارگاه‌ها وجود دارد.

بررسی خطرات و معایب شغل تراشکاری

شغل تراشکاری در کنار درآمد مناسب و قابل قبول، خطرات و معایبی هم دارد که در ادامه به چند مورد از این خطرات اشاره شده است:

  • صدای گوش‌خراش دستگاه‌های تراشکاری باعث آسیب به گوش و کاهش قدرت شنوایی شخص می‌شود.
  • هزینه‌های ناشی از فرسودگی دستگاه تراش و نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات در شرایط اقتصادی کنونی، کار آسانی نیست.
  • اگر دست یا بخشی از لباس شخصی در بخش‌های متحرک دستگاه تراشکاری قرار بگیرد، دستگاه با قدرت بالای خود، کل بدن شخص را درگیر می‌کند. در چنین شرایطی، احتمال آسیب جسمی سخت و حتی مرگ شخص وجود دارد.
  • وقتی دستگاه تراشکاری از فلزات لایه‌برداری می‌کند، براده‌های فلز روی زمین و درون دستگاه پخش می‌شود. درصورت برنداشتن براده‌ها و نظافت نکردن روزانه دستگاه و زمین کارگاه، احتمال فرو رفتن این براده‌ها در کفش یا پای افراد وجود دارد. از طرفی در هنگام کار با دستگاه، ممکن است براده‌ها در چشم اپراتور فرو برود.

در بسیاری از کارگاه‌های تراشکاری، دستگاه برش هم دیده می‌شود. استفاده از تجهیزات حفاظت فردی مثل عینک ایمنی و دستکش ضدبرش برای کار با دستگاه برشکاری ضروری است و احتمال آسیب‌دیدگی را کاهش می‌دهد. قیمت دستکش ضد برش و عینک ایمنی به‌گونه‌ای است که امکان خرید این وسایل برای همه افراد وجود دارد. خرید دستکش ضدبرش و عینک ایمنی، نه‌تنها هزینه چندانی به افراد تحمیل نمی‌کند؛ بلکه عامل اصلی پیشگیری از هزینه‌های سنگین درمانی است.

بررسی نکات ایمنی مهم برای فعالان حوزه تراشکاری

افرادی که در زمینه تراشکاری فعالیت می‌کنند، باید یک سری نکات ایمنی را درنظر داشته باشند تا از آسیب‌های متداول این شغل در امان بمانند. در ادامه به چند مورد از این نکات ایمنی اشاره خواهیم کرد:

  • قبل از حضور در کارگاه و شروع کار با دستگاه تراشکاری، تجهیزات حفاظت فردی مثل کفش کار و لباس کار بپوشید. استفاده از انگشتر، شال گردن و ساعت در حین کار با دستگاه تراش، بسیار خطرناک و حادثه‌آفرین است.
  • برای جلوگیری از ورود براده آهن به چشم‌ها و صورت در حین کار، حتما از عینک ایمنی یا انواع شیلد محافظ صورت موجود در بازار استفاده کنید.
  • از شوخی در محیط کارگاه خودداری کنید.
  • پس از شروع کار، تمرکز و توجه خود را به‌طورکامل روی عملیات تراشکاری بگذارید.
  • بعد از پایان کار، براده‌های فلز را از سطح زمین و  روی دستگاه تراش جمع‌آوری کنید. قلم‌مو، ابزار خوبی برای جمع‌آوری براده‌ها از روی دستگاه تراش است.
  • قبل از شروع کار، شیوه خاموش کردن دستگاه در مواقع اضطراری را یاد بگیرید.
  • کلیه قسمت‌های متحرک دستگاه تراش، غیر از سه‌نظام را با وسایل مناسب مثل ورقه‌های فلزی بپوشانید.
  • به‌ هیچ عنوان به سه‌نظام درحال‌حرکت دست نزنید و در هنگام دوران سه‌نظام، اهرم‌های دستگاه تراش را جابه‌جا نکنید.

بسیاری از تراشکارها با رعایت همین چند نکته ساده، بیش از 30 سال در این شغل فعالیت کرده‌اند. درحالی‌که برخی از تراشکارهای تازه‌کار، با دقت نکردن به یک نکته، سلامتی یا جان خود را از دست می‎دهند.

کاهش چشمگیر ریسک‌های شغل تراشکاری با تجهیزات حفاظت فردی ماه ایمن

در این مقاله با شغل تراشکاری آشنا شدیم و درآمد آن را برای افراد ماهر و تازه‌کار بررسی کردیم. همچنین به خطرات و نکات ایمنی مربوط به این شغل پرداختیم. یکی از مهم‌ترین نکات برای فعالیت در این شغل، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی در هنگام حضور در کارگاه و کار کردن با دستگاه تراشکاری است. درصورت خرید و استفاده از وسایل مناسب و باکیفیت، می‌توانید با خاطری آسوده با دستگاه تراش کار کنید.

مجموعه ماه ایمن، کلکسیون کاملی از تجهیزات ایمنی باکیفیت و بادوام را در فروشگاه آنلاین خود عرضه کرده است. درصورت تمایل به خرید تجهیزات حفاظت فردی، کافی است به فروشگاه آنلاین ماه ایمن به آدرس mahimen.ir مراجعه و سفارش خود را ثبت کنید. کارشناسان این مجموعه، سفارش شما را در اسرع وقت بررسی می‌کنند و اقدامات لازم برای ارسال سریع محصول را انجام می‌دهند.

تلگرامفیس‌بوکتوییترلینکدیننسخه‌ی متنی
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. وعده های الجولانی تو خالی بود؛ آتش‌ زدن نمادهای مذهبی در سوریه

  2. زنگ هشدار اتباع غیرمجاز/ فعالیت شاخه افغانستانی تروریست‌های تحریرالشام در نزدیکی مرزهای ایران

  3. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  4. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  7. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  8. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  9. خار چشم محور غربی- عبری

  10. دفاع همتی از گران‌شدن دلار/ چراغ سبز آقای وزیر به تورم؟

  11. ما و آینده ایران

  12. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  13. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  14. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  15. وقتی افسار قیمت ها از دست دولت در می رود!

  16. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  17. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  18. نکنید آقایان، نکنید!

  19. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  20. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  21.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  22. گزافه‌گویی وزیر خارجه جولانی علیه ایران

  23. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

  24. یک ادعا درباره نقش زنگنه در ناترازی انرژی/ برسد به دست خانم سخنگوی دولت/ مذاکره می‌ کنیم اما با عزت

  25. کنایه سنگین ربیعی به مخالفان رفع فیلترینگ

آخرین عناوین