راستی‌آزمایی یک ادعا: پیوند اجزای چشم اعدامیان ایرانی به بیماران لبنانی!

  4030906012 ۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

به‌تازگی فایل صوتی در فضای مجازی منتشر شده که مدعی است، بیماران آسیب‌دیده چشمی در لبنان که برای درمان به ایران آمده‌اند، با «پیوند اجزای چشم» از زندانیان اعدامی ایرانی در یک بیمارستان خصوصی تهران تحت درمان قرار گرفته‌اند! اکنون پرسش این است این ادعا چه قدر صحت دارد و منبع آن کجاست؟

راستی‌آزمایی یک ادعا: پیوند اجزای چشم اعدامیان ایرانی به بیماران لبنانی!

به گزارش ایرنا، در این فایل صوتی که در فضای مجازی منتشر شده، صدای یک زن روی تصاویر بیمارستانی پخش می‌شود. این زن که مدعی است پرستار بیمارستان چشم پزشکی نور در تهران است، ادعا می‌کند شاهد ورود زندانیان اعدامی به این بیمارستان بوده که شبانه بر چشم آنها اعمال جراحی انجام می‌شود و صبح از بیمارستان خارج می‌شوند و «اجزای چشم» زندانیان اعدامی در این بیمارستان جدا شده و به بیماران چشمی آسیب دیده پیجرها در لبنان پیوند می‌شود.

این فایل صوتی خیلی زود در فضای مجازی به صورت گسترده منتشر شده و بازتاب زیادی در بین مردم داشته است؛ اما باید دید تا چه حد اطلاعات و ادعاهای بیان شده در این فایل صوتی درست است و چطور می‌توان این ادعا را راستی‌آزمایی کرد؟

واکاوی ادعا با اصول رسانه‌ای

بررسی فایل صوتی منتشرشده نشان می دهد فرد گوینده خودش را معرفی نمی‌کند و به این ترتیب منبع خبر نامشخص است. به همین علت امکان اثبات ادعای فرد گوینده وجود ندارد و ممکن است هر فرد عادی و معمولی بدون هیچ اطلاعی چنین ادعایی را در یک فایل صوتی مطرح کرده و به راحتی در فضای مجازی منتشر کند. به خصوص اینکه فردِ مدعی، هیچ سند و مدرکی دال بر اینکه پرسنل بیمارستان است یا سند و مدرکی که ادعای او را اثبات کند، ارائه نکرده است.

از طرف دیگر لحن بیان این زن در فایل صوتی نشان می‌دهد از روی یک متن از پیش نوشته شده مطالب را بیان می‌کند؛ سپس خطاب به ادمین گروه تلگرامی که آن هم نامشخص است، می‌گوید: «من از روی انسانیت به شما روی آورده‌ام که شما آن را نشرش بدهید و مردم ایران بدونند که چه بر سر جوونان ایران می‌آورند».

بررسی این ادعا و راستی‌آزمایی آن به دو صورت ممکن است؛ راه اول مشخص بودن منبع خبر و به قول کارشناسان حوزه ارتباطات وجود «منبع سفید»، مشخص و شناسنامه‌دار و پیگیری صحت خبر از منبع آن است و با توجه به نامشخص بودن منبع و به نوعی وجود منبع سیاه و نامشخص، امکان پیگیری صحت خبر از منبع آن وجود ندارد و هر کسی می‌تواند بدون سند و مدرک و شواهد عینی چنین ادعایی را مطرح کند و در فضای مجازی نشر بدهد.

بررسی از منظر منابع و اطلاعات پزشکی

راه‌حل دوم، مراجعه به منابع پزشکی و پیگیری از منابع آگاه یا مراجع شناسنامه‌دار در حوزه سلامت است که بتوانند در مورد این ادعا و امکان‌پذیر بودن آن توضیح دهند. یکی از منابع، مسئولان خود بیمارستان نور هستند که باید دید نظر آنها درباره این ادعا چیست؟

 

راستی‌آزمایی یک ادعا: پیوند اجزای چشم اعدامیان ایرانی به بیماران لبنانی

 

«دکتر علی هداوندخانی، فوق تخصص قرنیه چشم» شاغل در این بیمارستان با انتشار ویدئویی درباره این خبر توضیحاتی ارائه کرده و گفته: این خبر اساسا کذب و ساختگی است و افرادی با جعل روایت‌های نادرست ادعاهایی را مطرح کرده‌اند که نه حقیقت دارد و نه از نظر علمی امکان‌پذیر است.

او گفته: گاهی مشاهده می‌کنیم برخی افراد در فضای مجازی موضوعات علمی، اعتبار مراکز تخصصی و نهایتا اعتماد مردم به مراکز پزشکی را بازیچه اهداف سیاسی قرار می‌دهند و با جعل روایت‌های نادرست، مردم را در مقوله مهم سلامت دچار سردرگمی می‌کنند. متاسفانه این افراد بدون اینکه با فرآیندِ علمیِ پیوند قرنیه چشم آشنایی داشته باشند، با اغراض مشخص ادعاهایی را مطرح کرده‌اند که نه حقیقت دارد و نه از نظر علمی امکان انجام آن وجود دارد.

به گفته دکتر هداوندخانی، اساسا برداشت بافت چشم از یک انسان فوت‌شده و پیوند آن به یک انسان زنده، صرفا توسط پزشکی قانونی و با رضایت اولیای متوفی انجام می‌شود. قرنیه فردی که از دنیا رفته تحویل «بانک چشم» می‌شود تا برای پیوند قرنیه بیماران نیازمند در نوبت استفاده شود.

وی افزود: ماهانه صدها بیمار بین‌المللی به‌ویژه از کشورهای عرب‌زبان به بیمارستان چشم پزشکی نور می‌آیند تا از خدمات درمانی آن استفاده کنند. بیماران لبنانی هم جزء این افراد بوده‌اند که جراحی‌هایی روی آنها صورت گرفته است، ضمن اینکه، در سال گذشته هیچ پیوند قرنیه‌ای روی بیماران لبنانی در بیمارستان نور انجام نشده است.

به جز قرنیه هیچ جزء دیگری از چشم پیوند نمی‌شود

هداوندخانی همچنین به پژوهشگر ایرنا گفت: معلوم است فردی که چنین ادعایی را مطرح کرده، نه تنها پرستار نیست، بلکه هیچ نوع اطلاعاتی در حوزه سلامت هم ندارد. زیرا نمی‌داند به جز قرنیه هیچ جزء دیگری از چشم پیوند نمی‌شود در حالی که می‌گوید «اجزاء چشم زندانیان را در می‌آورند» و به بیماران آسیب دیده پیجر لبنانی پیوند می‌زنند.

وی افزود: البته مسئولان بیمارستان نور در این مورد به پلیس فتا شکایت کرده‌اند و پیگیری‌های قانونی برای پیدا کردن منبع خبر که احتمالا خارج از کشور است، ادامه دارد. نکته جالب دیگر اینکه چطور یک پرستار شاغل در بیمارستان چشم پزشکی نور که قاعدتا باید در اتاق عمل این بیمارستان کار کند تا چنین اطلاعاتی داشته باشد، بدون تغییر صدای خودش در فضای مجازی چنین فایلی منتشر می‌کند و ترسی از عواقب پیگیری ندارد؛ معلوم است که چنین فردی به هیچ وجه جزء کارکنان بیمارستان نیست و کاملا دروغ می‌گوید.

پیوند قرنیه از فرد زنده در کشور قابل انجام نیست

دکتر هداوندخانی افزود: پیوند قرنیه در ایران یکی از اعمال جراحی موفق است و سالانه بیش از ۶ هزار عمل پیوند قرنیه موفق در کشور انجام می‌شود که همگی تحت نظارت پزشکی قانونی و با استفاده از قرنیه افراد فوت شده انجام می‌شود و از اساس پیوند قرنیه از فرد زنده در کشور قابل انجام نیست.

دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان داخلی ایران نیز به عنوان یک فرد مطلع و بی‌طرف در این مورد به خبرنگار ایرنا گفت: چنین ادعایی کاملا مردود است. مردم به هیچ وجه چنین شایعاتی را باور نکنند زیرا این مطالب کاملا ساختگی بوده و به قصد تخریب افراد و مراکز درمانی خاص طراحی شده است.

وی افزود: شایعاتی که در این فایل صوتی منتشرشده از ریشه و اساس «خراب» و ساختگی بوده و معلوم است که با قصد و غرض می‌خواهند یک بیمارستان معروف در تهران را که فعالیت قانونی دارد خراب کنند؛ مشخص است پشت این فایل صوتی مقاصد سیاسی و خرابکاری در کشور قرار دارد و می‌خواهند ذهن مردم را منحرف کنند. با شناختی که من از ساختار پزشکی ایران دارم، چنین کاری که قرنیه را از افراد زنده بگیرند و به بیماران خارجی پیوند بزنند، به هیچ وجه شدنی نیست.

جمع‌بندی

همان‌گونه که بررسی‌های پژوهشگر ایرنا نشان می‌دهد، هیچ سند و مدرکی برای ادعای مطرح شده مبنی بر پیوند قرنیه از زندانیان در بیمارستان نور وجود ندارد، ضمن اینکه ادعاهای این فرد به لحاظ علمی نیز اشکالات متعددی دارد. از اساس پیوند کل چشم اکنون امکان‌پذیر نیست و تنها پیوند قرنیه افراد با اجازه و بعد از مرگ آنها انجام می‌شود که این مورد هم برای بیماران لبنانی در بیمارستان نور رخ نداده است. با این حساب روشن است که شایعه مطرح شده صحت ندارد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۷۲۹۷۷۱۰:۱۱:۱۷ ۱۴۰۳/۹/۶
آن اعدامی ها خانواده دارند و تا اجازه ندهند هیچ چیزی داده نمی شود
ناشناس۳۶۷۳۰۱۰۱۰:۳۲:۰۳ ۱۴۰۳/۹/۶
«پیوند قرنیه در ایران یکی از اعمال جراحی موفق است و سالانه بیش از ۶ هزار عمل پیوند قرنیه موفق در کشور انجام می‌شود که همگی تحت نظارت پزشکی قانونی! و با استفاده از قرنیه افراد فوت! شده انجام می‌شود»

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  2. رهبر انقلاب: حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود/ بسیجی ایرانی یقین دارد روزی رژیم‌صهیونیستی را از بین خواهد برد

  3. پیشنهاد خواننده کیهان درباره‌ ‌حجاب در مترو

  4. تاریخ ابلاغ قانون حجاب مشخص شد

  5. صحنه وحشتناک ۲ زورگیر که گوش یک مرد را می‌برند!

  6. از برق تا تخم‌مرغ؛ افزایش حداقل ۴۰ درصدی نرخ سبد معیشت

  7. درخواست عجیب کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

  8. راز تحرکات جدید صهیونیست‌ها در جبهه لبنان

  9. چرا اروپا دنبال آغاز مجدد گفت‌وگوها با ایران است؟

  10. جزئیات تازه از ترور دانشمندان هسته‌ای/ وزیر پیشین اطلاعات: نیم‌ساعت قبل از آنکه برسیم، تروریست‌ها فرار می کردند

  11. دست هایی که بر سفره دراز نمی‌شود‌!

  12. گرد و خاک عارف علیه منتقدین دولت/ سه ماه قبل کجا بودید؟

  13. خداحافظی با چادرخوابی خانواده‌های شهرستانی در اطراف بیمارستان‌ها

  14. با پول دناپلاس توربو چه خودروهایی می‌توان خرید؟

  15. رضا رشیدپور برای مذاکره با ایلان ماسک افتخار داد!

  16. پایتخت جدیدایران؛ شهری غیر از شهرهای مهم !

  17. تابعیت دوگانه جرم است؟

  18. روایت هولناک فردی که گوشش بریده شد | با کاتر گوشم را بریدند ... یکی از آنها فیلم می گرفت

  19. پارلمان لبنان: دیگر موانع جدی برای آتش بس میان لبنان و اسراییل وجود ندارد

  20. کارگران ۱۰۰ دلاری/ دستمزدهایی که ناگهان پودر می شود!

  21. رقم وحشتناک ارزش دارایی‌های ملکی بانک‌های ایران

  22. از انقلاب لشکر گرسنگان بترسید!

  23. پست‌گرفتن دختر پرحاشیه «صفدر حسینی» و ادامه انتصابات مورد سوال در دولت پزشکیان

  24. مردم نخورند و نپوشند تا جیب دولت پر شود؟!

  25. تصاویری از سوختن هولناک هواپیمای مسافری روس در فرودگاه

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  8. بدهکاران، طلبکار شدند!

  9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  10. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  11. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  12. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  13. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  14. درد بیمار و ناز طبیبان !

  15. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  16. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  17. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  18. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  19. یارانه‌ها واریز شد

  20. دختر صفدر حسینی در دولت پست گرفت / فاطمه حسینی کیست؟

  21. مکالمه خيالي «جک» و «آرش»، فرداي تحقق بازدارندگي هسته ای!

  22. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  23. امام جمعه اردبیل: امارات هیچ سندی بر مالکیت ۲ جزیره «آریانا» و «زرکوه» ندارد

  24. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  25. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

آخرین عناوین