چرا مازندران با اندک بارانی میزبان سیل می‌شود؟

  4030407059 ۱۳ نظر، ۵ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

بازهم بارش باران در مازندران و بازهم سیلی دیگر و زیان و آسیب‌های متعدد و متنوع و البته خسارات مالی و جانی ناشی از وقوع سیلاب؛ این بار معرفی شهرستان سوادکوه در کشور با بارشی در حدود ۵۰ میلیمتر. براستی چرا مازندران با اندک بارشی میزبان سیل شده و متحمل خسارات می‌شود؟

چرا مازندران با اندک بارانی میزبان سیل می‌شود؟

به گزارش ایسنا اساساً سالی بر مازندران تمام نمی‌شود مگر اینکه در آن سال چندین بار سیل بخش‌های قابل توجهی از این سرزمین را تخریب کرده باشد و بر این مبنا مازندران را می‌توان خاستگاه سیل کشور نام نهاد.

هنوز سیل ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ جاده چالوس در غرب مازندران در اخبار کشور محو و فراموش نشده بود که سیل دیگری در ۵ تیرماه و این بار در مرکز استان و شهرستان سوادکوه موجب خسارت مالی فراوان شد و تا اینجا به نظر می‌رسد قربانی هم گرفته باشد. بارشی در تابستان که طی چندساعت بخش‌هایی از این دیار را درنوردید و با تخریب واحدهای مسکونی، تأسیسات و ابنیه فنی، اراضی کشاورزی و جاده‌ها و راه‌های روستایی و شهری، زیانی هنگفت برجای گذاشت.

اما بررسی اخبار، گزارش‌ها و آمارهای وقوع سیل در مازندران حاکی از این است که استان به ویژه در سنوات اخیر هر ساله میزبان چند سیل مهیب با ضریب تخریب بالا بوده که دقیقا از یک تا ۳ روز قبل هواشناسی در آن باره با صدور هشدارهای متعدد، اطلاع رسانی کرده است.

 

نکته جالب دیگر در این بررسی‌ها به مدیریت بحران و نقش این اداره کل در مازندران دارد؛ نقشی که تنها به ارائه آمار و گزارش‌ها به وقایع پس از بحران اختصاص یافته و گویا تا پیش از وقوع یک حادثه این دایره دولتی عملا فاقد کارایی و از حیز انتفاع خارج است.

یک کارشناس مدیریت بحران در گفت‌وگویی که پیشتر در ایسنا منتشر شده از ناآگاهی و نداشتن دانش مدیران در این جایگاه خاص انتقاد کرده و گفته بود: مدیریت بحران بر ۴ اصل پیش بینی، پیشگیری، مقابله و بازسازی استوار است که دو اصل پیش‌بینی و پیشگیری مربوط به پیش از وقوع حادثه بوده و اصول مقابله و بازسازی شامل اقداماتی است که پس از وقوع رخداد باید انجام شود.

رستم زرودی، گفته بود: مدیران مرتبط با این حادثه همانند ادارات راه، بنیاد مسکن، امور آب، منابع طبیعی، شهرداری و دهیاری‌ها در حوزه پیش‌بینی ضمن انجام برخی کارهای روتین که بر عهده آنان است، باید برای جبران برخی اشتباهات گذشته اقدامات کارشناسی سریع‌تری انجام می‌دادند.

زرودی با اشاره به اینکه اگر مدیران به وظایف ذاتی و بدیهی خود عمل می‌کردند این میزان از خسارت به استان وارد نمی‌شد، اظهار کرد: متاسفانه ضعف عملکرد مدیران در انجام وظایف محوله معمول و جاری، موجب بروز چنین خسارت هنگفتی می‌شود.

وی معتقد است: با وجود پیشرفت‌هایی که در جهان برای مقابله با حوادث طبیعی رخ داده است اما در ایران و به ویژه مازندران هنوز قدرت مقابله با بلایای طبیعی به ویژه در حوزه پیشگیری به صورت مطلوب وجود ندارد. همچنین متاسفانه اداره کل مدیریت بحران مازندران هیچ مطالعه کارشناسانه‌ای در خصوص نقاط حادثه خیز مازندران نداشته و بودجه ای نیز برای آن در نظر نگرفته است.

فارغ از اهمال و تسامح دستگاه‌های اجرایی اما باید اذعان کرد که بدون شک در تمامی اتفاقات و حوادث منجر به خسارت رد پای انسان دیده می‌شود.

محققان معتقدند تجاوز به حریم رودها، ساخت و سازهای غیر اصولی، از بین رفتن مراتع و جنگل‌ها، تبدیل بستر جریانی رود به اراضی و راه‌ها، اعطای مجوزهای غیر قانونی، عدم لایروبی و چندین و چند دلیل دیگر بخشی از عواملی هستند که منجر به خسارات شدید این بلای طبیعی شدند و جالب اینجاست که اگر به هر یک از عوامل بالا دقت کنیم نقش انسان در تمامی رخدادها غیرقابل انکار است.

این حادثه را می‌توان از زاویه‌ای دیگر نیز بررسی کرد و آن رجوع به قوانین بوده که بیانگر حقایقی جالب است؛ در آیین‌نامه مربوط به بستر و حریم رودخانه‌ها، انهار، مسیل‌ها و مرداب‌ها مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی تعریف دو واژه حریم و بستر شاید بتواند فصل‌الخطاب تمام شبهات موجود در این باره باشد.

در این آیین‌نامه و در تعریف بستر به طور خلاصه آمده است که بستر آن قسمت از رودخانه، نهر یا مسیل است که در هر محل با توجه به آمار هیدرولوژیک و داغاب و حداکثر طغیان با دوره برگشت ۲۵‌ساله به وسیله وزارت نیرو یا شرکت‌های آب منطقه‌ای تعیین می‌شود.

در همین آیین‌نامه همچنین گفته شده که حریم آن قسمت از اراضی اطراف رودخانه، مسیل، نهر طبیعی یا سنتی، مرداب و برکه طبیعی است که بلافاصله پس از بستر قرار دارد و به‌عنوان حق ارتفاق برای کمال انتفاع و حفاظت آنها لازم است و طبق مقررات این آیین‌نامه توسط وزارت نیرو یا شرکتهای آب منطقه‌ای تعیین می‌شود.‌ حریم انهار طبیعی یا رودخانه‌ها اعم از اینکه آب دایم یا فصلی داشته باشند، از یک تا ۲۰ متر خواهد بود که حسب مورد با توجه به وضع رودخانه یا ‌نهر طبیعی یا مسیل از هر طرف بستر بوسیله وزارت نیرو تعیین می‌شود.

در ماده  دو این آیین‌نامه نیز شرکت‌های آب منطقه‌ای مناطق مختلف، مکلف به تعیین حد بستر و حریم رودخانه‌ها، انهار، مسیل‌ها، مرداب‌ها و برکه‌های طبیعی موجود در منطقه تحت مدیریت خویش با اعزام کارشناس یا کارشناسان ذی‌صلاح طبق مقررات آیین‌نامه هستند.

در سیل سوادکوه نیز به نظر می‌رسد عمده دلایل تخریب فزاینده سیل، ذیل موضوعاتی کلان چون آبخوانداری و آبخیزداری و نیز مسئله تجاوز به حریم رودها تعریف شده باشد؛ چالش‌هایی که سال‌هاست کارشناسان و دغدغه‌مندان محیط زیست نسبت به آن هشدار می‌دهند.

قطعا این آخرین سیل در مازندران با حجم خسارات بالا نخواهد بود اما مهم آن است که مردم و مسئولان از چنین اتفاقاتی درس گرفته و بر تکرار مکرر خطاها اصرار نورزند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۳۶۵۸۴۲۱:۵۹:۲۰ ۱۴۰۳/۴/۷
لطفا بررسی کنید که قبل از انقلاب در سه استان شمالی چند بار سیل ویرانگر اتفاق افتاده است؟
ناشناس۳۵۳۶۸۸۳۰۹:۰۸:۵۹ ۱۴۰۳/۴/۸
برادر من ۵۰ سال گذشته علم پیشرفت کرده ماهواره های هواشناسی از ۳ روز قبل سیل رو تشخیص میدن از طرف دیگر اون موقع زمین اینقدر گرون نبود که زمین خور ها بیافتن به جون جنگل و بستر رودخانه
ناشناس۳۵۳۷۰۵۸۱۲:۴۰:۱۲ ۱۴۰۳/۴/۸
دو خط اول پیام شما با دو خط دومش متناقض است.
ایرانی۳۵۳۷۳۵۲۲۱:۰۱:۵۸ ۱۴۰۳/۴/۸
چون حاشیه‌ی رودخونه ، کنار دره ، توی جنگل جایی که حتی بز پاش پیچ میخوره رو فروختن و ساختن، اگر جلوی فساد شهرداری‌ها رو بگیرن ایران بهشت میشه
ناشناس۳۵۳۶۸۱۷۰۵:۳۸:۰۹ ۱۴۰۳/۴/۸
ویلا بسازید ویلا !!!
ناشناس۳۵۳۶۸۳۸۰۷:۲۰:۱۲ ۱۴۰۳/۴/۸
علتش شهرداری تنبل وقتی آشغالها تمام دره ها و معابر رو پر کنه ، باران چطوری راه عبور خودش رو پیدا کنه
ناشناس۳۵۳۶۸۳۹۰۷:۲۰:۱۷ ۱۴۰۳/۴/۸
بارش باران در کوهستان و شیبهای تند وسیع با درهایی باریک و پر از مزرعه و پر جمعیت آن هم در شمال مگر شوخی است و نیاز است جنگلها را حفظ کنیم. انتخاب با ما است منظره زیبای جنگل انبوه را می خواهیم یا کوههای عریان و بیابانی با سیلهای سنگین
ناشناس۳۵۳۶۸۴۳۰۷:۲۸:۴۱ ۱۴۰۳/۴/۸
دو عامل مهم از بین بردن و قطع درختان و مراتع و تجاوز به حریم رودخانه ها باعث سیل ها در شمال می شود. سازمان برنامه و بودجه متاسفانه فصل محیط زیست را از برنامه هفتم حذف می کند چون اعتقادی به محیط زیست ندارند.
ناشناس۳۵۳۶۸۶۹۰۸:۴۱:۲۰ ۱۴۰۳/۴/۸
از بی عرضگی و زمین خواری
فرهاد۳۵۳۶۸۷۶۰۸:۵۴:۰۲ ۱۴۰۳/۴/۸
چون جنگلها رونابود کردن بجاش زمین کشاورزی وساختمان درست کردن!!!!!
علی۳۵۳۷۰۶۲۱۲:۴۷:۱۵ ۱۴۰۳/۴/۸
چون جنگل مازندران توسط مردم و خصوصا بومیان و جنگل نشینان نابود شد، الان دیگه جنگلی وجود نداره که جلوی شستشوی خاک را بگیره و نزاره سیل بیاد، دوم : نابودی بستر رودخانه ها و تجاوز و تصرف حریمشان و تنگ شدن عرض رودخانه ها و تبدیل این رودخانه ها به باریکه های آبراهی . اینها دلایل اصلی سیل در مازندران هست.
ناشناس۳۵۳۷۱۹۱۱۵:۱۷:۳۰ ۱۴۰۳/۴/۸
لجبازی با طبیعت دودش به چشم همه میره.باطبیعت مهربان باشیم طبیعت هم با انسانها کنار میاد.
دکتر مسیح الله پایکاری فشندی گیلانی۳۵۳۷۳۰۷۱۹:۳۵:۳۰ ۱۴۰۳/۴/۸
چون پرفوسور کردوانی نستند بگویند که چرا جنگلهای مازاندران وگیلان را نابود کرده اید خود کردهرا تدبیر نیست سیل از نبود جنکل و اسفنج ها و نابودی جنگل که تصرف کردهاند بوجود میاید وجود ساختمان غیر قانونی راه ان اجاره جنگل به مردم است مانند سویس من مسیح الله پاکاری هستم شاگرد استاد کردوانی

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. پزشکیان، تکرار روحانی است!

  2. انصراف زاکانی و قاضی‌زاده لازم اما ناکافی

  3. چرا همه از دولت «روحانی» فرار می‌کنند؟!

  4. انتخابات به دور دوم کشیده شد/ اعلام نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری

  5. دروغ‌های بزرگ!

  6. جلیلی یا قالیباف ؛ ماندن کدامیک به نفع اصولگرایان است؟

  7. زاکانی انصراف داد

  8. بیانیه مهم قالیباف: همه باید برای انتخاب آقای جلیلی تلاش کنیم

  9. ظریف رقبا را خشک‌مغز و چماق‎‌به‌دست خواند

  10. قاضی‌زاده هاشمی انصراف داد

  11. طعنه ای که به خود اصلاح‌طلبان بازمی‌گردد!

  12. رئیس جمهور مطلوب ایران کیست؟

  13. ادبیات عجیب «بیژن زنگنه» خطاب به جلیلی و زاکانی + فیلم

  14. چمران: قالیباف توانمند و کارآمد است

  15. با نظرات کارشناسان اطراف «پزشکیان» آشنا شوید

  16. تازه‌ترین نظرسنجی انتخاباتی ایسپا منتشر شد

  17. ضرب و شتم وحشیانه مامور انتظامات به دلیل تذکر عدم سگ گردانی در فضای پارک

  18. لایحه حجاب را برای اصلاح و تکمیل پس می‌گیریم

  19. خسارت سالانه ۵۰ میلیارد دلاری یک چالش مهم به ایران

  20. انتخابات ایران؛ جلوه ای از یک درختِ تنومند

  21. انتقاد تند قالیباف از اظهارات ظریف/ "خجالت بکشید"

  22. قالیباف یا جلیلی؟

  23. یکی از دلایل توصیه من به مشارکت، کوتاه کردن زبان بدگویان است/ کسی که تصور کند بدون لطف آمریکا نمی‌شود قدم از قدم برداشت، مدیر خوبی نیست

  24. رئیسی موفق‌ترین رئیس جمهور؛ روحانی آخر شد

  25. گزارش الف از فرایند برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

آخرین عناوین