داستان تحریم پذیری ایران چاقوی غرب، دست داخلی‌ها و گلوی اقتصاد !

حسین تاج احمدی، گروه اقتصادی الف،   4031204023 ۶۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
چاقوی غرب، دست داخلی‌ها و گلوی اقتصاد !

  ایران در دوره قاجار عمدتا"  کشوری بود که با اقتصاد کشاورزی و صنایع محلی و دستی اداره می شد .کشوری با اقتصاد نسبتا خود کفا. تولید کننده گندم، جو و غلات و صنایع محلی و حتی صادر کننده گندم و جو و سالیانه مقدار گندم و حبوبات خود را به کشورهای همجوار می فروخته.

پس از باز شدن پای انگلیس به ایران این معادله دچار مشکل شد. انگلیس سعی می کرد ایران را به یک وابسته سیاسی و حتی اقتصادی و مکمل اقتصاد خودش تبدیل کند. لذا تلاش داشت مانند هند ایران را به فروشنده پنبه و چای تریاک تبدیل کند یا انحصار بازرگانی در بوشهر و جنوب ایران را به دست آورد.  آنان نیاز داشتند که کارخانه های نساجی خود را با پنبه ارزان و شرکت های چای سازی خود را با سرگل چای ارزان ایران و هند تغذیه کنند.

از سوی دیگر برای نفت ایران نقشه های طلایی کشیدند و زمامداران خام قاجار هم کم بیش تسلیم شدند. بدین ترتیب فاجعه های قرارداد دارسی ۶۰ ساله و قحطی های مصنوعی ایران رقم خورد. خروج میلیونها تن غلات از کشور نتیجه این تلاش ها بود. این قحطی ها موجبات فقر شدید در ایران شدند و تلفات عظیمی رقم زدند. آمار بین ۹میلیون تا ۲۱ میلیون نفر متغیر است. همانطور که در هند تا ۱۶۵ میلیون و بنگال ۴ میلیون تلفات ثبت شد. هند و بنگالی که تولید کننده بزرگ برنج و گندم بودند از قحطی ایجادی انگلیسی تلفات تاریخی عطیمی دادند.

انگلیس در هر جامعه ای وارد شد دو پیامد داشت: اول نابود کردن اقتصاد محلی و خودکفایی غذایی، دوم وابسته کردن اقتصاد آن جامعه به مکمل اقتصاد انگلیس و غرب. هندی بایستی فاستونی انگلیسی می پوشید و هزینه شرکت های انگلیس را تامین کند.  اینجا بود که گاندی با شعار پوشیدن کرباس هندی مبارزه خودش را شروع کرد. گناه مصدق این نبود که شاه را برکنار و بیرون کرد گناه مصدق این بود که داشت سیستم اقتصادی ایران عوض می کرد . کشور ما در سالهای قبل از انقلاب به یک وابسته اقتصادی غرب تبدیل شده بود. ما صادر کننده تک محصولی ( نفت خام ) بودیم و وارد کننده گندم، جو، ذرت و غلات. همینطور مصنوعات صنعتی غرب نظیر خودرو، ماشین آلات و کارخانه های مونتاژ خطی که بعد از انقلاب هم دنبال شد.

بعد از انقلاب هم کماکان ما یک وابسته اقتصادی بودیم و به آمریکا اروپا نفت صادر می کردیم و پول آن را در بانکهای غربی نگاه می داشتیم و مصنوعات غربی خریده و به ایران وارد می کردیم. این سیستم گردش اقتصادی سبب شد تا آمریکا بتواند تحریم اقتصادی ایران را با شدت هر چه بیشتر رقم بزند. در واقع صدمه پذیری ما ( تحریم پذیری ) عامل ظلم عظیم تحریمها شد. عامل اول، نفت و تک محصولی بودن است، در حالیکه ما قادر بودیم بعد از انقلاب خط ریل اقتصاد کشور عوض کنیم و نکردیم. فروش نفت خام گلوی اقتصاد ایران در مقابل چاقوی غرب قرار داد . عامل این کوتاهی، دو لبه قیچی مدیریت غرب زده و سیستم بوراکراسی غربی بود و هست. این دو عامل هنوز شاهرگ های اقتصادی ایران را در دست دارد. مدیران میانی و ارشدی که هرگز راضی به واگذار کردن اقتصاد به مردم نبودند و نیستند هر دو هم وارث سالهای قبل از انقلاب هستند.

 ما برای تبدیل نفت به مشتقات متعدد دو گره کور داشتیم اول برج های تقطیر، دوم کاتالیزورهای پالایشگاهی. امروز هر دو مشکل حل شده اما سیستم دولتی فروش نفت (شرکت های نفتی حفاری) و مدیریت دولتی تقسیم رانت حاصل از صادرات نفت بر جای خود باقی است . این سیستم هرگز راضی نبوده و نیست که این امتیاز و رانت عظیم را رها کند . لذا مانند غرب همچنان گلوی اقتصاد ایران را می فشارد. نفت برای تبدیل شدن به مشتقات متعدد نیاز به واگذاری به بخش خصوصی عمومی دارد که هرگز انجام نشد.  حتی مجوز ایجاد پالایشگاه و تبدیل نفت به مشتقات سبک تر به بخش خصوصی داده نشد. نفت حریم نفوذ ناپذیر دولت باقی ماند حتی اگر هیچ بازدهی نداشته باشد و در چاه باقی بماند!

 اگر نفت ایران تصفیه و فروخته شود غیر قابل تحریم است. حداقل به شصت محصول تبدیل می شود. دولت ها هیچگاه اهتمام کامل نداشتند که این واگذاری را انجام دهند. هنوز هم امیدوارند تحریم ها برداشته شود و از عسل فروش و صادرات عظیم نفت سیراب شوند. امیدی که می رود به مرگ از گشنگی تبدیل شود!

اما چرخه دوم وابستگی ما به سیستم غربی واردات کشور است. بگذارید کالبد شکافی کنیم این واردات چه هستند و مقدار نیاز ما به آنها چقدر است؟! متاسفانه بیش از ۴۰ میلیارد دلار از واردات ایران محصولاتی هستند که ایران نیاز جدی به آنها ندارد و این مافیای واردات است که آن را هدایت و راهبری می کند! ما حتی قادریم تا ۹۵ درصد مواد غذایی و نهاده های دامی را در داخل کشور تولید کنیم . اینجا بحث عدم رابطه با دنیای صنعتی یا عدم رابطه اقتصادی با کشورهای دیگر را دنبال نمی کنیم. آن بحث دیگری است که به موقع خودش لازم و مورد نیاز است . بحث محدود کردن عظیم واردات غیر ضروری برای مدیریت کردن قیمت ارز و کنترل فشار حداکثری است.

 اگر بار ۳۰ میلیارد دلار واردات غیر لازم از سبد ارزی کشور برداشته شود محدود کردن مصرف ارز می تواند به شکوفایی داخلی منجر شود.  ما به سخت ترین شکل ممکن نفت و دیگر کالاهای مورد نیاز مردم را صادر می کنیم که برویم جای آن کالای مصرفی یا لوکس وارد کنیم! این چه معادله مضحکی است که ساخته ایم؟! نگاه کنیم به فهرست واردات گمرگ در سالسه سال گذشته.  ۶ میلیارد دلار خودرو های CKD برای افراد مرفه کشور چه مفهومی دارد آن هم در هنگامه تحریم که دارو ۳ میلیارد دلار می خواست و تهیه نشد و با دلار آزاد و گران شدن مواجه شد؟! واردات لوازم آرایشی، پوشاک و لوازم بازی لوکس بخش دیگری از واردات ایران بوده با ۵ میلیارد دلار! ارز کشور باید صرف تولید و ورود ماشین آلات تولیدی شود و کشور را از بحران تحریم نجات دهد. قیمت ارز هم به این ترتیب در کشور تثبیت و کاهش می یابد . سرمایه گذاری در کشور در گرو نحوه قانون گذاری و مدیریت بحران اقتصاد است که حلقه مفقوده آن درایت دولتی است. دولتی که خودش با دست خودش گلوی اقتصاد را می فشارد بدون اینکه بخواهد یا موانع را بشناسد.

بگذارید مورد دیگری را ذکر کنیم که نشان دهنده سیاستهای اشتباه ماست اما فکر می کنیم داریم خدمت می کنیم!

اولین آن سیستم فشار حداکثری مالیاتی است.  درست است دولت منابع ندارد اما فشار مالیاتی باعث عمیق شدن فرار سرمایه و بسته شدن بسیاری از کسب کارها است. حتی گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی هم حاکی از بسته شدن ۳۰۰ هزار واحد کسبی دارد.  گزارشها حاکی از فشار مالیاتی ارزش افزوده بر تولید است که عامل مستقیم به بن بست کشاندن تولید بوده و هست.  در سالهای دانشجویی بحثی داشتیم تحت نام مزیت نسبی. آنجا بحث بود اگر یک شرکت نسبت به شرکت دیگر نیم درصد مزیت نسبی بیشتر داشته باشد می تواند در دراز مدت رقیب را ورشکست کند. حالا ده درصد ارزش افزوده با تولید در ایران چه می کند؟!  اضافه کنید مجوز های تولیدی را که هنوز در کوچه بن بست سر به دیوار می فشارد؟! یا تامین مالی و تسهیلات که در اغما کامل است! هیچ بانک و هیچ تسهیلاتی وجود ندارد . از سوی دیگر فشار سازمانهای دولتی، نیمه دولتی ، شهرداری ها ، بخشداری ها و استانداری ها به تولید و حتی بازار کسب و کار است.

راه اصلی تحریم ناپذیری در ایران این است که ایران هر چه می خواهد، خودش بتواند تولید کند: خودرو، کامیون، اتوبوس، قطار، هواپیما... . البته منظور از تولید از نوع خیانت آمیز ایران خودرو و سایپا نیست! منظور ایجاد یک کنسرسیوم از بخش خصوصی سالم در ایران با هدایت دولت برای تولید اقلام مورد نیاز در یک چرخه خوشه ای ملی است ( خوشه های صنعتی تولیدی ) که نه دولتی باشد نه خصولتی.

اما اصلی ترین بخش تحریم ناپذیری ایران تامین بودجه عادلانه کشور  از طریق تقسیم بسیار ریز هزینه ها در سطح ملی است که فاجعه های مکرر افزایش تورم و افزایش ارز نداشته باشیم. این هم امکان پذیر است بشرطی که آقایان از همه دنیا باخبر بگذارند! عالمان، مدیران، عاقلان، و فاضلان ابد دهر همه چیز دان بگذارند ! 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۹۹۸۷۳۱۰:۰۷:۵۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
چرا با وجود پشتوانه نیرومند ثروتهای کلان طبیعی و انسانی و راهبردی در گردش مثبت در کشور و با اینکه تحریمها و توطئه های براندازانه دشمنان بیگانه در این ده سال اخیر تغییر چشمگیر چندانی نداشته است و با وجود این همه پشتوانه نیرومند ؛ هیچ مسئول و هیچ اقتصاد دانی در دولت نیست که به فکر آماده سازی و اجرای یک برنامه ی علمی منضبط برای رهایی کشور و ملت و نظام از پیامدهای شوم نابود سازی عمدی تحمیلی ارزش پول ملی سه سال اخیر باشد؟!
ناشناس۳۷۹۹۹۹۲۱۱:۳۹:۴۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
در دنیا یک بشکه نفت را به 1300 دلار ارزش افزوده تولید می کنند اما ایران هنوز بدنبال خام فروشی نفت است !
ناشناس۳۸۰۰۰۳۵۱۲:۲۳:۴۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
اولا در این 3 سال زیر تورم افزایش نرخ ارز صورت گرفته شده برخلاف این 6 ماه که بالاتر از تورم افزایش نرخ ارز داده شده دوم اینکه برنامه 20 سال کشور دولت ها اجرا نمی کردن و بلکه دنبال خام فروشی نفت و با آن دستکاری در اقتصاد می بودن!!
ناشناس۳۸۰۰۰۴۹۱۲:۳۹:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
در 3 سال گذشته قیمت ارز فقط 25 هزار تومان گران شد اما در 6 ماه گذشته قیمت ارز 40 هزار تومان گران شد.
ناشناس۳۷۹۹۸۸۰۱۰:۱۳:۳۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
یک بیل می توانید در داخل بسازید؟ کدام تکنولوژی؟ وقتی یک لامپ یک ابزار ساده را با امکانات داخلی نمی شود ساخت چگونه می خواهید یک خودرو بسازید. چرا امریکا ، امریکا است؟ چرا همه نخبه های دنیا را جذب می کند و ما آنها را فراری می دهیم و به جای آنها افراد بیسواد ولی انقلابی جایگزین می کنیم با این روند هزار سال دیگر اتفاقی نخواهد افتاد. صحبت از هوش مصنوعی و کارهایی که می شود با آن کرد را می کنید در حالی که تمام ابزاری که با آن می شود از این امکان استفاده کرد امریکایی و غربی هستند.
ناشناس۳۷۹۹۹۸۰۱۱:۳۰:۰۱ ۱۴۰۳/۱۲/۶
در صنایع نظامی و ساخت پهپاد و موشک هایپرسونیک و غیره پیشرفت چشمگیر داشتیم که نتیجه مدیریت جهادی است و در صنایع دیگر چندان پیشرفت نکردیم که این نتیجه مدیریت تکنوکرات های وارداتچی غربگراست.
جواد۳۸۰۰۰۱۸۱۲:۰۶:۳۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
با چه هزینه ای ؟
ناشناس۳۸۰۰۰۵۷۱۲:۴۶:۵۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
میلیاردها دلار 4200 که برای واردات کالاهای بنجل چینی هزینه شد حیف و میل اموال ملت بود اما با اندک هزینه در صنایع نظامی و موشکی به خودکفایی رسیدیم.
ناشناس۳۸۰۰۱۷۳۱۴:۲۴:۲۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
خودکفایی در چیزی که مزیت نسبی نداره دور ریختن پول و هدر دادن ثروت آیندگان است.
ناشناس۳۸۰۰۴۸۴۲۰:۵۶:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
ناشناس ۳۸۰۰۱۷۳ نکند دوران دفاع مقدس را یادتان رفته که به زور چند موشک توانستیم از کشورهای دیگر بگیریم تا جلوی موشک پرانی های صدام را بگیریم و بعد از آن کسی دیگر به ما موشک نداد اگر از نظر نظامی خودکفا نشده بودیم با تحریم های گسترده، توان نظامی نداشتیم و طعمه خوبی برای کشورهای دیگر بودیم
ناشناس۳۸۰۰۵۵۳۲۲:۱۷:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۶
خودکفایی در صنایع نظامی مزیت نسبی دارد اگر در ساخت موشک و پهپاد خودکفا نشده بودیم الان سایه جنگ بر سر کشور گسترده شده بود زیرا فروش سلاح به ایران تحریم است.
ناشناس۳۸۰۰۵۶۴۲۲:۲۵:۳۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
ساخت پهپاد مزیت نسبی دارد زیرا به سایر کشورها صادر کردیم و درامد ارزی برای کشور داشت واردات بی رویه دور ریختن پول و ثروت ایندگان است.
ناشناس۳۸۰۰۰۳۷۱۲:۲۵:۰۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
بسیاری از صنایع دیگر در نرم جهانی هست و خیلی های دیگر زیر نرم جهانی
ناشناس۳۸۰۰۴۱۵۱۹:۲۳:۰۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
سلام بر شما. بله: در صنایع نظامی و ساخت پهپاد و موشک هایپرسونیک و غیره پیشرفت چشمگیر داریم، چون مدیریت کُلّی آن با یک بسیجی راست‌قامت و شجاع و باتدبیر و باایمان تمام عیار است که در سِمَت فرمانده کُلّ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است به نام حضرت آیت الله العظمی سیّدعلی ابن الجواد الخامنه‌ای (روحی فداه) که در رکاب امام زمان (عَجَّل الله تعالی فَرَجُه) می‌باشند.
معلم اقتصاد سیاسی۳۸۰۰۶۱۷۲۳:۱۱:۲۶ ۱۴۰۳/۱۲/۶
برای اینکه در این زمینه سرمایه گذاری کلانی کردیم .
ناشناس۳۷۹۹۹۹۶۱۱:۴۲:۰۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
این چیزهایی که گفتید بسیار بالاترش هم ساخته شده مثل تجهیزات پیشرفته پزشکی که حتی صادر هم می شود شما اطلاع ندارید
ناشناس۳۸۰۰۰۴۶۱۲:۳۷:۳۳ ۱۴۰۳/۱۲/۶
بیل که چیزی نیست .زیپ و دکمه از خارج وارد میشه
ناشناس۳۸۰۰۱۷۲۱۴:۲۲:۳۱ ۱۴۰۳/۱۲/۶
زیپ و دکمه وارد نشه باید ماشین ساختش وارد بشه با قیمت بالاتر تولید شه. کدومش به نفع کشوره؟
ناشناس۳۸۰۰۳۲۰۱۷:۰۳:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۶
اشتغالزایی برای مردم چی میشه؟؟
ناشناس۳۸۰۰۵۴۶۲۲:۰۶:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
ساختن ماشین ؟؟خب چرا نمی سازند ؟ از ساخت موشک سخت تر است؟؟
عمرانی۳۸۰۰۲۰۴۱۴:۴۶:۱۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
واقعا باید خیلی بی انصاف باشیم که پیشرفت ایران رو که ماهواره درست میکنه و به فضا پرتاب میکنه و یا غنی سازی اورانیوم رو میتونه انجام بده و صنایع دفاعی پیشرفته رو با درست کردن بیل مقایسه بکنه - واقعا سطح معلومات چقدره ؟
ناشناس۳۷۹۹۸۸۴۱۰:۱۶:۰۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
کسی هست که گمان کنه اگر تمام مقامات و مدیران بالاتر یا پایین تر نیاز به دارو های خاص داشته باشند کوچکترین نگرانی از کمبود دارو یا کمبود درامد برای تامین هزینه آن را ندارند؟ اصلا می توانید تصور کنید مثلا این مدیران و مقامات در داروخانه حضور پیدا کنند یا از این داروخانه به ان داروخانه پاس شوند؟ قطعا خیر.
ناشناس۳۷۹۹۹۹۴۱۱:۴۱:۲۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
6 میلیارد دلار برای واردات خودروهای لاکچری اختصاص دادند اما 3 میلیارد دلار برای واردات دارو تامین نکردند و قیمت دارو به شدت گران شد.
ناشناس۳۷۹۹۸۹۶۱۰:۲۸:۲۱ ۱۴۰۳/۱۲/۶
شما که می‌فرمایید ما ۹۵ درصد کارای کشاورزی را میتوانیم تامین کنیم با این ورشکستگی الی و عدم انجام تمهیدات تعدیل کننده آن ....ضمنا بنا را بر ثتصاددنفتی گذاشتن بزودی بر سر ما امرار میشود و با توسعه صنایع جایگزین انرژی و گرمایش جهانی بزودی نفت از حیز انتفاع خارج خواهد شد ....اما در اینکه اقتصاد آید از رانت دولت خارج و دولت فقط زیر ساخت ها را برای بخش خصوصی فراهم کنند درست است اما منافع عظیم در دولت بزرگ برای رانتخو ر ها هست البته خصوصی سازی با خصولتی متفاوت است باید اقتصاد با توجه به تحولات بروز شود نگرش عصر ویلیام دارسی جواب نمی‌دهد به کشورهای خلیج فارس نگاه کنید الگوی خوبی برای تنوع بخشی به اقتصاد هستند
ناشناس۳۷۹۹۸۹۷۱۰:۲۹:۱۶ ۱۴۰۳/۱۲/۶
راه اصلی تحریم ناپذیری در ایران این است که ایران هر چه می خواهد، خودش بتواند تولید کند: خودرو، کامیون، اتوبوس، قطار، هواپیما... . البته منظور از تولید از نوع خیانت آمیز ایران خودرو و سایپا نیست!!!!
ناشناس۳۷۹۹۹۰۰۱۰:۳۰:۰۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
مهمترین مورد برخورد با رانت خورها و مافیاهای چنبره زده بر اقتصاد ایران در قالب اولیگارشهای پول و ثروت با اورده با مشروعیت سنجی اموال هستیم فساد هیچ اقتصادی را شکوفا نمیکند بلکه میخشکاند
ناشناس۳۷۹۹۹۰۷۱۰:۳۲:۰۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
مهمترین نکته معقول مانده دراقتصاد ما غفلت از محیط زیست و عدم توسعه پایدار است غفلت از اکوتوریزم و نابودی آثار تاریخی بواسطه سو مدیریت یکی دیگر از عواقب مدیران نالایق است
ناشناس۳۷۹۹۹۱۰۱۰:۳۲:۵۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
دو سال قبل مسئولان تراز اول ما برای کشورهای واردکننده انرژی به ویژه اروپا، زمستانی سخت را پیش‌بینی کرده‌بودند اما خودمون پیش از هر کشور دیگری گرفتار آن شدیم ایران در حالی به عنوان سومین تولیدکننده گاز جهان سومین زمستان سخت خود را تجربه می‌کند که نیروگاه‌های برق حرارتی آن از یک سو و صنایع آن از جمله تولیدکنندگان سیمان به دلیل نداشتن گاز از فعالیت بازمانده‌اند. تازه بنا به وعده مسئولین هنوز "تابستان سخت "رو در راه داریم . ظاهرا در زمان جنگ ، کشورها حق ندارن زیرساخت های همدیگرو مورد هدف قرار بدن ، با این وضعیت بدونه شلیک یک گلوله ما خودمون زدیم زیرساختهارو نابود کردیم !
ناشناس۳۷۹۹۹۸۷۱۱:۳۳:۵۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
ناترازی برق و گاز و بنزین دستاورد دولت روحانی بود که میلیاردها دلار 4200 تومانی برای واردات کالاهای بنجل چینی تخصیص ارز دادند اما برای ساخت نیروگاه و پالایشگاه هزینه نکردند !
ناشناس۳۸۰۰۰۴۰۱۲:۲۶:۵۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
اگر سرکوب قیمتی نمی کردن اینقدر ناترازی درست نمی شد
ناشناس۳۸۰۰۱۲۸۱۳:۴۱:۱۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
دولتهای وارداتچی امثال دولت روحانی بجز ضرر چیزی برای مردم ایران ندارند.
ناشناس۳۸۰۰۶۰۱۲۲:۵۷:۲۱ ۱۴۰۳/۱۲/۶
وقتی نمیشه ارز را وارد کرد باید کالا بجاش وارد بشه. باز روحانی یک مقدار ارز وارد کرد.
ناشناس۳۸۰۰۱۷۰۱۴:۲۰:۵۷ ۱۴۰۳/۱۲/۶
کسی که چکش دستشه، همه مشکلات را میخ میبینه. ولی اینطور نیست.
ناشناس۳۷۹۹۹۱۳۱۰:۳۵:۰۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
باید یقه مهاراجه های تازه بدوران رسیده از سفره انقلاب را گرفت و مال های مکشوفه نامشروع را مصادره کرد
ناشناس۳۷۹۹۹۱۶۱۰:۳۶:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
زمامداران متخصص و دلسوزی وجود ندارد وقتی خودت میگی ایران خودرو و سایپا خائنن ولی درشون تخته نمیشه .
ناشناس۳۷۹۹۹۲۷۱۰:۴۳:۳۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
ما نیاز به برنامه استراتژیک جهت اقتصاد بدون نفت داریم ...در آینده سوخت فسیلی که از رده انتفاع چه اجبارا به دلیل گرمایش زمین و چه بواسطه ابداعات جدید و ارزانسازی تولید انرژی تجدید پذیر یا همجوشی هسته ای از حیز انتفاع خارج شود .... ما که با بحران آبی کشور برای تامین معیشت و اقتصاد و امنیت غذایی که بیشتر به واردات متکی است چه برنامه ای داریم ...اکثر کشورهای منطقه تحرک خود را با توسعه اکوتوریزم ،هوشمصنوعی و ....آغاز کرده‌اند باید بفکر باشیم
ناشناس۳۷۹۹۹۳۲۱۰:۴۶:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۶
خدا این انگلیسی ها رو نابود بکنه تا ما یه آب خوش از گلویمان پائین برود .
ناشناس۳۷۹۹۹۳۸۱۰:۴۸:۳۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
در دولت قبل با افزایش شدید مالیات ها هزاران کسب و کار از بین رفتن .
ناشناس۳۷۹۹۹۸۹۱۱:۳۶:۵۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
در دولت روحانی بیش از 7000 کارخانه تعطیل شدند و نرخ بیکاری افزایش یافت در 3 سال دولت قبل این کارخانه ها به مدار تولید برگشتند و رشد تولید و رشد اقتصادی مثبت شد.
ناشناس۳۷۹۹۹۵۸۱۱:۱۱:۴۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
غربگدا همینه دیگه فکر میکنه چون به چیزی یه جا جواب میده تو کشور تحریم زده هم همون کارو میکنه .
ناشناس۳۸۰۰۰۲۱۱۲:۰۸:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
به خدا صحیح نیست این نوع سخن گفتن. غربگدا شرقگدا . هر کس نظری دارد. الان وقت اتحاد است .
ناشناس۳۸۰۰۰۶۱۱۲:۵۰:۲۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
غربگرایان مانع اصلی توسعه و پیشرفت کشور هستند تعلل دولت روحانی در ساخت نیروگاههای اتمی و خورشیدی و واردات خودروهای برقی دلایل اصلی الودگی هواست.
ناشناس۳۸۰۰۱۶۹۱۴:۱۹:۲۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
تعلل دولت روحانی در ساخت نیروگاههای اتمی ؟!!!
ناشناس۳۸۰۰۵۷۶۲۲:۳۵:۰۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
بله کم کاری دولت روحانی در ساخت نیروگاه و پالایشگاه دلایل اصلی ناترازی برق و گاز و بنزین است.
ناشناس۳۸۰۰۴۲۱۱۹:۳۰:۵۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
در دولت سیزدهم چند خودروی برقی وارد شد؟
ناشناس۳۸۰۰۱۸۷۱۴:۳۵:۲۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
دوست عزیز فرمولی که نتیجه‌ش شده وضع موجود چطور میتونه ما رو از وضع موجود خارج کنه؟؟؟
ناشناس۳۸۰۰۴۸۷۲۰:۵۹:۱۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
بعد از انقلاب بیشتر سال ها اداره کشور دست اصلاح طلبان بوده
ناشناس۳۷۹۹۹۵۹۱۱:۱۲:۱۴ ۱۴۰۳/۱۲/۶
این داخلی ها چه کسانی هستند .‌ اگر هستند و در خدمت منافع آمریکا کار می کنند ، چرا دستگیر و دادگاهی نمی شوند ؟ چرا مدام آدرس سایه را به مردم می دهید . چرا اونجایی که باید ، چراغها را روشن نمی کنید ؟
ناشناس۳۷۹۹۹۹۸۱۱:۴۳:۳۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
غرب هیچ غلطی نمی تواند بکند ما از نفوذی های داخلی غرب ضربه می خوریم.
ناشناس۳۷۹۹۹۷۰۱۱:۲۲:۴۷ ۱۴۰۳/۱۲/۶
هرچی فروخته شود و پول وارد این مملکت شود که حداقل در بعضی مواقع و برخی دولت ها شده است ولی پولی و رفاهی برای مردم بوجود نیامده است و این نه ربطی به خارجی ها دارد و نه تحریم.
امید یاوری دارانی۳۷۹۹۹۷۱۱۱:۲۳:۵۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
شخصی مدح مولا علی می کرد مولا رو به او کرد و گفت : نه انچنانم که بر زبان می رانی نه انگونه ام که در دل می خوانی. اوضاع مملکت نیز نه انگونه است که همه تقصیر ها بر عهده دشمن باشد و انگونه است که صرفا با خودکفایی در همه چیز بتوان راه دخالت بیگانگان را بست. دیگر کشورها چکار می کنند؟ کشورهای حاشیه خلیج فارس که ارزش پولشان چندصد برابر بیشتر از ریال ایران است را کاری ندارم اما یک نفر عالم اقتصادی پاسخ بدهد که چرا ارزش افغانی =12790 ریال و دینار عراق =662 ریال و لیر سوریه =71 ریال است ؟ انها چه دارند که ما نداریم؟ ما به چه چیزی می خواهیم برسیم که انها نمی خواهند؟ بهای حرکت در این مسیر چقدر باید باشد؟
ناشناس۳۸۰۰۰۰۲۱۱:۴۵:۱۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
ریز بودجه ردیف های هزینه زا وبی خاصیت زیاددارد
ناشناس۳۸۰۰۰۰۳۱۱:۴۸:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۶
شرکتی که تولید دارو و بسیار مشکلات داشتند در نمایشگاه با مقام معظم رهبری صحبت کردند و کمک خواستند کلیپ در اینستاگرام هست ببینید تا کل مطلب را متوجه شوید !
ناشناس۳۸۰۰۰۱۳۱۲:۰۲:۳۱ ۱۴۰۳/۱۲/۶
مالیات باید از کسانی که درامدهای نجومی دارند ولی به طور قانونی یا غیر قانونی مالیات نمی دهند گرفته شود مانند فوتبالیست ها، هنرپیشه ها، دلال ها، دارندگان خانه های خالی و ...
غلی۳۸۰۰۰۱۵۱۲:۰۳:۵۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
تحریمها باعث شده آزادی عمل در مبادلات تجاری نداشته باشیم.مثلا در ازای صادرات نفت به چین ما را مجبور میکنند کالاهای نامرغوب وارد کنیم.
ناشناس۳۸۰۰۰۶۷۱۲:۵۲:۱۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
تحریمهای بانکی و نفتی که بسترساز مشکلات اقتصادی برای مردم و کشور شد نتیجه فتنه و اشوب غربگرایان در سال 88 بود.
ناشناس۳۸۰۰۱۱۷۱۳:۲۸:۰۵ ۱۴۰۳/۱۲/۶
اگر بجای خام فروشی نفت به سمت توسعه صنایع پتروشیمی می رفتیم مشکلی در صادرات نداشتیم.
ناشناس۳۸۰۰۱۴۵۱۴:۰۴:۱۳ ۱۴۰۳/۱۲/۶
این را به آقای بیژن زنگنه باید گفت که با ساخت پالایشگاه مخالفت کرد
ناشناس۳۸۰۰۵۳۶۲۱:۵۹:۱۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
پتروشیمی هم تحریم است چه تفاوتی داره ؟
ناشناس۳۸۰۰۰۱۷۱۲:۰۶:۰۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
غربی‌ها و شرقی ها در صورت امکان کشور ما را چند پاره کرده و منابعش را تقسیم می‌کنند. نمود عینی اوکراین. آیا می‌توان به این دلیل منزوی شد و با آمریکا و غرب قطع کامل رابطه کرد؟ خیر کشور باید به لحاظ نظامی اقتصادی و مهمتر اتحاد اجتماعی به سطحی رسیده باشد که قدرت توازن بین دول مختلف را داشته باشد. مشکل اصلی کشور ما تضاد منافع افراد و گروه‌ها و فساد گسترده است. ببینید اگر پدر خانواده بگوید درامد کم شده بایستی کمتر خرج کنیم ولی خودش ریخت و پاش کند همسر و فرزندان نیز صرفه جویی نمی‌کنند. الان مسئولین و فرزندانشان مصداق همین تضاد هستند. اگر مسئولین ساده زیست باشند ما حاضریم نان خشک بخوریم
ناشناس۳۸۰۰۰۷۳۱۲:۵۷:۳۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
غربی ها بدنبال برجام اتمی و موشکی و نظامی و تضعیف ما و اجرای پروژه ی لیبی سازی ایران هستند باید از سرنوشت اوکراین و لیبی عبرت بگیریم غرب هیچ وقت ایران قوی و پیشرفته را بر نمی تابد.
امید یاوری دارانی۳۸۰۰۱۶۵۱۴:۱۵:۵۶ ۱۴۰۳/۱۲/۶
مگر شرق اجازه می دهد رشد کنیم ؟ مگر همسایگان می گذارند؟ اساسا اگر فکر کنیم کسی اجازه می دهد اشتباه کرده ایم.
ناشناس۳۸۰۰۵۵۷۲۲:۲۱:۳۸ ۱۴۰۳/۱۲/۶
شرقی ها تحریم و تهدید و ترور نمی کنند و بدنبال تجزیه ایران نیستند.
ناشناس۳۸۰۰۰۵۵۱۲:۴۳:۵۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
نویسنده گفته از واردات کالاهای به زعم ایشون لوکس جلوگیری کنیم. حالا بنده به عنوان یک تولیدکننده از ایشون میپرسم که چرا باید در ایران تولید کنم؟ وقتی که نمیتونم با پولم چیزی که دوست دارم بخرم؟ چرا وقتی امکان صادرات ندارم، خودم رو به تولید و سرمایه گذاری در ایران محدود کنم؟
ناشناس۳۸۰۰۱۶۶۱۴:۱۶:۳۲ ۱۴۰۳/۱۲/۶
از نویسنده محترم خواهش میکنم وقتی تاریخ را روایت میکند، رویدادها را با تاریخ وقوع آن و اتفاقات پیرامونی روایت کند. مثل همان دلایل قحطی و ربط دادن آن به مسائل دیگر. ثانیا با کدام منابع آبی و انرژی ۹۵ درصد مواد غذایی و نهاده های دامی را در داخل کشور میتوانیم به صورت پایدار تولید کنیم؟ ثالثا اون 40 میلیارد دلار واردات غیر نفتی که در ماهیت و کمیت آن جای بحث است! که عمدتا از صادرات غیر نفتی است، بفرمایید درامد نفتی و معدنی کجا هزینه میشود که یکباره اینطور قیمت ارز جهش میکند؟ رابعا دقیقتر بفرمایید اگر همان 40 میلیارد دلار غیر نفتی را هم هزینه نکنیم و مافیای واردات را مهار کنیم! چطور تحریم! بی اثر میشود؟! چطور دلارها وارد کشور میشود؟!
ناشناس۳۸۰۰۱۷۶۱۴:۲۷:۰۶ ۱۴۰۳/۱۲/۶
تو اقتصاد مفهومی به اسم مزیت وجود داره یعنی شما چیزهایی رو که توش خیلی خوبی با بالاترین کیفیت تولید میکنی و میفروشی و با پولش چیزهایی رو که مزیت نداری میری بهترینشو میخری
ناشناس۳۸۰۰۴۹۱۲۱:۰۱:۳۰ ۱۴۰۳/۱۲/۶
وقتی کشور تحریم و در جنگ اقتصادی است خروج ارز برای اقلام غیر ضروری غیر عاقلانه است
علی۳۸۰۰۵۲۴۲۱:۴۷:۰۹ ۱۴۰۳/۱۲/۶
نگارنده اقتصاد حاضر دنیا را با زمان قاجار مقایسه میکند،کاش طراح اینگونه تئوری ها یک مثال هم برای آن داشتند،البته من مثال دارم کره شمالی
yektanetتریبون

آخرین عناوین