دکتر امیر قائمی دبیر انجمن ویروس شناسی و دانشیار انستیتو پاستور ایران، طی یادداشتی برای الف، به بیان برخی توصیه ها درباره ویروس کرونا و راههای پیشگیری و درمان آن پرداخت.
معرفی کروناویروس
ویروس کووید-19 یا همان کروناویروس جدید بعنوان ویروس جدید عامل عفونتهای تنفسی بیش از 80 کشور دنیا را آلوده نموده است و پیش بینی ها از گسترش بیشتر این ویروس حکایت دارند. معمولترین علامتهای عفونت کووید-19 تب، سرفه و تنگی نفس،در مواردی گلودرد و آبریزش بینی، و در موارد محدودی علائم گوارشی می باشد که این بعد از یک دوره نهفتگی 2 تا 14 روزه ظاهر می شوند که البته گزارشهای در خصوص دوره نهفتگی تا 20 روز نیز گزارش شده است.
روش انتقال اصلی برای کروناویروس جدید از طریق تماس نزدیک با قطرات تنفسی ناشی از سرفه و عطسه افراد آلوده است. اما نکته حائز اهمیت این است که افرادی بدون علامتهای واضح و در مرحله نهفته عفونت نیز قابلیت انتقال عفونت اما بصورت محدود را دارند. از سوی دیگر با توجه به اطلاعات محدودی در مورد کووید 19 وجود دارد امکان انتقال از طریق مسیر ائروسل ها و مسیر هوایی نیز می تواند دیگر گزینه انتقال ویروس باشد که بر اساس توصیه می شود که از تجمع و استقرار در مکانهای بسته (مثل مراکز خرید، سینماها و ورزشگاهها) با تراکم افراد مشکوک آلوده و تبادلات هوایی محدود که امکان تجمع ویروس را افزایش می دهد اجتناب شود. رعایت فاصله افراد(حداقل 1 و نیم متر) از دیگر توصیه هایی است که می تواند امکان انتقال ویروس را کاهش دهد.
به گفته مدیر کل سازمان جهانی بهداشت وضعیت شیوع این ویروس را «به شکلی فزاینده پیچیده» توصیف شده که همین مسئله سبب هراس جهانی از این ویروس نوپا گردیده است. در صورتیکه نگرانی ایجاد شده در مسیر افزایش سطح بهداشت و احتیاطات فردی افراد عمل کند میتواند در پیشگیری از کروناویروس مفید واقع شود در غیر اینصورت وجود ترس و استرس از عوامل کاهش سطح ایمنی بدن و افزایش حساسیت در برابر عوامل عفونی از جمله کرونا می باشد.
راهکار پیشگیری
با توجه به نبود دارو و واکسن موثری بر علیه کروناویروس جدید راهکاری در همه جای دنیا بر آن تاکید می شود ارتقای بهداشت فردی مطمئنا بهترین راه حل مقابله با ویروس است. مهمترین نکات به منظور کاهش احتمال در معرض قرار گرفتن با ویروس کرونا به این ترتیب می باشند:
- افزایش بهداشت فردی شستن مرتب دستها با آب و صابون برای حداقل 20 ثانیه می باشد.
-با توجه به اینکه ویروس از حداقل 8 ساعت تا 3 روز می تواند بر روی سطوح مختلف (کاغذ، پارچه و فلز) باقی بماند. در نظر گرفتن تمامی سطوح ( مثل آسانسور، دستگیره در، گوشی موبایل، لپ تاپ و اسکناس) بعنوان نقاط آلوده و شستشوی دستها پس از لمس این مناطق فراموش نشود و برای ضدعفونی نمودن این سطح به فراخور از مواد ضدعفونی کننده، نور خورشید یا حرارت استفاده شود.
- عدم لمس بخشهای مختلف صورت (بخصوص چشم، بینی و و دهان) بدون کسب اطمینان از شسته بودن کامل دستها
-عدم استفاده مکرر از دستکش و ماسکهای محافظتی که متاسفانه عدم رعایت این موضوع و استفاده مکرر و در زمانهای طولانی ماسک میتواند خود منبعی برای انتشار آلودگی ویروسی باشد. هر چند در خصوص کارامدی استفاده از ماسک برای افراد سالم تردیدهایی وجود دارد.
-خودداری از تردد و خروج از منزل تنها در شرایط نیاز از دیگر مواردی است که می تواند با قطع زنجیره انسانی بعنوان ابزار اجتماعی مقابله با کرونا در نظر گرفته شود. همچنین توصیه می شود در خانواده هایی که افراد سالمند، بیماران دیابتی و قلبی وجود دارد افرادی دیگری وظیفه ترددهای ضروری و خرید را بر عهده بگیرند.
توصیه های غذایی:
- نوشیدن مداوم آب و نوشیدنهای گرم به منظور جلوگیری از خشک شدن گلو
-کاهش مصرف غذاهای بیرون و در صورت ضرورت گرم کردن مجدد غذا و تهیه از مراکز و رستورانهای معتبر
- در خصوص نان توصیه می شود که پیش از استفاده با گرم کردن و حرارت دادن در ماکروویو و توسترهای برقی از حذف ویروس اطمینان حاصل شود. همچنین از خرد کردن و بریدن نان در نانواییهای سنتی اجتناب شود. لازم به ذکر است که اساسا فریز کردن نان تاثیری بر روی ویروس ندارد و حتی بقای ویروس را هم افزایش میدهد.
- در خصوص رژیم غذایی استفاده از میوه، مرکبات و سبزیجات تازه و لبنیات حاوی پروبیوتیک ها. همچنین منابع غذایی اسیدهای چرب امگا 3، آهن، روی و منیزیم به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن
-استفاده از سیر، زنجبیل بدلیل اثرات ضدویروسی این عوامل
-جبران کمبود ویتامین D و رساندن میزان آن به سطح نرمال (باید توجه داشت که بیشتر ایرانیها با کمبود این ویتامین مواجه هستند).
-خودداری از خوردن غذاهای نیم پز مثل مثل تخم مرغ عسلی و نیمرو یا کبابهایی که مغز پخت نشده اند.
و در پایان با توجه به اینکه تا زمان معرفی واکسن موثر و احتمالا حتی پس از ورود واکسن، در فصول سرد هر سال باید انتظار ویروس کرونای جدید و مشکلات مرتبط با آن را داشت بنظر می رسد این توصیه ها و تدابیر پیشگیرانه را همواره باید در ذهن نگه داشت.