سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

گروه اقتصادی الف،   4031102042 ۱۴ نظر، ۱۸ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

ایده گران‌کردن انرژی و یارانه‌دادن به مردم، به شیوه ای که در کشور ما اجرا شده به دلیل تبعات گسترده‌ تورمی کارایی خود را از دست داده و تنها عایدی آن، تعمیق فقر و ریزش سرمایه اجتماعی نظام سیاسی بوده است. آنچه که اولویت دارد، کنترل میزان مصرف انرژی از طریق راهکارهای غیرقیمتی و افزایش بهره‌وری در این حوزه است. 

سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

به گزارش الف، اظهارات پرتکرار مقامات دولتی پیرامون موضوع سوخت و قیمت پایین حامل‌های انرژی و تاکیدات مکرر بر آن، نگرانی بزرگی را پیرامون تغییرات قیمتی احتمالی در ماه‌های آینده به وجود آورده. از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم، رئیس‌جمهور، معاون اول وی و وزرای دولت، چندین و چند بار به ضرورت تغییرات قیمتی اشاره و از وضعیت نامناسب اقتصاد انرژی گلایه کرده‌اند.

هر چند که پس از بیان این اظهارات و گمانه‌زنی‌ها مبنی بر افزایش قیمت حامل‌های انرژی و به‌خصوص بنزین، مقامات دولتی این مسئله را تکذیب کرده‌ اما تکرار این گلایه‌ها و اشاره به وضعیت نامطلوب اقتصاد انرژی در کشور از سوی عالی‌ترین مقامات دولتی، دامن‌زننده به آن نگرانی‌های عمومی است که تغییرات احتمالی در قیمت حامل‌های انرژی را قریب می‌دانند. منطقی است در شرایطی که کشور درگیر تورم فراگیر بوده و انتظارات تورمی زیادی به‌واسطه بودجه تنظیمی دولت برای سال آینده وجود دارد، سخنان نگران‌کننده درباره پایین‌بودن قیمت سوخت به صورت یکسویه و بدون اشاره به راهکارهای جبرانی تورم ناشی از آن برای عموم مردم از سوی مقامات دولتی مطرح نشود و جامعه گرفتار در مشکلات اقتصادی را بیش از این با نگرانی و تشویش و اضطراب مواجه نکند.

* رئیس‌جمهور در خط مقدم انتقادات

مسعود پزشکیان، اخیراً و برای چندمین بار پس از سکانداری دولت به انتقاد از قیمت‌های کنونی سوخت پرداخت و از وضعیت قیمتی حاکم بر این حوزه گلایه کرد.

رئیس‌جمهور روز یکشنبه و در همایش روز هوای پاک اظهار داشت: «ما گازوئیل را لیتری ۳۰۰ تومان می‌فروشیم، بیرون ۶۰ هزار است. هر جا را هم که می‌خواهیم دست بزنیم می‌گویند اینجا دست نزن صدا در می‌آید. می‌گویند به گازوئیل، بنزین، برق، گاز و آب دست نزن! خوب به چه چیزی دست بزنیم که درست شود؟»

پزشکیان در شهریورماه امسال هم گریزی به این موضوع زد و گفت: «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم. هر انسان آگاه، هر انسان دانشمند و هر انسان دغدغه‌مندی، من تصور نمی‌کنم این نوع سیاست و این نوع نگاه را بپذیرد. هیچ منطقی وجود ندارد که ما بنزین را به قیمت دلار آزاد بخریم و به قیمت سوبسید دار بفروشیم... حالا که بنزین را (به این قیمت) بدهیم، جای بحث است که (آیا واقعاً) ما باید این را بدهیم؟ علم اقتصاد، دانشمندان و تجربه بین‌المللی این حرف را از ما قبول می‌کنند؟ کارشناسان ما باید بلند شوند و نسبت به سیاست‌های نادرستی که اجرا می‌کنیم، اعتراض کنند. اما حالا کارشناسان و اقتصاددانان اعتراض نمی‌کنند...من (به عنوان دولت) پول گندم، پول دارو و پول نهاده و حقوق بازنشسته‌ ها را ندارم اما بنزین دلار 50 تومان را می‌فروشم 10 تومان. کدام منطقی این را از ما قبول می‌کند که ما داریم این کار را می‌کنیم.»

او در آبان‌ماه و در جریان تقدبم لایحه بودجه ۱۴۰۴، خطاب به نمایندگان مجلس گفت:‌ «در بحث اصلاحات اقتصادی، اکثریت اقتصاددان‌ها تاکید بر اصلاح تدریجی دارند و متفق القول هستند اصلاح در نظام ارزی و یارانه سوخت الزامی است. حرکت در تک نرخی کردن ارز مهم ترین راهکار برای کاهش رانت در اقتصاد است. این برنامه توسط بانک مرکزی در حال دنبال‌شدن است. یکی دیگر از چالش‌های موجود اصلاح یارانه انرژی است. مصرف بنزین در سال جاری ۴۰ درصد بالاتر از سال ۹۸ است. امروز هزینه تمام شده تولید بنزین بدون لحاظ قیمت نفت حدود ۸ هزار تومان است. امسال حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه روند سال آینده باید ۱۳۰ هزار میلیارد واردات بنزین انجام شود و هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰ و ۴۰ هزار تومان هزینه دارد. اصلاح این روند این مشارکت همه بخش‌ها جامعه را می‌طلبد تا بتوانیم این ناترازی به نفع محرومان اصلاح کنیم.»

پزشکیان در آذرماه ماه امسال هم طی گفت‌وگوی تلویزیونی خود، خاطرنشان کرد: «وقتی ارزی برای واردات بنزین اختصاص ندهند، قاعدتاً قیمت بنزین افزایش پیدا می‌کند.»

اگر چه انتقاد در این خصوص تنها منحصر به رئیس‌جمهور نیست و معاون اول وی و برخی وزرا هم نسبت به قیمت حامل‌های انرژی و به خصوص بنزین انتقاد وارد کرده است.

محمدرضا عارف در شهریورماه و در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم اظهار داشت:‌ «اگر دنبال مدیریت سوخت هستیم، باید بررسی کنیم چه سهمی در رفع مشکل تولیدی کالاها با راندمان پایین و مصرف سوخت بالا داریم؟ ما در گاز طبیعی و فراورده‌های نفتی ناترازی داریم. تولید روزانه بنزین ما ۱۱۰ میلیون لیتر و مصرف تا ۱۴۰ میلیون لیتر است. کدام عقل سلیم می تواند بپذیرد بنزین را با دلار وارد کنیم و با قیمت ۱۵۰۰ تومان بفروشیم؟»

عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد هم در آذرماه و طی سخنانی در تلویزیون به این موضوع اشاره کرد و گفت: «۵۰ درصد مردم خودرو ندارند. این افراد از پایین‌بودن قیمت بنزین چه نفعی می‌برند؟ برای افزایش قیمت بنزین باید تدبیر شود به طوری که منافع افزایش قیمت بنزین به۵۰ درصد مردمی برسد که فاقد خودرو هستند و باید بر روی این مسئله فکر شود.»

* سخنانی که به نگرانی مردم دامن می‌زند

تبدیل‌شدن مسئله انرژی در ایران به چالشی فرسایشی، قابل انکار نبوده اما اینکه توسل به ابزارهای قیمتی و راهکار گران‌کردن، بتواند سدی مقابل میزان مصرف انرژی ایجاد کرده و کمک‌حال ناترازی‌های کنونی باشد، امری شکست‌خورده است. تجربه طی‌شده حداقل دو دهه اخیر، نشان داده که اتخاذ راهکارهای قیمتی و گران‌کردن انرژی، در کوتاه‌مدت اثرگذار است اما در بلندمدت تاثیری در کاهش مصرف نداشته و پس از سپری‌شدن دوره شوک‌های موقتی قیمتی، میزان مصرف به شکل گذشته خود باز می‌گردد. بنابراین منطقی است در شرایطی که کشور درگیر تورم فراگیر بوده و انتظارات تورمی زیادی به‌واسطه بودجه تنظیمی دولت برای سال آینده وجود دارد، این قسم سخنان نگران‌کننده از سوی مقامات دولتی مطرح نشود و جامعه را در میانه تنگناهای اقتصادی بیش از این با تشویش و اضطراب مواجه نکند.

ایده گران‌کردن انرژی و یارانه‌دادن به مردم، مدت‌هاست که به دلیل تبعات گسترده‌ تورمی که دست‌کاری در قیمت حامل‌های انرژی بر جای می‌گذارد، کارایی خود را از دست داده و تنها عایدی آن، تعمیق فقر و ریزش سرمایه اجتماعی نظام سیاسی خواهد بود. آنچه که اولویت دارد، کنترل میزان مصرف انرژی از طریق راهکارهای غیرقیمتی و افزایش بهره‌وری در این حوزه است. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۵۲۲۰۱۰۸:۴۴:۲۳ ۱۴۰۳/۱۱/۳
شخص رییس جمهور و معاون اول و وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی قیمت همه اقلام را به قیمت جهانی و آن هم با نرخ تسعیر دلار به اندازه سقف قیمت بازار آزاد حساب می کنند. وقتی صحبت های مسئولان را می شنوم متوجه می شوم که خود مسئولان هیچ ارزشی برای ریال قائل نیستند و با ایجاد بیش از 30 درصد نقدینگی در سال بر بی ارزش کردن پول ملی دامن می زنند. متاسفانه هیچ مسئول دولتی در این 20 ساله احساس نمی کند که پول ملی امانت است و باید ارزش آن حفظ شود. لذا برای یکبار ریال و پول ملی را حذف و در همه مبالادلات دلار استفاده کنید و به کارگران و کارمندان هم به دلار حقوق بدهید و بانکهای ریالی را هم جمع کنید !! اینگونه دیگر نه بانکها می توانند ناتراز باشند و نه دولت کسری بودجه دارد و نه تورم ایجاد می شود.چون دولت باید به اندازره دلارش خرج کند نه به ریالی که هر زمان خواست آن را چاپ کند ! پول ملی برای کشوری است که بداند ارزش آن چقدر است نه اینکه پول ملی توسط بالاترین مقامات دولتی عامدانه بی ارزش شود!
ناشناس۳۷۵۲۲۲۲۰۸:۵۰:۵۹ ۱۴۰۳/۱۱/۳
یک نمونه از همراهی عملی رهبر معظم انقلاب با دولت چهاردهم در صرفه ‎جویی در مصرف انرژی توسط معظم‌له در خانه است که آقای پزشکیان در این مورد توضیح داده‌اند که وقتی مشکل تأمین انرژی را مطرح کردیم، در دیدار بعدی متوجه شدم که ایشان نصف چراغ‌های اتاقشان را خاموش کرده‌اند و فرمودند ما روشنایی را کاهش داده‌ایم.
ناشناس۳۷۵۲۲۲۶۰۸:۵۱:۳۲ ۱۴۰۳/۱۱/۳
یکی از نمودهای اخلال در کار دولت، انتصابات غلط و به‌کارگیری افرادی است که تمایلات و منافع حزبی و باندی را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند. که باید با این انتصابات به شدت مقابله کرد.
ناشناس۳۷۵۲۲۳۰۰۸:۵۲:۴۰ ۱۴۰۳/۱۱/۳
امروز برای استکبار تسلط بر مغزها برایشان خیلی با ارزش‌تر است از تسلط بر سرزمین‌ها است. چرا که اگر مغز یک ملت را تصرف کردند، آن ملت دو دستی سرزمین خود را تقدیم می‌کند. مراقب مغزهای مردم باشید.
ناشناس۳۷۵۲۲۳۱۰۸:۵۴:۰۰ ۱۴۰۳/۱۱/۳
نوار تست قند خونی که تا چند روز پیش بسته‌ای 71300تومان بود، امروز با عملکرد ناصواب وزیر اقتصاد به بالای 400هزار تومان رسیده است؟ همین امر هم در مورد قیمت بنزین، گاز، برق، آب...... مفروض است.
ناشناس۳۷۵۲۲۳۲۰۸:۵۴:۳۵ ۱۴۰۳/۱۱/۳
به اطلاع مسئولان برسانید فرش‌های دستباف افغانی با قیمت نازل‌تر در بازار ایران، به زودی کل بازار ما را می‌گیرند. عضو هیئت‌رئیسه اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف اعلام کرده در شهر هرات افغانستان، کارگاه‌هایی با ۳۰۰۰ کارگر فقط برای سلیقه مردم ایران فرش تولید می‌کنند. کانتینرهای فرش قاچاق افغانستانی به صورت شبانه‌روزی در حال ورود به ایران هستند.
ناشناس۳۷۵۲۲۳۶۰۸:۵۶:۳۱ ۱۴۰۳/۱۱/۳
اعضای‌دولت‌ازرئیس‌جمهورمحترم‌گرفته‌تا وزرای‌ِسزاواراستیضاح،ازمعاونان‌غیرقانونی‌ تاتاجران‌تحریم‌وکاسبان‌تسلیم‌وهمراهان‌ سرمایه‌دارومتصرفان‌تولیدوتوزیع‌ومعیشت طی‌۵ماه‌گذشته‌استرس‌ونگرانی‌وناامیدی‌و بلاتکلیفی‌وگرانی‌وکمبودوبحران‌رابه‌جامعه پمپاژوتلقین‌وتحمیل‌کرده‌اند شهیدرئیسی‌دقیقاًنقطه‌ی‌مقابل‌این‌دولت‌ بودوضمن‌تلاشهای‌شبانه‌روزی‌واصولی‌برای‌ رفع‌کمبودها،امیدواعتمادبه‌نفس‌رابه‌جامعه تزریق‌میکرد حاج‌آقاهارداسان.........
ناشناس۳۷۵۲۲۳۹۰۸:۵۷:۰۳ ۱۴۰۳/۱۱/۳
در شرایط بسیار حساسی به سر می‌بریم. نباید اجازه داد با ایجاد دوگانه‎ های صوری همچون FATF - فیلترینگ‌، مذاکره و افزایش قیمت بنزین دوقطبی در کشور ایجاد شود. در وضعیت کنونی، باید همه برای تحقق وفاق ملی تلاش کنند و همچنین در این بین نباید اجازه داد کسانی با شعار وفاق ملی دنبال انشقاق ملی باشند.
ناشناس۳۷۵۲۲۴۰۰۸:۵۷:۴۲ ۱۴۰۳/۱۱/۳
معلوم شد خرید روزانه ۹ میلیون لیتر سوخت از قاچاقچیان که توسط یکی از نمایندگان مجلس از زبان وزیر نفت مطرح شد و جامعه را شدیدا ملتهب کرد واقعیت نداشته است. وزارت نفت توضیح داده موضوع تهیه سوخت مورد نیاز کشور از بازارهای جهانی و از شرکت‌ها و تأمین‌کنندگان معتبر بین‌المللی با مشخصات و استانداردهای لازم خریداری و وارد می‌شود که بدیهی است با توجه به شرایط تحریم و امکان سوء‌استفاده دشمنان، امکان بیان جزئیات این عملیات وجود ندارد. چرا اجازه می‌دهند بعضی‌ها با اعصاب و روان مردم بازی کنند.
ناشناس۳۷۵۲۲۴۲۰۸:۵۸:۰۸ ۱۴۰۳/۱۱/۳
مسافری که به هر دلیل از قطار جا می‌ماند و بعضا چند میلیون بابت تهیه بلیط هزینه پرداخت کرده و کلی نیز هزینه آمدن او به ایستگاه شده است، و قطعا جای او را به افراد در انتظار فروخته شده است، چرا هیچ مبلغی به مسافر جا مانده پرداخت نمی‌شود؟ آیا از نظر شرع و قانون مبلغی که از مسافر جایگزین گرفته می‌شود و به مسافر جا مانده پرداخت نمی‌شود جایز است؟
ناشناس۳۷۵۲۲۶۱۰۹:۰۸:۴۰ ۱۴۰۳/۱۱/۳
حوادث به مراتب بدتر از سال۹۸ در انتظار دولت و مردم
ناشناس۳۷۵۲۲۸۰۰۹:۱۹:۱۹ ۱۴۰۳/۱۱/۳
بجای گران کردن بنزین تردد خودروهای شخصی را باید کم کرد هر خانواده ایرانی تنها بتواند یک خودرو داشته باشد آلودگی هوا و کاهش ترافیک و صرفه جویی در استهلاک و انواع مزایای دیگر
ناشناس۳۷۵۲۲۸۱۰۹:۲۱:۱۶ ۱۴۰۳/۱۱/۳
ترددهای برون شهری را بخصوص در ایام تعطیلات و روزهای خاص سهمیه بندی از طریق کد ملی مالک خودرو کنیم تا با هر تعطیلی شاهد ولو شدن سیل خودروهادر جاده ها نباشیم
ناشناس۳۷۵۲۳۰۳۰۹:۳۳:۴۸ ۱۴۰۳/۱۱/۳
ما نیاز به تشکیل اتاقهای فکر از افراد متخصص و غیر رانتی داریم که هر کدام در کنار هر وزارتخانه و با الگوبرداری و بومی‌سازی راهکارهای کشورهای دیگر راهکار ارایه دهند حکمرانی این نیست که شما دولتی فربه داشته باشی که بهره وری برخی کارکنان آن آن بیست دقیقه باشد و 83درصد بودجه کشور را هم به حقوق و مزایای آنها تخصیص دهی و انبوهی از شرکت های دولتی رسانده که بودجه کشور در پیچ و تاب مسأله دار مناقصات دولتی آنها در گرداب ...میافتد و باز بگویی پول نداریم منابع نداریم ناترازی داریم ....خود شکن آیینه شکستن خطاست ....مدیران موفق کسانی بودند که یک ساختار با بحران را ارتقا دادند و سود ده کردند نه آنکه آنچنان که دیده ایم نفت بفروش و پول بین هر وزارتخانه پول توزیع کن این که سواد و تجربه و رشته مرتبط نمیخواهدهر فردی در هر رشته نامرتبط می‌تواند بگوید من مدیرم و میتوانم ...نظیر آنکه در قدیم اتفاق می‌افتاد خوان همسان در کمر و به هر جایی می‌رسید از کیسه خلیفه کیسه ای پخش میکرد و همه اطرافیان هم راضی اما بسیاری ناراضی این که مفهوم شایستگی در سمت نیست این را همه بلدند ....

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

پربحث‌های هفته

  1. اطلاعیه قوه قضاییه درباره قاضی حسینعلی نیری

  2. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  3. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  4. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  5. تاکید عبدی بر گران‌کردن قیمت سوخت/ دلایل مخالفت برخی با FATF چیست؟/ هشدار تند نبویان به پزشکیان

  6. چند نکته در باره یک توافق راهبردی

  7. هم فرصت، هم تهدید!

  8. چرا ترامپ با اروپا در افتاده است؟!

  9. لطفا جوگیر نشوید!

  10. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  11. عبدالعلی زاده: آماده مذاکره مستقیم با آمریکا هستیم/ شاید ۲ تا ۳ ماه بعد از شروع مذاکرات به توافق برسیم/آمریکا می تواند در ایران سرمایه گذاری کند

  12. دیوانه یا عاقل؟!

  13. انتقاد تند کیهان از برخی واکنش‌ها به خودکشی ابراهیم نبوی/ جرزنی بعد از قدرت

  14. بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه  

  15. مخالفت سردار کوثری با پیوستن ایران به FATF

  16. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  17. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  18. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  19. رئیس‌جمهور تاجیکستان به افتخار پزشکیان فرودگاه را گلباران کرد

  20. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  21. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  22. روسیه جنگنده فرانسه را با «اس ۴۰۰» هدف گرفت

  23. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

  24. نتانیاهو در پرتگاه جهنم!

  25. باهنر از توصیه مهم خود به قالیباف می‌گوید/ ترورهایی که پیشکش به ترامپ شده است!/ نفوذ را جدی بگیریم

آخرین عناوین