گزارش تسنیم از پرونده تخلف ۱۳ میلیون دلاری واردات کاغذ

  4031108021 ۰ نظر، ۲ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

تخلف ۱۳ میلیون دلاری در پرونده واردات کاغذ تحریر،‌ پرونده‌ای است که برای ۳ سال گذشته در وزارت ارشاد و مشخصا معاونت فرهنگی در جریان بوده است،‌ اما تاکنون جزئیاتی از آن رسانه‌ای نشده است. تسنیم برای نخستین‌بار جزئیاتی از این پرونده را منتشر می‌کند.

گزارش تسنیم از پرونده تخلف ۱۳ میلیون دلاری واردات کاغذ

به گزارش تسنیم،‌ خرداد ماه سال 1400 در دولت دوازدهم‌، هیئت دولت مصوبه‌ای را به تصویب رساند که به موجب آن 20 میلیون دلار ارز ترجیحی 4200 تومانی برای واردات کاغذ تخصیص پیدا می‌کرد‌. این مصوبه در دولت دوازدهم در حد همان مصوبه باقی ماند و خبری از اختصاص ارز نشد.

در دولت سیزدهم، در سال 1401 با پیگیری مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستور رئیس جمهور شهید،‌ پرداخت 20 میلیون دلار ارز برای واردات کاغذ در مرحله اجرا قرار گرفت. اما این تنها خبری بود که از اختصاص این ارز به واردات کاغذ در رسانه‌ها منتشر شد و پس از آن نه دیگری خبری از نتیجه اختصاص این ارز بود و نه خبری از پیگیری.

حالا دو سال پس از این اتفاق،‌ پیگیری‌های خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد که پس از تصویب اختصاص ارز،‌ کارگروه کاغذ فراخوانی را جهت واردات کاغذ اعلام می‌کند‌، پس از انتشار این فراخوان چندین شرکت بازرگانی اعلام آمادگی کرده و پس از ثبت نام در فراخوان و پرکردن پروفرما،‌ روند بررسی آن‌ها در کارگروه که نمایندگانی از سازمان‌های مختلف اعم از سازمان بازرسی‌، تعزیرات،‌ نهادهای امنیتی و نظارتی در آن عضو هستند‌، آغاز می‌شود،‌ در نهایت 3 شرکت به تایید رسیده و به بانک معرفی می‌شوند. از این 3 شرکت،‌ یک شرکت توسط بانک مرکزی تایید نمی‌شود،‌ یک شرکت دیگر خود انصراف می‌دهد و شرکت سوم با طی کردن مراحل قانونی و تایید بانک مرکزی ارز را دریافت می‌کند.

بر اساس اسناد و مدارک موجود،‌ پس از طی کردن فرایند قانونی‌، 13 میلیون دلار ارز ترجیحی برای واردات 14 هزار تن کاغذ چاپ و تحریر به شرکتی بنام «آ.پ» اختصاص پیدا کرده است‌، اما این شرکت پس از گذشت مهلت مقرر دو ماهه،‌ موفق به واردات کاغذ نشد و درخواست مهلت بیشتر کرد،‌ در نهایت 6 ماه دیگر به او مهلت داده می‌شود‌، اما تنها 900 تن کاغذ وارد کشور می‌شود.

پس از این اتفاق زمانی که نماینده دولت یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت فرهنگی متوجه می‌شود که شرکت قصد واردات کاغذ به کشور را ندارد،‌ با دستور یاسر احمدوند معاون فرهنگی وقت وزارت ارشاد،‌ اقدامات حقوقی علیه این شرکت آغاز می‌شود. با پیگیری‌های وکیل پرونده،‌ حکم جلب،‌ توقیف اموال،‌ توقیف کارت بازرگانی گرفته شده و مدیرعامل شرکت ممنوع‌المعامله و ممنوع الخروج می‌شود،‌ دادگاه نیز به مرحله صدور کیفرخواست می‌رسد.

پرونده واردات 14 هزار تن کاغذ با ارز ترجیحی حالا در دولت چهاردهم نیز در حال پیگیری است. ایوب دهقانکار مشاور معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در این خصوص به تسنیم می‌گوید: اقدامات قانونی برای محکومیت این شرکت در دولت قبل آغاز شده است. ما نیز به سرعت موضوع را پیگیری کردیم، حالت ایده‌آل برای ما این است که اگرچه دادگاه می‌تواند این واردکننده را وادار به پرداخت مابه‌التفاوت ارز و واریز بیت‌المال به خزانه کند،‌ اما مطلوب است که این کاغذ وارد شده و به بدنه نشر تزریق شود.با توجه به اینکه نزدیک به ایام برگزاری نمایشگاه کتاب تهران نیز هستیم،‌ ورود این کاغذ به بدنه نشر می‌تواند حمایت دلگرم‌کننده‌ای از صنعت نشر باشد.

وی ادامه داد: بر اساس اظهارات وکیل پرونده،‌در نتیجه تلاش‌های انجام شده برای محکومیت این شرکت،‌ شرکت «آ.پ» اخیرا اعلام کرده که 5 هزار تن از این کاغذها وارد گمرک شده و آماده ترخیص است،‌ ما اکنون در مرحله نامه‌نگاری برای راستی‌آزمایی هستیم تا ببینیم این کانتینرهای ادعایی محموله کاغذ هستند یا خیر.

بدیهی است که این نخستین پرونده تخلف در واردات کاغذ در کشور به شمار نمی‌رود‌،  تخلفات کاغذ دهه 90 را همه می‌دانیم‌، تجاری که در بحبوحه گرانی و کمبود کاغذ ارزهای دولتی را گرفتند، یا هیچ‌گاه کاغذی وارد نکردند و یا به‌نرخ ارز دولتی آوردند و با نرخ ارز آزاد قطره‌چکانی در بازار فروختند و سودهای هنگفت به جیب زدند و هرچند در این میان سلطان‌هایی نیز دستگیر شدند، اما پرونده این سلطان‌های کاغذ به‌صورت جدی پیگیری نشد. تنها در سال 98،‌ کارگروه کاغذ به ریاست حسین انتظامی‌، 23 پرونده برای متخلفان کاغذ در تعزیرات باز کرداز این میان‌، 20 شرکت با استفاده از ارز دولتی کاغذ را آورده و تنها اندکی از آن را در اختیار وزارت ارشاد برای توزیع قرار داده‌ بودند و  مابقی با نرح آزاد در بازار عرضه شده بود.

قصه واردات کاغذ و مفسده‌هایی که اختصاص ارز برای حمایت از مصرف‌کنندگان آن ایجاد کرده است،‌ بار دیگر موید این نکته است که مطالب رهبر انقلاب در خصوص لزوم خودکفایی در تولید داخلی کاغذ باید جدی گرفته شود‌، اگرچه در دولت سیزدهم این مهم مورد توجه دولت قرار داشت و پیگیری‌های جدی در این زمینه انجام شد‌، اما علی‌رغم ادعاهایی که برخی مدیران در این زمینه داشتند،‌ کاغذ تحریر به خودکفایی نرسید. تولید کاغذ در مسیر خوبی قرار گرفت اما ضعف‌های ساختاری ما در تولید،‌ بروز نبودن ماشین‌آلات و کارخانه‌های موجود و ... موجب شد تا دوباره مسئله و دغدغه تولید داخلی کاغذ در محاق قرار گیرد. به نظر نمی‌رسد که دولت چهاردهم نیز برنامه جدی حداقل تاکنون برای آن داشته باشد.

دیدگاه کاربران


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آیا حضور سگ‌ در پارک‌ها برای شما اذیت‌‌کننده است؟!

  2. معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

  3. ثابتی: مساله شخص ظریف و چند نفر خاص نیستند، این مساله بخشی از پروژه نفوذ است

  4. واقعاً ساواک، ظریف را به آمریکا فرستاد؟/ دفاع واعظی از حضور آقازاده‌ها در دولت/ ملاقاتی که دردسر ساز شد

  5. وزارت اطلاعات تابعیت مضاعف فرزندان ظریف را تایید کرد

  6. حمله جدید «کرسنت» برای تاراج پول‌های بلوکه شده ایران

  7. شایسته نیست که کارگزار نظام در یک مجمع جهانی حرف‌های دشمن شاد کن بزند

  8. رودرو کردن یک خانم بدحجاب با یکی از طراحان قانون حجاب!

  9. توهین بی‌بی‌سی‌ فارسی به شهدا بی‌پاسخ نماند+ عکس

  10. بابک زنجانی ابراز ندامت کرده و به او فرصت انجام اقدامات جبرانی داده شده است

  11. آغاز فصلی جدید در قراردادهای ملکی؟!

  12. سقوط بیش از ۴۰۰ درصدی دستمزد کارگران در ده سال

  13. مصوبات مهم مجمع تشخیص مصلحت نظام/ از افزایش تعرفه واردات خودرو تا کاهش تسهیلات ازدواج!

  14. علت گرانی و کمبود سیب زمینی در بازار چیست؟

  15. تاکسی‌هوایی برای اولین بار در ایران به پرواز می‌آید

  16. صدمات ورزشگاه آزادی بعد از دیدار پرسپولیس - تراکتور

  17. زمستان سال آینده خاموشی برق نداریم

  18. سردار شادمانی: جنگنده «سوخو ۳۵» خریداری شده است

  19. درباره ترامپ ایده و برنامه داریم/ روسیه و اروپا درباره شکل مذاکرات هسته‌ای هم‌نظر نیستند

  20. دلخوری رضا شفیعی‌جم پس از حمله به او در فینال جوکر

  21. آقای قالیباف! به ظریف انتقاد می کنید که چرا فلان حرف را زده، اما در برابر فحاشی‌ها به او سکوت می‌کنید؟ / سفر شما به اتیوپی چه توجیهی داشت؟

پربحث‌های هفته

  1. رئیس مجلس خواستار پیگیری انتصابات غیرقانونی در دولت شد

  2. همه نفوذی اند غیر از ما !

  3. فرصت ترامپ برای ایران !

  4. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  5. تجمعاتی که سراسر ضرر است/ حمله آخوندی به قرارداد راهبردی ایران و روسیه/ لزوم همگرایی میانه‌روها

  6. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  7. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  8. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: هاشمی رابطه با آمریکا را ضروری می‌دانست/ همکاری ایران و روسیه به نفع مردم دو کشور است/ مقابله به مثل با اسرائیل، عاقلانه‌ترین کار است

  9. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  10. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  11. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  12. رئیس‌الوزرای افغانستان: دستور داده‌ایم آب هیرمند به سوی ایران روانه شود/ برادران ایرانی‌مان را از آب محروم نمی‌کنیم

  13. آیا حضور سگ‌ در پارک‌ها برای شما اذیت‌‌کننده است؟!

  14. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  15. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  16. تذکر قالیباف به ظریف؛ کارگزاران نظام مراقب حرف‌های خود باشند

  17. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  18. معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

  19. ثابتی: مساله شخص ظریف و چند نفر خاص نیستند، این مساله بخشی از پروژه نفوذ است

  20. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  21. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  22. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  23. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

  24. نظرخواهی فرهنگستان زبان از مردم برای معادل واژه «bio»

  25. راز پشت پرده آمار نادرست وزارت بهداشت

آخرین عناوین