dns چیست + وظیفه انواع dns

گزارش بازرگانی، 202557،   4020524065

تابه‌حال کنجکاو شده‌اید که وقتی نام دامنه یک سایت را در مرورگر وارد می‌کنید و دکمه جستجو را می‌زنید، چطور مستقیما به صفحه آن سایت هدایت می‌شوید؟ این دقیقا کاری است که DNS انجام می‌دهد. اگر برای شما هم سوال پیش آمده است که «dns چیست» ادامه این مطلب را به‌هیچ‌عنوان از دست ندهید. در ادامه همه چیز در مورد dns، انواع آن و وظیفه هر کدام از انواع DNS را بررسی می‌کنیم.

dns چیست؟ سیستم نام‌گذاری دامنه

در پاسخ به سوال dns چیست، باید گفت این عبارت مخفف Domain Name System و به‌معنای «سیستم نام‌گذاری دامنه» است. DNS یک سیستم نام‌گذاری برای رایانه‌ها و سایر منابع متصل به اینترنت محسوب می‌شود. این سیستم نام‌گذاری نام‌های دامنه سایت‌ها را به آدرس‌های آی‌پی (IP) متناظر آن‌ها متصل می‌کند؛ به همین دلیل به DNS «دفتر تلفن اینترنتی» نیز گفته می‌شود. با خرید دامنه سایت و راه‌اندازی وبسایت، یک آدرس IP اختصاصی به آن دامنه تعلق می‌گیرد که کاربران از طریق آن به سایت دسترسی پیدا می‌کنند.

به زبان ساده، وقتی نام یک دامنه مثلا google.com را در مرورگر خود تایپ می‌کنید، مرورگر درخواستی را به سرور DNS ارسال می‌کند؛ سرور DNS بعد از جستجوی سریع آدرس IP مرتبط با نام دامنه را پیدا کرده و پاسخ را به مرورگر شما برمی‌گرداند؛ با طی شدن چنین فرایندی مرورگر شما با استفاده از آدرس IP به سایت موردنظر متصل می‌شود. بدون DNS، کاربران باید به‌طورمستقیم از آدرس‌های IP برای دسترسی به وب‌سایت‌ها استفاده کنند که این کار بسیار پیچیده و ناکارآمد است.

dns server چیست؟ 

در بخش قبلی توضیح دادیم که DNS نام دامنه را به آدرس IP متناظر آن متصل می‌کند. برای انجام شدن این کار باید ابتدا نام دامنه به DNS Server اضافه شود. در واقع DNS Server یک پایگاه داده بسیار وسیع است که مجموعه دامنه‌ها و IPهای مرتبط آن‌ها را ذخیره می‌کند.

سرورهای DNS مختلفی در شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات میزبانی (هاستینگ) وجود دارد که با هم در ارتباط هستند؛ بعد از خرید دامنه com یا هر دامنه دیگر، شرکت هاستینگ نام دامنه شما را به سرور DNS اضافه می‌کند تا با سایر سرورهای DNS در سراسر جهان هماهنگ شود؛ به‌این‌ترتیب کاربران با جستجوی نام دامنه سایت شما سریعا به آدرس IP متناظر آن در سرور DNS متصل می‌شوند.

وظیفه dns چیست؟ بررسی انواع DNS و وظایف آن‌ها

در پاسخ به سوال «وظیفه dns چیست» باید گفت به‌طورکلی وظیفه DNS ترجمه نام دامنه‌ها به آدرس IPهای مرتبط آن‌ها است؛ بااین‌حال انواع مختلفی از DNS وجود دارد که هر کدام از آن‌ها وظایف مشخصی دارند. در ادامه وظیفه مهم‌ترین انواع DNS را بررسی می‌کنیم: 

 DNS ریشه (Root DNS)؛ مسئول پیدا کردن آدرس IP متناظر با نام دامنه

سرور Root DNS یا سرور ریشه، در بالاترین سطح DNS قرار دارد و مسئول ذخیره اطلاعات مربوط به دامنه‌های سطح بالا (Top-Level Domain) مانند .com و .org هستند. زمانی که نام دامنه‌ای را در مرورگر خود تایپ می‌کنید، مرورگر درخواست شما را به سرور ریشه DNS ارسال می‌کند. وظیفه اصلی Root DNS این است که آدرس IP متناظر با آن دامنه را پیدا کند.

DNS TLD؛ مسئول ذخیره اطلاعات مربوط به دامنه‌های سطح بالا

سرور TLD مسئول ذخیره و مدیریت اطلاعات مربوط به نام دامنه‌هایی است که از یک دامنه سطح بالای خاص استفاده می‌کنند. درواقع TLD آخرین بخش از نام دامنه سایت است مانند .com، .org، .net، .edu و ... سرور DNS TLD آدرس DNS سرورهای Authoritative DNS برای هر دامنه در این سطح ارائه می‌دهد. 

Recursive DNS Server؛ یکی از مهم‌ترین انواع DNS Server

اگر به زبان ساده بخواهیم Recursive DNS Server و وظیفه آن را توضیح دهیم، باید بگوییم بعد از این که کاربر یک URL را در مرورگر تایپ می‌کند، این درخواست به Recursive DNS Server ارسال می‌شود. در این مرحله سرور Recursive DNS حافظه کش خود را بررسی می‌کند تا مشخص شود آدرس IP مربوط به آن دامنه قبلا ذخیره شده است یا خیر. 

اگر اطلاعات مربوط به نشانی IP از قبل وجود داشته باشد، Recursive DNS آدرس IP را به مرورگر ارسال می‌کند. اگر آدرس IP در حافظه کش وجود نداشته باشد، روند جستجوی IP همچنان ادامه پیدا می‌کند.

Authoritative DNS Server؛ آخرین مرجع برای رسیدن به IP متناظر با نام دامنه

سرور Authoritative DNS مرجعی برای آخرین مرحله از جستجوی نام دامنه و پیدا کردن آدرس IP آن است. بعد از جستجوی نام دامنه، اگر Authoritative DNS Server به رکورد درخواستی دسترسی داشته باشد، آدرس IP را برای نام میزبان درخواستی و به DNS Recursor ارسال می‌کند؛ درواقع DNS Recursion درخواست اولیه را انجام می‌دهد و در نهایت Authoritative DNS پاسخ را در اختیار او قرار می‌دهد.

به‌طورکلی، هر کدام از انواع DNS مسئولیت‌های مختلفی در ارائه خدمات DNS دارد؛ هدف نهایی آن‌ها ترجمه نام‌های دامنه به آدرس‌های IP است تا امکان دسترسی به منابع اینترنتی را برای کاربران فراهم کنند.

Dns چگونه کار می‌کند؟ مراحل اتصال به یک سایت

برای این که متوجه شوید نحوه عملکرد دی ان اس چیست، باید با مراحل جستجوی آدرس دامنه تا رسیدن به IP موردنظر و نمایش آن در مرورگر آشنا شوید. در ادامه این مراحل را بیشتر توضیح می‌دهیم:

  1. در مرحله اول کاربر نام دامنه موردنظر خود مثلا example.com را وارد می‌کند و با کلیک روی دکمه جستجو، درخواست او به یک DNS Recursor ارسال می‌شود.
  2. بعد از رسیدن درخواست به DNS Recursor، این سرور باید برای پیدا کردن IP مرتبط به دامنه یک Root nameserver را جستجو کند.
  3. در ادامه سرور ریشه مجددا درخواست را به سرور پسوند مربوط به نام دامنه ارسال می‌کند. مثلا اگر سایتی پسوند .com داشته باشد، درخواست به سمت TLD .com ارسال می‌شود.
  4. سپس سرور TLD با آدرس IP سرور نام‌گذاری دامنه مربوطه پاسخ می‌دهد.
  5. بعد از رسیدن آدرس IP مربوط به نام دامنه به DNS Resolver، آدرس IP به مرورگر وب ارسال می‌شود.
  6. مرورگر یک درخواست HTTP به آدرس IP مشخص‌شده ارسال می‌کند.
  7. در آخرین مرحله آدرس IP به‌صورت یک صفحه وب برای نمایش در مرورگر کاربر ارسال می‌شود.

راه‌اندازی یک سایت فقط با خرید دامنه ir یا سایر دامنه‌ها تمام نمی‌شود؛ بلکه برای دسترسی به یک آدرس IP ساده مراحل مختلفی طی می‌شود. دسترسی به یک سایت شاید در نگاه اول بسیار ساده باشد، ولی همه این مراحل باید طی شود تا شما به یک سایت متصل شوید! 

برای خرید دامنه و راه‌اندازی سایت به برتینا اعتماد کنید

در این مطلب توضیح دادیم که dns چیست، چه انواعی دارد و وظیفه هر کدام را بررسی کردیم. به‌طورکلی، کار dns پیدا کردن آدرس IP مربوط به نام هر دامنه است. اگر DNS وجود نداشته باشد، برای دسترسی به هر سایت باید آدرس IP آن را حفظ کنید که عملا غیرممکن به نظر می‌رسد! به خاطر سپردن نام دامنه و جستجوی یک عبارت کوتاه در مرورگر بسیار آسان‌تر است.

اگر به فکر راه‌اندازی سایت و خرید دامنه هستید، برتینا را به‌عنوان مرجعی معتبر برای خرید هاست و دامنه به شما معرفی می‌کنیم. علاوه‌بر خرید هاست و دامنه، طراحی سایت نیز یکی از خدمات برتینا محسوب می‌شود. برای اطلاع از همه خدمات مجموعه برتینا به سایت این مجموعه به نشانی bertina.ir سر بزنید.

تلگرامفیس‌بوکتوییترلینکدیننسخه‌ی متنی
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. ذوق زدگان وطنی در فردای سوریه !

  4. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

  5. مطالبه به حق یا فشارِ ناحق؟!

  6. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  7. نماینده مجلس : بی حجابی ، اعتراض به عملکرد ماست / مردم ناراضی هستند، ابتدا باید مشکلات اقتصادی آنها را حل کنیم

  8. رهبر انقلاب: وقایع سوریه محصول نقشه آمریکایی و صهیونیستی است/ یک دولت همسایه هم ایفای نقش می‌کند/ بدون شک مناطق تصرف‌شده‌ آزاد خواهد شد

  9. هیولای نئولیبرالیسم «اسد» را بلعید!

  10. تحلیل "نیویورک تایمز" از سقوط بشار اسد

  11. اجرای قانون حجاب به تاخیر افتاد/ جزئیات تصمیم شورای امنیت ملی کشور

  12. دردسرهای اردوغان با سوریه جدید

  13. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  14. وصله پینه کردن تا کی؟!

  15. اتهام‌افکنی‌های عجیب علیه قالیباف/ انتقاد شرق از سخنان جواد لاریجانی/ یک ادعا درباره رویگردانی بشار اسد از ایران

  16. عاقبت «با دشمنان مدارا»/ یک کنایه تند به شمخانی/ نگاه عبدی به ضعف شناختی‌ ایران پیرامون وقایع سوریه

  17. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  18. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  19. بزک کردن تروریست ها !

  20. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  21.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  22. انتقاد از تخریب جلیلی و رویکرد سخنگوی دولت/ هشدارهای پیاپی به پزشکیان/ سقوط اسد از منظر باهنر

  23. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

  24. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

  25. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

آخرین عناوین