یک پیشنهاد مساله ساز !

گروه اقتصادی الف،   4030707105 ۳۴ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

سازمان برنامه و بودجه در تدوین ضوابط بودجه ۱۴۰۴، میانگین افزایش حقوق کارمندان را ۲۰ درصد نظرگرفته و با توجه به سنت متاخر شباهت دریافتی‌های کارگران و کارمندان، این پیشنهادی مساله ساز تلقی می‌شود.

یک پیشنهاد مساله ساز !

به‌ گزارش الف،‌ با نزدیک‌شدن به موعد تدوین لایحه بودجه توسط دولت و تقدیم آن به مجلس که هر ساله در آذرماه صورت می‌گیرد سازمان برنامه و بودجه در حال تدوین ضوابط لایحه سال ۱۴۰۴ است و بر این اساس در خصوص افزایش میزان دستمزد کارمندان پیشنهاداتی را مطرح کرده.

با توجه به لزوم مشخص‌شدن رقم افزایش حقوق کارمندان در بودجه سالیانه،‌ سازمان برنامه و بودجه میانگین افزایش را ۲۰ درصد درنظر گرفته که البته این پیشنهاد اولیه است و رقم قطعی پس از تصویب در هیات‌وزیران و موافقت مجلس با جزئیات بودجه پیشنهادی مشخص می‌گردد. بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه و جداولی که منتشر شده، این میزان به‌صورت پلکانی و بر اساس عائله‌مندی کارمندان افزایش می‌یابد که حداکثر میزان آن ۴۵ درصد است. 

در قسمت ضوابط مالی بودجه ۱۴۰۴ و در بخش اعتبارات هزینه‌ای آمده است: «برای کارکنان زن و مرد،‌ میانگین افزایش نظام پرداخت ۲۰ درصد خواهد بود. با حق عائله‌مندی بدون فرزند ۲۳ درصد،‌ با حق عائله مندی با یک فرزند ۲۶ درصد،‌ با حق عائله‌مندی با دو فرزند ۳۰ درصد،‌ با حق عائله‌مندی با ۳ فرزند ۳۶ درصد، با حق عائله‌مندی با ۴ فرزند ۳۹ درصد، و با حق عائله‌مندی با ۵ فرزند و بیشتر ۴۵ درصد افزایش همراه خواهد شد. مبلغ پاداش پایان سال (عیدی) مطابق ماده ۷۵ قانون مدیریت خدمات کشوری در بودجه پیش‌بینی خواهد شد و مبلغ قطعی پاداش پایان سال به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.»

*پیشنهادی خطرناک!

اگرچه این میزان افزایش پیشنهاد اولیه سازمان برنامه و بودجه بوده و مراحلی چون تایید در هیات‌وزیران و موافقت مجلس را نیاز است اما نباید انتظار داشت که تغییر چندانی در میزان افزایش حقوق کارمندان حاصل شود. در سال‌های اخیر میانگین افزایش حقوق‌ها اعداد و ارقامی مشابه این میزان بوده و علاوه بر این مسئله، تیم اقتصادی دولت معتقد به رابطه مستقیم افزایش حقوق‌ها و تورم بوده و همین مسئله عاملی برای عدم افزایش حقوق‌ها بیش از پیشنهادات فعلی است؛ مسئله‌ای که هیچ تناسبی با هزینه‌های زندگی و نرخ تورم در کشور ندارد و باعث‌ ایجاد شکاف بیشتر در معیشت حقوق‌بگیران خواهد شد.

نکته‌ای که در این بین از اهمیت بسزایی برخوردار بوده ارتباط مستقیم میان مقدار افزایش حقوق‌ کارمندان و کارگران است. در سال‌های اخیر یک اصل نانوشته در جهت ایجاد مشابهت بین دریافتی‌های کارمندان و کارگران برقرار بوده و همین امر احتمالات پیرامون افزایش دستمزد کارگران در همین بازه را لیشتر کرده است. برخی از متولیان امر اعتقاد دارند که برای عدم تبعیض و پدیدار‌نشدن شکاف اقتصادی، کارمندان و کارگران باید دریافتی‌های مشابهی داشته باشند که این استدلالی است پر از ایراد، چون نه جمعیت کارمندان و کارگران قابل مقایسه است و نه مزایای دریافتی آن شباهتی به یکدیگر دارد. هر چند میزان افزایش حقوق کارمندان که هر ساله در بودجه درج می‌شود، فاصله زیادی با تورم دارد اما مزایا و کمک‌های غیر نقدی و کالایی آنان بیشتر از کارگرانی است که از چنین شرایطی برخوردار نیستند. کارگران در سخت‌ترین شرایط ممکن و با حداقل دریافت آن‌هم در وضعیتی بی‌ثبات که هر لحظه امکان تعدیل آن‌ها فراهم است، به سر برده و حتی از لحاظ وضعیت بیمه‌ای با مشکلات بسیاری مواجهند.

مقایسه این دو قشر و شرایط متفاوت آنان هیچ ضرورتی را بابت دریافتی‌های مشابه ایجاد نمی‌کند اما متاسفانه در سال‌های اخیر ایجاد مشابهت بین حقوق و دستمزد کارمندان و کارگران به یک قانون نانوشته تبدیل شده و همین امر نگرانی‌های بسیاری را پیرامون تکرار این وضعیت در آخر سال برای تعیین دستمزد کارگران ایجاد کرده است. در شرایطی که اسب چموش تورم در حال تاخت و تاز است، افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی دستمزدها نه‌تنها موجب هیچ تغییر مثبتی در زندگی میلیون‌ها کارگر نخواهد شد بلکه آنان را یک قدم به‌سوی فقر بیشتر هدایت می‌کند. بنابراین با توجه به رسم متاخر ایجاد‌شده و سنت تبعیت دستمزد کارگران از حقوق کارمندان، پیشنهاد میانگین افزایش ۲۰ درصدی سازمان برنامه و بودجه برای میزان کارمندان تبعات ناخوشایندی برای کارگران دارد. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۱۸۳۷۸۰۹:۱۲:۴۵ ۱۴۰۳/۷/۸
فکری برای عقب ماندگی افزایش حقوق هابکتید که در چند سال گذشته فقط یک سوم میزان تورم افزایش پیدا کرده است دولت حد اقل۷۰ درصد از قبل بدهکار است ما با ۲۰ درصد سال آینده باید ۹۰ درصد حقوق ها اضافه شود.
ناشناس۳۶۱۸۴۵۳۱۰:۱۷:۵۴ ۱۴۰۳/۷/۸
معادل تورم بالا رفته
بازنشسته کشوری۳۶۱۸۵۷۷۱۲:۴۷:۰۰ ۱۴۰۳/۷/۸
شما که حقوق بگیر نیستی الکی اظهار فضل نکن. بذار با درد خود بسازیم.
ناشناس۳۶۱۸۸۶۳۱۷:۵۷:۳۱ ۱۴۰۳/۷/۸
وزیر سابق
ناشناس۳۶۱۸۴۹۱۱۰:۴۵:۰۰ ۱۴۰۳/۷/۸
الان کارگران بعضیشون بیشتر از کارمندان درآمد دارند
ناشناس۳۶۱۸۵۷۱۱۲:۳۶:۴۰ ۱۴۰۳/۷/۸
چرا مغالطه میکنید 70 درصد کارگران به استناد آمار حداقلی بگیر هستند! در همین حادثه معدن مشخص شد حقوق عمده کارگران پیمانکاری 12 تا 14 میلیون تومان است ! اگر کارمندان این حقوق را بالا می دانند بروند معدن کارگری !
ناشناس۳۶۱۸۷۶۶۱۵:۵۱:۱۶ ۱۴۰۳/۷/۸
تورم سه سال به ترتیب 43 45 و 39 درصد بوده میزان افزایش حقوق به ترتیب 57 27 و 35 درصد که تقریبا معادل هم می باشد البته دلار هم سال قبل 15 الی 20 درصد زیر تورم افزایش یافته و بقیه دوسال آن معادل تورم
بازنشسته کشوری۳۶۱۸۹۳۹۱۹:۴۴:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۸
دوست عزیز بنده بازنشسته کشوری هستم. سال اول دولت سیزدهم ۱۰ درصد به حقوقم اضافه شد. در نیمه دوم اون سال ۵ درصد بعلاوه ۹۰۰ هزار تومان افزایش دادند. یعنی در سال اول ۱۲.۵ درصد به همراه ۴۵۰ هزار به حقوقمان اضافه شد. در سال دوم ۲۲ درصد و سال سوم هم ۲۰ درصد. لطفا در محاسبات خود همه جوانب را در نظر بگیر.
ناشناس۳۶۱۹۲۴۶۰۹:۲۸:۳۷ ۱۴۰۳/۷/۹
شما جز حقوق بگیران با درآمد بالا بودید اما بازنشسته هایی داشتیم که دریافتی کمتر داشتند و میزان درصد افزایش آنها حتی از کارگران هم بیشتر شده
مهران۳۶۱۹۲۱۸۰۹:۰۵:۲۴ ۱۴۰۳/۷/۹
جالب اینکه اقای پزشکیان ایام انتخابات چقدر بر روی این قضیه مانور دادن که چرا تورم مثلا پنجاه درصد هست اما حقوق بیست درصد افزایش پیدا میکنه اما خودش الان همون کار رو میکنه
ناشناس۳۶۱۹۷۵۴۱۸:۴۵:۱۷ ۱۴۰۳/۷/۹
حقوق کارگر و کارمند را به اندازه افزایش بودجه صدا و سیما، افزایش دهید. یا افزایش بودجه سایر نهادها
ناشناس۳۶۱۸۴۰۹۰۹:۳۶:۳۶ ۱۴۰۳/۷/۸
کارگر و کارمند پول را برای خرید مایحتاج می خواهند بجای پرداخت پول بن های مخصوص برای خریدهای مایحتاج و کالا های اساسی بدهید
ناشناس۳۶۱۸۴۶۰۱۰:۲۲:۵۷ ۱۴۰۳/۷/۸
پول برای مبادله ایجاد شد اعطای بن و کوپن جز بی کیفیت شدن و ایجاد رانت هیچ فایده ای ندارد 1 چرا از زندگی نرمال و معیشت مناسب مردم میترسید ! عامل تورم نه حقوق کارگران بلکه کسری بودجه و ناترازی بانکها است!
ناشناس۳۶۱۸۴۱۲۰۹:۳۸:۰۹ ۱۴۰۳/۷/۸
شماها که دنبال سرکوب قیمتی مانند بنزین هستید مقاله بزنید که به جای اینکه منابع برای آن سرکوب برود آزاد شود و سرکوب بی مورد نشود و آن منابع به افزایش حقوق برود!!
ناشناس۳۶۱۸۴۵۶۱۰:۲۱:۳۱ ۱۴۰۳/۷/۸
چه ربطی داره ! منت بنزین بر سرم مردم نگذارید دولت ابتدا برای حل مشکلات خود اقدام به سرکوب دستمزد نموده و الان نمی تواند با توجه به ایجاد فقر قیمت بنزین را افزایش دهد! خیر اگر دولت صادق است باید در ابتدا معیشت مردم را تنظیم کند بعد بنزین را افزایش دهد! چرا اصلا حقوق ها را دلاری نمی دهدی و دلاری بنزین نمی فروشید ! چرا واردات خودرو را آزاد نمی کنید !
ناشناس۳۶۱۸۵۴۶۱۲:۱۰:۴۲ ۱۴۰۳/۷/۸
ربطش می شود ناترازی، تورم!
ناشناس۳۶۱۸۶۹۲۱۴:۴۹:۰۴ ۱۴۰۳/۷/۸
دولت برای بنزین پول نقد نمی دهد! برای بنزین نفت خام می دهد و تهاتر می کنیم نفتی که امکان فروشش را نداریم و باید با تخفیف بفروشیم و کالای وارداتی بیاوریم !پس بنزین عامل کسری بودجه نیست! عامل کسری بودجه بزرگ بودن و ولخرجی دولت است که باید کوچک شود عامل ناترازی بانکها هم تسهیلات تکلیفی و مصلحت اندیشی بی مورد در خصوص بانکهای ورشکسته است. حقوق کارگر را هم دولت نمی دهد اتفاقا اگر دولت عقل داشت برای کوچک کردن دولت حقوق کارگران را بیشتر می کرد!
ناشناس۳۶۱۸۷۵۴۱۵:۴۰:۴۶ ۱۴۰۳/۷/۸
روزانه تولید داخل 120 میلیون لیتر هست و ربطی به تهاتر هم ندارد!! یعنی هزینه تولید بنزین در داخل که پایین نگه داشته شده از کجا تامین می شود وقتی تورم کشور بالا هست؟!!!!
ناشناس۳۶۱۸۷۰۸۱۵:۰۱:۵۲ ۱۴۰۳/۷/۸
در سال 1401 دولت طرح حذف ارز 4200 تومانی را اجرا کرد و باعث شد در پایان سال 1401 تورمی بیش از 50 درصد در جامعه داشته باشیم. با این حال در تعیین حقوق سال 1402 به جای اینکه متناسب با تورم 50 درصد افزایش حقوق کارگران داده شود صرفا 20 تا 28 درصد حقوق کارگران و کارمندان بالا رفت پس نشان می دهد در صورت گرانی بنزین و سایر موارد صرفا تورم آن نصیب کارگران و کارمندان می شود و قرار نیست حقوق کارگران بالا برود. میزان افزایش حقوق بعد از گران کردن بنزین در سال 1398 و همچنین بعد از اجرای طرح هدفمندی نشان می دهد دولت بعد از افزایش اقدام به فریز مزدی می نماید پس دیدگاه شما کاملا اشتباه است.
ناشناس۳۶۱۸۴۴۰۱۰:۰۷:۴۳ ۱۴۰۳/۷/۸
علت تورم در ایران کسری بودجه و ناترازی بانکها است. برای کسری بودجه دولت باید کوچک شود ولی هیچ انگیزه و صحبتی در مسئولان برای کوچ کردن و هوشمند کردن و حذف فرآیندهای غیر کارامد دیده نمی شود! برای ناترازی بانکها باید تسهیلات تکلیفی برداشته شود و همچنین دارایی بانکها حراج و بانکها بنگاه داری نکنند ولی هیچ انگیزه ای هم برای این کار دیده نمی شود. حقوق کارگران و حتی کارمندان عامل تورم نیست بلکه تصمیمات غلط مدیریتی و عادت به راه حل هایی که منافع قشر سرمایه دار را بالا می برد عامل اصلی است!
ناشناس۳۶۱۸۴۴۶۱۰:۱۳:۰۱ ۱۴۰۳/۷/۸
وقتی تورم 50 درصد است چرا افزایش حقوق را 20 درصد می کنید؟ اگر می خواهید فرزندآوری را تبلیغ کنید به جای دادن رانت حقوقی امکانات برای تحصیل و درمان رایگان کودکان انجام دهید. لوازم التحریر در تظر بگیرید. تغذیه رایگان بدهید. اینها هستند که دغدغه بچه داشتن را برای پدر و مادر از بین می برند. چرا باید دو نفری که یک کار انجام می دهند یکی حقوقش 20 درصد و دیگری 45 درصد افزایش یابد.
ناشناس۳۶۱۸۴۵۸۱۰:۲۲:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۸
افزایش پلکانی حقوق متناسب با عائله مندی و تعداد فرزندان موجب ایجاد نارضایتی بیشتر در بین کارمندان میشه. دولت اگه می خواد سیاست های تشویق فرندآوری رو دنبال کنه بهتره از طریق وزارت رفاه اینکار رو انجام بده و جداگانه و خارج از حکم کارگزینی کارمندان مبلغ متناسب با عائله مندی و تعداد فرزندان رو براشون واریز کنه. اصل اساسی در حقوق و دستمزد اینکه که کار یکسان و دستمزد یکسان باشه. نه اینکه یک کارمند به صرف اینکه بچه بیشتری داره حقوق بیشتری بگیره. برای حق عائله مندی و حق اولاد در حکم کارگزینی ردیف جداگانه ای وجود داره و نباید در افزایش حقوق سالانه تبعیض قانونی بشه.
معلم بازنشسته۳۶۱۸۵۸۴۱۲:۵۲:۱۳ ۱۴۰۳/۷/۸
البته فرزند آوری در مورد بازنشستگان موضوعیت ندارد.
معلم بازنشسته۳۶۱۸۷۸۲۱۶:۱۲:۱۵ ۱۴۰۳/۷/۸
آقا یا خانمی که منفی زدی ، به نظر شما چند درصد بازنشستگان توان فرزند آوری دارند؟ مثل اینکه جنابعالی فرزند قبل از بازنشستگی مد نظرت است! با این حساب قشر محروم بازنشستگان در پله اول افزایش حقوق قرار میگیرند و همچنان علاوه بر ادامه محرومیت ، تشدید هم می‌شود.
صمصام۳۶۱۸۵۲۳۱۱:۲۹:۵۷ ۱۴۰۳/۷/۸
حاکمان باید تفکرشان را اصلاح کنند و بفهمند که مردم حقوقی دارند و بی ارج نیستند !
ناشناس۳۶۱۸۵۴۰۱۱:۴۸:۱۱ ۱۴۰۳/۷/۸
قشر سومی هم وجود دارد و آن بازنشستگان است که در این مقاله توجهی به آن نشده. اکثریت قشر سوم فقط حق عائله مندی می‌گیرند. لذا این قشر با وجود هزینه های روز افزون ، در پله اول این جدول قرار می‌گیرند. مگر اینکه قانون متناسب سازی واقعا اجرا گردد.
ناشناس۳۶۱۸۶۱۳۱۳:۲۲:۰۱ ۱۴۰۳/۷/۸
عیدی کارمندان و باز نشستگان نسبت به عیدی کارگران خیلی کم است
ناشناس۳۶۱۹۲۰۸۰۸:۳۸:۱۷ ۱۴۰۳/۷/۹
و مزایای کارمندان خیلی خیلی بیشتر از کارگران است
ناشناس۳۶۱۸۶۸۴۱۴:۴۱:۴۷ ۱۴۰۳/۷/۸
دولت و کارمندان زیادش خودش علت تورم است هر روز هم بزرگتر می شود اجرای صحیح اصل 44 از کارمندان دولت می کاهد آنگاه هزینه دولت پایین می آید و مجبور نیست از ناترازی بودجه دم بزند خصوص سازی خیلی از بخش های دولت چاره کار است
ناشناس۳۶۱۸۷۲۵۱۵:۱۱:۰۳ ۱۴۰۳/۷/۸
عده ای در سازمان برنامه و بودجه همراستا با اهداف مافیا در حال تلقی این ادعا هستند که حقوق کارگران عامل تورم است! دو سال گذشته نیمی از تورم حقوق بالا رفت چرا تورم کنترل نشد !؟
ناشناس۳۶۱۸۷۴۶۱۵:۲۶:۲۰ ۱۴۰۳/۷/۸
چرا حقوق ها در ایران، خیلی کمتر از نُرم جهانی است؟
ناشناس۳۶۱۸۸۰۳۱۶:۲۹:۵۸ ۱۴۰۳/۷/۸
فکر زنان متاهل کارمند هم باشید. آیا این درست است که دو نفر کارمند مرد و زن کنار هم کار کنند اما این همه تبعیض حقوقی؟ با توجه به اینکه بسیاری از زنان دارای همسری با درامد پایین و کمترین مزایا هستن؟ چرا مرتب تفاوت حقوق زنان و مردان متاهل را زیاد میکنید ؟؟؟
ناشناس۳۶۱۹۲۲۹۰۹:۱۵:۴۱ ۱۴۰۳/۷/۹
بودجه افراد و نهادهای غیرمولد و زیانبار برای جامعه را حذف کنید. بودجه شرکتهای دولتی، پناهگاه رانتخواران را حذف کنید...
ناشناس۳۶۱۹۶۵۱۱۶:۱۷:۳۳ ۱۴۰۳/۷/۹
تیم اقتصادی دولت معتقد به رابطه مستقیم افزایش حقوق‌ها و تورم بوده و همین مسئله عاملی برای عدم افزایش حقوق‌ها بیش از پیشنهادات فعلی است؛ مسئله‌ای که هیچ تناسبی با هزینه‌های زندگی و نرخ تورم در کشور ندارد و باعث‌ ایجاد شکاف بیشتر در معیشت حقوق‌بگیران خواهد شد.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  2. همه نفوذی اند غیر از ما !

  3. فرصت ترامپ برای ایران !

  4. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  5. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  6. تجمعاتی که سراسر ضرر است/ حمله آخوندی به قرارداد راهبردی ایران و روسیه/ لزوم همگرایی میانه‌روها

  7. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  8. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: هاشمی رابطه با آمریکا را ضروری می‌دانست/ همکاری ایران و روسیه به نفع مردم دو کشور است/ مقابله به مثل با اسرائیل، عاقلانه‌ترین کار است

  9. رئیس مجلس خواستار پیگیری انتصابات غیرقانونی در دولت شد

  10. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  11. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  12. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  13. رئیس‌الوزرای افغانستان: دستور داده‌ایم آب هیرمند به سوی ایران روانه شود/ برادران ایرانی‌مان را از آب محروم نمی‌کنیم

  14. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  15. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  16. تذکر قالیباف به ظریف؛ کارگزاران نظام مراقب حرف‌های خود باشند

  17. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  18. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  19. معمای ارز در ایران و ۲ سوال راهبردی

  20. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  21. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  22. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  25. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

آخرین عناوین