یک پیشنهاد مساله ساز !

گروه اقتصادی الف،   4030707105 ۱۰ نظر، ۳ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

سازمان برنامه و بودجه در تدوین ضوابط بودجه ۱۴۰۴، میانگین افزایش حقوق کارمندان را ۲۰ درصد نظرگرفته و با توجه به سنت متاخر شباهت دریافتی‌های کارگران و کارمندان، این پیشنهادی مساله ساز تلقی می‌شود.

یک پیشنهاد مساله ساز !

به‌ گزارش الف،‌ با نزدیک‌شدن به موعد تدوین لایحه بودجه توسط دولت و تقدیم آن به مجلس که هر ساله در آذرماه صورت می‌گیرد سازمان برنامه و بودجه در حال تدوین ضوابط لایحه سال ۱۴۰۴ است و بر این اساس در خصوص افزایش میزان دستمزد کارمندان پیشنهاداتی را مطرح کرده.

با توجه به لزوم مشخص‌شدن رقم افزایش حقوق کارمندان در بودجه سالیانه،‌ سازمان برنامه و بودجه میانگین افزایش را ۲۰ درصد درنظر گرفته که البته این پیشنهاد اولیه است و رقم قطعی پس از تصویب در هیات‌وزیران و موافقت مجلس با جزئیات بودجه پیشنهادی مشخص می‌گردد. بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه و جداولی که منتشر شده، این میزان به‌صورت پلکانی و بر اساس عائله‌مندی کارمندان افزایش می‌یابد که حداکثر میزان آن ۴۵ درصد است. 

در قسمت ضوابط مالی بودجه ۱۴۰۴ و در بخش اعتبارات هزینه‌ای آمده است: «برای کارکنان زن و مرد،‌ میانگین افزایش نظام پرداخت ۲۰ درصد خواهد بود. با حق عائله‌مندی بدون فرزند ۲۳ درصد،‌ با حق عائله مندی با یک فرزند ۲۶ درصد،‌ با حق عائله‌مندی با دو فرزند ۳۰ درصد،‌ با حق عائله‌مندی با ۳ فرزند ۳۶ درصد، با حق عائله‌مندی با ۴ فرزند ۳۹ درصد، و با حق عائله‌مندی با ۵ فرزند و بیشتر ۴۵ درصد افزایش همراه خواهد شد. مبلغ پاداش پایان سال (عیدی) مطابق ماده ۷۵ قانون مدیریت خدمات کشوری در بودجه پیش‌بینی خواهد شد و مبلغ قطعی پاداش پایان سال به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.»

*پیشنهادی خطرناک!

اگرچه این میزان افزایش پیشنهاد اولیه سازمان برنامه و بودجه بوده و مراحلی چون تایید در هیات‌وزیران و موافقت مجلس را نیاز است اما نباید انتظار داشت که تغییر چندانی در میزان افزایش حقوق کارمندان حاصل شود. در سال‌های اخیر میانگین افزایش حقوق‌ها اعداد و ارقامی مشابه این میزان بوده و علاوه بر این مسئله، تیم اقتصادی دولت معتقد به رابطه مستقیم افزایش حقوق‌ها و تورم بوده و همین مسئله عاملی برای عدم افزایش حقوق‌ها بیش از پیشنهادات فعلی است؛ مسئله‌ای که هیچ تناسبی با هزینه‌های زندگی و نرخ تورم در کشور ندارد و باعث‌ ایجاد شکاف بیشتر در معیشت حقوق‌بگیران خواهد شد.

نکته‌ای که در این بین از اهمیت بسزایی برخوردار بوده ارتباط مستقیم میان مقدار افزایش حقوق‌ کارمندان و کارگران است. در سال‌های اخیر یک اصل نانوشته در جهت ایجاد مشابهت بین دریافتی‌های کارمندان و کارگران برقرار بوده و همین امر احتمالات پیرامون افزایش دستمزد کارگران در همین بازه را لیشتر کرده است. برخی از متولیان امر اعتقاد دارند که برای عدم تبعیض و پدیدار‌نشدن شکاف اقتصادی، کارمندان و کارگران باید دریافتی‌های مشابهی داشته باشند که این استدلالی است پر از ایراد، چون نه جمعیت کارمندان و کارگران قابل مقایسه است و نه مزایای دریافتی آن شباهتی به یکدیگر دارد. هر چند میزان افزایش حقوق کارمندان که هر ساله در بودجه درج می‌شود، فاصله زیادی با تورم دارد اما مزایا و کمک‌های غیر نقدی و کالایی آنان بیشتر از کارگرانی است که از چنین شرایطی برخوردار نیستند. کارگران در سخت‌ترین شرایط ممکن و با حداقل دریافت آن‌هم در وضعیتی بی‌ثبات که هر لحظه امکان تعدیل آن‌ها فراهم است، به سر برده و حتی از لحاظ وضعیت بیمه‌ای با مشکلات بسیاری مواجهند.

مقایسه این دو قشر و شرایط متفاوت آنان هیچ ضرورتی را بابت دریافتی‌های مشابه ایجاد نمی‌کند اما متاسفانه در سال‌های اخیر ایجاد مشابهت بین حقوق و دستمزد کارمندان و کارگران به یک قانون نانوشته تبدیل شده و همین امر نگرانی‌های بسیاری را پیرامون تکرار این وضعیت در آخر سال برای تعیین دستمزد کارگران ایجاد کرده است. در شرایطی که اسب چموش تورم در حال تاخت و تاز است، افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی دستمزدها نه‌تنها موجب هیچ تغییر مثبتی در زندگی میلیون‌ها کارگر نخواهد شد بلکه آنان را یک قدم به‌سوی فقر بیشتر هدایت می‌کند. بنابراین با توجه به رسم متاخر ایجاد‌شده و سنت تبعیت دستمزد کارگران از حقوق کارمندان، پیشنهاد میانگین افزایش ۲۰ درصدی سازمان برنامه و بودجه برای میزان کارمندان تبعات ناخوشایندی برای کارگران دارد. 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۱۸۳۷۸۰۹:۱۲:۴۵ ۱۴۰۳/۷/۸
فکری برای عقب ماندگی افزایش حقوق هابکتید که در چند سال گذشته فقط یک سوم میزان تورم افزایش پیدا کرده است دولت حد اقل۷۰ درصد از قبل بدهکار است ما با ۲۰ درصد سال آینده باید ۹۰ درصد حقوق ها اضافه شود.
ناشناس۳۶۱۸۴۵۳۱۰:۱۷:۵۴ ۱۴۰۳/۷/۸
معادل تورم بالا رفته
ناشناس۳۶۱۸۴۹۱۱۰:۴۵:۰۰ ۱۴۰۳/۷/۸
الان کارگران بعضیشون بیشتر از کارمندان درآمد دارند
ناشناس۳۶۱۸۴۰۹۰۹:۳۶:۳۶ ۱۴۰۳/۷/۸
کارگر و کارمند پول را برای خرید مایحتاج می خواهند بجای پرداخت پول بن های مخصوص برای خریدهای مایحتاج و کالا های اساسی بدهید
ناشناس۳۶۱۸۴۶۰۱۰:۲۲:۵۷ ۱۴۰۳/۷/۸
پول برای مبادله ایجاد شد اعطای بن و کوپن جز بی کیفیت شدن و ایجاد رانت هیچ فایده ای ندارد 1 چرا از زندگی نرمال و معیشت مناسب مردم میترسید ! عامل تورم نه حقوق کارگران بلکه کسری بودجه و ناترازی بانکها است!
ناشناس۳۶۱۸۴۱۲۰۹:۳۸:۰۹ ۱۴۰۳/۷/۸
شماها که دنبال سرکوب قیمتی مانند بنزین هستید مقاله بزنید که به جای اینکه منابع برای آن سرکوب برود آزاد شود و سرکوب بی مورد نشود و آن منابع به افزایش حقوق برود!!
ناشناس۳۶۱۸۴۵۶۱۰:۲۱:۳۱ ۱۴۰۳/۷/۸
چه ربطی داره ! منت بنزین بر سرم مردم نگذارید دولت ابتدا برای حل مشکلات خود اقدام به سرکوب دستمزد نموده و الان نمی تواند با توجه به ایجاد فقر قیمت بنزین را افزایش دهد! خیر اگر دولت صادق است باید در ابتدا معیشت مردم را تنظیم کند بعد بنزین را افزایش دهد! چرا اصلا حقوق ها را دلاری نمی دهدی و دلاری بنزین نمی فروشید ! چرا واردات خودرو را آزاد نمی کنید !
ناشناس۳۶۱۸۴۴۰۱۰:۰۷:۴۳ ۱۴۰۳/۷/۸
علت تورم در ایران کسری بودجه و ناترازی بانکها است. برای کسری بودجه دولت باید کوچک شود ولی هیچ انگیزه و صحبتی در مسئولان برای کوچ کردن و هوشمند کردن و حذف فرآیندهای غیر کارامد دیده نمی شود! برای ناترازی بانکها باید تسهیلات تکلیفی برداشته شود و همچنین دارایی بانکها حراج و بانکها بنگاه داری نکنند ولی هیچ انگیزه ای هم برای این کار دیده نمی شود. حقوق کارگران و حتی کارمندان عامل تورم نیست بلکه تصمیمات غلط مدیریتی و عادت به راه حل هایی که منافع قشر سرمایه دار را بالا می برد عامل اصلی است!
ناشناس۳۶۱۸۴۴۶۱۰:۱۳:۰۱ ۱۴۰۳/۷/۸
وقتی تورم 50 درصد است چرا افزایش حقوق را 20 درصد می کنید؟ اگر می خواهید فرزندآوری را تبلیغ کنید به جای دادن رانت حقوقی امکانات برای تحصیل و درمان رایگان کودکان انجام دهید. لوازم التحریر در تظر بگیرید. تغذیه رایگان بدهید. اینها هستند که دغدغه بچه داشتن را برای پدر و مادر از بین می برند. چرا باید دو نفری که یک کار انجام می دهند یکی حقوقش 20 درصد و دیگری 45 درصد افزایش یابد.
ناشناس۳۶۱۸۴۵۸۱۰:۲۲:۲۸ ۱۴۰۳/۷/۸
افزایش پلکانی حقوق متناسب با عائله مندی و تعداد فرزندان موجب ایجاد نارضایتی بیشتر در بین کارمندان میشه. دولت اگه می خواد سیاست های تشویق فرندآوری رو دنبال کنه بهتره از طریق وزارت رفاه اینکار رو انجام بده و جداگانه و خارج از حکم کارگزینی کارمندان مبلغ متناسب با عائله مندی و تعداد فرزندان رو براشون واریز کنه. اصل اساسی در حقوق و دستمزد اینکه که کار یکسان و دستمزد یکسان باشه. نه اینکه یک کارمند به صرف اینکه بچه بیشتری داره حقوق بیشتری بگیره. برای حق عائله مندی و حق اولاد در حکم کارگزینی ردیف جداگانه ای وجود داره و نباید در افزایش حقوق سالانه تبعیض قانونی بشه.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. بازداشت ۲ زن ضارب افغانستانی در شهریار

  2. «دیگر مسائل» یعنی چه؟!

  3. کشوری که درس عبرت شد!

  4. متولی و حرمت امامزاده!

  5. شمارش معکوس آغاز شد!

  6. هم «هو» شد، هم منزوی!

  7. حزب‌الله از شهادت سید حسن نصرالله خبر داد/ رهبر انقلاب: راه و مکتب سید مقاومت ادامه خواهد یافت

  8. ماکرون برای پزشکیان شرط گذاشت

  9. جرم «کریمی» فراموش‌شدنی نیست

  10. رویابینی در سیاست خارجی !

  11. سیاست شادکامی و اتفاقات شهریور ۱۴۰۱

  12. نقشه دشمن را کامل نکنید!

  13. بازی تبلیغاتی اسرائیل

  14. حق همیشه با سرمایه دار است؟!

  15. عراقچی نقل قول‌های منتسب به رئیس‌جمهور را تکذیب کرد

  16. کارگران مشغول آسیب دیدن‌اند!

  17. نظرات برگزیده مخاطبان الف: اوکراین قربانی جاه‌طلبی اروپا و آمریکا شد/ توهین به رئیس‌جمهور از تریبون رسانه ملی، خلاف منافع ملی است

  18. پیام مهم رهبر انقلاب اسلامی درباره قضایای اخیر لبنان/ مسلمانان در کنار مردم لبنان و حزب‌الله سرافراز بایستند

  19. دفع شرارت صهیونیست‌ها؛ فقط با انتقام قاطع و به‌موقع

  20. اسرائیل؛ از چاله به چاه!

  21. یوسف پزشکیان: به نیویورک نرفتم

  22. حزب الله از نفس نمی افتد

  23. تحلیلی درباره حکم رهبری برای مخبر/ واکنش ظریف به حاشیه‌سازی درباره سخنان پزشکیان

  24. قیمت تمام شده بنزین در کشور چقدر است ؟

  25. وزیر دفاع: بر بهبود وضعیت خدمتی سربازان متمرکز شده‌ایم

آخرین عناوین