به گزارش ایسنا، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در گفتوگویی در پاسخ به این سوال که اعضای دولت بایدن درباره حمایتهای آمریکا از کییف پس از پایان یافتن مدت ۵۱ روزه از دولت بایدن، چه چیزی به همتایان اوکراینی خود میگویند، گفت که «ما هر کاری در این ۵۰ روز در توانمان باشد، انجام خواهیم داد تا تمامی ابزارهای ممکن را برای تقویت موقعیت اوکراین در میدان، در اختیار آن قرار دهیم تا بتوانند پای میز مذاکره قویتر ظاهر شوند».
رسیدگی به مسئله اوکراین در آخرین روزهای دولت بایدن
سالیوان در گفتوگویی با شبکه ایبیسی در این باره بیان کرد: رئیسجمهور بایدن به من دستور داده بر ارسال گسترده تجهیزات نظامی به اوکراین نظارت کنم تا بتوانیم تمامی مبالغی را که کنگره در اختیارمان گذاشته را تا پایان دوره رئیسجمهور بایدن هزینه کنیم. بنابراین، ما اول از همه، روی این موضوع متمرکزیم.
سالیوان درباره همکاری اوکراین با دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا نیز گفت: من از تیم اوکراینی خواستهام با تیم آتی آمریکا و تمامی متحدان و شرکای ما همکاری کنند، چراکه جنگ اوکراین پس از ۲۱ ژانویه(تحلیف ترامپ) پایان نمییابد. واضح است که تیم جدید، سیاست و رویکرد مخصوص به خود را خواهد داشت. بنابراین، چیزی نمیتوانم در این باره بگویم. تنها کاری که میتوانم انجام بدهم، این است که اطمینان پیدا کنیم وقتی قدرت را واگذار کنیم، اوکراین در بهترین موقعیت ممکن قرار دارد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این که آیا طبق یکی از گزارشهای اخیر روزنامه نیویورکتایمز، دولت بایدن در حال بررسی بازگردانی تسلیحات هستهای به اوکراین است که پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی از آن خارج شده بود و آیا این اقدامی است که دولت آمریکا برای تقویت بازدارندگی و توانمندیهای اوکراین در قبال روسیه در نظر دارد، گفت: این موضوع در حال بررسی نیست. کاری که ما انجام میدهیم، افزایش ظرفیت اوکراین در بخش تسلیحات متعارف است تابتواند در دفاع از خود عملکرد کارآمدی داشته باشد و با روسها مقابله کند. موضوع توانمندیهای هستهای نیست.
در ادامه این گفتوگو، سالیوان درباره گمانهزنیها پیرامون تلاش تیم ترامپ برای آغاز یک روند صلح با ایده واگذاری بخشهایی از قلمرو اوکراین در ازای صلح، بیان کرد: از دید ما، نکته اصلی این است که اوکراین سرنوشت خود را تعیین کند، نه این که از سوی قدرتهای خارجی، از جمله آمریکا به آن تحمیل شود.
او افزود: حالا، رئیسجمهور زلنسکی، به طور علنی، به ضرورت منتهی شدن این جنگ به میز مذاکره اشاره کرده است. این یعنی، او میداند که در نهایت، باید مذاکره کرد. در واقع، در سال جاری، ما در حال تعامل با رئیسجمهور زلنسکی و تیم او درباره چگونگی این مذاکره بودهایم. نکته اصلی آن هم تلاش در این راستا بوده که بتوانیم تمامی ابزارهای ممکن را در اختیار اوکراین بگذاریم تا قادر به کسب نتیجه مطلوب از این مذاکرات باشد.
سالیوان همچنین بیان کرد: درباره قلمرو، امنیت یا دیگر عوامل به طور علنی صحبتی نمیکنم. به گمانم، این بر عهده رئیسجمهور زلنسکی است که در این باره صحبتی بکند یا نکند، چراکه در نهایت، این کشور اوست.
تاکید این مقام ارشد کاخ سفید بر تداوم حمایتهای دولت بایدن از اوکراین در حالی است که کییف به دلیل کمبود نیروی انسانی، تسلیحات و مهمات، با چالشهایی جدی برای مقابله با پیشروی روسیه در میدان، بهویژه در جبهه شرقی مواجه است.
گمانهزنیها درباره تداوم حمایتهای واشنگتن از کییف پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید افزایش یافته است. طبق برخی تحلیلها، ترامپ ممکن است حمایتهای نظامی از اوکراین را به عنوان اهرم فشاری برای واداشتن آن به مذاکره برای صلح با روسیه محدود کند.
با وجود این که ترامپ گفته در مدت ۲۴ ساعت پس از بازگشت به کاخ سفید به جنگ اوکراین پایان خواهد داد، هنوز جزئیاتی از برنامه تیم او برای حلوفصل این مسئله ارائه نشده است.
ادعاها درباره گفتوگوی ترامپ و پوتین
مشاور امنیت ملی دولت بایدن در پاسخ به این که آیا گزارشهای رسانهای درباره گفتوگوی ترامپ با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری ۵ نوامبر را تایید میکند، گفت: واقعا بیاطلاعم. در روزنامه چیزهایی در این باره خواندهام. انکار آن را(از سوی روسیه) هم دیدهام. در هر حال، نمیتوانم در این باره صحبتی بکنم.
فرصت محدود بایدن برای رسیدگی به ابتکارات دیپلماتیک صلح در غرب آسیا
او در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارات بایدن درباره تلاش برای برقراری آتشبس در جنگ غزه و رسیدن به توافق صلحی گستردهتر در منطقه غرب آسیا که منجر به تشکیل کشوری فلسطینی و عادیسازی روابط میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی شود، آیا از نظر او این امر در مدت ۵۰ روز باقیمانده از دولت فعلی آمریکا امکانپذیر است، گفت: قدم اول رسیدن به توافقی برای آتشبس و تبادل اسرا است. اگر بتوانیم آن را عملی کنیم، امکان اجرایی کردن ابتکارات دیپلماتیک گستردهتر در منطقه طبق چیزهایی که اشاره کردید، وجود خواهد داشت. ما از هر روز باقیمانده استفاده خواهیم کرد تا هرچه بیشتر به سمت این هدف پیشرفت کنیم.
اظهارات مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره تلاش برای اجرایی کردن ابتکارات صلحی گسترده در منطقه غرب آسیا در حالی مطرح میشود که آمریکا از ابتدای حملات نامتناسب رژیم صهیونیستی به غزه در پاسخ به عملیات «طوفان الاقصی» که از سوی جنبش حماس در هفت اکتبر انجام شد و با جنایات جنگی گسترده این رژیم علیه جمعیت غیرنظامیان همراه بود، به حمایت دیپلماتیک، نظامی و مالی از رژیم صهیونیستی به بهانه «حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تروریسم» ادامه داده است.
دو دور مذاکرات آتشبس و تبادل اسرا که با میانجیگری قطر، مصر و آمریکا در دوحه برگزار شد، به گفته منابع مطلع منطقهای، به دلیل مطرح کردن درخواستهای تازه رژیم صهیونیستی در مذاکرات و پاسخ ندادن آن به پیشنهادات طرفهای میانجی بینتیجه باقی ماند.
از سوی دیگر، طرح دولت بایدن برای برقراری ائتلافی میان رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی در راستای اهداف واشنگتن در منطقه و مقابله با دیگر بازیگران منطقهای از جمله ایران، به واسطه حمایتهای آن از جنایات جنگی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه بیثمر بوده است. چراکه عربستان سعودی که به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و برقراری روابط دیپلماتیک با آن را منوط به آتشبس دائمی در غزه و تشکیل کشور مستقل فلسطینی کرده است که با توجه به فعالیتهای کابینه راست افراطی این رژیم، در کوتاهمدت، امکانپذیر به نظر نمیرسد.
در این میان، عربستان سعودی در حال تقویت روابط خود با دیگر بازیگران منطقهای، از جمله ایران و چین بوده است.
تشدید فعالیت گروههای تروریستی در سوریه
سالیوان در گفتوگو با ایبیسی درباره تحولات سوریه نیز مدعی شد: حامیان اصلی دولت سوریه در درگیریهای دیگر تضعیف شدهاند.
او گفت که «درگیریهای اخیر در سوریه توسط گروه مسلحی انجام شده که در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا قرار دارد و واشنگتن نگرانی فعالیتهای این گروه است».
مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین اشاره کرد که واشنگتن در حال رایزنی با شرکای خود در منطقه درباره «بهترین راه رسیدگی به بحران سوریه است.»
چهارشنبه هفته گذشته و در حالی که ساعاتی از اعلام خبر آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی نمیگذشت، اخبار انجام عملیات گستردهای توسط گروه تروریستی «تحریر الشام» در شمال غرب سوریه و استان حلب منتشر شد.
در پاسخ به این حملات، ارتش سوریه با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه، حملات هوایی گستردهای به مواضع تروریستها انجام داده و بسیاری از استحکامات آنان را مورد هدف قرار داده است.
ارتش سوریه در حال مقابله با پیشروی تروریستها و دفاع از خطوط مقدم خود در حلب است.
واگذاری قدرت به دولت ترامپ
سالیوان همچنین درباره هماهنگیها میان دولت بایدن و تیم ترامپ درباره چالشهای موجود در امور داخلی و سیاست خارجی آمریکا گفت: ما هر روز به فعالیتهایمان ادامه میدهیم اما همکاری تنگاتنگی با تیم آتی خواهیم داشت، چراکه بسیاری از این چالشها، اساسا، در ۲۱ ژانویه برطرف نخواهند شد. ما میخواهیم اطمینان بیابیم که واگذاری قدرت به خوبی پیش برود.
او افزود: باید بگویم که تا کنون هماهنگیها و همکاریهایمان با حسن نیت، حرفهای و در راستای به خوبی سپری شدن واگذاری قدرت بوده است.
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.