به گزارش ایسنا، «مسعود بارزانی» رئیس حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق در گفتوگو با شبکه عرب زبان «شمس» درباره شکل روابط میان بغداد و تهران در دوره آتی گفت: روابط بر اساس احترام متقابل و منافع متقابل است و هیچ دخالتی در امور داخلی هیچ کشوری وجود ندارد؛ ایران کشوری است که هزار کیلومتر و شاید بیشتر با عراق مرز دارد و تاریخ و اشتراکات فراوانی با ما دارد و کشوری مهم در منطقه است و روابط باید بر اساس احترام متقابل باشد.
بارزانی با اشاره به دیدار با «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور ایران در سفر به اقلیم کردستان عراق نیز گفت: جلسه ما عالی بود. رئیسجمهور ایران به نحوی به زبان کردی صحبت میکند که گویی زبان مادریاش است، او مهربان و بسیار صمیمی بود و برای توسعه روابط و ترمیم آنچه که با اقدامات قبلی برخی از احزاب خراب شده بود، بسیار تشویق میکرد. جلسه عالی بود.
وی در این باره ادامه داد: ما کردی صحبت میکردیم، هر ۲ در یک شهر یعنی مهاباد به دنیا آمدیم و نام هر دوی ما مسعود است.
بارزانی درباره روابط اقلیم کردستان عراق و ایران در دوره ریاست جمهوری پزشکیان نیز تاکید کرد: آمدن رئیس جمهور جدید ایران به اقلیم فرصت بسیار خوبی برای بهبود روابط با کردها در ایران و حتی سایر نقاط جهان بود.
حضور ترامپ در کاخ سفید
رئیس حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق درباره دور دوم ریاست جمهوری ترامپ و درخواست اصلی خود از وی نیز تاکید کرد: از ترامپ می خواهم برای برقراری امنیت و ثبات در منطقه و کمک به مردم مظلوم تلاش کند.
روابط با بغداد
وی با اشاره به روابط اربیل و بغداد نیز گفت: مشکل ما با بغداد در نیت است، این مشکل حل نشدنی نیست، اما اگر نیت خیر نباشد، هزار قانون اساسی کمکی نمیکند. ما تابعیت را نمی پذیریم و شاهد دروغین نخواهیم بود.
بارزانی افزود: ما امیدواریم که انتخابات آینده در عراق چهرهها و طرز فکرهای جدیدی به همراه داشته باشد.
وی اضافه کرد: گروههای مسلح باید تابع تصمیم فرماندهی کل نیروهای مسلح در عراق باشند و در سیاست دخالت نکنند.
نوار غزه
بارزانی درباره نوار غزه نیز ابراز امیدواری کرد: آتشبس در غزه باید به صورت پایدار برقرار باشد و صلح مسیر خود را طی کند و اگر منطقه بتواند در کمک به راه حل مسالمت آمیز نقشی ایفا کند، از انجام آن دریغ نخواهد کرد.
وی همچنین درباره تهدیدهای مقامات رژیم صهیونیستی علیه عراق و امکان حمله به این کشور در نتیجه عملیات های گروه مقاومت اسلامی این کشور علیه اهداف صهیونیستی نیز تاکید کرد: من فکر میکنم اکنون خطر کمی دورتر شده است، منظورم این است که تا حدودی از عراق دور شده است، اما مطمئناً خطر هنوز وجود دارد، اگر مثلاً گروههای مسلح در عراق عملیات نظامی انجام دهند و به سمت اسرائیل موشک پرتاب کنند، مطمئناً خطر واقعی و جدی خواهد بود و فکر میکنم از مجرای رسمی و کشورها تهدیدات و هشدارهای جدی به عراق از سوی اسرائیل و حتی آمریکا منتقل شده است و این چیزی است که ما از بغداد، از وزیر خارجه و نخستوزیر شنیدیم.
رئیس حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق در ادامه درباره امکان عادی سازی روابط میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی نیز گفت: ما نتایج جنگها را از سال ۱۹۴۸ تا هفتم اکتبر ۲۰۲۳ دیدیم. نتیجه چه بود جز ویرانی و ویرانی و خون چیز دیگری ندیدیم، این مهم نیست که شما چه چیزی را دوست دارید یا میخواهید یا در مورد موافقت یا مخالفت با این طرف یا آن طرف چه فکری میکنید، بلکه صلح راه درستی است.
وی ادامه داد: انچه در غزه رخ داد یک فاجعه است، اما آیا این فاجعه ادامه خواهد داشت یا باید جلوی آن گرفته شود؟ امیدوارم آتشبس ادامه یابد و در نهایت صلح برقرار شود.
ترکیه
مسعود بارزانی درباره مشکل اقلیم کردستان عراق با ترکیه نیز اظهار کرد: ترکیه میگوید مشکل آن با حزب کارگران است که سلاح به دست دارد و این مشکل باید حل و فصل شود. حزب کارگران کردستان نمیتواند حکومت ترکیه را سرنگون کند، در هر صورت ممکن است گروههای پراکنده در حال حمل اسلحه باشند و در مکانهای مختلف کمین کنند، اما این به هیچ وجه نتیجهای جز ریختن خون بیشتر نخواهد داشت. ما باید به دنبال راه حلهای مسالمت آمیز باشیم، چراکه زمان اینگونه جنگها گذشته است.
وی در این باره اضافه کرد: تحولات جهانی و تحولات منطقهای همگی باعث ایجاد جو یا این باور در بین مقامات ترکیه شده است که واقعاً میتوان کشور را با برادری و همکاری آباد کرد و ثبات را در کشور تضمین کرد و این خوب است.
سقوط اسد
مسعود بارزانی در بخش دیگری از این گفتوگو به سقوط حکومت «بشار اسد» در سوریه اشاره کرد و گفت: من میدانستم که حکومت سوریه در وضعیت مرگبار انزوا قرار دارد، اما فروپاشی آن به این سرعت چیزی بود که انتظارش را نداشتم.
وی تصریح کرد: از سرعت فروپاشی متعجب شدم، نه از خود فروپاشی، معتقدم اگر حمایت روسیه، ایران و حزب الله لبنان نبود، این فروپاشی در سال ۲۰۱۱ اتفاق میافتاد.
رئیس حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق درباره دولت مخالفان مسلح در سوریه نیز اظهار کرد: آنچه تاکنون شنیدهایم، صحبتهای خوب و معقول است و امیدواریم که در آینده به اقدامات عملی تبدیل شود، زیرا صحبت به تنهایی نمیتواند به نتیجه برسد. بنابراین امیدواریم گامهای عملی در آینده در جهت رفع مشکلات و عبرت گرفتن از گذشته باشد، باید منتظر ماند.
وی گفت: مهمترین چیزی که ما از دولت جدید دمشق انتظار داریم این است که رنج مردم کرد و بقیه اجزای مردم سوریه را از بین ببرد و آزادی آنها را تضمین کند. انتظار ما از کردهای سوریه نیز این است که مسیر گفتوگو را در پیش بگیرند و همچنین از دمشق میخواهیم که ویژگی کردها را در منطقه درک کند.
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.