طبق پیش‌بینی مرکز پژوهش‌های مجلس دو سناریوی تلخ برای اقتصاد ایران،رشد اقتصادی منفی می‌شود

گروه اقتصادی الف،   3970623023 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

در جدیدترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس پیش‌‌بینی شده است در سال 1397 رشد اقتصادی ایران با در نظر گرفتن سناریوی اول 0.5- و سناریوی دوم 2.8- درصد باشد.

دو سناریوی تلخ برای اقتصاد ایران،رشد اقتصادی منفی می‌شود

به گزارش خبرگزاری فارس، مرکز پژوهش های مجلس در تحلیلی از بخش حقیقی اقتصاد ایران، به بررسی رشد اقتصادی در سال 1396 و پیش بینی آن در سال 1397 پرداخت.

دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان « تحلیل بخش حقیقی اقتصاد ایران، عملکرد رشد اقتصادی سال 1396 و پیش‌بینی سال 1397» آورده است؛ رشد اقتصادی سال 1396 که در قیاس با ده سال اخیر با کمترین شوک‌‌ها مواجه بود، به سطح بلندمدت خود نزدیک شد و تولید ناخالص داخلی در این سال رشد 3.7 درصدی با نفت و 4.6 درصدی بدون نفت را تجربه کرد.

این گزارش می‌افزاید؛ عملکرد اقتصادی سال 1397 بیش از هر چیز متاثر از وضعیت تحریم‌‌های آمریکا پس از خروج این کشور از برجام و نوع واکنش اقتصادی ایران خواهد بود. براساس این، در این گزارش ضمن شناسایی کانال‌‌های مستقیم و کوتاه‌‌مدت تحریم بر عملکرد بخش حقیقی و تولید در سال 1397، متناسب با زمانبندی اعلام شده برای تحریم‌ها، در دو سناریو متفاوت آثار تحریم بر رشد اقتصادی و رشد بخش‌‌های اصلی برآورد شده است. دلیل اصلی تفاوت این دو سناریو، به همکاری نسبی یا عدم همکاری اروپا با ایران در مواجهه با تحریم‌‌های آمریکا مربوط است.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح می‌کند که با در نظر گرفتن این دو سناریو پیش‌‌بینی می‌شود در سال 1397 رشد اقتصادی ایران در سناریوی اول 0.5- و در سناریوی دوم 2.8- درصد باشد. این میزان برای رشد بدون نفت 1.9 و 0.8 درصد برآورد می‌شود. جزئیات برآورد رشد و تحلیل هریک از زیربخش‌‌ها در متن گزارش ارائه شده است. همچنین در این گزارش رشد سال 1398 نیز پیش‌‌بینی شده است که رشدی بین 3.8- تا 5.5- درصد را نشان می‌‌دهد، البته این در شرایطی است که دولت هیچ‌گونه سیاست فعالی برای خنثی‌سازی و مقابله فعالی با تحریم‌ها نداشته باشد.

این گزارش همچنین اذعان می‌دارد که صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی نیز در آخرین گزارش‌های خود رشد اقتصادی ایران در سال 2018 را به‌ترتیب 3.7 و 4.1 درصد پیش‌بینی کرده اند. به‌نظر می‌رسد دلیل اصلی اختلاف در پیش‌بینی این گزارش با پیش‌بینی‌های دو نهاد مذکور آن است که آنها بعد از خروج آمریکا از برجام هنوز گزارش‌‌های خود را تعدیل نکرده‌‌اند.

براین اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌افزاید؛‌ در این شرایط آنچه اهمیت می‌یابد این است که بخش‌هایی در اولویت سیاستگذاری قرار گیرند که علاوه‌بر وابستگی کمتر به واردات، از پیوندهای قوی‌تر با سایر بخش‌های اقتصادی و لذا توانایی بیشتری در ایجاد تحرک در اقتصاد برخوردار باشند. بدیهی است اگر دولت سیاست‌های مناسبی را برای فعال ساختن بخش‌های مزبور، به‌ویژه بخش مسکن، در پیش بگیرد، اثر کاهش صادرات نفت بر رشد اقتصادی کمتر خواهد بود و کشور می‌تواند آثار تحریم را خنثی کند.

با توجه به اینکه تحریمهای نفتی از 4 نوامبر 2018( 13 آبانماه 1397 )آغاز خواهد شد، میزان افت تولید و صادرات گفته شده برای 6 ماهه دوم سال در نظر گرفته شده و میزان تولید 6 ماهه اول برابر تولید زمستان سال 1396 در نظر گرفته شده است. بر این اساس، برآورد میشود رشد گروه نفت در کل سال 1397 در سناریوی اول 10 -درصد و در سنایوی دوم حدود 18 -درصد باشد. 

سال 1396 را میتوان یک سال عادی برای اقتصاد ایران در نظر گرفت که در یک دهه اخیر کم سابقه بود. در این سال نه قیمت نفت صعود یا سقوط قابل توجهی را تجربه کرد، نه تحریمهای موثر جدیدی وضع شد و نه ظرفیت مازاد تولید قابل توجهی برای استفاده و بهره‌برداری موجود بود. نتیجه این وضعیت، رشد حدود 7/3 درصدی برای اقتصاد ایران بود که نزدیک رشد بلندمدت اقتصاد کشور است.
در سال 1396 ،رشد تولید نفت بسیار نازل بود که بخشی از آن به دلیل سطح پایین سرمایه گذاری و سالهای اخیر در این حوزه و بخشی به کاهش خرید برخی مشتریان نفت ایران مرتبط بود که خود متاثر از دو عامل وضعیت مازاد عرضه بازار جهانی نفت و احتیاط برخی کشورها در خرید نفت از ایران به واسطه تهدیدهای لفظی آمریکا بود. 

تحریمهای اقتصادی از طرق مختلفی بر اقتصاد ایران موثر است که در متن گزارش به تفصیل به آن پرداخته شده است. در این گزارش ضمن شناسایی کانالهای اثرگذاری مستقیم و کوتاه مدت تحریم بر عملکرد بخش حقیقی و تولید در سال 1397 ،متناسب با زمانبندی اعلام شده برای تحریمها، در دو سناریوی اول: کاهش 500 هزار بشکه صادرات نفت ایران در نیمه دوم سال، افت 22 درصدی تولید خودرو از سه ماهه دوم سال، افت 5.2 درصدی سایر صنایع (بجز صنایع غذایی، صنایع شیمیایی و فلزات اساسی) از نیمه دوم سال، کاهش 9 درصدی واردات از نیمه دوم سال.

سناریوی دوم: کاهش یک میلیون بشکه صادرات نفت ایران در نیمه دوم سال، افت 45 درصدی تولید خودرو از سه ماهه دوم سال، افت 5 درصدی سایر صنایع (بجز صنایع غذایی، صنایع شیمیایی و فلزات اساسی) از نیمه دوم سال، کاهش 18 درصدی واردات از نیمه دوم سال.

 

با در نظر گرفتن دو سناریوی فوق الذکر پیش بینی می‌شود در سال 1397 رشد اقتصادی ایران در سناریوی اول 5/0 -و در سناریوی دوم 8/2 -درصد باشد. این میزان برای رشد بدون نفت 9/1 و 8/0 درصد برآورد میشود. جدول جزئیات برآورد رشد در سطح بخشها را نشان میدهد.

تحلیل هریک از زیر بخشها در متن گزارش ارائه شده است. همچنین با اتکا به ارزیابی سناریوهای چند عامل تعیین کننده یعنی وضعیت صادرات نفت، بودجه دولت و در نتیجه تاثیر آن بر بخش ساختمان و خدمات عمومی( و واردات و صادرات )و تاثیر آن بر بخشهای صنعت و بازرگانی رشد سال 1398 بین 8.3 -تا 5.5 -درصد پیش بینی میشود.

صندوق بین المللی پول و بانک جهانی نیز در آخرین گزارشهای خود رشد اقتصادی ایران در سال 2018 را به ترتیب 7.3و 1.4 درصد پیش بینی کرده اند. به نظر میرسد که این دو نهاد بعد از خروج آمریکا از برجام هنوز گزارشهای خود را تعدیل نکرده اند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۵۴۷۴۶۸۱۰:۴۸:۵۱ ۱۳۹۷/۶/۲۳
قابل توجه اونایی که میگفتن برجام به ضرر ایران بوده و آمریکا از برجام خارج نمیشه امیدوارم با این آمار و ارقام پاسخ ادعاهای خود را گرفته باشند .
ناشناس۵۴۷۶۰۱۱۲:۳۸:۱۷ ۱۳۹۷/۶/۲۳
ما با دلار 15 هزار تومانی که حاصل برجام بود ؛ پاسخ خودمون را گرفتیم . برجام آنچنان گند زده که دیگر قابل بزک هم نیست. بزک کنندگان برجام یا دیگران را ساده لوح فرض می کنند و یا خود ساده لوحند
ناشناس۵۴۷۶۵۷۱۳:۰۷:۰۲ ۱۳۹۷/۶/۲۳
کسی که نمی خواهد بفهمد کاریش نمیشه کرد
ناشناس۵۴۷۸۷۳۱۶:۳۰:۰۲ ۱۳۹۷/۶/۲۳
مشکل برجام این نبود که به ضرر ایران بود. مشکل این بود که وقتی بزنن زیرش همه امتیازاتی که ما دادیم قابل برگشت نیست ولی طرف مقابل هیچ چیزی برای از دست دادن نداره وانگهی مشکلات الان همش مال تحریمه؟ نقش بی عرضگی دولت چقدره؟ جرا نرخ ارز از سوریه و یمن جنگ زده هم بیشتر تحت تاثیر قرار گرفت
منتظر الحجة۵۴۷۴۶۹۱۰:۴۹:۴۱ ۱۳۹۷/۶/۲۳
رهبر فرزانه انقلاب تاکید بر مقاومت کرده اند و بر ادامه مسیر جنگ اقتصادی با آمریکا و حفظ منافع اساسی مردم مظلوم فلسطین تاکید دارند، طبق فرمایش رییس‌جمهور محترم هر جنگی تلفات دارد چه جانی و چه اقتصادی و چه چیزی بهتراز نوشیدن شهد شهادت توسط ما جوانان ایران زمین و ورودمان به بهشتی که وعده داده شده، بله ما برای آرمانهای ملت مظلوم فلسطین و اطاعت امر رهبرمان با افتخار جانمان را فدا خواهیم کرد. خداوند فرج حضرت آقا (عج)را تعجیل بفرمایند، انشاءالله.
ناشناس۵۴۷۵۳۴۱۱:۵۰:۵۸ ۱۳۹۷/۶/۲۳
لطفا در امد و شغلت را بگو مطمنا مشکلی نداری که به مقاومت فکر می کنی
ناشناس۵۴۷۶۸۱۱۳:۳۲:۲۷ ۱۳۹۷/۶/۲۳
امیدوارم به آرزوت برسی
ناشناس۵۴۷۷۷۶۱۴:۴۶:۲۶ ۱۳۹۷/۶/۲۳
...من هم دعا میکنم
ناشناس۵۴۷۴۸۷۱۱:۰۹:۱۷ ۱۳۹۷/۶/۲۳
بیشتر از 5 درصد عقبگرد خواهیم داشت دولت کاری نمیتونه بکنه تحریم رو نمیشه کاریش کرد مذاکره هم به نظر من خیلی فایه ای نداره و یه ده سالی طولش میدن
ناشناس۵۴۷۴۹۷۱۱:۱۶:۰۸ ۱۳۹۷/۶/۲۳
نه تحریمها برای ما نعمته و فرصته نه تهدید
علی۵۴۷۵۴۳۱۱:۵۵:۰۲ ۱۳۹۷/۶/۲۳
این توجیهات فقط برای مردم است دولت باید راه و روش خودش را تغییر دهد .
محمد۵۴۷۶۶۶۱۳:۱۵:۲۶ ۱۳۹۷/۶/۲۳
مهمترین کاری که باید بکنه تعدیل نیروهای دولت وکاهش مزایاست.همینطور تامین مواد اولیه برای واحدهای تولیدی
ناشناس۵۴۷۷۸۴۱۴:۵۷:۳۴ ۱۳۹۷/۶/۲۳
راه حل اساسی تعامل با دنیا است.
ناشناس۵۴۷۸۷۸۱۶:۴۴:۵۳ ۱۳۹۷/۶/۲۳
آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند
ناشناس۵۴۸۱۱۰۲۱:۱۲:۵۴ ۱۳۹۷/۶/۲۳
امریکا هر غلطی خواست سر اقتصاد ایران وافکار عمومی ایران کرد
ناشناس۵۴۸۲۱۱۲۳:۰۵:۲۴ ۱۳۹۷/۶/۲۳
بازهم مسولین دست روی دست بگذارند
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  4. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  5. مزد خوش خدمتی جولانی به اسراییل

  6. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  7. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  8. وصله پینه کردن تا کی؟!

  9. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  10.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  11. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  12. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  13. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  14. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  15. از آخر اول شدیم!؛ رکورد شکنی تهران در هوای آلوده

  16. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  17. بگومگوی رسانه‌ای پزشکیان با وزیر | پزشکیان: اتاق من از نمایشگاه شما سردتره/ وزیر: مثلا آمدیم نمایشگاه هی بهم چیز می‌گید!

  18. شغل جدید بشار اسد مشخص شد!

  19. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  20. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  21. میرسلیم از FATF و قانون حجاب می‌گوید/ یک توصیه برای بوسیدن دست پزشکیان!/ ارسال پیام‌های مرموز از تهران به آمریکا

  22. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  23. فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

  24. عضو هیات رئیسه مجلس توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب را تایید کرد

  25. چرا درباره تحریر‌الشام باید نگران بود؟

آخرین عناوین