دکتر جاوید شقاقی در گفتوگو با طبنا با بیان این مطلب افزود: دیسک گردن محدودیت سنی ندارد اما بیشتر در زمانهایی خودش را نشان میدهد که به علت تصادفی که سالها پیش اتفاق افتاده یا افتادن از بلندی و … بروز کند. بدن این صدمه را در حافظه خود نگه میدارد و شاید چندین سال بعد دردها شروع شوند.
وی اظهار کرد: این دردها شاید در ابتدا به صورت محدودیت حرکتی در بین مفاصل گردن باشد، مفاصل گردن از چند بخش تشکیل شده و این مفاصل به خاطر وجود مایع بین آنها که به اسم دیسک شناخته میشود، زنده و دارای نبض بوده اما شکننده است و حدود ۸۸ درصد آن از املاح و آب تشکیل شده و به همین دلیل مصرف آب و مواد غذایی دارای آب توانایی سالم نگه داشتن این قسمت را دارد.
شقاقی توضیح داد: معمولا دیسکها خودیبهخود به وجود نمیآیند و پیش زمینههایی نظیر آرتروز، خستگی، خشکی یا صدمات گردنی دارند که اگر در درازمدت درمان نشود مایع بین مفصل شروع به تخریب کرده یا از طرفین دو مهره یا از قسمت جلویی که به آن فتخ گردن یا در اصلاح آمریکایی هرنیا میگویند، خارج میشود.
این متخصص ناتروپاتی و طب سوزنی گفت: اگر هرنیا بوجود آمده باشد می تواند به کانال نخایی هم فشار وارد کرده و آثاری در گردن، کتف، شانه، انگشتان و سایر اندامها بوجود آورد. به عنوان مثال دردهای شدید در ناحیه شانه، گردن، استخوانهای ترقوه شروع و حتی محدودیتهای حرکتی در شانه ایجاد میشود.
وی اضافه کرد: هر چه دیسک گردن و تنگی کانال نخایی بیشتر باشد روی نخاع فشار بیشتری وارد میشود و آثار جانبی نیز بیشتر خودش را نشان میدهد، گزگز، مورمور، خواب رفتگی دست، کم شدن قدرت دست در گرفتن، چنگ زدن و نگه داشتن کاسته و حتی دردهای شدید بین آرنج و مچ یا آرنج و شانه بوجود میآید. دردهایی که بیمار احساس سوزش شدید در اندام میکند. اینها آثار واضحی برای پیشرفت دیسک است.
شقاقی با بیان اینکه آثار اولیه دیسک با خستگی گردن همراه است، افزود: در گذشته به آن قلنج شانه و گردن میگفتند، این حالت نشانههای خفیف دیسک گردن محسوب میشود اگرچه دردها به دیگری اعضای بدن نرسیده است. دیسک دارای ۴ مرحله بوده که ممکن است در یک روز یا در طی سالها رخ دهد. بهترین کار پیسگیری در مراحل اولیه است تا دیسک به مراحل پیشرفته نرسد.
این متخصص ناتروپاتی و طب سوزنی گفت: بهترین جراحیهای گردن دنیا هم بیشتر از ۵ درصد در بهبود وضعیت تنگی کانال نخایی موثر نبوده البته همین میزان هم تنها تا دو سال بعد از جراحی دوام خواهد داشت، یعنی تنگی کانال نخایی باز میگردد، در سه سال بعد از جراحی، شرایط به حالت اولی برمیگردد حتی امکان بدتر شدن وضعیت هم هست.
وی تاکید کرد: کاستن عوارض با استفاده از درمانهای مکملی، پیشگیری، طب سوزنی، کاریوپلاکتیک، ناچروپاتیک، آستیوپاتیک بسیار ایدهآل است. در نهایت اگر این اتفاق نیفتد و بیمار در پیگیری درمان سهل انگاری کند ممکن است روزی از خواب بیدار شده و ببیند که نمیتواند مچ دستش را حرکت دهد.
شقاقی اضافه کرد: دیسک گردن عوارض بسیاری دارد که میتواند فرد را زمینگیر کند، توصیه میشود افراد زماینکه هرگونه دردی در ناحیه گردن یا کتف بویژه همراه با سوزش شدید احساس کردند بدانند که دیسک اتفاق افتاده و باید برای درمان سریع مراجعه کند.
این متخصص ناتروپاتی و طب سوزنی درباره علل اصلی بروز دیسک گفت: استاد من در آمریکا علت بروز ۸۰ تا ۹۰ درصد آسیبهای گردنی و کمر را که به دیسک گردن یا کمر منجر میشود، اضطراب و افسردگی میدانست، یعنی اگر فشارهای روحی و روانی و ترسهایی که افراد تجربه میکنند، کنترل نشود آثار خودش را به این صورت نشان میدهد. ماده بین مهرها ژلهای و شکننده است و خشک شدن این مایع باعث شروع دیسک میشود.
وی افزود: علت دوم تغذیه است، خوردن برخی از غذاها در تشدید برخی از مشکلات گردنی موثر است، در شروع معاینات حتما پرهیزهایی را برای بیمار در نظر میگیریم. درمان دیسک منهای جراحی همیشه با یک پروتکل شامل آرام کردن شرایط روحی و روانی و کاهش اضطراب، بهبود روند تغذیه مانند مصرف نکردن فست فودها و روغنهای گاوی و … و انجام ورزشهای مداوم و متناوب همراه است.