افزایش سطح آب و انحلال نمک در دریاچه ارومیه/ مشاهده "آرتمیا" در بزرگترین دریاچه شور خاورمیانه

گروه اجتماعی الف،   3980220012 ۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

رئیس پژوهشکده علوم‌ زمین سازمان زمین‌شناسی از مطالعات میدانی در دریاچه ارومیه بعد از سیلاب‌های اخیر خبر داد و گفت: مطالعات ما نشان می‌دهد علاوه بر آن بالا رفتن تراز آب، به میزان نیم‌متر نمک رسوبگذاری شده در بستر این دریاچه در آب انحلال یافته است.

دکتر راضیه لک در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه با برداشت‌های جامع میدانی گزارش آخرین وضعیت دریاچه ارومیه در فروردین ماه ۱۳۹۸ به اتمام رسید، گفت: سازمان زمین‌شناسی مطالعات گسترده‌ای در ارتباط با آسیب‌شناسی، ارائه راهکار نجات و پایش زمین‌شناختی دریاچه ارومیه از سال ۱۳۸۶ انجام داده که دستاوردهای این مطالعات برای منطقه و کشور بسیار حائز اهمیت است.

وی اضافه کرد: به منظور تعیین حجم دقیق آب، تعیین تغییرات عمق و نیز بررسی ترکیب شیمیایی آب دریاچه ارومیه در نیمه دوم فروردین ماه سال جاری نمونه‌برداری از شورابه عمیق، سطحی و تعیین عمق دریاچه را در یک شبکه سیستماتیک ۵ کیلومتر در ۵ کیلومتر برای هر دو بخش شمالی و جنوبی دریاچه انجام دادیم و در این مطالعات ۱۵۰ نمونه شورابه عمیق و سطحی برداشت شد.

لک با تاکید اینکه کارشناسان عمق این دریاچه را در ۷۵ نقطه اندازه‌گیری کردند، خاطرنشان کرد: همچنین چگالی نمونه‌های سطحی و عمقی نیز مورد اندازه‌گیری قرار گرفتند و بر اساس داده‌های به دست آمده از اطلاعات برداشت شده عمق، نقشه عمق و توپوگرافی بستر و نیز نقشه تغییرات چگالی شورابه عمیق و سطحی دریاچه تهیه شد.

رئیس پژوهشکده علوم زمین، عمیق‌ترین بخش دریاچه را در بخش شمالی با عمق حداکثر ۲۳۰ سانتی‌متر دانست و گفت: همچنین دو بخش عمیق در مرکز و جنوب دریاچه نیز وجود دارد و از سویی میانگذر "شهید کلانتری" به صورت سدی در وسط دریاچه، منجر به تقسیم دریاچه به دو بخش شمالی و جنوبی شده، به گونه‌ای که تغییرات چگالی برای شورابه سطحی و عمیق دریاچه در بخش شمالی و جنوبی دریاچه شدید و بارز است.

وی اظهار کرد: در این مطالعات میدانی "آرتمیا ارومیانا" را به عنوان تنها موجود زنده جانوری دریاچه در مرکز بخش جنوبی به وفور مشاهده کردیم. ورود حجم بالای آب شیرین به دریاچه که به‌طور عمده از بخش جنوبی وارد دریاچه می‌شود، منجر به کاهش شوری آب دریاچه و ایجاد شرایط اکولوژیکی مناسب برای رشد و شکوفایی مجدد آرتمیا شده است.

به گفته این محقق دریاچه ارومیه، ورود آب‌های شیرین علاوه بر بالا بردن تراز آب دریاچه در مناطقی نیز سبب انحلال حداکثر نیم متر نمک رسوبگذاری شده در بستر شده است.

نقشه عمق دریاچه ارومیه با برداشت‌های میدانی جامع توسط پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین‌شناسی (بر اساس داده‌های تولیدشده در فروردین ماه ۱۳۹۸)

لک با تاکید بر اینکه برای به تصویر کشیدن وضع دریاچه تنها ارائه "رقوم" تراز دریاچه کافی نیست، خاطر نشان کرد: توجه به فعل و انفعالات درون دریاچه در ارتباط با واکنش نمک و آب، اعم از انحلال و یا "ترسیب" نمک که باعث تغییرات مورفولوژی بستر و کاهش یا افزایش مضاعف عمق دریاچه می‌شود، ضروری است.

رئیس پژوهشکده علوم‌زمین با بیان این‌که تغییر عمق دریاچه علاوه بر تغییر تراز، حجم آب را نیز متأثر می‌کند، گفت: بی‌شک در فصول تَر (بهار) با ورود آب‌های شیرین به دریاچه، پدیده بالا آمدن تراز و همچنین انحلال نمک و افزایش عمق را شاهد هستیم، اما با کاهش بارش و افزایش تبخیر در فصل تابستان، بالانس شورابه به سمت رسوبگذاری نمک پیش می‌رود و در نتیجه کاهش تراز همراه با کاهش عمق بستر رخ می‌دهد که بر همین اساس پایش فصلی تغییرات حجم شورابه در برنامه‌ریزی برای احیای دریاچه ارومیه یکی از ضروریات است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۸۹۷۶۳۴۰۹:۰۱:۳۶ ۱۳۹۸/۲/۲۰
جاده تبریز واورومیه وسط دریاچه را بردارید و اجازه دهید جریان آب مثل سابق شود خود رودخانه احیا می گردد.اگر جاده خواستید ،روی دریاچه را تماما و سرتا سری پل بزنید،نه اینکه قسمت زیادی را خاکریزی و یک پل کوچک.؟!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس۸۹۸۲۴۷۱۷:۰۲:۵۰ ۱۳۹۸/۲/۲۰
احسنت
ناشناس۸۹۷۸۹۷۱۲:۴۱:۳۲ ۱۳۹۸/۲/۲۰
خاورمیانه؟؟؟قبلنا بزرگتر بوداااا
ناشناس۸۹۷۹۱۰۱۲:۴۶:۱۱ ۱۳۹۸/۲/۲۰
جوون هر کی دوست دارید نذارید آب دریاچه صرف کشاورزی بشه.
ناشناس۸۹۸۱۳۰۱۵:۲۶:۰۸ ۱۳۹۸/۲/۲۰
مدیونی فکر کنید احیای دریاچه کار روحانی بوده!!!!!!
ناشناس۸۹۸۵۹۴۲۳:۳۴:۴۴ ۱۳۹۸/۲/۲۰
چرا همیشه انتحاری و صفر و یکی حرف میزنید جاده نباشه کشاورزی نکنید آب مصرف نکنید قطعا میشه هم جاده داشت هم کشاورزی هم مصرف آب در صورتی که همه اینها به جای خود و به اندازه و با یک راهکار مناسب علمی
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  2. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  3. فرصت ترامپ برای ایران !

  4. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  5. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  6. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  7. همه نفوذی اند غیر از ما !

  8. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: هاشمی رابطه با آمریکا را ضروری می‌دانست/ همکاری ایران و روسیه به نفع مردم دو کشور است/ مقابله به مثل با اسرائیل، عاقلانه‌ترین کار است

  9. رئیس مجلس خواستار پیگیری انتصابات غیرقانونی در دولت شد

  10. هم فرصت، هم تهدید!

  11. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  12. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  13. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  14. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  15. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  16. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  17. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  18. تذکر قالیباف به ظریف؛ کارگزاران نظام مراقب حرف‌های خود باشند

  19. دیوانه یا عاقل؟!

  20. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  21. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  22. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  23. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  24. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  25. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

آخرین عناوین