وزارت راه در دام بهره‌گیری از تعاونی‌ها در طرح اقدام ملی مسکن

گروه اقتصادی الف،   3980808066 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

وزارت راه و شهرسازی در حالی قصد دارد، از شیوۀ تعاونی در طرح اقدام ملی مسکن استفاده کند که این شیوه سابقه خوبی در تولید انبوه مسکن ندارد و یکی از معایب طرح ملی مسکن مهر به شمار می‌رود.

وزارت راه در دام بهره‌گیری از تعاونی‌ها در طرح اقدام ملی مسکن

به گزارش الف ، چندی پیش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه جلسه هیات‌دولت و در گفت‌وگو با خبرنگاران، به ارائه جزئیات جدیدی از طرح اقدام ملی مسکن پرداخت. محمد اسلامی ضمن بیان این نکته که طرح اقدام ملی مسکن برای افراد و خانوارهایی است که فاقد زمین و مسکن هستند و تاکنون از امکانات دولتی برای خانه‌دار شدن بهره‌مند نشده‌اند، عنوان کرد: «با توجه به تجربه ای که در کرمان داشتیم تصمیمی که نهایی خواهد شد این است که به تعدادی از متقاضیان به صورت گروهی زمین واگذار شود و یا در بخش‌هایی، زمین به  شرکت های سازنده‌ای که عموما بخش خصوصی هستند واگذار شود تا بتوانند ساخت و ساز را آغاز کنند.»[1]

عضو کابینه دولت دوازدهم، تصریح کرد:« پایلوت دوم طرح اقدام ملی مسکن در سیستان و بلوچستان و در روزهای آینده آغاز خواهد شد. با آغاز ثبت نام در سیستان و بلوچستان و اتمام آن به تدریج این اقدام به ساری شهرهای کشور تسری خواهد یافت.»

در همین رابطه علیم یار محمدی، نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی، در ارتباط با ارائه تسهیلات به متقاضیان ساخت مسکن، گفت:« بنابر جزئیات ارائه شده، بنا شده در پایلوت دوم طرح اقدام ملی، یکی از تسهیلات مورد نیاز برای ساخت مسکن یعنی تسهیلات مالی و زمین اعطا شود.»

عضو هیئت رئیسه کمیسیون عمران مجلس، در بیان واگذاری زمین به متقاضیان و استفاده از شیوۀ تعاونی در فرآیند ساخت مسکن، افزود:«در صورتیکه عده‌ای از متقاضیان، توانایی تامین زمین یا هزینه ساخت را داشته باشند، وزارت راه و شهرسازی به تناسب آورده اولیه متقاضی، دیگر تسهیلات مورد نیاز را در اختیارشان قرار خواهد داد.»

تعاونی‌ها از لحاظ اجرایی عملکرد مثبتی در ساخت مسکن ندارند

استفاده از شیوۀ تعاونی در طرح‌های تولید انبوه مسکن سابقه چندین ساله دارد و در بخش قابل توجهی از واحدهای مسکونی طرح مسکن مهر از این شیوۀ استفاده شد. در همین خصوص، فرشید پور حاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، ضمن اشاره به اینکه با وجود صراحت قانونی در اصل 44 قانون اساسی، تکلیف بخش خصوصی، دولتی و خصولتی‌ها در حوزه‌های اقتصادی مشخص نیست، گفت:« فکر می‌کنم تولید مسکن یک امر کاملا حرفه‌ای و تخصصی است و هر کسی باید تنها در مقام و جایگاه خودش اقدام به برنامه‌ریزی در این حوزه کند.»[2]

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، در ادامه به مثالی درباره حضور تعاونی‌ها در بخش ساخت‌و‌ساز مسکن اشاره کرد و افزود: «در همین حوزه، ورود تعاونی‌ها به ساخت‌و‌ساز مسکن را در گذشته تجربه کرده‌ایم؛ در سال ۸۷ که بحث مسکن مهر برنامه‌ریزی می‌شد، ابتدا قرار بود تعاونی‌های مسکن، مسئول ساخت واحدهای مسکونی در این طرح باشند و در حقیقت پازلی برای انبوه‌سازان در این طرح ملی تعریف نشده بود.»  

فرشید پورحاجت، در بیان ناموفق بودن استفاده از شیوه‌های تعاونی عنوان کرد:« درحقیقت پس از شروع فعالیت‌های تعاونی‌ها در طرح ملی مسکن مهر، به لحاظ اجرا عملکرد مثبتی روی نداد و این مساله باعث امضای تفاهمنامه سه‌جانبه و چهارجانبه با انبوه‌سازان برای ساخت مسکن مهر شد.»

کاهش کیفیت مسکن با بهره‌گیری از تعاونی‌ها

استفاده از شیوۀ تعاونی در ساخت مسکن، منجر به مشکلات گسترده‌ای در کیفیت واحدهای مسکونی خواهد شد. در همین ارتباط محمد حمید‌زاده ، کارشناس حوزه مسکن در ارتباط مشکلات استفاده از شیوۀ تعاونی، گفت:« وزارت راه و شهرسازی برای افزایش کیفیت واحد مسکونی، نسبت به وضع قوانین متعددی در این حوزه اقدام و بر این اساس نیز، به سازندگان حرفه‌ای صلاحیت‌های لازم را اعطا کرده است. در این شرایط طبیعی است، در صورتیکه واحد مسکونی به دست تعاونی‌هایی که صلاحیت لازم برای ساخت مسکن را ندارند ساخته شود، از کیفیت مطلوبی برخوردار نخواهد بود.»

این کارشناس مسکن ، ضمن انتقاد از عملکرد وزارت راه و شهرسازی در طرح اقدام ملی، اظهار کرد:« با وجود اینکه وزارت راه و شهرسازی در دولت فعلی، از منتقدین جدی طرح مسکن مهر به حساب‌ می‌آید اما  متاسفانه در حال حاضر شیوه‌هایی که جز ایرادات اساسی مسکن مهر است در طرح اقدام ملی در حال پیاده‌سازی است.»

--------------------------------------------------------------------------------

[1]                       http://news.mrud.ir/news/74414/
[2]                       https://jahanesanat.ir/کارنامه-ضعیف-تعاونی‌ها-در-ساخت-مسکن/1198

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۱۴۹۷۲۳۰۷:۰۶:۳۱ ۱۳۹۸/۸/۱۰
کاملاً مشخصه که انبوه سازها میخوان بازار ساخت مسکن فقط در انحصار خودشون باشه خانه های ساخته شده توسط انبوه سازان در طرح مسکن مهر از بی کیفیت ترین خانه هستند که هر از چند گاهی گزارش های خسارات آنها رو مشاهده میکنیم ....
ناشناس۱۱۴۹۷۳۲۰۷:۲۱:۳۷ ۱۳۹۸/۸/۱۰
تعاونی های مسکن به دلیل نداشتن ترکیب تخصصی نمی توانند در تولید مسکن نقش مثبتی را ایفا کنند. بهترین استفاده از تعاونی ها در شناسائی و معرفی افراد متقاضی مسکن هست ولی واگذاری مدیریت ساخت و تولید مسکن به این دست تعاونی ها کاملا اشتباه هست.
ناشناس۱۱۴۹۷۵۰۰۸:۰۴:۵۲ ۱۳۹۸/۸/۱۰
چند سال پیش به تعاونی کارمندان شهرداری شیراز پول پرداخت کردیم برای یک اپارتمان. پانزده سال سرمایه ما معطل موند تا بالاخره تحویل دادن اونم سند اشتباهی بود دو سال درگیر داذگاه شدیم و کلی خسارت مالی و روحی در طی این سالها متحمل شدیم.
ناشناس۱۱۴۹۸۲۳۰۹:۳۰:۰۹ ۱۳۹۸/۸/۱۰
مسکن سازی انبوه، یعنی اکباتان، یعنی بهجت آباد که اصولی ساخته شده اند که بعد از 50-40 سال هنوز محکم و استوار و به روز هستند. ساخت مسکن مهر و امثالهم با اصول غیر کارشناسی آن هم در وسط بیابان لطمات زیادی به بودجه و رفاه مردم وارد کرده و خواهد کرد.
مهدی۱۱۵۰۴۶۰۲۱:۴۸:۳۱ ۱۳۹۸/۸/۱۰
با سلام به نظر بنده بهترین طرح این است که به هر ۴ خانواده زمینی به متراژ ۱۸۰ متر مربع بدهند و نظام مهندسی و راه و مسکن و شهرسازی بر آنان نظارت داشته باشند. به شرط آنکه ۲ سال مهلت بدهند که بسازند
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. فرصت ترامپ برای ایران !

  2. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  3. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  4. خصوصی سازی دولا دولا نمی شود !

  5. مخالفت وزیر اطلاعات با مذاکره ایران و آمریکا

  6. پیامک یک نماینده به یکی از وزرا : چرا در حکم انتصاب پدرزنم برای فلان شرکت ،وقت تلف می کنی؟/ وزرا می ترسند بگویند نمایندگان به آنها فشار می آورند

  7. مسیر گردشگری ۴۷ کیلومتری در تهران

  8. برخورد با سلبریتی‌ها و آقازاده‌ها دلیل موضع‌گیری علیه قانون حجاب است/ ترسی که راه انداخته‌اند، ربطی به مردم ندارد

  9. درخواست عربستانی‌ها از آهنگساز برنده اسکار برای ساخت سرود ملی/ وقتی هویت ملی هم خریدنی می‌شود!

  10. وقاحت بی حد و مرز مجری اینترنشنال:‌ حمله نظامی به ایران در جهت منافع ملی است!

  11. توصیه رهبرانقلاب به پزشکیان درباره اتهامات پوپولیستی

  12. روایت رئیس دیوان عالی کشور از تهمت ارتشا به قضات

  13. بالارفتن از لبه‌پل برای گرفتن یک سلفی خطرناک !

  14. سیدهادی خامنه‌ای: از تعامل و گفت‌وگو نترسیم/ باید با تمام دنیا رابطۀ سازنده و پویا داشته باشیم

  15. کندن سبیل مهمان برنامه، برای راستی آزمایی

  16. تذکر به پزشکیان و نصیرزاده درباره حقوق بازنشستگان لشکری

پربحث‌های هفته

  1. لیست بلند موفقیت‌های دولت رئیسی بدون برجام، بدون FATF

  2. وقتی دختر، پدر را تخریب می کند!

  3. فرصت ترامپ برای ایران !

  4. شکایت محمد خاتمی از کیهان / حسین شریعتمداری احضار شد

  5. شائبه‌ مذاکرات پنهانی؟/ آتش‌بیار معرکه نباشیم!/ مسئولیت پرونده کرسنت با خاتمی، زنگنه و روحانی است

  6. پزشکیان یک پست دیگر به ظریف داد

  7. همه نفوذی اند غیر از ما !

  8. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: هاشمی رابطه با آمریکا را ضروری می‌دانست/ همکاری ایران و روسیه به نفع مردم دو کشور است/ مقابله به مثل با اسرائیل، عاقلانه‌ترین کار است

  9. رئیس مجلس خواستار پیگیری انتصابات غیرقانونی در دولت شد

  10. هم فرصت، هم تهدید!

  11. روایتی از نقش پخشان عزیزی در پژاک علیه ایران

  12. پزشکیان پوپولیست نیست/ ظریف نباید با جلیلی وارد چالش می‌شد/ بازگشت بابک زنجانی؟!

  13. سخنانی که فقط به نگرانی مردم دامن می‌زند

  14. ادعای تازه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره غنی‌سازی در ایران

  15. دکتر زرشناس: آقایان مسئول، آقایان اقتصاددان، چرا انقدر صبح تا شب دروغ می‌گویید؟

  16. فائزه هاشمی: از بی‌حجاب حمایت می‌کنم/ پدرم به میدان اعتقادی نداشت!

  17. توصیف تند کیهان از سخنان ظریف در داووس؛ آفتابه نداره!

  18. دیوانه یا عاقل؟!

  19. چرا اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت است؟

  20. چرا صهیونیست‌ها سرانجام به آتش‌بس تن دادند؟

  21. رمزگشایی از توئیت مرموز ایلان ماسک

  22. دو طرف پرونده کرسنت آقایان زنگنه و جلیلی نیستند/ بازی‌های رسانه‌ای برای کم کردن فشار از روی متهم اصلی است

  23. علی مطهری‌: برقرای روابط با آمریکا به نفع آرمان‌های انقلاب است!

  24. پزشکیان دور بعد کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری نخواهد شد

  25. همتی:‌ نمی‌توانیم حقوق بیشتری به کارمندان پرداخت کنیم

آخرین عناوین