«سیاست شادکامی»؛ دِرِک باک؛ ترجمه نرگس سلحشور؛ نشر نو حکومت‌ها چگونه می‌توانند شهروندان را خوشبخت کنند؟

دکترعلی غزالی‌فر *، گروه کتاب الف،   4000707131 ۲۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

ارزش و اهمیت کتاب این است که به اصل و گوهر زندگی می‌پردازد؛ یعنی کیفیت زندگی. چراکه در واقع ما در نهایت زندگی را به صورت کیفی تجربه می‌کنیم و نه کمّی. این‌که من چقدر درآمد دارم، به‌خودی خود به این معنا نیست که چه حس و حالی دارم

حکومت‌ها چگونه می‌توانند شهروندان را خوشبخت کنند؟

«سیاست شادکامی»

(آنچه حکومت می‌تواند از تحقیقات جدید در باب بهروزی بیاموزد)

نویسنده: دِرِک باک

مترجم: نرگس سلحشور

ناشر: نشر نو، چاپ اول 1399

383 صفحه، 67000 تومان

 

****

 

این کتاب آن‌قدر خوب است که به‌سختی می‌توانیم کتابی مفیدتر از آن را تصور کنیم. ما با اثری جذاب، خوش‌خوان، پر از نکات و داده‌های جالب روبه‌رو هستیم. ولی همۀ این موارد فرعی است. ویژگی اصلی کتاب آن است که بسیار مفید و راه‌گشاست. این فایده عام است. منظور از عام این است که به درد همۀ گروه‌ها و طبقات اجتماعی می‌خورد؛ هم حاکمان و مسئولان و مدیران از آن می‌آموزند که چرا و چگونه سیاست‌گذاری کنند و هم شهروندان عادی می‌فهمند که چه مطالباتی باید داشته باشند و اساساً در پی چه چیزی بروند. به عبارت دیگر، این کتاب نوعی راهنماست برای داشتن کشوری خوب که زندگی در آن برای همگان مطلوب باشد. اجازه دهید با مثالی شروع کنیم که بیان‌گر وضع و حال ماست.

وقتی در زمینۀ اقتصاد به سراغ آمارها و نمودارها و مثلث‌ها و دایره‌ها و درصدها می‌رویم، می‌بینیم که وضع ایران در میان کشورهای جهان پُر بدک هم نیست. البته بنا را بر این نمی‌گذاریم که همۀ این آمار و ارقام دروغ و بازی با اعداد است. با فرض صحت، ظاهراً دست‌کم وضعی متوسط در جهان داریم. ولی مردم کشور چنین حس و حالی ندارند و احساس می‌کنند که یکی از بدترین زندگی‌های ممکن را در منظومۀ شمسی و تاریخ بشریت دارند. این تناقض چگونه حل می‌شود؟ نکتۀ کلیدی دقیقاً همین است که میان رشد اقتصادی کشور و زندگی خوب شهروندان ربط زیادی وجود ندارد. به عبارت دیگر، ربط میان تولید ناخالص ملی و شادکامی مردم اندک است. اشتباه همگان، هم مسئولان و هم شهروندان، این است که خیال می‌کنند هر چه شاخص‌های کمّی اقتصادی بیشتر شود، کیفیت زندگی مردم بهتر می‌شود. پژوهش‌های تخصصی در این زمینه نشان داده که ارتباط میان این دو سست و اندک است. به همین دلیل، برای دست یافتن به شادکامی یا خوشبختی باید به سراغ چیزهای دیگری برویم و کارهای دیگری بکنیم. اما پشتوانۀ این ادعا چیست؟

شادکامی یا خوشبختی امروزه به صورت یک شاخۀ علمی و تخصصی درآمده است. محققان بزرگی، به مدت چند دهه، در این زمینه فعالیت کرده و می‌کنند. بعضی از آنان هم جایزۀ نوبل گرفته‌اند. تحقیقات آن‌ها دقیق، گسترده و کارشناسی هستند. بنابراین، پشتوانۀ آن ادعا پژوهش‌های آکادمیک معتبر است. این کتاب به سراغ آن عرصۀ تحقیقاتی رفته و از نتایج چند دهه تحقیقات متعدد و مفصل استفاده کرده است. نویسنده قصد دارد که از یافته‌های محققان بزرگ برای چگونگی کشورداری بهره‌برداری کند. توضیح این‌که تحقیقات عرصۀ شادکامی کلی بوده و به طور خاص لزوماً برای شادکامی کشور یا جامعه انجام نشده‌اند. بسیاری از آن‌ها برای زندگی فردی طراحی شده‌اند. نویسنده خاطرنشان می‌کند که برخی از این تحقیقات به طور مشخص برای چگونگی حکمرانی انجام شده‌اند و از بسیاری دیگر هم برای این منظور می‌توان استفاده کرد. این کتاب با این یک هدف کلی و کلان همۀ آن تحقیقات را یکپارچه می‌کند و به خدمت برنامه‌ریزی برای جامعه درمی‌آورد. 

با این حال، مباحث کتاب را می‌توان پاسخی مشروح به چند پرسش اصلی دانست: (1) پژوهش‌گران عرصۀ شادکامی به چه نتایجی دست یافته‌اند؟ (2) دلیل و مدرک وثاقت و اعتبار این نتایج چیست؟ (3) با فرض صحت نتایج، آیا سیاست‌مداران باید به آن‌ها ترتیب اثر بدهند؟ (اگر مردم نخواهند چه؟) (4) آیا شادکامی می‌تواند هدفی واقعی برای کشور باشد؟ آیا تنها هدف است یا اهداف دیگر هم باید لحاظ شوند؟

این پرسش‌‌ها را نباید ساده گرفت؛ زیرا یکی از مهم‌ترین و مبنایی‌ترین پیش‌فرض‌های حکومت‌داری را به چالش می‌کشند. اگر به سراغ حاکمان جوامع برویم و از هدف سیاست‌گذاری‌ها‌یشان بپرسیم، قطعاً خواهیم شنید که در پی افزایش تولید ناخالص ملی و رشد اقتصادی هستند. اگر دلیل این امر را بخواهیم، حتماً در جواب خواهند گفت که با این کار می‌خواهند وضع معیشت مردم و مملکت را بهبود بخشند. ولی از کجا معلوم است که چنان کاری لزوماً چنین نتیجه‌ای دارد؟ ثانیاً اگر آن رویکرد اقتصادی وضع کیفی زندگی مردم را بدتر کند، چه؟ آیا در این صورت نباید آن را کنار گذاشت؟ آیا حاکمان حاضرند چنین کنند؛ و اصلاً برنامۀ جایگزین چه خواهد بود؟ پس به طور خلاصه، اگر پژوهش‌های یادشده صحت داشته باشند، آن‌گاه برای شادکامی، امور اقتصادی باید ذیل چیزی دیگر قرار گیرند یا در چهارچوب دیگری جا شوند. آن چیز و آن چهارچوب در این کتاب ترسیم شده است.

ارزش و اهمیت کتاب این است که به اصل و گوهر زندگی می‌پردازد؛ یعنی کیفیت زندگی. چراکه در واقع ما در نهایت زندگی را به صورت کیفی تجربه می‌کنیم و نه کمّی. این‌که من چقدر درآمد دارم، به‌خودی خود به این معنا نیست که چه حس و حالی دارم. چون نیک بنگریم، ما در نهایت به دنبال یک حس و حال خوب هستیم. و البته به‌اشتباه این حس و حال خوب را از طریق رشد اقتصادی پی می‌گیریم. به عبارت دیگر، ما فقط به فکر سخت‌افزار زندگی هستیم. نکتۀ محوری این است که با همین امکانات و سخت‌افزار فعلی هم می‌توانیم زندگی بهتری داشته باشیم اگرکه نرم‌افزارش را عوض کنیم. در واقع معیار تعیین‌کنندۀ شادکامی در زندگی همین نرم‌افزار است. این کتاب می‌خواهد این نرم‌افزار را نشان دهد و بررسی کند. 

امروزه تحقیقات عرصۀ شادکامی ثابت کرده‌اند و دیگر مسجل شده که معیارهای کمی و شاخص‌های آماری به‌تنهایی کمکی به زندگی خوب افراد نمی‌کنند. به دیگر سخن، هر چقدر هم تولید ناخالص ملی زیاد شود و چه و چه فلان و بهمان شوند، شهروندان حال و روز بهتری را احساس نخواهند کرد. نه این‌که این‌ها هیچ اهمیتی ندارند؛ مهم‌اند، ولی فقط به‌مثابۀ مقدمه و زمینه و شرط لازم. برای مثال تحقیقات شادکامی نشان داده که افزایش حقوق و دستمزد فقط تاحدی به شادکامی می‌انجامد. درآمد افراد برای رفع نیازهای ضروری، وضعیت زندگی‌شان را بهبود می‌بخشد؛ اما اگر از متوسط درآمد افراد جامعه بیشتر شود، تأثیرش به‌تدریج کمتر می‌شود و در نهایت کلاً از خاصیت می‌افتد. مشابه چنین مطلبی را در سایر عرصه نیز می‌بینیم. از این رو، نویسنده نتایج تحقیقات شادکامی را در همۀ زمینه‌های زندگی مردم به کار می‌برد؛ یعنی در اشتغال، بیکاری، بازنشستگی، ازدواج، فرزندآوری، خانواده، پیری، آموزش و پرورش، تعلیم و تربیت، تحصیلات دانشگاهی، درآمد، بیماری و سلامت، مشکلات روحی-روانی، روش‌ها و رویه‌های حکومت‌داری، برابری و نابرابری و... .

همان‌طور که می‌بینید، کتاب چنان جامعیتی دارد که برای خواندنش نیازی نیست که به همۀ مباحثش علاقمند باشیم. هر بحثی به‌قدری جالب و سودمند است که خوانندۀ علاقمندش را جذب می‌کند. به همین دلیل همگان می‌توانند به آن رجوع کنند و بهرۀ خود را ببرند. 

در پایان هم یک تکۀ کوچک برای امتحان:

«جان استوارت میل و جان مینارد کینز هر دو پیش‌بینی کردند که رشد و پیشرفت مستمر سرانجام به رونق اقتصادی کافی می‌انجامد تا مردم را از اشتغال خاطرشان به پول درآوردن و خرج کردن خلاص کند و به آن‌ها امکان پرورش علایق انسانی را بدهد تا رضایت عمیق‌تری در آنان پدید آورد. امروزه، رونق اقتصادی پیش‌بینی‌شده به ایالات متحده رسیده است، اما اصلاً نشانه‌ای وجود ندارد که دغدغۀ پول و دارایی کاهش یافته باشد یا این‌که تعداد زیادی از انسان‌ها به مشغله‌های خلاقانه و متفکرانه‌ای روی بیاورند که اندیشمندانی همچون کینز در ذهن داشتند. هر چه کشورها پررونق‌تر شوند، اکثر مردم کماکان بر این باورند که کمی پول بیشتر کلید شادکامی پایدار است.» و همین کلید ناکامی و ناخرسندی است.

 

*دکترای فلسفه

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۲۲۰۳۸۸۰۰:۱۹:۴۵ ۱۴۰۰/۷/۸
کتاب چرا ملت ها شکست میخورند هم میتونه گزینه فوق العاده جذابی برای مطالعه و فهمیدن وضع الان مملکت ما باشه
ناشناس۲۲۲۰۴۰۲۰۰:۳۱:۴۲ ۱۴۰۰/۷/۸
تا حكومت ها خوشبختي را چگونه معني كنند !!!!!
ناشناس۲۲۲۰۵۲۰۰۶:۱۶:۰۰ ۱۴۰۰/۷/۸
حکومت ها بهتر است مخل آزادی های مشروع مردم نباشند.
ناشناس۲۲۲۰۶۱۷۰۸:۳۳:۲۰ ۱۴۰۰/۷/۸
حتما هم بی حجاب و رقص؟ خخخخخه
ناشناس۲۲۲۰۷۴۶۱۰:۲۰:۱۱ ۱۴۰۰/۷/۸
کدوم آزادی مشروع؟ همجنس بازی؟
ناشناس۲۲۲۰۵۲۳۰۶:۲۰:۰۲ ۱۴۰۰/۷/۸
کشوری که مردمش احساس خوشبختی و سعادت نمی کنند، حکومتش دارای اشکال اساسی است.
ناشناس۲۲۲۰۶۲۰۰۸:۳۵:۰۰ ۱۴۰۰/۷/۸
در درجه اول مردمانی دارد که نمی توانند درست فکر کنند و عمل کنند چون حکومت و مردم عین هم هستند و از هم تاثیر می گیرند
.۲۲۲۶۲۹۵۲۲:۰۶:۴۳ ۱۴۰۰/۷/۱۱
در درجه دوم مردماني دارد که رنگ موي فلان سلبريتي را 6 ميليون لايک ميکنند اما نمي دانند محمدرضا حکيمي کيست.
کریم۲۲۲۰۵۵۸۰۷:۲۲:۱۳ ۱۴۰۰/۷/۸
حکومت ها اگر بفکر منافع کشور ومردمشان باشند و نسبت به منافع ملی عرق و تعصب داشته باشند، هر روز که از حکومتشان می گذرد، نشانه های اوج و ترقی را شاهد خواهند بود و حکومت هایی که مردمی و ملی نباشند، قاعدتا شاهد امری برعکس خواهد داشت.
ناشناس۲۲۲۰۵۷۱۰۷:۴۸:۴۷ ۱۴۰۰/۷/۸
ثروت داریم تا ثروت . رشد داریم تا رشد گرچه ماند در نبشتن شیر شیر آن یکی شیر است اندر بادیه ( بادیه در اینجا به معنای بیابان ) وین دگر شیر است اندر بادیه ( شیر خوراکی در کاسه ) آن یکی شیر است کادم می خورد وین دگر شیر است کادم می خورد ثروت نادرست از راه آدم خواری به دست آمده است و ثروت درست عامل قوت و استحکام جامعه است . هر نوع رشد اقتصادی الزاما نشانه رفاه مردم نیست اگر جامعه کلا سرطانی شده باشد رشد آمارهایش هم نشانه پیشرفت تومور و بیماری است . رشد سالم است که شاخص شادکامی است . رشدی که بر اساس عدالت اجتماعی و اقتصادی شکل گرفته باشد و نه بر مبنای رانت و غارتگری . اگر جامعه و حاکمانش از نظر اخلاقی رشید باشند نه فقط شاخصهای اقتصادی که تمام شاخصها همه با هم مثل نوازندگان یک ارکستر که در هارمونی با یکدیگر می نوازند رشد خواهند کرد همان اتفاقی که در 23 سال اول ظهور اسلام در جزیره العرب رخ داد . و گرنه رشد اقتصادی که به گردن کلفت شدن عده ای مفت خور ناپاک به قیمت نابودی قدرت خرید مردم و نابودی محیط زیست و ویران کردن سلامت جامعه و ... باشد رشد منفی است و هم ظالم را ناشاد و ناراضی می کند و هم مظلوم را . هر چند آمارهای اقتصادی آمریکا ممکن است که رشد نشان دهند اما همه می دانیم که سرمایه داری در آنجا با سلامت مردم چه کرده است و چگونه ثروتهای انباشته از راههای نامشروع که رکن آن غارتگری و ویران کردن سایر ملل است باعث ایجاد بی خانمانی و وحشت و نا امنی در میان مردم آمریکا شده است . جامعه مانند یک بدن است اگر دیدید که در یک شاخص رشد کرده و در سایر شاخصها عقب افتاده بدانید که بیماری خطرناکی در حال رشد است شاید برای همین است که در قرآن هدف از ارسال رسولان پی در پی برپایی قسط ذکر گردیده است .
اینجی۲۲۲۰۵۹۲۰۸:۰۹:۰۳ ۱۴۰۰/۷/۸
کاش یک ارگان خوش ذوقی پیدا شود و برای مجلسیون و سایر عزیزان سیاستگذار یک نسخه از این کتاب را هدیه بدهد..حتی کاش سازمان مدیریت به جای آن اموزشهای خسته کننده و تکراری مدیران، این تیپ کتابها را در قالب آموزش مدیران منبع آموزشی معرفی کند. :)
ناشناس۲۲۲۰۶۱۵۰۸:۳۲:۲۳ ۱۴۰۰/۷/۸
مردم بدون حکومت خوشبخت ترند.
ناشناس۲۲۲۰۶۳۲۰۸:۴۸:۱۲ ۱۴۰۰/۷/۸
جامعه ما تغییر میخواهد
کامنت خوان الف۲۲۲۰۷۲۶۱۰:۰۵:۲۹ ۱۴۰۰/۷/۸
این امر فقط در یک صورت میسر است و ان اینکه حکومت به معنای واقعی و ۱۰۰ در ۱۰۰ وکیل مردم و نماینده افکار عمومی باشد
احسان۲۲۲۰۷۵۲۱۰:۲۴:۳۵ ۱۴۰۰/۷/۸
برخی حکومت‌ها هیچ کاری نکنند ملت خوشبخت تر هستند. «یکی از ملوک بی انصاف پارسایی را پرسید از عبادت‌ها کدام فاضل تر است گفت تو را خواب نیم روز تا در آن یک نفس خلق را نیازاری.» سعدی
ناشناس۲۲۲۰۷۷۲۱۰:۴۰:۴۰ ۱۴۰۰/۷/۸
سلام، آفرین بر تهیه کننده صفحه معرفی کتاب های مرتبط با بهبود راهکارهای برون رفت از مسایل اجتماعی. لطفا با دقت بیشتر ادامه دهید. تشکر
مهدی۲۲۲۲۱۴۰۰۹:۲۷:۵۶ ۱۴۰۰/۷/۹
من این کتاب را به 10 مقام اول کشور توصیه می کنم اگر در سرنوشت مردم تغییری ایجاد شد یعنی کتاب خوبیه والا، این که مردم عادی بخونن و بگن کتاب خوبیه به درد نمیخوره فقط نویسنده و مترجم به پولی میرسند کاش می نوشتن مسپولین قیامتی هم هست مردم و ملت هم حقی بر گردن شما دارند کاش می گفت اگر بهتون اثبات شد که اطن کاره نیستید حکومت داری را رها کنید کاش بهشون می گفت جهنم پر خواهد شد از افرادی که فکر می کنند بهشتی اند چنین کتابی آرزوست
علیرضا نیکرو۲۲۲۳۳۶۱۲۳:۳۳:۴۳ ۱۴۰۰/۷/۹
حکومت ها رفاه ایجاد کنند
ناشناس۲۲۲۳۷۵۰۱۰:۰۱:۱۰ ۱۴۰۰/۷/۱۰
بعضی از حکومتها به جای دنیا میخوان اخرت مردم را سرشار از خوشبختی کنند!
ناشناس۲۲۲۴۳۳۸۱۶:۳۹:۱۷ ۱۴۰۰/۷/۱۰
مثلا معلوم نیست منظور شما از بعضی حکومت ها چیه ..... باحال بود دمت گرم
نام۲۲۲۶۷۰۵۰۹:۲۲:۵۹ ۱۴۰۰/۷/۱۲
باهمین فرمونی که ما جلو میریم
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  8. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  9. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  10. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  13. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  14. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  15. چطور ترازش کنیم؟!

  16. درد بیمار و ناز طبیبان !

  17. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  18. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  20. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  21. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  22. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  23.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  24. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  25. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

آخرین عناوین