به گزارش الف، بعد از علنی شدن تلاشهای امریکا برای انعقاد توافق عادیسازی بین عربستان و رژیم صهیونیستی و مذاکرات طولانی که مقامات آمریکایی طی یک ماه گذشته با طرفهای سعودی داشتهاند، بحث عادیسازی ریاض و تلآویو تبدیل به سوژه اصلی رسانههای منطقهای و غربی شده است. درحالی که برخی تحلیلگران پیشبینی میکردند عربستان بعد از بازنگری در سیاست خارجی خود، تا حدودی از محور آمریکا دور شده و در صدد تحکیم ائتلافهای خود با دشمنان و رقبای واشنگتن همچون چین و روسیه است، اما اقداماتی که ریاض در مسیر سازش با اسرائیل انجام داده نشان میدهد که سعودیها هنوز در مدار ایالات متحده قرار دارند؛ اما با یک سری شرط و شروط.
درواقع رفتارهای عربستان نشان میدهد که این کشور از عادیسازی با صهیونیستها بدش نمیآید؛ اما در عین حال تلاش دارد خسارتهای خود را در این مسیر به حداقل رسانده و برخلاف امارات، امتیازات مهمی در سطوح مختلف از آمریکاییها و صهیونیستها بگیرد. عربستان همزمان با آن که قصد عادیسازی با تلآویو را دارد، در وهله نخست نمیخواهد جایگاه خود را در جهان عربی و اسلامی با پشت پا زدن به مسئله فلسطین از بین ببرد.
از همین رو سعودیها همچنان تاکید دارند که حل مسئله فلسطین طبق ابتکار «صلح عربی» در سال 2000 اولین شرط سازش با اسرائیل است. بر اساس این طرح باید کشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 به پایتختی قدس شرقی تشکیل گردد؛ موضوعی که «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی چند روز قبل در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد به آن اشاره کرد. روزنامه عبری هاآرتص نیز گزارش داد که وزیر خارجه عربستان در نیویورک نشستی با حضور وزرای خارجه 30 کشور برگزار کرد و حاضران در آن درباره طرحی برای اجرای راه حل «دو دولتی» و تشکیل کشور فلسطینی گفتگو کردند که نتایج آن اعلام خواهد شد.
دستیابی به فناوری هستهای و انعقاد قراردادهای بلندمدت برای خرید تسلیحات پیشرفته از آمریکا همچون جنگندههای اف 35 و سامانههای پدافند هوایی پیشرفته، دو شرط دیگر عربستان برای عادیسازی با اسرائیل است که ایالات متحده باید آنها را اجرا کند.
درباره اینکه آیا صهیونیستها راضی به اجرای این شروط میشوند باید به مواضعی که متحدان «بنیامین نتانیاهو» در کابینه وی همچون «ایتمار بن گویر» و «بزالل اسموتریچ» اتخاذ کردهاند اشاره کنیم؛ جایی که آنها تاکید کردهاند ربط دادن پرونده عادیسازی با عربستان، به مسئله فلسطین و برنامه هستهای غیر قابل قبول است. آنها همچنین نتانیاهو را تهدید به خروج از ائتلاف کابینه کردهاند. اپوزیسیون و معارضان حزب راست اسرائیل نیز معتقدند که نتانیاهو میخواهد از خلال عادیسازی با ریاض، منافع امنیتی و سیاسی تلآویو را فدای منافع شخصی کند.
همه شواهد و موضعگیریهای صهیونیستها نشان میدهد که آنها حتی اگر با دو شرط دیگر عربستان موافقت کنند اما هرگز راضی به امتیاز دادن در مسئله فلسطین نیستند. «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی هفته گذشته در گفتگو با شبکه فاکس نیوز آمریکا از قریبالوقوع بودن عادیسازی با اسرائیل خبر داد بنابراین محتملترین سناریو آن است که اگر عربستان واقعا قصد عادیسازی با اسرائیل را دارد باید از شرط خود درباره مسئله فلسطین عقبنشینی کند. همچنین حتی اگر صهیونیستها ظاهرا درباره این مسئله وعده و وعیدهایی به سعودیها بدهند، هیچ تضمینی برای اجرای آنها بعد از انعقاد قراردادهای سازش وجود ندارد.
اما در این میان نتانیاهو که اشتیاق زیادی برای رقم زدن یک دستاورد تاریخی برای خود از خلال عادیسازی با عربستان سعودی دارد، در خلال سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک از نقشه «خاورمیانه جدید» صحبت کرد. نتانیاهو درحالی وارد جایگاه سخنرانی شد که پیش از آن نمایندگان کشورهای مختلف تجاوزات و جنایتهای راستافراطیهای اسرائیل علیه مردم فلسطین را محکوم کرده بودند. حتی «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، اسرائیل را رژیم آپارتاید قرن 21 توصیف کرد. علاوه بر آن هزاران صهیونیست و آمریکایی با حضور مقابل ساختمان این سازمان در نیویورک با در دست داشتن پلاکاردهایی، علیه نتانیاهو فریاد میزدند. نکته جالب توجه دیگر این بود که هنگام سخنرانی نتانیاهو، درصد بالایی از صندلیهای سالن خالی بود و تنها چند ده نفر از طرفداران نتانیاهو و حامیان مالیاش به سخنان او گوش میدادند.
نقشهای که نتانیاهو درباره «خاورمیانه جدید» برای خودش ترسیم کرده مربوط به مرحله بعد از انعقاد قرارداد عادیسازی با عربستان است که در این نقشه همه اراضی فلسطین از جمله کرانه باختری و نوار غزه به زمینهای تحت اشغال رژیم صهیونیستی ملحق میشود. در نقشهای که نخست وزیر رژیم اشغالگر نشان میداد، کشورهایی دیده میشوند که یا روابط خود را با این رژیم عادی کردهاند و یا در حال مذاکره در این زمینه هستند، از جمله عربستان.
پیش از این بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی فاشیست کابینه نتانیاهو نیز مشابه این نقشه را در پاریس نمایش داده بود که شامل الحاق اردن و همه زمینهای فلسطین به اراضی اشغال شده است. او ضمن ارائه این نقشه تاکید کرد که چیزی به نام ملت فلسطین وجود ندارد و ملت فلسطین یک توهم است که بیش از 100 سال قدمت ندارد.
وبسایت میدل ایستآی در گزارشی اعلام کرد، استفاده از چنین نقشههایی توسط مقامات اسرائیلی در حالی است که کابینه راستافراطی نتانیاهو تحرکات زیادی برای الحاق کامل کرانه باختری انجام داده است.
این اقدام نتانیاهو خشم بسیاری از طرفهای فلسطینی را برانگیخت. «لیث عرفه» سفیر تشکیلات خودگردان فلسطین در آلمان گفت، هیچ توهینی به اصل بنیانگذار سازمان ملل متحد بیشتر از این نیست که ببینیم نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل «نقشه اسرائیل» را ارائه میکند؛ نقشهای که شامل سرتاسر سرزمین فلسطین شده و این سرزمین و مردم آن را به کلی انکار میکند.
«یوسف منیر» نویسنده و تحلیلگر فلسطینی نیز در این زمینه اظهار داشت، امروز نتانیاهو یک حقیقت را درباره عادیسازی روشن کرد و آن، این است که هدف از قراردادهای عادیسازی، حذف فلسطینی و فلسطینیها از نقشه جهان و منطقه و مشروعیتبخشی به اشغالگریهای صهیونیستها در فلسطین به لطف رژیمهای عربی است.
«میچل بلنک» نویسنده و تحلیلگر غربی نیز در همین چارچوب اعلام کرد، نتانیاهو درحالی از این نقشه رونمایی کرده که حامیان وی در کاخ سفید و کنگره همچنان درباره راهکار دو دولتی با فلسطین صحبت میکنند.
در پایان روشن است که اشغالگران تحت هیچ شرایطی حاضر به امتیاز دادن درباره مسئله فلسطین نخواهند شد و حتی اگر لفظا به عربستان در این زمینه قول بدهند، قطعا پای یک فریبکاری بزرگ در میان است. بنابراین باید منتظر نتایج مذاکرات عادیسازی ریاض و تلآویو بمانیم تا موضع نهایی سعودیها مشخص گردد.