راهکار مقابله با التهاب‌های ارزی چیست؟

  4021110070 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار

هم زمانی افزایش نرخ دلار آزاد در ماه‌های پایانی پارسال و بهمن‌ماه امسال، موجب شد شائبه مردود جبران کسری بودجه به‌وسیله نوسان‌های نرخ ارز، بار دیگر بر سر زبان‌ها بیفتد. اما بررسی‌ها نشان از اثرات موقتی عوامل سیاسی و منطقه‌ای بر نرخ ارز دارد.

راهکار مقابله با التهاب‌های ارزی چیست؟

بعد از افزایش نرخ ارز غیررسمی در بهمن‌ماه سال گذشته تا کانال ۶۰ هزار تومانی و بازگشت دوباره قیمت‌ها به کانال ۴۷ هزار تومانی، بازار دلار فردایی، ۱۰ ماه گذشته را با ثبات نسبی پشت‌سر گذاشت اما در روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت دلار در بازار آزاد تا کانال ۵۸ هزار تومانی بوده‌ایم.

هم‌زمانی افزایش نرخ دلار آزاد در ماه‌های پایانی سال گذشته و بهمن‌ماه امسال، موجب شد شائبه مردود جبران کسری بودجه از سوی دولت به‌وسیله نوسان‌های نرخ ارز باردیگر بر سر زبان‌ها بیفتد. مساله‌ای که بارها از سوی مسئولان دولت و کارشناسان اقتصادی رد شده است؛ زیرا با توجه ‌به اثر نرخ ارز در قیمت تمام‌شده بسیاری از کالاهای مصرفی کشور و انتظارات تورمی، جبران کسری بودجه از طریق افزایش نرخ ارز، پیامدهای منفی زیادی برای دولت دارد که جبران آن‌ها، مستلزم هزینه و بار مالی مضاعف است؛ پس نمی‌توان این هدف را محتمل دانست.

از طرفی دیگر، برخی کارشناسان، کسری ۱۲ میلیارد دلاری تجارت خارجی بدون نفت در ۹ ماهه گذشته را دلیل نوسان‌های نرخ ارز در روزهای اخیر معرفی می‌کنند زیرا این کسری را موجب تضعیف منابع ارزی و ناتوانی دولت در تأمین ارز مورد نیاز برای واردات کالا می‌دانند.

روند تأمین ارز کالاهای اساسی و عرضه ارز در سامانه نیما بیانگر مطلوب ‌بودن شرایط کشور در این ‌زمینه استوضعیت مطلوب تامین ارز
اما در این زمینه باید به این نکته مهم اشاره کرد، کسری تجارت خارجی زمانی بازار ارز را از آرامش خارج می‌کند که دولت نتواند ارز موردنیاز کالاهای اساسی را تأمین کند؛ اما این مساله نیز مردود است؛ زیرا روند تأمین ارز کالاهای اساسی و عرضه ارز در سامانه نیما بیانگر مطلوب ‌بودن شرایط کشور در این ‌زمینه است.

براساس آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی، از ابتدای امسال تا روزهای گذشته، حجم تخصیص ارز وارداتی ۶۹ میلیارد و ۸۴۵ میلیون دلار و حجم تامین ارز نیز حدود ۵۸ میلیارد دلار بوده است. با توجه به فاصله زمانی تخصیص و تامین ارز، از نظر فنی آمارها نشان می‌دهد وضعیت تامین ارز واردات بسیار مطلوب بوده است.

بررسی نوسان‌های نرخ ارز و تعیین قیمت دلار در کشور نشان می‌دهد، این مساله در ایران متأثر از عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است و برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع، نباید فقط یک متغیر را مورد بررسی قرارداد. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد، با توجه‌ به عدم تغییر قابل‌توجه رویه‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و شاخص‌های اقتصادی کشور و حتی بهبود آن‌ها، نوسان‌های نرخ ارز بیشتر متأثر از عوامل منطقه‌ای و سیاسی بوده که موقتی بودن آن را نشان می‌دهد زیرا شرایط منطقه پیوسته در حال تغییر است.

اما عوامل اقتصادی و شرایط سیاسی حاکم بر کشور، چه روایتی از التهاب‌های نرخ دلار بازار غیررسمی در روزهای اخیر دارد؟
بررسی شرایط اقتصادی کشور در ۱۰ ماه گذشته، بیانگر بهبود شاخص‌های اقتصادی نسبت به سال گذشته است. بر این اساس، نرخ تورم سالانه از ۴۹ درصد اردیبهشت امسال به ۴۳.۶ درصد در دی‌ماه کاهش یافته است. همچنین متوسط رشد اقتصادی کشور در ۶ ماه نخست امسال نیز نزدیک به ۷ درصد اعلام شده است.

از ابتدای امسال تا روزهای گذشته، حجم تخصیص ارز وارداتی ۶۹ میلیارد و ۸۴۵ میلیون دلار و حجم تامین ارز نیز حدود ۵۸ میلیارد دلار بوده استبر اساس اعلام مؤسسه‌های بین‌المللی همچون اوپک و کپلر، میزان تولید و فروش نفت ایران در سال گذشته میلادی نسبت به سال ۲۰۲۲، افزایش قابل توجهی داشته؛ به عبارتی میزان فروش نفت در ۱۰ ماهه گذشته نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار اعلام شده که ۱۰ درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال بوده است. علاوه بر این عوامل، عضویت در سازمان همکاری‌های شانگهای و بریکس نیز ظرفیت‌های اقتصادی بالقوه زیادی برای کشور فراهم کرده است که با فعال‌شدن آن‌ها در زمینه‌های ترانزیتی و سرمایه‌گذاری، وضعیت شاخص‌های اقتصادی کشور بهتر خواهد شد.

بر این ‌اساس، همه عوامل اقتصادی بیانگر ثبات نرخ ارز در کشور دارد؛ گواه این ادعا ثبات نسبی نرخ ارز در ۱۰ ماه امسال است و همانگونه که اشاره شد، نوسان اخیر نرخ ارز باید متأثر از عوامل سیاسی و منطقه‌ای باشد. از ۲ روز گذشته و انتشار اخباری مبنی بر حمله به یکی از پایگاه‌های ارتش تروریستی آمریکا و نسبت دادن آن به ایران، بسیاری از کانال‌های خبری با بازنشر این خبر، قیمت دلار آزاد در کانال‌های تلگرامی را افزایش دادند. اما با اعلام عدم نقش ایران در این حملات و تلاش آمریکا برای کاهش تنش با ایران، به نظر می‌رسد با گذشت زمان و حاکم شدن آرامش در منطقه، التهاب‌های چند روز اخیر بازار ارز، فروکش خواهد کرد.

بانک مرکزی ابزار لازم برای کنترل بازار ارز و کاهش التهابات را دارد؟
یکی از شروط ضروری که کارشناسان اقتصادی به‌عنوان ابزار قدرت بانک مرکزی برای کنترل نوسان‌های کوتاه‌مدت نرخ ارز معرفی می‌کنند، موضوع دسترسی بانک مرکزی به ارز با کیفیت است. به عبارتی، ارز باکیفیت، ارزی است که با نیازهای ارزی کشور تطبیق دارد (سهم بالای ارزهایی همچون درهم و دلار و یورو و یوان) و همچنین در دسترس است.

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد، روز یکشنبه(۸ بهمن) معادل ۲۵۲ میلیون دلار عرضه ارزهای مختلف وجود داشته که از ۱۰۸ میلیون درهم، نزدیک به ۳۵ میلیون درهم متقاضی وجود داشته است. برای ۷۲ میلیون دلار عرضه شده نیز ۴۳ میلیون دلار تقاضا، برای ۳۹ میلیون روبل عرضه شده ۲۸ میلیون روبل تقاضا، برای ۱۸ میلیون روپیه هند ۱۱ میلیون روپیه تقاضا، برای ۵۶۰ میلیون یوان عرضه شده ۵۱ میلیون یوان تقاضا و برای ۶۰ میلیون یورو عرضه شده نیز ۱۴ میلیون یورو تقاضا وجود داشته است.

براساس آنچه گفته شد، با توجه ‌به ثبات نسبی نرخ ارز در ۱۰ ماه گذشته، نوسان‌های اخیر ناشی از رخدادهای سیاسی_امنیتی هفته‌های گذشته است؛ بنابراین این افزایش نرخ موقتی خواهد بود. از طرفی بانک مرکزی با وجود منابع ارزی با کیفیتی که در اختیار دارد، ابزار لازم برای مداخله و کنترل التهاب‌های موقتی را دارد و پیش‌بینی می‌شود با اقدامات بانک مرکزی، نرخ ارز در بازار آزاد به محدوده ماه‌های گذشته برگردد.

 
 

دیدگاه کاربران

نعیم۳۳۷۳۷۸۹۲۱:۰۴:۴۲ ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
تمام این ها بخاطر عدم رابطه با امریکاست
ناشناس۳۳۷۳۹۲۷۰۰:۰۵:۵۶ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
یعنی ترکیه به خاطر عدم رابطه با آمریکا دلارش بالا می رود؟! اما طالبان به خاطر رابطه داشتن با آمریکا دلارش پایین می آید عزیزم؟!!!
ناشناس۳۳۷۴۰۵۳۰۷:۰۸:۳۶ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
در ایران جناح های مخالف یا چپ و یا راست وقتی خود را در حال خارج شدن از قدرت میبینند وضع را به اینگونه گرانی ها سوق میدهند
طالبان۳۳۷۴۲۰۰۰۹:۳۶:۰۱ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
طالبان از بعد تحویل گرفتن افغانستان کوچکترین درگیری و بحثی با امریکا نداشته حتی برای سفارت امریکا نگهبان گذاشته و بارها اعلام کرد امریکا خواهشا سفارتش رو بازگشایی بکنه ضمنا ترکیه با امریکا رابطه داره اما مشکل افت پول ملی ترکیه یکی سیاست های اقتصادی غلط ترکیه و مورد دیگه دخالت ترکیه در همه موارد هست مثلا بحث میکزد با ناتو و مخالف عضویت سوئد بود و امریکا هم اعلام میکرد تحریمش میکنه همین تنشهایی که در روابط خارجه ترکیه پیش میاد باعث میشه ارزش دلار بالاتر بره وگر نه چرا بقیه که با امریکا رابطه دارن رپ شما مثال نمیزنی هیچ کدام مشکل افت پول ملی و تحریم وتورم ندارن و برعکسش هر کس با امریکا رابطه نداشت اقتصادش مشکل پیدا کرد ونزوئلا ایران کره شمالی و جدیدا هم کاهش درامد ۲۰۰ میلیارد دلاری روسیه به زیر شصت میلیارد دلار که قطعا به زودی اونم پوستش میکنه
ناشناس۳۳۷۴۲۱۱۰۹:۴۴:۰۵ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
هر چیزی که بهت گفتند را باور نکن ترکیه و خیلی از کشور ها ممکن است تورم داشته باشند ولی با کنترل عوامل اقتصادی اوضاع درست می شود
ناشناس۳۳۷۴۲۸۱۱۰:۳۱:۰۶ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
تركيه اگه تورمش بالاست عوضش مطابق باتورم حقوقها هم اضافه ميشه!الان حداقل حقوق درتركيه ١٧هزار لير معادل ٣٠ميليون تومان ميشه!اجاره منزل درتركيه ارزانتر از ايران و اقلام خوراكي شبيه ايرانه
ناشناس۳۳۷۴۳۴۴۱۱:۱۴:۳۰ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
هردوی این کشورها با آمریکا رابطه دارند
ناشناس۳۳۷۳۸۴۲۲۲:۱۴:۴۶ ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
تغییر مدیران
ناشناس۳۳۷۳۹۲۸۰۰:۰۶:۵۹ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
یا چاپ پول بدون پشتوانه نکنید یا انجام دادید مانند بقیه دنیا مالیات بر دلالی اجرا کنید که این چاپ پول به آن سمت نرود و به سمت تولید برود
ناشناس۳۳۷۴۱۱۶۰۸:۱۱:۱۲ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
کدوم تولید ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس۳۳۷۴۰۱۵۰۴:۴۹:۵۹ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
تورم هست که ارز را بالا می برد و نه میزان درآمد ارزی؟!!!!!
ناشناس۳۳۷۴۰۵۲۰۷:۰۸:۰۸ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
راه حل اقتصادی ندارد راه حل سیاسی است
ناشناس۳۳۷۴۱۵۴۰۸:۵۸:۳۲ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
این استدلال کامل نیست. اولا نرخ جهانی دلار افزایش پیدا کرده به عبارتی نرخ برابری سایر ارزها در مقابل دلار کاهش پیدا کرده است و طبیعی است ریال به ارز هر کشور دیگری هم ترازشود در مقابل دلار کاهشی خواهد بود. با توجه به شرایط اصلاح بازارهای جهانی در آینده نزدیک این وضع تشدید هم خواهد شد. ثانیا نرخ تورم نه صفر شده نه منفی پس چرا نرخ دلار روی 48000 تا 52000 تثبیت شده؟ این چیزی است که مردم آنرا جمع شدن فنر مینامند. ثالثا چشم انداز رویدادهای سیاسی قدر مسلم کاهش تنش نیست. پس چرا دارایی های نقد شونده نباید اقبال بیشتری نسبت به سایر دارایی ها داشته باشد؟ ... البته نرخ دلار الان هیجانی بالاست اما همه میدانند اصلاح این نرخ بیش از 60 درصد بعید است و اگر هم بشود کوتاه مدت است.
ناشناس۳۳۷۴۳۱۸۱۰:۵۴:۱۶ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
دولت رئیسی با 25 تومن دلار را گرفته و الان 60 تومان شده
ناشناس۳۳۷۴۳۴۲۱۱:۱۳:۴۲ ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
راهکارش مشخص است! برداشته شدن تحریم ها و باز شدن درب های اقتصادی کشور به روی تمامی کشورهای صاحب اقتصاد دنیا از شرق تا غرب
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  2. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  3. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  4. احساسی کردن فضا علیه FATF/ پوردهقان: اعضای مجمع مسئولان ما هستند نه آمریکایی یا اسرائیلی/ زارع: تصویب FATF به نفع کشور است

  5. امام علی(ع) و امانت حکومت

  6. آمار نگران کننده استاندار تهران از مهاجران افغان و پاکستانی در پایتخت  

  7. همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

  8. عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هوا در کشور چیست؟

  9. گوش بری با میوه‌های لاکچری/ هر کیلو ۱.۴ میلیون تومان!

  10. ترامپ: اوکراین در حال نابودی است/ آتش‌بس غزه در دسترس است  

  11. سالیوان: دوران برتری آمریکا به پایان رسیده است

  12. بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت امیدوارکننده است/منافع ملی اقتضا می‌کند از سد FATF عبور کنیم

  13. فلاحت‌پیشه: لوایح «پارلرمو» و «CFT» را با ۱۵ «حق شرط» تصویب کرده بودیم

  14. افزایش خشونت علیه کادر درمان/ دو عامل مهم شروع دعوا: کمبود تخت و تعداد بالای همراه بیمار

  15. پیام مهم پزشکیان فردا از شبکه NBC پخش می‌شود  

پربحث‌های هفته

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. تمرین کشت بادمجان !

  3. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  4. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  5. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  6. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  7. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  8. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  9. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  10. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  11. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  12. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  13. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  14. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  15. پادگان شهری به نام اسرائیل

  16. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  17. کجا با این عجله؟!

  18. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  19. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  20. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  21. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  22. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  23. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  24. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  25. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

آخرین عناوین