پنج دلیل عضو رسانه ای دفتر رهبری برای نفی مذاکره ایران و امریکا/ نه مذاکرات برجام موفق بود و نه گفتگو در باره گروگان‌های لانه جاسوسی

  4031026058 ۲۲ نظر، ۱ در صف انتشار و ۱۱ تکراری یا غیرقابل انتشار

موضوع مذاکره با آمریکا را می‌شود یکی از قدیمی‌ترین و پرتکرارترین موضوعات در سیاست خارجی کشور در دوران نظام جمهوری اسلامی ایران دانست؛ موضوعی که هرازگاهی مانند این ایام داغ می‌شود.

پنج دلیل عضو رسانه ای دفتر رهبری برای نفی مذاکره ایران و امریکا/ نه مذاکرات برجام موفق بود و نه گفتگو در باره گروگان‌های لانه جاسوسی

مهدی فضایلی عضو رسانه ای دفتر رهبری در روزنامه همشهری نوشت: مهم‌ترین ادعای طرفداران مذاکره با آمریکا، حل مشکلات کشور ازجمله مشکلات اقتصادی و رفع فشارهاست و مهم‌ترین ادعای مخالفان مذاکره با آمریکا این است که نه‌تنها مذاکره با آمریکا مشکلات کشور ازجمله مشکلات اقتصادی را حل نمی‌کند، بلکه بر مشکلات خواهد افزود و موجب ضرر و زیان خواهد شد.
به‌عبارت دیگر، طرفداران مذاکره، تامین منافع ملی را در گرو مذاکره و مخالفان مذاکره، تأمین منافع ملی را در عدم‌مذاکره می‌دانند؛ بنابراین اختلاف بین طرفداران و مخالفان مذاکره، اختلافی است اساسی، مهم و مبنایی.

در این سطور، برخی دلایل مغایرت منافع ملی با انجام مذاکره با آمریکا به‌ویژه در شرایط کنونی را به‌اجمال مرور می‌کنم.
پیش از پرداختن به دلایل، اشاره کنم این دلایل صرف‌نظر از نگاه اعتقادی و ایدئولوژیک است که البته خود ایدئولوژی مبنایی است بسیار مهم و اساسی.

نخست، یکی از اساسی‌ترین مبانی انقلاب و نظام اسلامی که البته هر نظام مستقلی نیز آن را می‌پسندد و تأیید می‌کند «ظلم‌نکردن و زیر بار ظلم نرفتن است»؛ این مبنا با شعار و مطالبه اساسی مردم در ابتدای پیروزی انقلاب یعنی «استقلال» نیز انطباق کامل دارد. با این مبنا نمی‌توان با نظام و کشوری که مبنایش برخورد استکباری و ظالمانه است تعامل داشت و بدون زیربار ظلم رفتن مذاکره، به‌معنای دادوستد عادلانه، انجام داد. اثبات خوی زیاده‌خواهانه، ظالمانه و استکباری آمریکا نیازی به مطالعات عمیق و تاریخی ندارد؛ کافی است همین امروز سرمان را بالا بگیریم و چشمان‌مان را باز کنیم و ادعاهای آمریکا حتی نسبت به کانادا، کانال پاناما و سرزمین گرینلند را ببینیم!

دوم، ملاک تجربه در هر کار به‌ویژه کارهای خطیر، ملاک مهمی است و عُقلا به‌هیچ‌وجه از آن صرف‌نظر نمی‌کنند. از تجربه پیش از انقلاب اسلامی و تجارب ملل دیگر که بگذریم، تجارب متعدد خودمان در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تعامل و مذاکره با آمریکا، هیچ تجربه مثبت و امیدبخشی را در اختیار ما نمی‌گذارد؛ از مذاکره برای آزادی گروگان‌های لانه جاسوسی آمریکا گرفته تا مذاکرات برجام. نتیجه تمام این مذاکرات، تقویت بی‌اعتمادی به آمریکا و اثبات مفیدنبودن یا زیانباربودن مذاکره با آمریکاست؛ لذا به قول جناب حافظ: من جرب المجرب حلت به‌الندامه.

سوم، یکی از دلایل موافقان مذاکره با آمریکا که البته ممکن است به آن اذعان نکنند اما با اندکی توجه می‌توان آن را مشاهده کرد، مرعوب هیمنه و ابهت آمریکا بودن است. در نگاه این افراد، آمریکا همچنان صاحب هژمونی و توانمند برای هر اعمال نظری است؛ حال‌آنکه واضح و آشکار است که آمریکای امروز، آمریکای قرن بیستم نیست و افول ابرقدرتی آن تقریبا مورد اجماع است.

خطاهای محاسباتی متعدد در مواجهه با ایران عزیز و شکست در طرح‌های براندازی نظام جمهوری اسلامی، عدم‌دستیابی‌ها به اهداف در تحولات 2دهه اخیر در عراق، افغانستان، یمن و ناکامی‌های متعدد در به نتیجه رساندن طرح‌های خود برای تحکیم رژیم‌صهیونیستی ازجمله مواردی است که هژمونی آمریکا را با چالش‌های جدی روبه‌رو ساخته و تحلیل‌گران راهبردی در سطح جهان را به این نتیجه رسانده که مقابله با آمریکا و شکست این کشور ممکن است. همین‌جا تصریح کنم که مذاکره جمهوری اسلامی ایران با آمریکا نقش بسیار مهمی در احیای هژمونی آمریکا خواهد داشت و این خیانتی است به کل جهان!

چهارمین دلیل، مشاهده وضعیت کشورهای متعددی که با آمریکا ارتباط سیاسی نزدیک و همراهانه داشته‌اند یا دارند، اما مشکلات گوناگون آنها ازجمله اقتصادی حل نشده و مردم‌شان همچنان با فقر و تنگناهای معیشتی دست‌به‌گریبان هستند. ایران دوران پهلوی، مصر، عراق، اردن، افغانستان و ده‌ها کشور ریزودرشت دیگر در آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و آمریکای جنوبی مصداق این مسئله هستند. بنابراین تصور اینکه با فشردن دست آمریکا و زدن لبخند به آنها مشکلات یکباره رنگ می‌بازد، تصوری تخیلی و غیرواقعی است.
هزینه‌های سازش و بهای پرداخته‌شده از سوی کشورهایی نظیر برخی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس برای آراستن ظاهر خود خیلی آشکار نیست؛ ولی عدم‌استقلال سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اسیر سیاست‌های آمریکا بودن در آنها اظهرمن‌الشمس است و کافی است به پایگاه‌های نظامی آمریکا در این کشورها نگاه بیندازیم.


پنجم، ویژگی مقطعی است که امروز در آن قرار داریم.
با آنچه در سوریه اتفاق افتاد، آمریکا خود را در شرایط برتر و ایران را ضعیف می‌پندارد و این مصادف شده است با آغاز ریاست‌جمهوری فردی با ویژگی‌های ترامپ! آیا اشتیاق نشان‌دادن به مذاکره در این شرایط، تقویت انگاره دولتمردان آمریکا مبنی بر داشتن دست‌برتر نیست؟ آیا هر فردی در سمت رئیس‌جمهور آمریکا، چه برسد به ترامپ که گفته می‌شود تاجر است، در چنین شرایطی به‌دنبال امتیازگرفتن که نه، حتی باجگیری نیست؟ آیا در چنین صحنه‌ای می‌شود منافع ملی ایران عزیز را تأمین کرد؟ آیا با احساسی که آمریکا امروز نسبت به‌خود و ما دارد و ولعی که برخی برای مذاکره ابراز می‌کنند، آمریکا حاضر است امتیازی ارزشمند و مؤثر در حل مشکلات به ایران بدهد؟ زهی خیال باطل!


پایان‌بخش سخن اینکه، ما خوب می‌دانیم رودرروشدن با آمریکا حتما هزینه‌هایی دارد؛ اما این را هم می‌دانیم که مذاکره با آمریکا بعد از چهل‌وشش سال ایستادگی عزتمندانه، به‌ویژه در این شرایط و با برخورداری آمریکا از توان پروپاگاندا، نه‌تنها ارزنی از مشکلات ما را حل نخواهد کرد، بلکه همه داشته‌های ما را نیز بر باد خواهد داد و مصداق اتم و اکمل خسارت محض خواهد شد.
بنابراین به ضرس قاطع و با صدای بلند می‌گوییم مذاکره با آمریکا تأمین‌کننده منافع ملی ما نیست و هرگاه به شرایطی دست یابیم که منافع ملی ما با مذاکره تأمین می‌شود، قطعا هیچ خردمند و دلسوزی از آن چشم‌پوشی نخواهد کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۷۴۲۴۷۵۱۳:۰۳:۵۹ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
برجام بی فرجام نشان داد که با مذاکره منافع ملی ایران تامین نمی شود.
ناشناس۳۷۴۲۴۷۶۱۳:۰۵:۳۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
ترامپ بدنبال برجام هسته ای و موشکی و نظامی است و این از نظر مردم ایران و حاکمیت قابل پذیرش نیست.
ناشناس۳۷۴۲۴۷۷۱۳:۰۷:۲۷ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
مراقب باشیم تندروهای غربگرا با برجام نظامی و پهپادی و موشکی کشور را تضعیف نکنند و به سمت جنگ پیش نبرند.
ناشناس۳۷۴۲۴۷۹۱۳:۰۸:۴۱ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
نظر ایشان محترم، اما موضوع را به همه پرسی بگذارید تا معلوم شود دیدگاه مردم که برخلاف جناب فضائلی رسانه ندارند چقدر با ایشان متفاوت است.
ناشناس۳۷۴۲۷۰۱۱۶:۰۶:۳۸ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
کجای دنیا در مورد مسائل مملکت داری و قوانین نظر سنجی کردن و میکنن که ایران دومیش باشه!؟
ناشناس۳۷۴۲۴۸۴۱۳:۱۴:۲۷ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
طرفداران‌مذاکره‌بایانکیهاکافیه‌فقط‌یک‌ موفقیت‌ودستاوردمثبت‌رواز20سال مذاکره‌بطورمستدل‌ومصداقاًبیان‌کنن‌تا مردم‌به‌آنهااعتناواعتمادکنن امامخالفان‌مذاکره‌بایانکی‌هامیتونن‌ده‌ها بلکه‌صدهامدرک‌ومصداق‌مستندازخسارتها وفجایعی‌که‌ازبازارمکّاره‌ی‌مذاکره‌به‌کشورمون تحمیل‌شده‌روبیان‌کنن هرچندانقدرواضح‌وعیانه‌که‌دیگه‌نیازی‌به‌ بیان‌نیست
ناشناس۳۷۴۲۴۸۸۱۳:۱۵:۱۰ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
راه چاره چیه ؟ احتمالا می‌گویید باید مقاومت کرد .اولا کارد ملت به استخوان رسیده . ثانیا این چه مقاومتی است که مردم مسئول آن هستند و مدیران کشور در ناز و نعمت باشند . اگر مقاومت خوبه بیایید همه باهم مقاومت کنیم
ناشناس۳۷۴۲۴۹۰۱۳:۱۶:۰۶ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
بخواهید یا نخواهید فرمانبری دنیا از آمریکا به جهت منافع اقتصادی بسیار زیاد است.
حمید۳۷۴۲۴۹۴۱۳:۱۶:۴۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
اگر شهامت دارید این موضوع مذاکره با آمريکا را به رفراندوم بگذارید و نظر اکثریت مردم ایران را اجرا کنید.
ناشناس۳۷۴۲۶۷۶۱۵:۴۱:۱۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
چقدر سطحی هستید
ناشناس۳۷۴۲۴۹۶۱۳:۱۷:۱۸ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
پس تکلیف ملت این وسط چیه؟
ناشناس۳۷۴۲۵۰۱۱۳:۱۹:۰۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
خیلی عالی
ناشناس۳۷۴۲۵۱۸۱۳:۲۶:۲۴ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
اما وقتی جریان غرب گرا اجازه داده می شود در تصمیم گیری بیایند مجبور می شوید....!!!
ناشناس۳۷۴۲۵۲۶۱۳:۲۹:۱۴ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
شما اجازه دادید دشمن در امور داخلی ایران دخالت کند که چی داشته باشیم و چی نداشته باشیم هیچ اقتصاد هم نابود کردید بابت آن توافقات و مذاکرات غیر قانونی
کیان۳۷۴۲۵۳۸۱۳:۳۳:۵۴ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
شرایط بهتر هم داشتیم ومخالفت شد موافقم که نباید اشتیاق داشت اما عدم مذاکره واعلان آن رو کردن دست خود وسواستفاده رقبااست
ناشناس۳۷۴۲۵۴۷۱۳:۴۲:۲۲ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
باید نظر همه مردم را بگیرید. این ها که نوشتید نظر آقای فضائلی است. بقیه مردم چی؟ مهم نیستند؟ بالفرض که همه اینها که نوشتید درست باشند. راهکار شما برای نجات کشور از این بحران هایی که داریم چیه؟ جواب منطقی و عملی بدید.
علی۳۷۴۲۵۶۸۱۳:۵۹:۵۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
در حالی که نویسنده مقاله به شدت از مفاهیم ایدئولوژیک و شعارهای انقلابی استفاده کرده و ادعا می‌کند که مذاکره با آمریکا هیچ کمکی به حل مشکلات اقتصادی و سیاسی ایران نمی‌کند، واقعیت‌های تاریخی و تحولات جهانی نشان می‌دهد که دیدگاه‌های ایشان نه تنها بر مبنای شواهد معتبر نیست، بلکه در تضاد با روندهای جهانی پیشرفته قرار دارد. اولاً، شعار استقلال و عدم‌ظلم به هیچ عنوان به معنای قطع روابط دیپلماتیک و تجاری با کشورهای دنیا نیست. سیاست‌های جهانی امروز بیش از هر زمان دیگری در حال تغییر و تحول است و گاهی عدم تعامل با قدرت‌های بزرگ جهانی تنها به منزله انزوا و آسیب بیشتر به منافع ملی خواهد بود. درست است که تجربه مذاکرات پیشین با آمریکا نتایج مطلوبی نداشته است، اما این دلیل نمی‌شود که همیشه و در تمام شرایط، مذاکره با آمریکا یا دیگر قدرت‌های جهانی برای حل مشکلات کشور مفید نباشد. ثانیاً، دیدگاه‌هایی که به آمریکا به عنوان یک ابرقدرت در حال افول اشاره می‌کنند، همچنان نادیده می‌گیرند که ایالات متحده با وجود چالش‌ها و اشتباهاتش، هنوز نقش تعیین‌کننده‌ای در ساختار اقتصادی و سیاسی جهانی ایفا می‌کند. موفقیت‌های ایران در سطح منطقه‌ای نباید ما را از اهمیت روابط بین‌المللی و تعامل با بازیگران جهانی غافل کند. ثالثاً، نتیجه‌گیری نویسنده مبنی بر اینکه کشورهای وابسته به آمریکا هیچ‌گاه مشکلات اقتصادی خود را حل نکرده‌اند، بیش از آنکه واقعیت‌های اقتصادی را منعکس کند، یک نگاه یک‌جانبه و سیاسی است. بسیاری از کشورهایی که به مذاکره و تعامل با آمریکا پرداخته‌اند، توانسته‌اند به رشد اقتصادی پایدار و بهبود شرایط زندگی مردم خود دست یابند. در نهایت، سیاست‌های بین‌المللی امروز به هیچ عنوان همانند دوران جنگ سرد یا دهه‌های گذشته نیست. ایران باید با نگاه واقع‌بینانه‌تری به دنیای امروز نگاه کند و از هر فرصتی برای حل مشکلات داخلی و خارجی خود بهره‌برداری کند. در شرایطی که دنیا به سوی ارتباطات گسترده‌تر و تبادل اطلاعات حرکت می‌کند، قطع کامل ارتباط با جهان نه تنها منافع ملی را تأمین نمی‌کند، بلکه خطراتی جدی برای آینده کشور خواهد داشت.
رضایی۳۷۴۲۵۸۵۱۴:۱۴:۵۶ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
بفرمایید با مذاکره یا بدون مذاکره مشکلات کشور رو‌حل کنید
علیرضا۳۷۴۲۶۰۱۱۴:۲۵:۲۷ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
در پاراگراف پایانی گفته اید با احقاق شرایطی که مذاکره به نفع منافع ملی باشد مذاکره بلامانع است . لطفا بگویید وقتی طبق ادعای ذکر شده در بند اول آمریکا دارای خوی سلطه گرانه و ایران دارای خوی ظلم ستیز است چگونه امکان دارد این شرایط حق احقاق گردد ؟! چگونه به این نتیجه رسیده اید در دنیا ، فقط آمریکا دارای این خوی و ماهیت است ؟ و اگر معیار عدم رابطه و حتی مذاکره این است به نظر میرسد لازم است تعداد دیگری از کشورها از دایره روابط کنار گذاشته شوند . بگذریم که چنین معیارهایی ، انتزاعی و مبهم و غیرشفاف هبستند و حداقل برای اقناع جامعه کفایت نمی کند .
محسن۳۷۴۲۶۳۹۱۵:۰۸:۲۰ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
به دهها دليل نيز مي توان با آمريكا مذاكره كرد كه بسيار قابل دفاع تر از نگاه ايشان در خصوص رابطه با آمريكا مي باشد
ناشناس۳۷۴۲۶۴۱۱۵:۱۴:۳۵ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
تو فقط حق داریم از طرف خودت حرف بزنی. پس نگو ما بگو من و از فعل مفرد استفاده کن. تو فقط یک نفری و حق نداری از طرف ما حرف بزنی. چون هیچ کس به تو هیچ وکالت مردمی نداده تاکنون
ناشناس۳۷۴۲۶۸۰۱۵:۴۶:۴۳ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶
از مقدمه نوشته آقای فضائلی استنباط میشود که ایشون از منظر بی‌طرفی به موضوع ورود کرده است. ولی ادامه مطلب نشون میده که بود و نبود این مقدمه ربطی به طرفداری ایشون از عدم مذاکره ندارد. لذا می‌طلبد که ایشون راه حلی جز مذاکره برای برون رفت از وضع اسفناک اقتصادی و معیشتی مردم ارائه دهد.

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  2. جلیلی: دولت شهید رئیسی بدون FATF نفت فروخت و واکسن خرید  

  3. امام علی(ع) و امانت حکومت

  4. احساسی کردن فضا علیه FATF/ پوردهقان: اعضای مجمع مسئولان ما هستند نه آمریکایی یا اسرائیلی/ زارع: تصویب FATF به نفع کشور است

  5. آمار نگران کننده استاندار تهران از مهاجران افغان و پاکستانی در پایتخت  

  6. بن گویر: آتش بس شود از کابینه استعفا می‌دهم

  7. همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

  8. عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هوا در کشور چیست؟

  9. گوش بری با میوه‌های لاکچری/ هر کیلو ۱.۴ میلیون تومان!

  10. ترامپ: اوکراین در حال نابودی است/ آتش‌بس غزه در دسترس است  

  11. بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت امیدوارکننده است/منافع ملی اقتضا می‌کند از سد FATF عبور کنیم

  12. فلاحت‌پیشه: لوایح «پارلرمو» و «CFT» را با ۱۵ «حق شرط» تصویب کرده بودیم

  13. افزایش خشونت علیه کادر درمان/ دو عامل مهم شروع دعوا: کمبود تخت و تعداد بالای همراه بیمار

  14. پیام مهم پزشکیان فردا از شبکه NBC پخش می‌شود  

پربحث‌های هفته

  1. آتشی که به جان حکمرانان آمریکایی افتاد

  2. تمرین کشت بادمجان !

  3. جاه‌طلبی هسته‌ای عربستانی‌ها: اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنیم/ زنگ خطر برای ایران به صدا درآمد؟

  4. بیانیه دفتر «عبدالحمید» درباره اهانت اخیر یک مداح

  5. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  6. مسلمانی ما و نامسلمانی آنها!

  7. سخنان کوچک‌زاده در مجلس

  8. تلاش برای ترمیم زخمی که دولت احمدی‌نژاد بر جای گذاشت

  9. هشدار «کسینجر» درباره کدخدا!

  10. وقتی حجاب از میان برود، سایر مرزهای اخلاقی فرو خواهد ریخت

  11. راه حل‌های طلایی برای ناترازی برق

  12. اف ای تی اف؛ بد فهمی یا بهانه؟! / انتقال پايتخت از تهران؛ غلط و غيرمعقول/ پایان دیپلماسی یکسویه با روسیه

  13. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: باید به سلاح هسته‌ای و موشک قاره پیما مجهز شویم/ استیضاح وزرای دولت، سیاسی نیست

  14. پادگان شهری به نام اسرائیل

  15. کجا با این عجله؟!

  16. فرمانِ امام علی(ع) برای تنبیه و تشهیرِ کارگزارِ خائن

  17. واکنش رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس به سخنان علم‌الهدی/ پیام مهم سپاه به دوستان و دشمنان/ سلبریتی‌نماهایی که بویی از فرهنگ نبرده‌اند

  18. ظریف: داخل یک سکوی سانتریفیوژ خریداری شده در سازمان انرژی اتمی مواد منفجره بود

  19. رهبر معظم انقلاب: آمریکایی ها درباره ایران غالبا دچار خطای محاسباتی شدند

  20. با ترامپ و ترامپیست ها چه کنیم؟

  21. پاسخ قالیباف به فریاد و ناسزای یک نماینده؛ روی مواضع اصولی خود ایستاده‌ایم

  22. یمن: ناوهواپیمابر آمریکا و تل‌آویو را هدف قرار دادیم

  23. ۵۰ ورزشگاهی که بعد از انقلاب اسلامی ساخته شد

  24. نامه ۱۲۰ نماینده مجلس به آملی‌لاریجانی: FATF هیچ فایده‌ای نداشته و راه‌های دورزدن تحریم را می‌بندد

  25. کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است

آخرین عناوین