گروه اقتصاد بینالملل فارس؛ گروه ویژه اقدام مالی (FATF) که ۳۵ سال پیش برای مبارزه با پولشویی تشکیل شد و در سال ۲۰۰۱ به کارزار مبارزه با تامین مالی تروریسم پیوست؛ توصیهنامهای برای مقابله با جرایم مالی منتشر کرده که عنوان آن «استانداردهای بینالمللی در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم و اشاعهگری» است.
تعریف تروریسم از دیدگاه FATFاین سازمان، تروریسم را شامل هرگونه عملی میداند که به تهدید جان افراد و تخریب زیرساختهای غیرنظامی منجر شود.مجله امنیت ملی هاروارد در مورد در تعریف تروریسم از دیدگاه افایتیاف نوشته است، این سازمان اعمال خشونتآمیز بهمنظور ایجاد ترس و رسیدن به اهداف سیاسی، فارغ از عاملان یا اهداف را تروریسم تلقی میکند؛ از اینرو، نه تنها افراد و گروههای غیردولتی، بلکه کشورها در صورت بهرهبرداری از منابع مالی خود برای اقدامات خشونتآمیز شامل این تعریف میشوند.از دیدگاه FATF هر کشوری که به چنین اقدامات یا گروههای مرتبط کمک مالی کند، قوانین تامین مالی تروریسم را نقض کرده است؛ با این حال، برخی کشورها باوجود مشارکت در این سازمان، اقداماتی انجام میدهند که شامل تعریف تروریسم این سازمان میشود.
اسرائیل مصداق بارز نقض تعریف تروریسمِ FATFبا مراجعه به وبسایت گروه ویژه اقدام مالی میبینیم که رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۱۶ به عنوان عضو ناظر و از سال ۲۰۱۸ به عضویت این سازمان در آمده است.این درحالیست که این رژیم در چند دهه اخیر، بهویژه از نظر اقدامات خشونتآمیز علیه غیرنظامیان فلسطینی، هدف انتقادات گسترده قرار گرفته است. با توجه به تعریف FATF، بسیاری از فعالیتهای اسرائیل، از جمله اقدامات نظامی و شهرکسازیهای غیرقانونی در سرزمینهای فلسطینی و خشونت علیه غیرنظامیان، مصداق تروریسم تلقی میشوند. این اقدامات بهطور خاص باعث ایجاد رعب و وحشت میان غیرنظامیان فلسطینی شده و بسیاری از سازمانهای حقوق بشری آنها را محکوم کردهاند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در شورای حقوق بشر سازمان ملل و دفتر سازمان ملل متحد برای هماهنگی امور بشردوستانه (OCHA) و سازمان عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر، این اقدامات شامل تخریب منازل، محاصره طولانیمدت و کشتار غیرنظامیان فلسطینی است که از منظر حقوق بشری و قوانین بینالمللی مصداق جنایت علیه بشریت محسوب میشود.
حمایتهای آمریکا از بزرگترین ناقض اصول FATFبه نوشته مجله امنیت ملی هاروارد، اسرائیل با این اقدامات علاوه بر نقض حقوق بشر، به شکل مستمر از سوی برخی کشورها، بهویژه آمریکا، حمایت مالی دریافت میکند، امری که با معیارهای FATF تناقض آشکاری دارد.این قبیل فعالیتها با معیارهای تروریستی این نهاد بینالمللی کاملا تطابق دارد و در حالیکه تامین مالی اسرائیل بهدلیل نقض حقوق بشر و حملات نظامی علیه غیرنظامیان باید بهعنوان تامین مالی تروریسم شناخته شود، آمریکا همچنان به حمایت مالی و سیاسی از این رژیم میپردازد.
در حالی که FATF کشورهای عضو را به اجرای قوانین سختگیرانه علیه تأمین مالی تروریسم ملزم میکند و از آنها میخواهد که اقدامات پیشگیرانه و نظارتی خود را در این زمینه تشدید کنند؛ اما آمریکا بهعنوان یکی از اعضای اصلی این سازمان، همچنان به حمایت مالی از اسرائیل ادامه میدهد که خود ناقض اصول و استانداردهای تعیین شده در گروه ویژه اقدام مالی است.
روزنامه واشنگتنپست طی گزارشی در سال ۲۰۱۶ از امضای توافقنامهای میان آمریکا و اسرائیل خبر داد که به موجب آن، به مدت یک دهه، واشنگتن سالانه ۳.۸ میلیارد دلار کمک مالی به این رژیم اختصاص میدهد.علاوه بر این رقم، بر اساس گزارشی برای پروژه هزینههای جنگ در دانشگاه براون، آمریکا از زمان آغاز جنگ غزه (۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون)، حداقل ۱۷.۹ میلیارد دلار برای کمک نظامی به اسرائیل هزینه کرده است.
این تناقض نشان میدهد که رویکرد FATF در قبال حمایتهای مالی بینالمللی تحت فشارهای سیاسی بهویژه از سوی کشورهای قدرتمند قابل تغییر و تفسیر است.برخلاف انتظارها این سازمان تا به امروز اقدام جدی علیه حمایتهای آمریکا از اسرائیل انجام نداده است.
منابع:* https://www.fatf-gafi.org/en/countries/detail/Israel.html*
UN Human Rights Council* UN OCHA - Occupied Palestinian Territory*
Amnesty International - Israel and Occupied Palestinian Territories*
Human Rights Watch - Israel/Palestine*
https://harvardnsj.org/2022/06/07/the-lexicon-of-terror-crystallization-of-the-definition-of-terrorism-through-the-lens-of-terrorist-financing-the-financial-action-task-force/*
https://apnews.com/article/israel-hamas-war-us-military-spending-8e6e5033f7a1334bf6e35f86e7040e14*
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/agreement-on-military-aid-for-israel-expected-within-days/2016/09/13/50847ad8-79c1-11e6-bd86-b7bbd53d2b5d_story.html
نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.