برق رفت، آسمان آبی نشد؛ خودروها هم باید بروند!

  4030901019 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۴ تکراری یا غیرقابل انتشار

برخی رسانه‌های حامی دولت از کاهش آلایندگی در نتیجه کاهش مازوت‌سوزی خبر داده بودند اما حالا معاون رئیس‌جمهور تأکید کرده منشأ آلودگی تهران وسایل نقلیه است.

برق رفت، آسمان آبی نشد؛ خودروها هم باید بروند!

به گزارش وطن امروز، 20 آبان 1403 روزنامه اعتماد در گزارشی با تیتر «آسمان آبی‌تر می‌شود» از خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده در سطح کشور خبر داد. این گزارش اعلام کرد به دلیل کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاه‌ها و اطلاعیه شورای اطلاع‌رسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم به جای مازوت‌سوزی و آلودگی هوا، 3 نیروگاه در کشور را که در مازوت‌سوزی فعال بودند، تعطیل کرده‌اند.

سخنگوی دولت 3 روز قبل در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند». به دستور رئیس‌جمهور، مازوت‌سوزی در 3 نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژه‌ای دارند، متوقف می‌شود. 

همچنین فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت اظهار کرد: «با این اقدام می‌توان برای مدت محدودی «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد. محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور نیز اعلام کرد: «پس از بررسی‌ها و دستور آقای پزشکیان، به دلیل آلودگی خاص در مناطق اراک، کرج و اصفهان ناشی از مازوت‌سوزی که حدود 16 میلیون تن مازوت‌سوزی انجام شده و باعث آلودگی هوا و بیماری می‌شود، مازوت‌سوزی متوقف می‌شود».

همه اینها در حالی است که پیش از این مسؤولان وزارت نیرو و توانیر اعلام کرده بودند در تهران نیروگاه مازوت‌سوز نداریم. به همین دلیل این جریان‌سازی دولت درباره کاهش آلودگی هوا بیشتر در راستای کسب مقبولیت در بین جامعه بود، چرا که در حال حاضر آلوده‌ترین شهر کشور تهران است و برخی از مردم تصور می‌کردند که رویکرد دولت برای عدم مازوت‌سوزی، کاهش آلودگی در تهران است. به همین دلیل این ادعا هدفش کاهش انتقادات نسبت به خاموشی‌های بود که در نتیجه کم‌کاری دولت در ذخیره‌سازی سوخت به وقوع پیوسته است. 

* مازوت‌سوزی و آلودگی هوای تهران

اما حالا بعد از پروپاگاندای دولت درباره کاهش آلودگی هوا در پی توقف مازوت‌سوزی، شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری اخیر خود اظهار کرد: «قرار نبود با توقف مازوت‌سوزی در این نیروگاه‌ها، آلودگی هوای تهران کاهش یابد، زیرا منابع انتشار آلایندگی در کلانشهرها متفاوت است و بر اساس همان تصمیم‌گیری می‌شود».

البته انصاری تاکید کرد: «زمانی که نیروگاه‌ها از گاز استفاده می‌کنند، شاخص کیفیت هوا بین 110 تا 130 است و زمانی که نیروگاه‌ها از مازوت استفاده می‌کنند، آلودگی بسیار بیشتر می‌شود. سال گذشته این عدد به 260 هم رسید که فاجعه بود و باعث تعطیلی مدارس شد اما اکنون که مازوت حذف شده، اصفهان وضعیت بهتری دارد. نسوزاندن مازوت که امسال دولت تصمیم گرفت، تحولی است برای یک تصمیم سخت و لازم».

در واقع رئیس سازمان محیط‌ زیست صراحتا اعلام کرده مازوت‌سوزی در اصفهان متوقف شده و در تهران نبوده است. بنابراین بعد از جریان‌سازی رسانه‌ای درباره اقدام دولت و فروکش کردن انتقادات نسبت به ضعف مدیریت وزارت نیرو و وزارت نفت در ذخیره‌سازی سوخت و همچنین تحمیل خاموشی بر مردم در پاییز، حالا کم‌کم واقعیت‌ها آشکار می‌شود.

* تبعات مازوت‌سوزی به هر اندازه بالاست

فرهاد شهرکی، عضو کمیسیون انرژی در گفت‌وگو با «وطن امروز» گفت: «وزارتخانه‌های نیرو و نفت باید گزارش خود را درباره دلایل عدم ذخیره‌سازی سوخت ارائه کنند، زیرا وقتی نیروگاه‌ها توان ذخیره‌سازی 3.5 میلیارد سوخت دارند، چرا این اتفاق نیفتاده است؟ از طرف دیگر مساله‌ای که هم‌اکنون جامعه با آن مواجه است، گوگرد بالای مازوت مصرفی است که در نیروگاه‌ها استفاده می‌شود. در واقع مازوت تولید ایران 7 برابر بالاتر از استانداردهای جهانی سمی است. به همین دلیل نمی‌توان نسبت به این مساله چشم‌پوشی کرد، بویژه اینکه آقای رئیس‌جمهور خودش پزشک است و نسبت به ترکیبات خطرناک سوخت مازوت آگاهی دارد».

وی افزود: «پیش از این در تهران نیز مازوت‌سوزی وجود نداشت و اگر هم بوده در نیروگاه‌های خارج از شهر بوده، به همین دلیل مساله‌ای که درباره مصرف مازوت در این نیروگاه‌ها وجود دارد، وابسته به جهت باد و چگونگی انتقال مواد شیمیایی مازوت به داخل شهر است. به طور قطع در نیروگاهی که مواد شیمیایی آن به داخل شهر منتقل نمی‌شود، مصرف مازوت مشکل‌ساز نیست. هرچند وزارت نفت باید در نهایت به سمت تولید مازوت با گوگرد بسیار پایین برود که گفته می‌شود اقداماتی در این زمینه آغاز شده اما در کوتاه‌مدت اثری از آن نمایان نیست».

* نقش خودروهای فرسوده و اولویت‌های تهران و مشهد

رئیس سازمان محیط زیست هم اظهار کرد: «نقش مازوت در هوای 3 کلانشهری که مازوت‌سوزی در آنها متوقف شد، محرز بود اما نقش ذرات معلق در هوای تهران به منابع متحرک بازمی‌گردد که سهم 58 درصدی دارد، بنابراین باید تمرکز بر خروج خودروهای فرسوده باشد. اولویت در تهران و شهری مانند مشهد، منابع متحرک از جمله اسقاط و نوسازی خودروهای فرسوده و توسعه حمل‌و‌نقل عمومی است. متأسفانه نسبت اسقاط به تولید بسیار ناچیز بوده و حتی اسقاط موتوسیکلت‌های فرسوده صفر بوده است، در حالی که این موتوسیکلت‌ها 2 تا 3 برابر خودرو آلودگی ایجاد می‌کنند». بر مبنای همین ادعای شینا انصاری، دولت باید سیاست‌های شفافی در راستای آلودگی شهرها داشته باشد. همچنین باید نسبت به نوسازی خودروها و موتوسیکلت‌های آلاینده اقدام کند. پیش از این مسعود نصرتی، معاون وزیر کشور از مشکلات اعتباری در موضوع نوسازی وسایل نقلیه موتوری گفته و تاکید کرده بود حدود 205 هزار خودروی فرسوده در کشور وجود دارد و باید سالانه حداقل 30 هزار خودرو جایگزین شود. حالا سوال این است که آیا دولت در راستای تامین اعتبار نوسازی خودروها اقدامی انجام داده است؟

* چرا سایر نیروگاه‌ها همچنان مازوت می‌سوزانند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد توقف مازوت‌سوزی در نیروگاه‌های شازند اراک، کرج و اصفهان، تصمیمی است که بر اساس میزان مصرف مازوت و نقش این نیروگاه‌ها در آلودگی هوا اتخاذ شده است. این اقدام با استقبال عمومی مواجه شده اما سوالاتی درباره نیروگاه‌های دیگر کشور به وجود آمده است، چرا که ترکیبات مازوت مصرفی نیروگاه‌های ایران بسیار سمی است و هر اندازه که این ذرات در هوا وجود داشته باشد، آسیب‌های جدی به سلامت مردم وارد می‌کند.

برای مدیریت آلودگی هوا نیاز به گام‌های پیوسته‌ای مانند پایش، تدوین سیاهه انتشار و مدل‌سازی هست. آخرین سیاهه انتشار در سال 1396 برای 8 کلانشهر تهیه شد که در آن به سناریوهای مختلف انتشار آلایندگی پرداخته شده است اما مشکلی که در زمینه آلودگی هوا وجود دارد این است که اولویت‌بندی خاصی برای رفع آنها تدوین نشده و اقدامی نیز نشده است. برای مثال تردد خودروهای فرسوده در تهران با توجه به سهم 58 درصدی منابع متحرک در انتشار ذرات معلق، بیشترین نقش را در آلایندگی دارد.

میزان آلایندگی متحرک در اصفهان نیز با سهم 25 درصدی نقش مهمی در آسیب رساندن به سلامتی شهروندان دارد. همچنین درباره مصرف مازوت، اراک با سهم 98 درصدی منابع ساکن در انتشار گوگرد دی‌اکسید و ثبت 27 روز ناسالم، بیشتر از سایر کلانشهرها اثرپذیر است.

از مجموع اطلاعات موجود اینگونه می‌توان برداشت کرد که توقف مصرف مازوت در 3 نیروگاه به معنی مصرف آزادانه در سایر نیروگاه‌ها نیست. سازمان حفاظت محیط‌ زیست باید پیگیر اجرای وظایف سایر دستگاه‌ها باشد. وزارت نفت نیز موظف به تأمین سوخت مطابق با استاندارد ملی است و وزارت نیرو مکلف به کنترل انتشار آلایندگی نیروگاه‌ها در حدود مجاز است. تصمیم توقف مازوت‌سوزی در 3 نیروگاه ممکن است قدمی برای شروع تغییرات در نحوه مدیریت سوخت باشد اما نباید به همین اکتفا کرد. آلودگی هوا نتیجه عوامل متعددی است و برای کاهش آن نیاز به تصمیم‌های سخت داریم؛ این تنها گام اول است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۶۶۸۵۸۵۰۹:۱۱:۱۰ ۱۴۰۳/۹/۱
این خودروهای دهه پنجاهی تولیدی مافیای خودرو باید بروند دنیا را ببینید تماما به سمت خودروهای الکتریکی شیفت کرده اند ما هنوز خودروی با مصرف ۱۰ لیتر بنزین تولید و یا از چین وارد میکنیم ....با این قابلیت منحصر به فرد در تولید برق تجدیدپذیر هم تحول صنعت خودرو و هم تحول اشتغالزایی با حرکت به سمت انرژی تجدیدپذیر ممکن است فقط مدیران لایق شایسته و پاکدست میخواهد
ناشناس۳۶۶۸۶۱۳۰۹:۵۶:۰۸ ۱۴۰۳/۹/۱
الودگی هوا از پارسال کمتر هست بدون شک
ناشناس۳۶۶۸۶۳۱۱۰:۱۹:۱۷ ۱۴۰۳/۹/۱
اوضاع کشور خوب نیست ، و تحریم ها و مدیریت غیر تخصصی روز به روز شرایط را برای مردم سخت و سخت تر میکند .
ناشناس۳۶۶۹۱۶۲۰۰:۵۷:۴۷ ۱۴۰۳/۹/۲
خودتان را پشت تحریم قایم نکنید و با پول هایی که در جامعه می ریزد و تورم درست می کنید مملکت را درست کنید!
ناشناس۳۶۶۸۷۰۷۱۲:۳۰:۲۷ ۱۴۰۳/۹/۱
در متن کاملا مشخص است که اجرای طرح برای شهرهایی که مازوت سوزی در انها اتفاق نیفتاده هوای بهتری به ارمغان اورده است. ایران فقط تهران نیست و مردم سایر شهرها نیز نیاز به هوای پاک دارند!
ناشناس۳۶۶۸۷۱۴۱۲:۳۳:۴۸ ۱۴۰۳/۹/۱
مازوت سوزی 5 الی 10 درصد نقش دارند و دولت محترم دنبال بهانه دیگری باش برای قطع عمدی برق مردم
ناشناس۳۶۶۸۸۳۵۱۵:۰۱:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۱
ایده هر خانواده ایرانی تنها یک خودرو باید عملیاتی شود با توجه به اینکه نه هوای سالم داریم و نه خیابان و جاده و ایمن به اندازه کافی و نه ترافیک روان و نه پارکینگ و نه قطعات با کیفیت خودرو و نه روغن و لاستیک و غیره
باهر۳۶۶۸۸۴۳۱۵:۱۹:۴۳ ۱۴۰۳/۹/۱
منشا الودگی هوای تهران عبارتند از: خودروهای بی کیفیت ،گازهای متصاعد شده از زباله ها،موتورخانه ها و سیستم های تهویه ادارات و بیمارستانها و سایر مراکز عمومی و خانه های مردم ،سیستم های فرسوده کارخانجات واقع در اطراف تهران،نیروگاه ها،فرسایش لنت ترمزهاو لاستیک خودروها،کارگاههای تولید شن و ماسه و اسفالت،خودروهای دیزلی، سیگار و قلیان کشیدن،برج سازی های بی ضابطه که سد راه عبور جریان باد می شوند،الودکی های حاصل از پخت و پزمواد غذایی،ریزگردهای حاصل از مراکز اطراف تهران و مراکز دورتر،تغییر اقلیم و عدم بارش برف و باران به اندازه کافی،اتش سوزی های گوناگون عمدی و غیر عمدی و .... همه این موارد طی سالیان دراز گذشته باعث ایجاد الودگی های گسترده کنونی تهران شده است و برای حل تک تک انها باید برنامه های کوتاه مدت و میان مدت و درازمدت تهیه شود تا طی سالیان اینده کم کم بتوان این الودگی هوا را کاهش داد و به حدود استاندارد رساند. یک بارگی و طی چند سال و با حل یک یاچند مورد از این ها، این مشکل رفع شدنی نیست. و علت العلل تمام این مصایب عظمای الودگی هوای شهرهای بزرگ ایران هم همان تحریم های غربی ها می باشد که باعث عدم ورود فن اوری جدید به ایران شده است می باشد.
ناشناس۳۶۶۸۹۰۲۱۷:۲۲:۱۶ ۱۴۰۳/۹/۱
سرکوب بنزین پایان یابد آلودگی هوا بسیار کمتر می شود
ناشناس۳۶۶۸۹۱۵۱۷:۳۳:۲۸ ۱۴۰۳/۹/۱
به نقشه های هوایی توزیع آلودگی نگاه کنید متوجه میشوید که تراکم آلودگی از روی نیروگاههایی که در مسیر جریانهای هوایی به سمت شهر قراردارند برداشته شده اما وارد شهرها شده ...... نکته قابل توجه اینه که با باران هم سطح ذرات معلق کاهش چشمگیر پیدا نکرده یعنی سهم ذرات معلق قابل حل در آب کم شده. به عبارتی دوده و ذرات کربن بالا رفته است و نشانه بدسوزی متورهای درونسوز احتراقی داخل شهر است که هم به کیفیت موتور بر میگرده هم سوخت! با گذشته فرق داره! فقط بنزین تهران و البرز را ماه به ماه کنترل کنید متوجه میشوید. پترول برگشتی از افغانستان و پاکستان را هم کنترل کنید متوجه میشوید.
ناشناس۳۶۶۹۱۰۰۲۲:۰۴:۴۷ ۱۴۰۳/۹/۱
یاد صحبت های روحانی زمان تحمیل برجام افتادم ...بازرهمان سناریو آماده سازی تحمیل جام ۱ ... خبرگزاری دانشجو ۵۶۶۲۴۸۱۷:۱۹ - ۱۶ آذر ۱۳۹۵ شهردار تهران در جمع دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی: گره زدن آلودگی هوا به برجام یعنی الفبای اداره کشور را بلد نیستیم... شهردار تهران گفت: ساده لوحی است که ما بیاییم آب و نان مردم و اقتصاد و آلودگی هوا را به برجام را گره بزنیم این نشان می‌دهد که حتی الفبای حکومت داری را نمی‌دانیم و استکبار را نشناختیم
ناشناس۳۶۶۹۱۰۷۲۲:۱۸:۰۱ ۱۴۰۳/۹/۱
دقیقا سناریوی زمان روحانی برای تحمیل برجام دارددتکرار می شود .. صراط نیوز جامعه اجتماعی۱۳ تير ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۹ درباره یک چک بلا محل محیط زیستی آقای روحانی ۱۷ خرداد ۹۴ را یادتان هست؟ کد خبر : ۳۷۰۳۹۴ رونوشت: محمد ایمانی در کانال تلگرامی خود نوشت: آقای روحانی 17 خرداد 94 (یک ماه قبل از توافق برجام ) در مراسم هفته محیط زیست و درباره آلودگی هوا گفت : "تحریم‌های ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید و مشکل محیط زیست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود". اکنون بیش از 2 سال (45 ماه) از این سخنان سپری شده اما ایشان به جای توضیح درباره علت تشدید مشکل آب و آلودگی هوا و ریزگردها (و اشتغال)، منطق قدرت اول منطقه شدن را نکوهش می کند.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  4. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  5. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  6. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  7. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  8. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  9. وصله پینه کردن تا کی؟!

  10. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  11. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  12.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  13. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  14. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  15. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  16. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  17. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  18. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  23. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  24. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  25. میرسلیم از FATF و قانون حجاب می‌گوید/ یک توصیه برای بوسیدن دست پزشکیان!/ ارسال پیام‌های مرموز از تهران به آمریکا

آخرین عناوین