محمد صادق کوشکی، تحلیلگر مسائل سیاسی در گفتگو با مهر، در رابطه با سقوط دولت بشار اسد و تحولات منطقه اظهار کرد: مشکلی که برای سوریه به وجود آمد همان قدر که برای ما مسئله است برای روسها نیز موضوعیت دارد چرا که با سرنگونی دولت اسد، دست روسها از مدیترانه کوتاه شد. این مشکل بزرگی برای دولت روسیه است.
وی ادامه داد: اینکه چرا گروههای تروریستی و تکفیری که مقیم ادلب بودند در این زمان خاص تصمیم گرفتند چنین عملیاتی انجام دهند، به تحریک ترکیه توسط اتحادیه اروپا مربوط میشود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: اروپاییها در ماجرای اوکراین، متحمل ضربات سختی از روسیه شدند به نوعی به دنبال تلافی بودند تا به روسیه در جبران ماجرای اوکراین ضربه جدی وارد کنند.
کوشکی ادامه داد: اروپاییها اردوغان را تحریک کردند تا گروههای مسلح تکفیری را روانه سوریه کند، با توجه به ضعف ساختاری دولت سوریه، بیانگیزگی مطلق ارتش این کشور، نظام اسد سرنگون شد و دست روسها از دریای مدیترانه قطع شد. اینطور اتحادیه اروپا به نوعی ماجرای اوکراین را تلافی کرد و ضربه شست خود را به روسیه نشان داد. نباید این موضوع را از نظر دور نگه داشت.
وی بیان کرد: اگر جبهه مقاومت در لبنان بتواند در فرایند انتخاب رئیس جمهور این کشور همینطور انتخاب فرمانده ارتش این کشور مانند گذشته، سهیم باشد و نقش خود را ایفا کند، آن وقت ما نگرانی خاصی نخواهیم داشت زیرا از مسیر هوایی و دریایی، خواهیم توانست نیازهای حزب الله را تأمین کنیم.
این کارشناس مسائل سیاسی مسیر سوریه را تنها مسیر ایران و حزب الله ندانست و افزود: این مستلزم این است که مجلس لبنان فرایند انتخاب رئیس جمهور را به سمتی سوق دهد که رئیس جمهوری حامی مقاومت روی کار بیاید و فرمانده ارتش با نظر رئیس جمهور به صورتی انتخاب شود که ارتش در کنار حزب الله باشد و در چنین حالتی، نیازهای تدارکاتی و پشتیبانی حزب الله لبنان همانطور که قبلاً گفتم از راههای جایگزین قابل تأمین و پاسخگویی خواهد بود.
کوشکی یادآور شد: با حذف سوریه ما در پشتیبانی و کمکرسانی به حزبالله به بنبست نخواهیم خورد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به این پرسش که آینده حزب الله چگونه ارزیابی میکنید، گفت: آینده حزب الله به روند سیاسی این کشور در انتخاب رئیس جمهور بستگی دارد، اگر رئیس جمهور با جبهه مقاومت به طور هماهنگ انتخاب شود، مشکلی نیست و حزب الله مانند گذشته میتواند به مسیر خود ادامه دهد.
کوشکی عنوان کرد: اگر رئیس جمهوری انتخاب شود که به جناح ۱۴ مارس گرایش داشته باشد و با حزبالله هماهنگ نباشد، کار برای حزب الله دشوار خواهد شد و شاید رئیس جمهور متمایل به جناح ۱۴ مارس بخواهد بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ حزب الله را خلع سلاح کند، در این حالت وضعیت پیچیده و دشوار خواهد شد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی ادامه داد: حزبالله هیچگاه مایل به جنگ داخلی نبوده و باید بتواند به نوعی از انتخاب رئیس جمهوری که مخالف حزب الله است پیشگیری کند، یعنی نباید از جناح ۱۴ مارس رئیس جمهور انتخاب شود. در این صورت حزبالله باید در دوراهی خلع سلاح و یا جنگ داخلی یکی را انتخاب کند و این انتخابها سخت و دشوار خواهد بود.