رشته هایی که بیشترین شاغل را دارند

گروه اقتصادی الف،   3971111024 ۱۲ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار

طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان برای اولین بار از سوی وزارت علوم اجرا شد که براساس نتایج این طرح حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد فارغ التحصیلان ۸۷ دانشگاه درحال حاضر مشغول به کار هستند.

رشته هایی که بیشترین شاغل را دارند

مهر: پیمایش مسیر شغلی فارغ التحصیلان و پیگیری دائمی موضوعی بود که به صورت پراکنده در سطح دانشگاه ها انجام شده بود اما در سال جاری این طرح از سوی وزارت علوم به صورت سراسری اجرا شد تا براساس نتایج این طرح، بتوان برای ظرفیت پذیرش در رشته های مختلف، بازنگری متون درسی و آموزش های کاربردی به دانشجویان برنامه ریزی و سیاستگذاری کرد.

طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان برای اولین بار است که در کشور اجرایی شده و قرار است در سال های آینده با حضور دانشگاه های بیشتری انجام شود.

هدف وزارت علوم در طرح رصد اشتغال دانش آموختگان

محمد سعید سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم تاکید دارد که هدف این وزارتخانه از اجرای طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی مقایسه دانشگاه ها با یکدیگر نیست بلکه هدف از اجرای این طرح برنامه ریزی و سیاستگذاری دقیق تر برای توسعه آموزش عالی است.

وی افزود: در سال جاری هدف این بود که طرح آغاز شود و امیدواریم در سال های آینده دانشگاه های بیشتری در این طرح مشارکت کنند.

مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم خاطرنشان کرد: ۸۷ دانشگاه کشور در این طرح شرکت کردند که براساس آمارهای موجود حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد دانش آموختگان این دانشگاه ها شاغل هستند.

سیف تاکید کرد: در دانشگاه هایی که در طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان شرکت کردند، ارتباط خوبی میان فارغ التحصیلان و بدنه دانشگاه ایجاد شده است.

وی گفت: دانشگاه ها پس از شناسایی فارغ التحصیلان خود می توانند از آنها در امور مختلف، کمک فکری دریافت کنند و همچنین موضوع ارتباط صنعت و دانشگاه نیز افزایش می یابد.

مدیرکل دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم تاکید کرد: در سال های آینده باتوجه به اینکه آمارها دقیق تر و تعداد دانشگاه هایی که در این طرح شرکت می کنند نیز بیشتر می شود بنابراین می توانیم آمارهای مقایسه ای داشته باشیم.

سیف اظهار داشت: بخش زیادی از بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی مربوط به دانشگاه های کوچک و غیر دولتی هستند که این دانشگاه ها در طرح وزارت علوم مشارکت نداشتند.

وی خاطرنشان کرد: با رصد اشتغال فارغ التحصیلان، دانشگاه ها می توانند برای رشته های خود برنامه ریزی کنند به این نحو که اگر اشتغال فارغ التحصیلان یک رشته پایین باشد دانشگاه ها می توانند پذیرش در آن رشته را کاهش و یا به دانشجویان مهارت های شغلی آموزش دهند.

مدیرکل ارتباط با صنعت وزارت علوم تاکید کرد: وزارت علوم برنامه دارد هرساله این طرح را اجرا و نتایج آن را اعلام کند.

جدول دانشگاه هایی که در طرح رصد اشتغال شرکت کرده اند

ردیف دانشگاه ردیف دانشگاه دریف دانشگاه ردیف دانشگاه ردیف دانشگاه
۱ اردکان ۲۱ پیام نورمرکزی ۴۱ دامغان ۶۱ شهید باهنر کرمان ۸۱ صنعتی شریف
۲ صنعتی قم ۲۲ علوم و فنون دریایی خرمشهر ۴۲ گلستان ۶۲ یاسوج ۸۲ علوم و معارف قرآن کریم
۳ ارومیه ۲۳ تحصیلات تکمیلی وفناوری پیشرفته کرمان ۴۳ رازی کرمانشاه ۶۳ یاسوج ۸۳ صنعتی شیراز
۴ صنعتی قوچان ۲۴ علوم وفنون مازندران ۴۴ گنبد کاووس ۶۴ یزد ۸۴ سیستان و بلوچستان
۵ اصفهان ۲۵ تربت حیدریه ۴۵ زابل ۶۵ شهید چمران اهواز ۸۵ مراغه
۶ صنعتی کرمانشاه ۲۶ فردوسی مشهد ۴۶ گیلان ۶۶ دانشگاه غیر انتفاعی خیام مشهد ۸۶ صنعتی سیرجان
۷ امیرالمومنین ۲۷ تربیت مدرس ۴۷ زنجان ۶۷ شهید مدنی آذربایجان ۸۷ علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
۸ صنعتی نوشیروانی بابل ۲۸ فرزانگان سمنان ۴۸ لرستان ۶۸ دانشگاه گرمسار    
۹ ایلام ۲۹ تفرش ۴۹ الزهرا ۶۹ شیراز    
۱۰ صنعتی همدان ۳۰ فسا ۵۰ محقق اردبیلی ۷۰ دانشگاه بیرجند    
۱۱ بجنورد ۳۱ جهرم ۵۱ سمنان ۷۱ صنعتی اراک    
۱۲ علامه طباطبایی ۳۲ فناوری نوین آمل ۵۲ میبد ۷۲ دانشگاه صنعتی ارومیه    
۱۳ بزرگمهر قائنات ۳۳ جیرفت ۵۳ سیدجمال الدین اسدآبادی ۷۳ صنعتی بیرجند    
۱۴ علم و صنعت ایران ۳۴ فنی و حرفه ای ۵۴ نوین سبزوار ۷۴ حکیم سبزوار    
۱۵ علم و صنعت ایران ۳۵ حضرت معصومه(س) ۵۵ شمال ۷۵ صنعتی خاتم انبیاء بهبهان    
۱۶ علم و هنر یزد ۳۶ کاشان ۵۶ نیشابور ۷۶ صنعتی خواجه نصیر    
۱۷ بوعلی سینا همدان ۳۷ خلیج فارس ۵۷ شهداء هویزه ۷۸ صنعتی سهند    
۱۸ علمی-کاربردی ۳۸ کردستان ۵۸ هرمزگان ۷۹ اراک    
۱۹ بین المللی امام رضا(ع) ۳۹ خوارزمی ۵۹ شهرکرد ۸۰ صنعتی شاهرود    
۲۰ علوم قضایی و خدمات اداری ۴۰ کوثر ۶۰ ولی عصر رفسنجان ۸۰ دریانوردی و علم دریایی چابهار    

در طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان به آمارهای مرکز آمار ایران اشاره شده است که براساس اعلام این مرکز، تعداد ۳ میلیون و ۷۹۴ هزار و ۴۲۰ دانشجو در دانشگاه های کشور مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد یک میلیون و ۷۲۳ هزار و ۲۶۹ نفر زن و ۲ میلیون و ۷۱ هزار و ۱۵۱ دانشجو مرد هستند.

براساس آمارهای مرکز آمار ایران بیشترین جذب فارغ التحصیلان در بخش خدمات شامل سازمان ها، دستگاه ها، ادرات دولتی، خصوصی و آموزش و پرورش، دانشگاه و... است.

ظرفیت اشتغال فارغ التحصیلان در حوزه های خدمات محدود است و در این حوزه تنها بخشی از فارغ التحصیلان جذب می شوند و جمعیت زیادی از فارغ التحصیلان به دلیل عدم آموزش های مهارتی و عدم نیازهای خدماتی، بیکار می مانند.

عدم هماهنگی میان فرصت های شغلی موجود در بخش های مختلف اقتصاد و به عبارتی کمبود تقاضا، بروز پدیده بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی را فراهم ساخته است.

سامانه طرح رصد اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاه ها با هدف مدیریت و دسترسی آسان به داده ها، تجزیه و تحلیل آمار، آنلاین بودن آن و نتیجه گیری در رشته های مختلف و مقاطع متفاوت راه اندازی شد که در سال جاری ۸۷ دانشگاه در این طرح شرکت و آمار و اطلاعات فارغ التحصیلان خود را در این سامانه بارگذاری کرده اند.

همزمان با دریافت اطلاعات مورد نیاز از وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی، وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان در سامانه های ثبت شده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مورد بررسی و نتایج حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

آمار اشتغال فارغ التحصیلان در ۴ دانشگاه بزرگ کشور

براساس نتایج به دست آمده مشخص شد که ۵۶.۳ درصد دانش آموختگان دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان بزرگترین دانشگاه تخصصی در حوزه علوم انسانی شاغل هستند و به صورت جزئی ۸۴.۷ درصد فارغ التحصیلان دوره دکتری، ۴۹.۶ درصد فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد، ۳۴.۸ درصد دانشجویان مقطع کارشناسی این دانشگاه مشغول به کار هستند.

همچنین براساس آمارهای ارائه شده توسط دانشگاه علم و صنعت به سامانه رصد اشتغال فارغ التحصیلان، در مجموع ۷۴.۷ درصد فارغ التحصیلان این دانشگاه مشغول به کار هستند که ۹۳.۱ درصد فارغ التحصیلان دوره دکتری، ۵۲.۹ درصد فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد و ۷۸.۲ درصد فارغ التحصیلان دوره کارشناسی این دانشگاه شاغل هستند.

براساس آمارهای موجود در این سامانه ۷۱.۵ درصد فارغ التحصیلان دانشگاه تربیت مدرس شاغل هستند که در مقطع کارشناسی ارشد ۵۶ درصد و در مقطع دکتری ۸۷ درصد دانش آموختگان این دانشگاه شغل دارند.

همچنین بررسی وضعیت دانشگاه بوعلی سینا همدان نیز نشان می دهد،  در مجموع ۶۷ درصد فارغ التحصیلان این دانشگاه شاغل هستند. در این دانشگاه ۹۳ درصد فارغ التحصیلان دوره دکتری، ۶۹.۷۸ درصد فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد و ۳۸ درصد فارغ التحصیلان دوره کارشناسی مشغول به کار هستند.

براساس اعلام وزارت علوم همانطور که در نمودارهای بالا مشاهده می شود به طور کلی با افزایش سطح تحصیلات، درصد اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی افزایش می یابد.

میزان اشتغال رشته های مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی در ۱۸ دانشگاه

در طرح رصد اشتغال دانش آموختگان وزارت علوم براساس آمار دریافتی از دانشگاه ها، میانگین درصد اشتغال فارغ التحصیلان سال تحصیلی ۹۳-۹۴ در برخی از رشته ها در ۱۸ دانشگاه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

در این تحلیل پراکندگی دانشگاهها و رشته های متنوع در نظر گرفته شد. رشته های مکانیک، کامپیوتر، عمران، برق و زبان انگلیسی جز رشته های با میانگین درصد اشتغال بین ۵۰ تا ۶۰ درصد بودند.

همچنین رشته های علوم پایه مانند ریاضی، فیزیک، ادبیات فارسی نیز جز رشته های با میانگین رصد اشتغال بین ۱۰ تا ۴۰ درصد قرار داشتند.

میانگین شاغلین برخی رشته در 18 دانشگاه کشور

براساس این طرح، درصد اشتغال دانشگاه ها در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تعیین شده است که از سوی وزارت علوم آمارهای برخی از دانشگاه ها منتشر شده است.

وزارت علوم میانگین درصد اشتغال فارغ التحصیلان دوره کارشناسی در ۲۰ دانشگاه کشور را اعلام کرده است که نام دانشگاه های بزرگی مانند شهید بهشتی، خواجه نصیر، علم و صنعت، بوعلی سینای همدان، رازی کرمانشاه، کاشان، خوارزمی و هرمزگان در آن به چشم می خورد.

براساس این نمودار دانشگاه صنعتی سهند تبریز با ۸۷ درصد اشتغال فارغ التحصیلان دوره کارشناسی در صدر نمودار قرار دارد و دانشگاه های شهید بهشتی و خواجه نصر الدین طوسی در رده های دوم و سوم هستند.

در میان ۲۰ دانشگاه مورد بررسی، ۱۰ دانشگاه اول به تربیت متشکل از دانشگاه های صنعتی سهند، شهید بهشتی، صنعتی خواجه نصیر، گلستان، علم و صنعت، بوعلی سینا همدان، صنعتی قم، علم و هنر یزد، رازی کرمانشاه و فسا هستند.

همچنین میانگین درصد اشتغال در ۳۰ دانشگاه برای مقطع کارشناسی ارشد نیز اعلام شده است که دانشگاه های صنعتی سهند تبریز، بوعلی سینا همدان،  علم و صنعت، علم و هنر یزد، علم و معارف قرآن کریم، سید جمال الدین اسدآبادی، محقق اردبیلی، سمنان، یاسوج و خوارزمی به ترتیب بیشترین میزان اشتغال را داشته اند.

میانگین درصد اشتغال دانشگاه ها در مقطع دکتری نیز در این طرح مورد بررسی قرار گرفت که از سوی وزارت علوم وضعیت ۱۹ دانشگاه در این شاخص با یکدیگر مقایسه شده است.

در این میان اشتغال در دوره دکتری دانشگاه های ولی عصر رفسنجان، صنعتی سهند تبریز، میبد و  شهید بهشتی به صورت ۱۰۰درصد اعلام شده است.

براساس اعلام وزارت علوم درصد اشتغال دوره های دکتری در دانشگاه های محقق اردبیلی، بوعلی سینا همدان، سمنان، علم و صنعت ایران سیستان و بلوچستان و رازی کرمانشاه از ۹۰ تا ۹۷ درصد اعلام شده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۷۵۰۹۳۹۱۱:۲۵:۵۴ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
فقط رشته های پزشکی بدون بیکاری و با درامد مساوی با اروپا هستن. باقی ول معطلن.
ناشناس۷۵۰۹۴۲۱۱:۲۷:۰۳ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
رشته فقط پزشکی: پزشک متخصص 1 میلیارد. دندانپزشک 100 میلیون پزشک عمومی 30 میلیون. پرستار 10 میلیون. بهیار 3 میلیون.
علی۷۵۱۷۰۱۱۸:۰۹:۱۹ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
بهتره قبل از کامنت گذاشتن یک مقدار فکر هم بکنید. بهیار ۳ میلیون ! پرستار ۱۰ میلیون ! از همه خنده دارتر یک میلیارد متخصصین است . احتمالا منظورشون به ریال بوده.
ناشناس۷۵۱۸۰۵۱۹:۱۶:۴۲ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
و تازه بدون دادن مالیات هم کار میکنند!
ناشناس۷۵۱۰۰۶۱۱:۵۲:۲۷ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
متاسفانه این پژوهش مرتبط بودن رشته و شغل فارغ التحصیلان رو مد نظر قرار نداده. با من هم به عنوان فارغ التحصیلان ارشد تماس داشتن ولی فرمودند مهم نیس چه شغلی داشته باشی فقط شاغل بودن در این طرح ملاک ه! چنین پژوهشی کاملا .....به لحاظ ارزیابی کارایی دانشگاه ها و دلخوشی بیهوده میده....
حسین۷۵۱۰۱۷۱۱:۵۵:۴۴ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
دانش آموزانی یا والدینی که این گزارش رو می خونند، به عنوان فارغ التحصیل کارشناسی ارشد شریف خدمت تون عرض می کنم، به هیچ وجه اجازه ندید بچه هاتون بیان به سمت رشته ریاضی و فیزیک، آینده ای جز بیکاری تو این رشته نیست. یا تجربی رو اتخاب کنند و یا از الان برن تو بازار کار و یک حرفه مثل مکانیک، صافکاری و ... یادبگیرن این رو به عنوان یک دلسوز عرض می کنم. مسیری که ما اشتباه اومدیم رو، اجازه ندید فرزندان شما هم بیان
دکتری برق از امیرکبیر۷۵۱۰۳۱۱۱:۵۹:۲۲ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
عمر خودتون را در رشته های غیر پزشکی و دندانپزشکی هدر ندهید.
ناشناس۷۵۱۰۳۷۱۲:۰۰:۵۴ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
اشتغال داریم تا اشتغال اینکه طرف بره ارشد بخونه و بعد تو یک کارخونه به عنوان اپراتور (وظیفه ای که یک دیپلمه هم می تواند انجام دهد) با حقوق قانون کار که نشد اشتغال.
ناشناس۷۵۱۴۸۴۱۵:۱۷:۳۹ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
مهندسی اتلاف وقته فقط پزشکی و دندون بخونید بهشتی است
پزشک۷۵۱۹۲۸۲۰:۳۰:۲۲ ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
در تمامی کشور های استعمار زده درآمد پزشکان بالاتر از مهندسین است، چرا که نتیجه کار یک مهندس خلاقیت و افزایش تولید در یک مملکت است و سکه بودن کار پزشکان نشانه ی کثرت شمار بیماران. کشوری که باید بازار مصرفی کشورهای توسعه یافته باشد نیازی به یک مهندس خلاق ندارد. از یاد نبریم ابزاری که در دست پزشک موجب شفای بیمار می شود از ذهن یک مهندس نشات گرفته است، لذا در درمان یک بیمار نقش یک مهندس به مراتب بالاتر از طبیب است. ایران بزودی چوب این سیاست را که مهندس را محتاج و مستاصل کرده است در تمامی زمینه ها خواهد خورد. لازم به ذکر است بنده خود یک پزشک هستم.
مجتبی۷۵۲۴۴۸۰۹:۰۳:۱۶ ۱۳۹۷/۱۱/۱۲
احسنت. متن قابل تاملی است.تا به حال از این دید به قضیه نگاه نکرده بودم.
علی۷۵۲۳۰۰۰۱:۳۵:۵۳ ۱۳۹۷/۱۱/۱۲
مهمترین ابزار پزشک، شنیدن و دیدن و معاینه بیمار است و بعد از آن یک ذهن تحلیلگر تا بتواند به تشخیص و درمان برسد . این ابزار را هیچ مهندسی درست نکرده است. ابزار ساخته شده توسط مهندسین میتواند در بعضی موارد به پزشک کمک کند. همین و بس. تصمیم نهایی را پزشک میگیرد نه ابزار. اگر استدلال این باشد که چون ابزار ساخته مهندسان است پس آنها نقش مهمتری در درمان دارند میتوان اینگونه هم استدلال کرد که چون در ساختن برج ایفل چند بار مهندسین بیمار شدند و به پزشک مراجعه کردند پس در ساختن برج ایفل پزشکان نقش بیشتری داشتند زیرا اگر آنها نبودند مهندسین بهبودی نیافته و قادر به ساخت برج نبودند.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. «کیا» جان روحت شاد !

  2. تردید یا قاطعیت؟! یک قانون و هزار حرف

  3. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  4. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  5. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  6. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  7. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  8. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  9. وصله پینه کردن تا کی؟!

  10. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  11. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  12.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  13. اظهارات بهزاد نبوی درباره مسئله مذاکره / روایت انفعال روحانی/ گلایه از گلایه‌های رئیس‌جمهور

  14. سرخوشی ترک‌ها در سوریه

  15. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  16. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  17. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  18. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  19. امان از این یاغی!..

  20. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  22. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  23. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  24. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  25. میرسلیم از FATF و قانون حجاب می‌گوید/ یک توصیه برای بوسیدن دست پزشکیان!/ ارسال پیام‌های مرموز از تهران به آمریکا

آخرین عناوین