تسنیم نوشت: 21 آبان سال 91 سردار حسن طهرانی مقدم مسئول سازمان جهاد خودکفایی سپاه و پدر صنعت موشکی ایران به همراه جمعی از همکاران خود در اثر انفجار پادگان بیدگنه ملارد به شهادت رسید.
حسن طهرانی مقدم بنیانگذار یگان موشکی سپاه پاسداران در سال 63 بود که به مدت 28 سال تا زمان شهادت این مسئولیت را برعهده داشت و موثرترین فرد در افزایش و تثبیت توان موشکی ایران به حساب میآمد.
با شهادت او بیم آن میرفت که مسیر توسعه صنعت موشکی لااقل برای مدتی طولانی با وقفهای سنگین مواجه شود چراکه به همراه طهرانی مقدم، برخی از موثرترین همکاران وی نیز به شهادت رسیده بودند اما برخلاف همه تصورات، صنعت موشکی نه تنها متوقف نشد، بلکه در طول این 9 سال با انبوهی از دستاوردهای جدید و مهم روبرو شدیم که برخی از آنها در زمان حیات پدر موشکی ایران پایهگذاری شده بودند.
سال 93 و در جریان بازدید فرمانده معظم کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه، 2 موشک جدید رونمایی شد. موشک های هرمز 1و2 از نوع موشکهای بالستیک تک مرحلهای با سرجنگی جدا شونده با قابلیت هدایت پایانی مسیر تا اصابت به هدف برخوردار هستند.
سرجنگی این موشکها با تجیهز به جستجوگر امواج راداری، توانایی حمله به سایتهای راداری و ناوهای هواپیمابر دشمن را دارد. موشکهای هرمز 1 و2 از موتور سوخت جامد بهره می برند که برد آنها را به 300 کیلومتر میرساند.
سال 94 دو موشک جدید دیگر به خانواده موشکهای ایرانی اضافه شد. موشک بالستیک عماد با برد 1700 کیلومتر با موتور سوخت مایع که سرجنگی آن دارای بالکهای هدایت کننده برای دقت در اصابت به هدف است.
موشک بعدی که در این سال معرفی شد، فاتح 313 بود. این موشک که از موشکهای کلاس فاتح است، اولین موشک ایرانی بود که به فناوری پیشران با سوخت جامد مرکب مجهز شد. این فناوری موجب میشود تا تکانههای حاصل از احتراق موتور کمتر شده و در نتیجه دقت موشک در طی مسیر تا اصابت به هدف افزایش یابد.
موشک فاتح 313 با برد 500 کیلومتر یک موشک تاکتیکی است که سرجنگی جداشونده آن دقت بالایی در اصابت به هدف دارد.
این موشک 4 سال بعد، در جریان حمله موشکی سپاه به پایگاه آمریکایی عین الاسد بکار گرفته شد و دقت خود در اصابت به هدف را اثبات کرد.
موشکی که در سال 95 رونمایی شد، تنها یک سال بعد و در جریان عملیات لیلة القدر، مواضع گروهک تروریستی داعش در استان دیرالزور سوریه را در هم کوبید. موشک 700 کیلومتری ذوالفقار که برد آن نسبت به برادر کوچکتر خود یعنی فاتح 313، 200 کیلومتر افزایش پیدا کرده است، از سوخت جامد مرکب استفاده می کند قدرت خود را در عملیات های لیلة القدر و ضربت محرم اصبات کرد و مواضع داعش در شرق رود فرات و دیرالزور سوریه را در هم کوبید.
31 شهریور ماه سال 96 و در جریان رژه نیروهای مسلح، جدیدترین موشک 2000 کیلومتری ایران با نام خرمشهر رونمایی شد. این موشک که توان حمل سرجنگی به وزن 1800 کیلوگرم را دارد، قدرتمندترین موشک سوخت مایع ایران است و قادر است به صورت همزمان چند کلاهک را با خود حمل کند که اثر گذاری این موشک را چند برابر می کند.
سال 97، سه دستاور جدید موشکی رونمایی شدند. اولین دستاورد، موشک فاتح مبین بود که در روز صنعت دفاعی رونمایی شد. فاتح مبین موشکی تاکتیکی با سوخت جامد و از کلاس فاتح است که با بردی معادل 700 کیلومتر علاوه بر ماموریت زمین به زمین می تواند در نقش یک موشک بالستیک دریایی نیز ظاهر شود.
دستاورد بعدی، نسل جدید موشک خرمشهر بود که در نمایشگاه دستاوردهای دفاعی به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تصاویر تست آن به نمایش در آمد.
در نسل جدید موشک خرمشهر بجای کلاهک قبلی یک کلاهک جدید شبیه به کلاهک موشک عماد نصب شده بود که نشان از هدایت پذیر شدن سرجنگی موشک خرمشهر داشت. همچنین فیلمی از تست این موشک منتشر شد که نشان از دقا بالای در اصابت به هدف داشت.
سومین دستاورد سال 97 اما مربوط به موشک درفول بود. دزفول موشکی 1000 کیلومتری از خانواده کلاس فاتح با سوخت جامد است که توسط نیروی هوافضای سپاه طراحی و تولید شده است.
نکته جالب در زمان رونمایی از این موشک این بود که برای نخستین مرتبه کارخانه زیر زمینی تولید موشک های سپاه نیز رونمایی شد که نشان از دستیابی سپاه به زنجیره کامل طراحی و تولید موشک های بالستیک داشت.
سال 98 در حقیقت سال ورود سپاه به جمع دارندگان نوعی خاص از فناوری موشکی بود. بهمن ماه سال 98 نیروی هوافضای سپاه از موشک رعد 500 و موتور فضایی سلمان رونمایی کرد که فصل جدیدی در حوزه طراحی و ساخت موشک و موتورهای سوخت جامد هستند.
موشک رعد 500 که از سری موشکهای کلاس فاتح است، تفاوتی اساسی با همردههای خود دارد. در بدنه این موشک بجای فولاد از الیاف کربن استفاده شده است که همین امر موجب شده تا وزن رعد 500 نسبت به سایر موشک فاتح 110 به نصف کاهش پیدا کرده اما برد آن از 300 به 500 کیلومتر افزایش پیدا کند.
علاوه بر این، استفاده از الیاف کربن موجب شد تا هزینه ساخت این موشک نیز نسبت به نمونه های قبلی 50 درصد کاهش یابد.
دستاورد دیگر سپاه اما موتور فضایی سوخت جامد سلمان بود که سپاه را به جمع 5 کشور دارنده فناوری طراحی چنین موشک هایی وارد کرد.
موتور فضایی سلمان اولین موتور سوخت جامد ایرانی با بدنه کامپوزیتی الیاف کربن و نازل متحرک است که امکان تغییر بردار رانش را به موشک می دهد.
در حقیقت این موتور برای امکان هدایت موشک های ماهواره بر در خارج از جو زمین را فراهم میکند تا بتوان ماهواره را به درستی در مدار مورد نظر قرار داد. این قابلیت موجب شد تا اولین ماهواره نظامی سپاه با موفقیت در مدارد 430 کیلومتری زمین قرار گیرد.
سال 99 با موفقیتی بزرگ در حوزه فضایی برای کشور آغاز شد. اردیبهشت ماه سال 99 نیروی هوافضای سپاه نخستین ماهواره خود با نام نور را توسط ماهوارهبر قاصد با موفقیت به فضا پرتاب کرد.
ماهواره نور یک ماهواره با ماموریت ارسال سیگنال و تصویربرداری است که توسط متخصصان نیروی هوافضای سپاه طراحی و ساخته شده است.
عمر این ماهواره یک سال بوده و هم اکنون در مدار 430 کیلومتری زمین در حال گردش است. یکی از مهمترین ماموریت های اجرا شده توسط این ماهواره رصد نفتکش های ایرانی بود که به ونزوئلا اعزام شدند.
ماهوارهبر قاصد نیز یک ماهوارهبر سه مرحلهای است. این ماهوارهبر در مرحله اول از موتور سوخت مایع استفاده می کند و در در مورحله بعدی موتور سوخت جامد دارد. استفاده از موتور فضایی سلمان در مرحله دوم این ماهواره بر موجب شد تا قاصد بتواند با موفقیت ماهواره نور را در مدار مورد نظر قرار دهد.
اما شگفتانه های موشکی سپاه در سال 99 به همینجا ختم نشد. تابستان سال 99 و در جریان رزمایش پیامبر اعظم 14 سپاه برای نخستین مرتبه در جهان سپاه از یک فناوری خاص در حوزه شلیک موشک پرده بردای کرد. مزرعه موشکی نام این دستاورد جدید سپاه بود. در این مزرعه موشکی لانچرهای پرتاب موشک در زیر زمین مدفون شده و موشک را از زیر زمین به سمت هدف مورد نظر شلیک می کنند. دستیابی به این فناوری نام ایران را به عنوان اولین دارنده شلیک موشک از دل زمین در دنیا ثبت کرد.
در این رزمایش همچنین برای نخستین مرتبه بود که سپاه از کنیسترها یا لانچرهای جعبه ای پرتاب موشک بالستیک رونمایی کرد.
31 مرداد سال 99 نیز دستاورد دیگر در حوزه موشک های بالستیک تاکتیکی رونمایی شد تا نام ایران را در صدر کشورهای دارنده دوربردترین موشک های بالستیک تاکتیکی جهان قرار دهد.
در این روز، موشک بالستیک 1800 کیلومتری مزین به نام سردار سلیمانی یعنی موشک حاج قاسم رونمایی شد. این موشک که جدیدترین عضو خانواده موشک های کلاس فاتح است یک موشک سوخت جامد با کلاهک هدایت پذیر تا لحظه اصابت به هدف است و در حقیقت دوربرد ترین موشک بالستیک تاکتیکی جهان به شمار می رود.
در این روز همچنین از ریز نقش ترین موشک خانواده فاتح یعنی موشک فتح به شکل بی سر و صدا رونمایی شد. هرچند هنوز اطلاعات دقیقی درباره برد و سایر مشخصه های این موشک اعلام نشده است اما تصاویر منتشر شده از موشک فتح نشان می دهد که این موشک یک سلاح مهلک برای دشمنان خواهد بود.
سال 97، سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه از افزایش برد موشک های بالستیک دریایی سپاه به 700 کیلومتر خبرداد اما تصاویری از این موشک جدید منتشر نشده بود تا اینکه در هفته دفاع مقدس و درجریان افتتاح پارک ملی هوافضا، این موشک به نمایش در آمد.
بالستیک 700 کیلومتری ایران که نام دارد، در حقیقت همان موشک ذوالفقار است که به سر جستجوگر اپتیکی مجهز شده تا بتواند اهداف متحرک از جمله شناورهای دشمن را نیز مورد هدف قرار دهد.
چندی پیش نیز آخرین دستاورد موشکی ایران به نمایش در آمد. این دستاورد جدید که تیربار موشکی نام دارد، برای نخستین مرتبه در جهان توسط سپاه ساخته شده وتوان شلیک متوالی و چند موشک بالستیک را فراهم می کند.
تیربار موشکی متشکل از چند سکوی پرتاب متصصل به هم است که روی یک ریل قرار دارد و در شهرهای موشکی زیر زمینی مورد استفاده قرار می گیرد. در این تیربار موشکی تا کنون تنها موشک های عماد با برد 1700 کیلومتر خشابگذاری شده است اما ممکن در آینده سایر موشک های ایرانی نیز روی آن خشابگذاری شوند.
حالا از شهادت سردار طهرانی مقدم 9 سال میگذرد اما مسیر توسعه توان موشکی ایران با قدرت بیشتری توسط شاگردان این شهید پیموده می شود و هر ساله دستاوردی جدید در این حوزه به ارمغان می آید؛ دستاوردهایی که امروز موجب شده تا بازدارندگی فعال برای ایران به تحقق بپیوندد و چشم طمع دشمنان را از کشورمان دور کند.