سامانههای راکتی سطح به سطح یکی از تجهیزات موثر در نبردهای زمینی هستند. با وجود این سامانهها نیروهای پیاده قادر به پیروزی در جبهههای مختلف هستند. توپخانههای راکتی، نخستین بار در دوران قرون وسطی در چین مورد استفاده قرار گرفتند. اما توپخانههای راکتی نوین نخستین بار در جنگ جهانی دوم استفاده شدند.
صنایع دفاعی کشورمان توانستهاند با استفاده از علم روز دنیا به یکی از کشورهای روز دنیا در حوزه طراحی و ساخت سامانههای راکتی تبدیل شوند. خانواده راکتهای فجر معروفترین نوع این راکتها هستند. فرآیند ساخت نخستین عضو این خانواده با نام فجر - ۱ از سال ۶۶ در ایران آغاز شد. اما روند خودکفایی در این حوزه نیز همچون سایر بخشها متوقف نشد و ادامه پیداکرد.
راکتهای فلق دیگر عضو خانواده راکتهای ایرانی به شمار میروند.
خانواده راکتهای فلق
سامانه راکتی کوتاهبُرد فلق ۱۰ مهر ۱۳۹۳ با حضور سردار دهقان وزیر وقت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد..
سردار دهقان درباره راکتهای فلق گفت: سامانه راکتی فلق یکی از تسلیحات کارآمد رزم زمینی است که نقش مؤثری در تأمین اجرای آتش سنگین با حجم بالا را دارد. این سامانه از قدرت مانور بالا، زمان استقرار و روانه سازی کوتاه، انجام عملیات ضربتی و توانایی جابجایی در مناطق صعب العبور برخوردار است.»
یگانهای رزمی میتوانند با استفاده از سامانه پرتابگر دو منظوره فلق، دو نوع راکت فلق ۱ و ۲ از نوع ۲۴۰ و ۳۳۳ میلیمتری را علیه اهداف دشمن بکار گیرند.
امکان بارگزاری راکت در سریعترین زمان ممکن و با سهولت کافی توسط جرثقیل خودبارگذار، موجب افزایش سرعت عمل در هنگام رزم و عملیات میشود و قابلیت حمل مهمات مورد نیاز توسط این سامانه نیز باعث کاهش نفرات خودروهای همراه میشود.
وجود جعبههای یکبار مصرف کامپوزیتی برای انبارداری، حمل و نقل و شلیک راکتها را از دیگر مزایای این سامانه ذکر کرد. این ویژگی ضمن ایجاد چالاکی و چابکی باعث کاهش شدید وزن و زمان بکارگیری سامانه مذکور است.
قدرت انفجار سرجنگی و شعاع مناسب ترکش راکتهای فلق در کنار قابلیت تاکتیکی راکت انداز، امکان قدرتمندی برای رزم زمینی منطبق با تهدیدات روز از دیگر ویژگیهای این سامانه به شمار میرود.