پایگاه خبری-تحلیلی نشنال اینترست گزارش می دهد:  چرا ترویج اطلاعات غلط درباره ایران به یک امر عادی تبدیل شده است؟!

گروه سیاسی الف،   4010405079 ۳۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۳ تکراری یا غیرقابل انتشار

«جریان های رسانه ای غربی وقتی به پوشش رسانه ای مسائل مرتبط با ایران می پردازند، عملی سِیلی از دیدگاه های مغرضانه را به نمایش می گذرند. مساله‌ای که موجب می شود تا این گزاره تقویت گردد که اساسا پوش رسانه ای مسائل ایران در رسانه های غربی، با نواقص عدیده و عمیقی رو به رو است و به تصمیم سازی های غلطی نیز ختم می شود.»

چرا ترویج اطلاعات غلط درباره ایران به یک امر عادی تبدیل شده است؟!

به گزارش الف؛ پایگاه خبری-تحلیلی "نشنال اینترست" در گزارشی ضمن اشاره به رویکردهای رسانه ای جریان‌های رسانه ای کشورهای غربی و مخالف با ایران به مسائل مهمِ مرتبط با کشورمان، به این مساله پرداخته که اساسا تصویری غلط، غیرواقعی و مخدوش از ایران از سوی این رسانه ها در عرصه بین المللی ترویج می شود که این موضوع موجب می شود تا اذهان افکار عمومی بین المللی در مورد ایران منفی شود و به طور خاص، تصمیم سازی های غلطی نیز در رابطه با ایران و مسائل مرتبط با آن، انجام گردد. مساله ای که در نوع خود حامل پیامدهای به شدت مخربی نیز هست. 

نشنال اینترست در این رابطه می نویسد:

« ایران بیش از هر کشور دیگری در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا، هدفِ توجهات گسترده بین المللی قرار دارد. در این راستا، جریان های رسانه ای بین المللی نیز حجم قابل توجهی از اخبار و گزارش های تولیدی خود را در مسائل مختلف(در مناطق مذکور)، به ایران اختصاص می دهند. سال هاست که برخی مسائل و موضوعات در مورد ایران در رسانه های به ویژه غربی گفته شده و تکرار می شود که عملا این رویه، تصویر مناسب و دوستانه ای را از این کشور به جهان مخابره نمی کند. در این میان عمده مسائلی که با آوردنِ نام ایران به ذهن متبادر می شوند تا حد زیادی برساخته های رسانه ای هستند و مسائلی نظیر: بادگیرها و باغ های ایرانی، قلعه های هزار ساله، زعفران، فرش، شعر، مذاکرات هسته ای با غرب، تروریسم، و حقوق بشر را در بر می گیرند.  

سال 2013 در جریان مطالعه ای که از سوی "ایلاد سگِو" استاد ارتباطات بین المللی دانشگاه تل آویو انجام شد، این نکته مورد اشاره قرار گرفت که مرکزیتِ مسائل مرتبط با ایران در سازمان های رسانه ای بین المللی، بسیار زیاد است و حتی تا حدی در مورد آن اغراق نیز می شود. در وب سایت های خبری جهانی، ایران پس از آمریکا، چین، فلسطین، بریتانیا، و فرانسه به عنوان ششمین کشوری که بیش از دیگر کشورها و ملت های جهان در مورد آن صحبت می شود(در رسانه های بین المللی) مورد اشاره قرار گرفته است. در وب سایت های آمریکایی، رتبه ایران حتی به مراتب بالاتر است و پس از چین و بریتانیا، ایران سومین کشوری است که هدفِ توجهات عمده رسانه های آمریکایی است. 

یافته های پژوهش مذکور مربوط به 9 سال قبل هستند. بدون تردید روندها نیز در سال های اخیر، تغییراتی را داشته اند با این حال، حتی اگر بپذیریم که نوسان هایی رخ داده، این نوسان ها عمدتا در راستای برجسته کردنِ بیش از پیش ایران، از حیثِ یه ویژه رسانه ای بوده اند(در چهارچوب موضوعات مختلفِ مرتبط با این کشور). توافق اتمی "برجام" توافقی بود که تا حدی مناسبات بین المللی با ایران را تقویت کرد بااین حال، خروج یکجانبه دولت ترامپ از این توافق در سال 2018، عملا جهان و منطقه خاورمیانه را در جوی از بی ثباتی قرار داد و توجهات رسانه ای را بر ایران و مسائل مرتبط با این کشور، دو چندان کرد. 

حضورِ گسترده و عمیق ایران در رسانه های جهانی صرفا بواسطه اهمیت آن به مثابه کشوری با موقعیت راهبردی، تسریع و تسهیل نمی گردد، بلکه دلیل و محرک اصلی دراین رابطه، نوعِ پوشش خبری و رسانه ای از مسائل مهم مرتبط با ایران است. در این راستا، ترویج اطلاعات غلط و نادرست از ایران و یا پوشش رسانه ای منفی از مسائل این کشور، عملا نقش اصلی را بازی می کند. 

آنهایی که مسائل ایران را به صورت مستقل دنبال می کنند می توانند شهادت دهند که در روایت های رسانه ای از مسائل مرتبط با ایران، عیوب و کاستی های جدی وجود دارد. در این رابطه به طور خاص اطلاعات و مسائل غلطی علیه ایران ترویج و تبلیغ می شوند که نقطه تاکید همه آن ها، طرح عامدانه گزاره های غلط در رابطه با ایران است. این روایت ها به قدری معیوب و مغرضانه هستند که: نگرش جهانی به ایرانی ها را منفی می کنند، خودآگاهی مردم ایران را از بین می برند، عملا به تصمیم سازی ها در مورد مسائل مرتبط با ایران تاثیرگذاری می‌کنند و در نهایت، موجب می شوند تا سیاست های غلطی در مورد ایران اتخاذ شوند. 

در این راستا، بخش زیادی از شبکه های فارسی زبانِ مخالف با ایران که عمدتا در کشورهای غربی نیز فعالیت دارند، عملا رویه های غلطی را در مواجهه با مسائل مرتبط با تهران اتخاذ می کنند. این قبیل رسانه ها در پوشش تحولات مرتبط با ایران هموار سعی دارند تا این کشور را به مثابه موجودیتی تصویرسازی کنند که: در آستانه فروپاشی است، مدام در آستانه وقوع قیام و شورش های مردمی است، زندگی مردم در آن مملو از فلاکت است، و مردم حتی از  ابتدایی ترین اشکال سرگرمی و خوشحالی نیز بی بهره هستند.  

در این چهارچوب، شبکه "ایران اینترنشنال" یک شبکه تلویزیونی مستقر در لندن که وابسته به عربستان سعودی است، تا حدی زیادی اقدام به ارائه اطلاعات غلط از ایران و انجامِ به اصطلاح افشاگری های بدون منبع و غیرمستند، آمارسازی های بی پشتوانه و روایت های پرشور و البته دروغین(از ایران)، می کند. از دلِ این گزارشات، هر مخاطبی به این باور می رسد که ایران عملا یک منطقه جنگی است و جایی است که در آن زندگی عادی و روزمره ای وجود ندارد و این کشور به یک اردوگاه کار اجباری با جمعیتی بالغ بر 85 میلیون نفر(کل جمعیت این کشور) تبدیل شده است. فقدان حرفه ای بودن در برنامه های ایران اینترنشنال را می توان در حضور مکرر و متعدد افرادی که در مورد ایران و تمامیت ارضی این کشور، دیدگاه های تجزیه طلبانه دارند و حامل ادعاهای مختلفِ قومی نیز هستند، به وضوح مشاهده کرد. 

در این راستا، دیگر رسانه های بین المللی نیز حضور دارند که در حیطه جریان اصلی رسانه ای غرب قرار دارند و عمدتا درمورد ایران و مسائل مرتبط با آن دست به ترویج اطلاعات غلط و نادرست می زنند. در این میان، عدم حضور موثرِ خبرنگاران خارجی در داخل ایران، از طیف ها و گروه های مختلف نیز عملا مانع ازآن می شود تا از وقایع داخلی ایران، تصویری روشن و حقیقی ارائه شود. در شرایط کنونی بسیاری از گزارشگران و کارشناسانی که به تحلیل و تفسیر مسائل مرتبط با ایران از خارج از این کشور و در قالب رسانه های غربی می پردازند، عمدتا آشنایی دقیقی با زبان و فرهنگ ایران ندارند و عمدتا در مورد مسائل مرتبط با ایران، مغرضانه فکر می کنند و حتی برخی از آن ها هیچگاه در ایران نبوده اند. این بدان معناست که این قبیل افراد هیچگاه از موقعیت و جایگاه قانع کننده ای جهت تجزیه و تحلیل مسائل مرتبط با ایران برخوردار نبوده اند. 

نتیجه این مسائل این است که علی رغمِ پرداختِ گسترده جریان های رسانه ای غرب به مسائل ایران، آن ها عمدتا به ترویج اطلاعات نادرست در مورد این کشور می پردازند و متاسفانه همین پرداخت های غلط رسانه ای هستند که به افکار رهبران کشورهای غربی و تعریف سیاست های آن ها در مورد ایران شکل می دهند. مساله ای که عملا موجب می شود تا حد زیادی رویه ها و ریکردهای تعریف شده در رابطه با ایران، از هیچ پشتوانه محکمی برخوردار نباشند. نباید فراموش کرد که ترویج اطلاعات نادرست و مغرضانه در مورد ایران، جدای از اینکه بر تصمیم سازی‌های غلط در مورد ایران تاثیرات جدی دارد، در عین حال، راه مذاکره و گفتگو با ایران را نیز مسدود می‌سازد و در نوع خود می تواند منجر به ایجاد موقعیت های خطرناک شود. 

با این همه، این رویه های غلط یک تاثیر جدی را نیز بر مردم بیگناه ایران به دنبال دارند: طرح روزانه اخبار منفی و غلط علیه ایران، تا حد زیادی افکار مردم عادی به ایران و ایرانی را منفی می کند که این مساله تبعات جدی را به همراه دارد. در این رابطه، عملا نوعی احساس ترس و ناامنی به مردم ایران تحت تاثیر انتشار اخبار غلط القا می‌شود که این حس ناشی از روایت های غلط رسانه ای از مسائل ایران و به طور خاص جاگذاری آن ها در اذهان افکار عمومی بویژه در کشورهای غربی است. 

در این راستا یک استاد دانشگاه هاروارد می گوید: "یک "شبکه کنترل اجرایی" در مغز ما قرار دارد که عملکردی سطح بالا دارد و به طور خاص در حوزه تفکر انتقادی فعال است. ترس و وحشتی که در نتیجه تبلیغات دروغین در اذهان افراد جاگذاری می شود، عملا یکی از حربه هایی است که در قالب آن، عملکرد تحلیلی در مغز افراد مخدوش می شود". در این راستا، یک نمونه مهم در این رابطه این است که آسایش روانی مردم ایران، به واسطه کارزارهای تبلیغاتی و رسانه ای مغرضانه، عملا تحت تاثیر قرار گرفته و آن ها قربانی روزنامه نگاری غیرحرفه ای جریان های سیاسی و رسانه ای غربی در رابطه با کشورشان شده اند. مساله ای که در حقیقت، هزینه های زیادی را برای آن ها در ابعاد مختلف به همراه داشته است.»

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۵۶۲۳۳۲۰۸:۳۵:۲۳ ۱۴۰۱/۴/۶
سوال این است: معیار درست یا اشتباه بودن یک خبر یا یک تحلیل چیست؟! آیا آنچه که فقط من می گویم درست و برحق است؟
ناشناس۲۵۶۲۳۴۰۰۸:۴۵:۰۴ ۱۴۰۱/۴/۶
کاملا مشخصه: به دلیل اینکه رسانه های خودمون کاملا واقعیات جامعه رو همه چیز رو خوب و عالی جلوه میدن
ناشناس۲۵۶۲۴۲۲۰۹:۴۱:۱۵ ۱۴۰۱/۴/۶
اعتماد سخت جلب می شود و زود سلب می شود. اصلی که رسانه های داخلی از آن بی خبرند.
ناشناس۲۵۶۲۴۷۶۱۰:۱۱:۲۷ ۱۴۰۱/۴/۶
شماها دنبال خبرها و تحلیل های زردی که منفی باشد علیه ایران هستید کاری که آن ورآبی ها علیه شما می کنند و ناخودآگاه روی شما اثر می گذارند
ناشناس۲۵۶۲۵۲۸۱۰:۴۸:۴۶ ۱۴۰۱/۴/۶
وقتی صدا و سیما انتقاد را بر نمی تابد، حتی تحمل افرادی چون عادل فردوسی پور یا سروش صحت را هم ندارد، مردم آنتن ماهواره بر روی پشت بام ها نصب می کنند.
ناشناس۲۵۶۲۵۳۲۱۰:۵۱:۰۶ ۱۴۰۱/۴/۶
فبشر عباد الذین يستمعون القول فيتبعون احسنه باید همه سخن ها را شنید و بهترین آنها را برگزید. آیا سخن رسانه های داخلی، همه سخن ها است؟ آیا همه نظرات است؟؟؟
ناشناس۲۵۶۲۶۲۵۱۱:۵۹:۰۵ ۱۴۰۱/۴/۶
خارجی ها برای بهتر زندگی کردن شماها خبر پراکنی نمی کنند، بفهم اگر فهمید
ناشناس۲۵۶۲۷۴۲۱۳:۳۴:۱۱ ۱۴۰۱/۴/۶
امیرالمومنین علی (ع): نادان کسی است که از دشمن خود انتظار خیرخواهی داشته باشد.
ناشناس۲۵۶۲۴۳۵۰۹:۴۷:۲۵ ۱۴۰۱/۴/۶
کاملا مشخص هست چون ذهنتان در خبرهای منفی علیه ایران آب دیده شده و خبرهای آن قشنگ می پذیرید ولو دروغ!
ناشناس۲۵۶۲۴۷۵۱۰:۱۱:۰۷ ۱۴۰۱/۴/۶
اگر تعدادی از مردم اینطور که شما می فرمایید باشند چکار باید کرد ؟ به حرف اون تعداد بی توجه بود و منتظر انفجار آتش زیر خاکستر شد یا برای صدا و سیما یه فکر اساسی کرد ؟
ناشناس۲۵۶۲۵۵۲۱۱:۰۷:۵۴ ۱۴۰۱/۴/۶
نگران نباش مردم واقعی می آیند این جماعت را جمع می کنند مانند همیشه
ناشناس۲۵۶۲۶۶۰۱۲:۳۳:۱۴ ۱۴۰۱/۴/۶
بر طبق نظر خواهی خود صدا و سیما تنها 30% مردم از این رسانه استفاده می کنند.
ناشناس۲۵۶۲۵۷۴۱۱:۲۰:۵۵ ۱۴۰۱/۴/۶
صدا و سیما نمی تواند خلاف امنیت ملی حرکت کند با این حال بد هم کار نمی کند
ناشناس۲۵۶۲۶۵۸۱۲:۳۲:۰۰ ۱۴۰۱/۴/۶
این حرکت در جهت امنیت ملی است که با ندانم کاری مردم را به سوی استفاده از ماهواره تشویق کند؟؟؟؟
ناشناس۲۵۶۲۴۴۰۰۹:۴۹:۵۵ ۱۴۰۱/۴/۶
ما که برعکس دیدیم عزیز قضیه شما مانند آن خارجی هایی هستن که ایران نیامدن ولی می گویند شتر سواری می کنید منتهی در ایران هستید و افکارتان دست خودتان نیست!
ناشناس۲۵۶۲۳۴۹۰۸:۴۹:۲۱ ۱۴۰۱/۴/۶
اطلاعات را تا حدی می توان ماسمالی کرد. وقتی از یک حدی که بگذرد، کاریش نمی توان کرد.
ناشناس۲۵۶۲۴۴۵۰۹:۵۲:۲۵ ۱۴۰۱/۴/۶
خصوصا اگر دروغ باشد را نمی توان کاریش کرد و دیگر دروغ بودن آن ضربه خودش را زده !!
ناشناس۲۵۶۲۴۰۰۰۹:۲۹:۵۳ ۱۴۰۱/۴/۶
کاملا ساده لوحی است که فکر کنیم ملکه بیاید پول خرج کند برای تنویر افکار عمومی ایران .
ناشناس۲۵۶۲۴۰۸۰۹:۳۵:۱۵ ۱۴۰۱/۴/۶
مردم به رسانه های داخلی اطمینان ندارند و رسانه های خارجی از این مسئله سواستفاده میکنند .
ناشناس۲۵۶۲۴۹۱۱۰:۲۳:۰۶ ۱۴۰۱/۴/۶
آهان مردم اطمینان ندارند و بروند به سمت دشمن!! عجب
علی۲۵۶۲۴۴۸۰۹:۵۳:۴۰ ۱۴۰۱/۴/۶
واقعا چه انتظاری دارید وقتی در کشور هنوز یک کانال تلویزیوتی خبری خصوصی نداریم ؟؟؟
ناشناس۲۵۶۲۴۴۹۰۹:۵۴:۱۲ ۱۴۰۱/۴/۶
بیشتر نشان از سطح پایین مخاطبین این رسانه ها دارد که می نشینند به پای این شبکه های ضد خودشان
ناشناس۲۵۶۲۴۵۳۰۹:۵۶:۰۷ ۱۴۰۱/۴/۶
وقتی خیلی ها فکر می کنند ایران در جهنم هست ولی بقیه در بهشت بر می گردد به همین چیزها که واقعیات را وارونه جلوه می دهند
ناشناس۲۵۶۲۴۵۶۰۹:۵۷:۲۷ ۱۴۰۱/۴/۶
مانند همین جا که نظرات می بینیم آمریکا را سپر بلای جان خودشان می دانند خخخخخه امان از جهل
سینا۲۵۶۲۵۴۹۱۱:۰۶:۰۹ ۱۴۰۱/۴/۶
گروه سیاسی محترم الف، ای کاش بخشهایی از مقاله را که درباره رویکرد و عملکرد رسانه های رسمی ایران بود را هم ترجمه و منتشر میکردید.
ناشناس۲۵۶۲۷۰۰۱۳:۰۷:۱۸ ۱۴۰۱/۴/۶
بعد تمام این تبلیغات دروغ در قالب تحلیل در اینستاگرام ، تلگرام و از همه بد تر ویکی پدیا فارسی منتشر می شود
ناشناس۲۵۶۲۹۳۰۱۶:۰۳:۳۹ ۱۴۰۱/۴/۶
آقا اصلا همه چيز خوبه ... عاليه !! فقط رسانه ها دارند سياه نمايي مي كنند . ولمون كنيد توروخدا
ناشناس۲۵۶۳۱۹۵۲۱:۰۶:۱۶ ۱۴۰۱/۴/۶
عمدتا درمورد ایران و مسائل مرتبط با آن دست به ترویج اطلاعات غلط و نادرست می زنند. در این میان، عدم حضور موثرِ خبرنگاران خارجی در داخل ایران، از طیف ها و گروه های مختلف نیز عملا مانع ازآن می شود تا از وقایع داخلی ایران، تصویری روشن و حقیقی ارائه شود.
ناشناس۲۵۶۳۲۱۵۲۱:۱۷:۱۲ ۱۴۰۱/۴/۶
عمدتا آشنایی دقیقی با زبان و فرهنگ ایران ندارند و عمدتا در مورد مسائل مرتبط با ایران، مغرضانه فکر می کنند و حتی برخی از آن ها هیچگاه در ایران نبوده اند
ناشناس۲۵۶۳۳۹۰۰۰:۲۶:۳۹ ۱۴۰۱/۴/۷
باید پیگیری کرد چرا مردم اعتماد خودشان را از صدا و سیما از دست داده اند
ناشناس۲۵۶۳۳۹۴۰۰:۳۷:۱۷ ۱۴۰۱/۴/۷
صدا و سیمای ما چرا جوابی به اخبار غلط نداره
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. چهارنعل رفتن اسب تورم !

  2. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  3. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. توصیه‌های زیباکلام به پزشکیان/ تصور مردم از فساد مسئولان به روایت باهنر/ بانکی‌پور: فروکنندگان پونز، منتقد قانون حجاب شده‌اند!

  6. فواد ایزدی: سختگیری حجاب نشود، جوانان جلوی تیر نمی‌روند!

  7. وصله پینه کردن تا کی؟!

  8. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10.  معامله بزرگ بر سر سوریه

  11. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  12. دیگ جوشان و گربه دست آموز!

  13. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  14. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  15. امان از این یاغی!..

  16. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  18. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  19. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  20. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  21. پزشکیان: اختلافات را کنار بگذاریم/«ما می‌توانیم» مملکت را درست کنیم

  22. اولین دیدار رسمی مقامات آمریکا با الجولانی

  23. میرسلیم از FATF و قانون حجاب می‌گوید/ یک توصیه برای بوسیدن دست پزشکیان!/ ارسال پیام‌های مرموز از تهران به آمریکا

  24. فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

  25. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

آخرین عناوین