به گزارش الف، همواره در همه جنبشهای مقاومتی جهان، زنان همواره یکی از ارکان اصلی را تشکیل داده اند و این نقش بارز را در روند انقلاب اسلامی ایران به وضوح میتوان مشاهده کرد. اما پژواک انقلاب و روحیه مقاومتی زنان از ایران به سایر کشورهایی که اکنون عضو محور مقاومت هستند نیز کشیده شد. لبنان یکی از این کشورهاست که همواره شاهد فداکاری زنان در جنبشهای مقاومتی بوده است.
چند روز قبل بود که سید «هاشم صفیالدین» رئیس شورای اجرایی حزبالله طی سخنانی به مناسبت چهلمین سالگرد تاسیس این جنبش اعلام کرد که زنان نقش خود را در جبهههای مختلف در راستای اهداف مقاومت به بهترین شکل ایفا کردهاند و در ساختن مقاومت و راه و جامعه آن شریک بودند. از همین رو میتوان تاثیر و نقش زنان را از زمان شکلگیری حزبالله لبنان تاکنون مورد بررسی قرار داد.
تاریخچه حضور زنان در جنبشهای مقاومت اسلامی نشان میدهد که پیش از انقلاب اسلامی ایران زنان به شکل رسمی و علنی در هیچ رویداد سیاسی سرنوشتساز حضور فعال و روشنی نداشتند. اما الگوی این روحیه انقلابی زنان ایران بعد از چند دهه در مقاومت لبنان نیز بازتاب یافت و به زنان لبنانی رسید؛ جایی که آنها دوشادوش رزمندگان حزبالله در سالهای 2000 و 2006 نقش موثری در مقابله با اشغالگران صهیونیست ایفا کردند.
در آن زمان نهادی به نام «تشکلهای زنان مقاومت» شکل گرفت که در خدمت پروژه حزبالله برای دفاع از لبنان قرار داشت. شروع فعالیت زنان در این تشکلها با مشارکت در رویدادهای متعددی که اشغالگری و صهیونیسم را رد میکردند همراه بود. به عنوان مثال زنان مقاومت لبنان از دختران نوجوان گرفته تا افراد میانسال و کهنسال در تظاهراتها علیه رژیم اشغالگر و حامیان آن حضور مییافتند. آنها همچنین در مساجد و حسینیهها در ویژه برنامههای حزبالله که برای زنان ترتیب داده شده بود اقدام به تبلیغ آموزههای مقاومت میکردند.
اغلب اعضای این تشکلها زنان جوان و فارغالتحصیلان دانشگاهی با مدارک آکادمیک عالی بودند. نهادهای اصلی مربوط به تشکلها و انجمنهای زنان مقاومت زیر نظر سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزبالله سازماندهی شده و فعالیتهای خود را انجام میدادند و این روند هنوز هم ادامه دارد.
این انجمنها به مرور در مناطق مختلف لبنان از بیروت تا روستاهای جنوبی شروع به فعالیت کرده و در هماهنگی با یکدیگر بودند. لازم به ذکر است که عضویت در این تشکلها به صورت داوطلبانه انجام میگیرد و در هر منطقهای که این تشکلها فعالیت دارند حدود 1000 زن مشغول انجام فعالیتهای مرتبط با پروژه حزبالله هستند.
یگان مرکزی «هیئتهای زنان» در حزبالله در سال 2003 و بعد از جنگ اول مقاومت لبنان با رژیم صهیونیستی تشکیل شد و مستقیما تحت نظر سید حسن نصرالله بود. ساختار این یگان در همه سطوح فرهنگی و اجتماعی و رسانهای همسو با اهداف حزبالله قرار دارد و اهداف آن را میتوان به این شکل طبقهبندی کرد:
-برپایی دورههای فرهنگی، سمینارها، سخنرانیها و جشنها به مناسبتهای مختلف در خدمت پروژه مقاومت.
- ارتقای جایگاه زنان از نظر فرهنگی، اجتماعی و سیاسی.
- برجسته سازی چهره درخشان زنان وابسته به حزب الله در همه زمینهها.
- تشکیل شبکه ارتباط با احزاب حامی مقاومت برای خدمت به خط و راه حزب الله.
- تحکیم جامعه زنان و تبدیل آن به جامعه حامی مقاومت در برابر توطئههای صورت گرفته علیه حزب الله.
-ارتباط با خانوادههای شهدا و رزمندگان مقاومت.
-آموزش کمکهای اولیه پزشکی به زنان با هدف توسعه توانمندیها و ابتکارات فردی در این زمینه.
از آن گذشته یگان هیئتهای زنان حزبالله با برگزاری دورهها و مسابقات فرهنگی در سطوح مختلف و تشکیل کمیتههای اجتماعی از سوادآموزی تا کمکهای اولیه، نقش مهمی در ایجاد آگاهی عموم زنان نسبت به مقاومت و مقابله با دشمن صهیونیستی دارد.
علاوه بر آن نهادی به نام کمیته پشتیبانی که اولین کمیته رسیدگی به خانواده شهدا و مجروحان در لبنان است توسط هیئتهای زنان حزبالله تشکیل شده که برنامههای آن به صورت هفتگی اجرا میشود و شامل دیدار با خانوادههای شهدا و تجلیل و کمک به آنهاست.
کمیته «حمایت از مقاومت» نیز ضمن تلاشهای هیئتهای زنان حزبالله تشکیل شد که عمده برنامههای آن مربوط به فعالیتهای سیاسی در راستای اهداف و خدمت به پروژه حزبالله است. این کمیته نقش مهمی در ایجاد پیوندها و روابط قوی و مؤثر با بسیاری از فعالیتها و شخصیتهای زنان در لبنان و کشورهای مختلف دارد.
هیئتهای زنان حزبالله تاکنون حدود 15 کنفرانس فکری و فرهنگی را تحت عناوین مختلف که به نیازهای جامعه میپردازد، از جمله کنفرانس کار داوطلبانه با حضور شخصیتهایی از شورای زنان لبنان و کنفرانس کتابخوانی و .... برگزار کرده است.
3 انجمن نیز توسط یگان هیئتهای زنان حزبالله تشکیل شده که شامل انجمن زنان برای همبستگی اجتماعی، انجمن مادران و کودکان وانجمن فرهنگی لبنان است. اعضای این یگان در 98 کنفرانس مربوط به جنبشهای مقاومتی شرکت کردهاند که در کشورهایی چون کشورهای عربی، اسلامی و بین المللی مانند: چین، ایران، سودان، لندن، بریتانیا، یونسکو در فرانسه، یمن، اندونزی، ایتالیا، ترکیه، مالزی، تونس و ... برگزار شده است.
در شرایط فعلی نیز در سایه بحران اقتصادی و معیشتی وخیمی که گریبان لبنانیها را گرفته، انجمن زنان حزبالله در کنار سایر یگانهای این جنبش فعالیتهای گستردهای در زمینه کمک به مردم و کاهش مشکلات آنها انجام میدهند.