حقه‌های توزیع لوازم خانگی!

  4021012036 ۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

توزیع انحصاری لوازم خانگی، ابزاری برای سوءاستفاده شده است. از طرفی گاهی شبکه انحصاری توزیع در فروشگاه‌های بزرگ، با قسطی‌کردن قیمت را بسیار بالا می‌برند و مثلاً تلویزیون ۴۲ میلیونی را ۶۲ میلیون قسطی می‌فروشند!

حقه‌های توزیع لوازم خانگی!

باز هم غده «انحصار»، این بار در سیستم توزیع لوازم خانگی. این روز‌ها به هر صنعت و تولیدی سرک می‌کشیم، ردپای انحصار در آن دیده می‌شود. چهار سال است صاحبنظران و فعالان صنعت لوازم خانگی از ایجاد انحصار در این صنعت سخن می‌گویند. تولیدکنندگان که نبض بازار را هم به دست گرفته‌اند، فروش نقدی کالای‌شان را با یک تا دو ماه تأخیر به دست خریداران می‌رسانند. اکنون در سایه کم‌کاری وزارت صمت و متولیان این صنعت، این بیماری به سیستم توزیع لوازم خانگی هم سرایت کرده است و کالا‌هایی که کارخانجات روی آن‌ها قیمت نجومی می‌گذارند، در بخش توزیع و فروش نیز ۳۵ تا ۵۰‌درصد گران‌تر به دست مصرف‌کننده و مشتری می‌رسد. نبود نظارت بر بازار فروش لوازم خانگی، مردم را در دام سود‌های هنگفت کارخانجات تولیدی، سیستم توزیع و هایپر‌مارکت‌ها انداخته است؛ بازاری که هیچ نهادی بر عملکرد و قیمت‌های آن نظارتی ندارد. به عنوان مثال تلویزیون فلان نشان تجاری (برند) که قیمت کارخانه آن ۴۲‌میلیون تومان است، با همین ترفند‌های فروش اقساطی که توزیع‌کنندگان به راه انداخته‌اند، به ۶۲‌میلیون تومان افزایش می‌یابد، البته درصد سود بسته به نام برند متفاوت است.

در سال‌هایی که برند‌های خارجی در بازار لوازم خانگی حضور داشتند، بازار این صنعت رقابتی بود و مشتری، اگر گشتی در بازار می‌زد، می‌توانست کالای باکیفیت و با قیمت مناسب خریداری کند، اما از زمانی که این برند‌ها از بازار ایران خارج شده‌اند، دیگر نه رقابتی وجود دارد و نه قیمت مناسبی.
قیمت‌های لوازم خانگی به ویژه یخچال، لباسشویی و لوازم صوتی و تصویری نجومی شده است و کارخانجات در بالا بردن قیمت کالای‌شان باهم در رقابتند. اسفندماه سال۹۵ شما می‌توانستید یخچال نیم‌ساید ۲۶فوت ال‌جی را به قیمت ۳‌میلیون تومان در بازار تهیه کنید. در آن زمان هر دلار حدود ۳هزارو۷۰۰ تومان بود. به عبارتی این یخچال با حقوق گمرکی و تعرفه وارداتی برای مصرف‌کننده حدود ۹۰دلار هزینه داشت. حالا یک یخچال نیم‌ساید ۲۶فوت جی‌پلاس تولید داخل حدود ۳۰میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد.
اگر هر دلار را ۵۰‌هزار تومان در نظر بگیریم، این یخچال برای مصرف‌کننده ۶۰۰دلار هزینه دارد. در حالی که شرکت تولیدکننده ایرانی است، هیچ حق گمرک و تعرفه وارداتی ندارد و از سوی دیگر از تمامی یارانه‌های حمایتی هم برخوردار بوده است.
همین موضوع باعث شده است مردم نسبت به لوازم خانگی تولید داخلی بدبینی داشته باشند.
در سال‌هایی که تحریم‌های غرب اتفاق افتاد، توزیع‌کنندگان لوازم خانگی در جمهوری و امین‌حضور نیز با طمع افزایش قیمت کالا‌های موجودشان، فروش کالا را متوقف کردند، به طوری که در مدت سه ماه لباسشویی، یخچال و اجاق گاز کمیاب شد.
در طول این سال‌ها تولید‌کنندگان با راه‌اندازی نمایندگی‌های فروش در تمام شهر‌ها تلاش کردند بازار را به دست بگیرند. این نمایندگی‌ها با تخفیفات فصلی و فروش اقساطی کمتر از سود تسهیلات بانکی توانستند اعتماد مشتریان را جلب کنند. چهار سال پیش که دولت تدبیر حمایت از تولید لوازم خانگی را در دستور کار خود قرار داد و ارز‌های دولتی برای واردات قطعات و مواد اولیه این صنعت تخصیص داد، صاحبنظران درباره بروز انحصار و تکرار تجربه صنعت خودرو به دولت هشدار دادند، اما گوش شنوایی نبود.

فروش کالا پیش از تولید آن
متأسفانه تولید‌کنندگان دو سالی است که با الگوبرداری از سایر بازار‌ها و صنایع کالای خود را از طریق دفاتر فروش خود به صورت نقدی می‌فروشند، اما کالای فروخته‌شده که هنوز در خط تولید کارخانه هم قرار نگرفته است، بعد از ۴۵ روز تا دو ماه به دست مصرف‌کننده می‌رسد.
این اتفاق بسیاری از مشتریان این کالا‌ها را دچار مشکل کرده است، البته همین رفتار با خرده‌فروشان نیز صورت می‌گیرد. مغازه‌داران باید پیش از تحویل کالا سفارش خود را ثبت و مبلغ آن را تسویه کنند.
تخلفی که در این میان اتفاق می‌افتد این است که بعد از چند ماه انتظار کارخانه اعلام می‌کند کالای ثبت‌شده تولید نشده و پول را عودت می‌دهد. این روندی که در دو سال اخیر به شدت رواج یافته و بازار این صنعت را دچار آشفتگی کرده است، با راه‌اندازی هایپر‌مارکت‌ها مانند سرای ایرانی و شهر لوازم خانگی به نابسامانی بازار دامن زده است.
مشاهدات خبرنگار ما حاکی است این هایپر‌ها در طرحی که به مناسبت یلدا داشتند، به مشتری اعلام می‌کردند به ازای هر کالای لوازم خانگی، مبلغ ۲ تا ۳ میلیون تومان بعد از یک ماه به حساب‌شان برگشت داده می‌شود. مشتریان با شنیدن این عبارات خوشحال و خندان از فروشگاه خرید می‌کردند، غافل از اینکه در مدت یک ماه فروشگاه از مبلغ ۳‌میلیون تومانی مشتری سود می‌کند و این رقم در مقابل سود ۳۵ تا ۵۰‌درصدی در فروش اقساطی و نقدی این هایپر‌ها بسیار ناچیز است.


حواله‌های هایپر‌ها در بازار امین‌حضور
هایپر‌مارکت‌ها که با تسهیلات کلان بانکی راه‌اندازی شده‌اند و به پشتوانه همان تسهیلات کالای اقساطی می‌فروشند، موجب افزایش قیمت کالا‌ها در بازار شده‌اند، زیرا لوازم خانگی موجود در این فروشگاه‌ها ۵ تا ۱۰‌میلیون تومان گران‌تر ازبازار قیمت‌گذاری شده‌اند و فروش اقساطی‌شان با ۳۵ تا ۵۰‌درصد سود محاسبه می‌شود، اما مشتریانی که پول نقد ندارند، به ناچار به پرداخت این سود‌های کلان تن می‌دهند. در این میان همچنان هیچ خبری از دستگاه ناظر نیست تا بر نحوه فروش و قیمت‌گذاری کالا‌ها در این فروشگاه‌ها نظارتی داشته باشد.
فعالان بازار می‌گویند تولید‌کنندگان لوازم خانگی که فروش انبوه به این فروشگاه‌ها دارند، از فروش کالای‌شان خوشحال و سرخوش هستند، غافل از اینکه همین حواله‌ها در بازار امین‌حضور ۳۵‌درصد پایین‌تر از مبلغ درج‌شده در حواله در حال خرید و فروش است. شوربختانه به جای اینکه بازار رونق بگیرد، بدون اینکه کالایی رد‌وبدل شود، حواله‌ها دست‌به‌دست و خرید و فروش می‌شود.
آیا متولیان صنعت همچنان اصرار دارند انحصار صنعت خودرو با تمامی چالش‌هایش در صنعت لوازم خانگی وجود ندارد؟ اگر وزارت صمت با ممنوعیت واردات، رقابت را از این صنعت نمی‌گرفت، اکنون دیگر شاهد حواله‌فروشی و معاملات صوری در این بازار نبودیم.

«بازنشستگان» در دام فروشندگان و کارخانجات تولیدی
چالش دیگری که در سیستم توزیع لوازم خانگی اتفاق افتاده، قراردادی است که خرده‌فروشان در شهر‌ها و مراکز استان‌ها با کارخانجات تولیدی و بانک طرف قرارداد بازنشستگان (بانک رفاه) منعقد کرده‌اند. در این طرح بازنشسته تأمین اجتماعی به فروشگاه مراجعه و کالایی را خریداری می‌کند، فروش کالا با اقساط ۱۸ ماهه صورت می‌گیرد و به ظاهر با سود ۲‌درصد است، اما فروشنده بسته به برند و قراردادی که با کارخانه تولیدی دارد ۳۵ تا ۵۰‌درصد به مبلغ اولیه اضافه می‌کند و قراردادی بین فروشنده و خریدار منعقد می‌شود. خریدار شماره حساب، cvv۲ کارت و تاریخ انقضای آن را در اختیار فروشنده قرار می‌دهد تا اقساط ماهانه از حقوق وی برداشت شود، به عنوان مثال تلویزیونی که قیمت مصرف‌کننده آن ۴۲‌میلیون تومان است با اقساط ۱۸ ماهه ۶۴‌میلیون تومان محاسبه می‌شود به قرار ماهی ۳‌میلیون‌و ۵۰۰‌هزار تومان.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۴۳۸۵۱۱۲:۴۱:۴۶ ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
انحصار در لوازم خانگی معنا ندارد وقتی تعداد بالایی تولید کننده وجود دارد به جای این حرف ها یا ارز های چند نرخی و رانتی را بردارید یا مواد اولیه که در داخل تولید می شود را ریالی با تولید کننده محاسبه کنید ازجمله فولاد و پلاستیک
رسول۳۳۴۳۸۷۸۱۳:۱۷:۲۸ ۱۴۰۲/۱۰/۱۲
متاسفانه تلویزیون مورد اعتماد مردم در این کلاه برداریها و جرمهای اشکاری که این هایپر استارهای معروف انجام می دهند... به جای افشا گری شریک انها شده... ضمنا چرا اینقد دیر انهم بصورت ناقص داریدافشا گری می کنید.... به عنوان یک خبرگزاری و یا سایت وظیفه شما چیست؟؟ صاحبان این هایپر استارها چه کسانی هستند..؟
ناشناس۳۳۴۴۳۲۶۰۱:۵۶:۳۳ ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
1- یخچال 3 میلیونی با دلار 3700 تومانی میشه 800 دلار نه 90 دلار . دقیقا این تحلیل ها را از کجا میارید که حتی حساب کتاب ساده هم بلد نیستید انجام بدین؟! (پاراگراف 3 خط 3) 2- معلومه انحصار داره مملکت از بین می بره مشکل تولید کننده نیست مشکل نرخ گذاری دستوری و ایجاد انحصار و ممنوعیت واردات است. 3- در بحث وام وقتی مملکت 40 تا 60 درصد تورم داره کی حاضر با نرخ 10 - 20 درصدی وام بده وقتی من میدونم که همین یخچال سالی 40 درصد میره روی قیمتش یعنی در مدت دو سال قیمتش 2 برابر میشه اگر قسطی بخرم و کمتر از 2 برابر برام در بیاد خوب به نفع من مصرف کننده است پس میرم قسطی می خرم 4- چرا اینقدر مردم سطح پایین فرض می کنید که از سر بد بختی میرن قسطی می خرن.
ناشناس۳۳۴۴۴۵۸۰۹:۱۵:۳۴ ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
خیلی مردم ما مردم خوبی هستند قدر شناس باشید حق این مردم اینهمه گرانی نیست
مهدی۳۳۴۴۵۱۰۱۰:۲۳:۳۹ ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
بله متاسفانه وزارت صمت ویا سازمان حمایت زور شان به تولید کنندگان وفروشگاهها نمی رسد چون هرقیمتی که مافیای تولید پیشنهاد می دهد بعد از مدتی توسط وزارت صمت یا سازمان حمایت تصویب وابلاغ میشود
حمید۳۳۴۴۶۷۱۱۳:۴۷:۲۶ ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
کاملا درسته من یخچال دوقلو اسنوا خریدم پول را کامل پرداخت کردم و قرار دوماه دیگه تحویل بدهند این ها هم مثل خودروفروشها شده اند
ناشناس۳۳۴۴۷۲۸۱۴:۴۱:۲۵ ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
خوبه خداراشگر لوازم خانگی دیگه مثل خودرونیست که بیتونن روش پلاک‌یا شماره گذاری کنند وگرنه اگه اجناس خارجی بصورت قاچاق وارد نمیشد الان قیمت همین اجتاس ‌چندبرابر قیمت الانش بود.
احمد۳۳۴۴۷۷۵۱۵:۱۷:۱۷ ۱۴۰۲/۱۰/۱۳
عامل اصلی این گرانیها شخص رییسی است به دستور وی واردات لوازم خانگی ازکره جنوبی قطع شد تاجیب تولیدکنندگان داخلی پرشود .
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  5. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  6. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  9. بدهکاران، طلبکار شدند!

  10. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  11. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  12. درد بیمار و ناز طبیبان !

  13. فرزندان ظریف کجا هستند؟

  14. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  15. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  16. یارانه‌ها واریز شد

  17. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  18. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  20. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  21. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

  22. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  23. محمد مهاجری به عراقچی: قرار نیست مملکت را از این وضع نجات دهید؟ /حمله گازانبری علیه ما شروع شده است

  24. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  25. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

آخرین عناوین