شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

سامان مهراد، گروه اقتصادی الف،   4030828079 ۳۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

افزایش قیمت ناگهانی محصولات دو شرکت اصلی خودروسازی در کشور که خودروهایشان به‌صورت میانگین با حدود ۴۰ درصد رشد قیمت مواجه شده، موجی از نارضایتی‌ها و واکنش را به همراه داشته که قطعاً قابل اعتناست و هیچ توجیهی برای این اقدامی که بی‌شباهت به شبیخون نیست، وجود ندارد.

آنچه که رسم معمول افزایش قیمت محصولات کارخانه‌‌های خودروسازی بوده، طی‌کردن پروسه اخذ مجوز افزایش نرخ‌ها از شورای‌رقابت و پس از کناره‌گیری این نهاد از فرآیند نرخ‌گذاری خودرو، اجازه از سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان بوده که معمولاً روالی مدت‌دار برای طی‌کردن آن نیاز بود اما پدیده‌ای که اخیراً در فقره افزایش محصولات به ثبت رسید، کاملاً ناگهانی و غافلگیر‌کننده بوده و هیچ شباهتی میان آن و مقاطع قبلی وجود ندارد و بر این اساس است که برخی از عبارت شبیخون برای توصیف اقدام ایران‌خودرو و سایپا استفاده می‌کنند.

بدون شک عملکرد دو خودروساز اصلی کشور محل انتقادات فراوانی است و برداشت کلی از خروجی عملکرد ایران‌خودرو و سایپا بسیار نامطلوب و نارضایتی‌های بسیاری را موجب می‌شود اما در موضوع افزایش قیمت محصولات تولیدی که قطعاً عواملی نظیر سودجویی و بهره‌مندی از انحصار این حوزه هم در آن دخیل است، رد پای مسائل دیگری هم به چشم می‌خورد که چندان به آن پرداخته نمی‌شود.

باید در نظر داشت که صنعت خودروسازی وابستگی بسیار شدیدی به محصولات پتروشیمی و فولادی داشته و هر سطحی از تغییرات قیمتی در آن، هزینه‌های تولید خودرو را دچار تغییر خواهد کرد. این را در کنار ساز و کار تعیین نرخ محصولات فولاد و پتروشیمی بگذاریم تا عمق فاجعه موجود بیشتر نمایان شود. بر اساس روال موجود، تولیدکنندگان محصولات فولادی و پتروشیمی قیمت‌گذاری اولیه کالاهای خود را بر اساس دلار انجام داده و سپس با تسعیر آن بر اساس نرخ نیما و یا نرخ‌های مرجع دیگر، آن را در بورس کالا به فروش می‌رسانند.

جالب آنکه بر اساس تصمیم دولت، نرخ نیمایی به‌منظور کم‌کردن فاصله آن با بازار آزاد با افزایش قابل‌توجهی مواجه شده و ۵۰ هزار تومان را رد کرده است. قابل انکار نیست که عمده محصول مورد استفاده برای تولید خودرو، فولاد و پتروشیمی است؛ جدای از واردات برخی محصولات الکترونیکی مورد نیاز که بار دلار وارد شده و همه این موارد منجر به افزایش گزاف هزینه‌ها برای تولید خودرو خواهد شد و طبیعی است که تولیدکننده برای تراز هزینه و درآمد به‌دنبال افزایش قیمت محصولات خود باشد.

در حالی که اکثر مردم به‌واسطه کیفیت نامطلوب خودروهای تولیدی و کیفیت پایین خدمات و نارضایتی‌های بسیار زیادی که از خودروسازها دارند در حال انتقاد به ایران‌خودرو و سایپا بوده و این اقدام را در راستای سودجویی آنان تلقی می‌کنند اما باید در نظر داشت که اقتصاد دلاریزه ایران و سرکشی مجدد نرخ ارز که بخش اعظم آن ریشه در سیاست‌های دولت دارد، نقش اصلی را در این افزایش قیمت‌های ناگهانی محصولات خودروسازان ایفا می‌کند.

برخلاف روایت‌های رسمی، اقتصاد ایران وابستگی شدیدی به نرخ ارز و علی‌الخصوص دلار داشته و هر سطحی از تغییرات در آن بر قیمت کالاها و زندگی مردم اثرات فراوانی خواهد داشت و با این وجود بسیار عجیب است که سیاست رسمی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، تلاش برای افزایش نرخ‌ نیمایی، تشکیل بازار توافقی و اشخاص و دورنمای آن، تک‌نرخی کردن ارز است.

 

دیدگاه کاربران

حمید۳۶۶۵۵۶۸۱۳:۴۷:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قیمت دلار دستوری نیست وابسته به تراز تجارت خارجی دارد. طی دهه گذشته همواره تراز تجاری کشور منفی شده. وقت به اندازه واردات صادرات نداریم معلومه که ارزش پول ملی کاهش پیدا میکنه. لذا راهکار افزایش تولید و صادرات هست که لازمه اون هم آرامش و حذف تحریمها است. باید شیوه پر هزینه حکومت داری اصلاح شود. بالاترین تورمها و آلوده ترین شهرها دستاورد نگاه تک بعدی به حکومت داری است. شوروی از نظر نظامی خیلی قوی بود ولی بخاطر اقتصاد فروپاشید.
ناشناس۳۶۶۵۵۸۵۱۴:۰۳:۰۹ ۱۴۰۳/۸/۲۸
عزیزم جهت اطلاع ربطی به تراز تجاری ندارد درحالی که همیشه تراز تجاری ایران مثبت بوده بلکه به تورم ربط دارد و تورم در ایران هم به خاطر پول پاشی نفت در بودجه و رشد نقدینگی بیش از اندازه می باشد و روی ارزی مانند دلار می نشیند که تورم آمریکا از ایران کمتر هست و بالا می‌رود و برعکس تورم ترکیه از ایران بیشتر هست و لیر بالا نمی رود و بلکه کاهش هم می‌یابد
ناشناس۳۶۶۵۶۷۵۱۵:۲۸:۰۱ ۱۴۰۳/۸/۲۸
خودروسازها رو واقعا خصوصی کنید و در مدیریتشون دخالت نکنید. بهشون اجازه بدید نیروهای سفارشی بی خاصیت رو اخراج کنند. اجازه عرضه خودرو رو در بورس کالا بدید. تعرفه واردات رو مرحله‌ای کاهش بدید. اگه این کارها انجام بشه هم کیفیت خودرو بالا میره و هم مردم میتونن خودروی داخلی یا خارجی مناسب سوار بشن.
ناشناس۳۶۶۵۷۷۳۱۶:۵۵:۰۵ ۱۴۰۳/۸/۲۸
وقتی رهبری فرمودند: «صحیح نیست که فولادی ها و پتروشیمی ها از داخل ریالی بخرند ولی به داخل، به قیمت دلاری در جهان بفروشند» ولی مسئولین اهمیتی نمی دهند همین می شود.
ناشناس۳۶۶۶۵۲۹۱۲:۲۶:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۲۹
هیوندا با ۵٧ هزار نیرو ، ۶ میلیون خودرو در سال تولید می‌کند ایران‌خودرو با ۸۰ هزار نفر نیرو ، ۵۰۰هزار دستگاه! تویوتا از هر خودرو ۲۵۰۰ دلار سود می‌کند و تولید کننده ایرانی روی هر خودرو ۱۰ هزار دلار!! کیفیت خودروها بماند! چرا باید هزینه‌ی این صنعت ورشکسته از جیب و جان ملت پرداخته شود؟
ناشناس۳۶۶۵۵۶۹۱۳:۵۰:۲۹ ۱۴۰۳/۸/۲۸
بی اهمیت تر از مردم واژه ای قابل وصف نیست بیچاره ملت ایران که درفضای رانت گرفتار آمدند
ناشناس۳۶۶۵۶۵۷۱۵:۱۴:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۲۸
مردم ایران که ریالی درآمد دارن و دلاری باید خرج کنن
ناشناس۳۶۶۵۵۷۱۱۳:۵۲:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
سیاست غلط همتی در افزایش قیمت ارز نیمایی باعث افزایش نرخ ارز در بازار ازاد شده و به تبع اون قیمت خودرو و سایر اقلام گران خواهد شد.
صمصام۳۶۶۵۵۷۳۱۳:۵۵:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قبل از اینکه شورای رقابت یا نهاد حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان مجوز افزایش قیمت به خودرو ساز بدهند این ما مردم هستیم که دولتی را انتخاب میکنیم که مجوز افزایش قیمت کالا ها را می‌دهد منظورم دولت خاصی نیست چون بر تمامی ملت ایران از جمله همین جناب مهراد نیز واضح و مبرهن است که همه دولت ها از هر حزب و گرایش از دهه های گذشته تا امروز در دادن مجوز افزایش قیمت سهیم بوده اند
ناشناس۳۶۶۵۵۷۹۱۳:۵۹:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۲۸
باز هم تورم و بار هم فشار بر طبقه ضعیف جامعه ، اقشار مرفه اتومبیلهایشان گران میشود و طبقه ضعیف بیشتر از قبل نخواهند توانست حتی جهت امرار معاش وسیله نقلیه ای دست و پا کنند و این گرانی بر کرایه و لوازمات یدکی و .....بیشتر اثر خواهد داشت .
سعید۳۶۶۵۵۸۹۱۴:۰۸:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
خواهشا به جای واژه دلار از ارز استفاده کنید. چون بیشتر مبادلات ما تهاتری و یوانی شده و دلاری نیست. ارز هم میدونیم دست کیاست پس انقد دلار دلار نکنید
ناشناس۳۶۶۵۵۹۱۱۴:۰۹:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
اگر جای شما بودم می گفتم مواد اولیه مانند ورق آهن و پلاستیک که داخل تولید می شود دلاری با خودرو ساز محاسبه نکنند اما محصول نهایی به قیمت ریالی می‌رود به دست مشتری و کیفیت هم افت می کند یا می گفتم اگر نمی خواهید آن مواد اولیه را ریالی کنید حداقل سرکوب قیمت ماشین آن را پایین دهید و نزدیک با قیمت آزاد خودرو کنید تا در یک قیمت به همدیگر نزدیک شوند و ان دو مورد بالا را کلا کنار بگذاریم ولی وقتی تورم در کشور هست مانند سایر بخش ها افزایش قیمت هم رخ می‌دهد
ناشناس۳۶۶۵۵۹۹۱۴:۱۳:۴۸ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قیمت رو برای این دو خودرو ساز آزاد کنید، بدون شک طمع اینها اونقدر زیاد که همون روز اول قیمتها رو سه برابر میکنند اونوقت ببینم کسی دیگه به محصولاتشون نگاه میکنه.
ناشناس۳۶۶۵۶۴۵۱۵:۰۳:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۲۸
لشکری از نیروهای سفارشی مازاد در دو شرکت خودروساز باید حقوقهای کلانشان از جیب ملت تامین بشود .
ناشناس۳۶۶۵۶۷۰۱۵:۲۴:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۲۸
حتی زالو هم وقتی از مکیدن خون سیر شد میزبان را رها میکند ولی ما گرفتار زالوهایی مانند خودروسازها شده ایم که سیر نمیشوند و هر بلایی میخواهند بر سر مردم میاورند !
ناشناس۳۶۶۵۶۷۲۱۵:۲۶:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۲۸
دخل و خرج خودرو سازان با هم نمی سازد بهره وری کم با کارگران زیاد و مدیران پرمدعا که پاداش های کلان میگیرند این چرخه معیوب را هم باید مردم با خرید خودرو گران و بی کیفیت تقویت کنند به عبارت دیگر ما اگر خودروساز نخواهیم چه کسی را باید ببینیم نمایندگان مجلس ؟ دولت؟ شورای رقابت ؟ قوه قضاییه ؟ پلیس ؟ و...
ناشناس۳۶۶۵۷۳۵۱۶:۱۲:۲۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
حفظ انحصار بازار خودرو به صلاح ملت است تا از محصولات خارجی مستقل شویم.
ناشناس۳۶۶۵۶۹۸۱۵:۴۸:۱۵ ۱۴۰۳/۸/۲۸
همه چیزمان را دلاری و آزاد حساب می کنند فقط درآمد به ریال است
ناشناس۳۶۶۵۷۱۳۱۶:۰۰:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۲۸
بیشتر از شبیخون .تاراج جیب مردم آقا به کی به کدام نهاد به کدام مسئول به کدام وزیر پناه ببریم .نخواستیم این همه گرونی خودروهای بی کیفیت را
ناشناس۳۶۶۵۷۲۸۱۶:۰۶:۴۳ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قیمت خودرو گران بود شما اگه میخواستی خودرو از بازار آزاد بخرین قیمتها تقریبا بین سی تا هشتاد درصد گران تر از نرخ کارخانه بودن .این سالها معلوم نبود چرا دولتها اجازه برگزاری قرعه کشی به خودروسازان رومیدادن تا مردم از این شکاف قیمتی بهره مند بشن .نتیجه قیمت گذاری دستوری میشه کیفیت پایین وزیان انباشته وحشتناک سایپا وایران خودرو .من خیلیها رو دیدم که صاحب خودرو هم بودن وتو قرعه کشی برنده خودرو شدن که نزدیک دویست تا سیصد میلیون سود باد آورده براشون داشت .کشوروقتی تورم داره وقتی همه چیز تو این یکسال سی تا چهل درصد گرون شدن خودروسازان هم باید برمبنای دلار ۶۰تومنی خودروشون رو گرون کنند .داستان اصلی گرفتاری اقتصادی ما مردم تحریم وکسری بودجه دولتها وتورم هست وگرنه همین خودروسازان تو دهه هشتاد به مردم خودروی فرانسوی قسطی میدادن .
ناشناس۳۶۶۵۷۲۹۱۶:۰۷:۳۱ ۱۴۰۳/۸/۲۸
افزایش قیمت دو خودرو ساز که محصولات بی کیفیت نیز تولید می کنند نوعی زور گویی است که منطق خاصی با توجه به کیفیت محصولات ندارد
ناشناس۳۶۶۵۷۳۷۱۶:۱۴:۱۳ ۱۴۰۳/۸/۲۸
از هفته اول استقرار دولت پزشکیان به شکل هفتگی یک کالا گران شده است. اقلامی مانند نان، حبوبات، لبنیات، گوجه، شکر، برنج، خودرو، دارو، تجهیزات پزشکی، روغن خودرو، برق و ... همگی در این مدت 100 روزه بیش از افزایش سالانه حقوق مردم گران شده اند و نکته جالب این است که با وجود تورم بیش از 40 درصدی موجود و تورم بیش از 30 درصدی سال آینده، دولت در قانون بودجه سال 1404 صرفا با افزایش 20 درصدی برای حقوق مردم موافقت نموده ولی به شکل بی نظیری اقدام به جنجال رسانه ای برای دستاوردسازی می نماید. با این روند دولت نه تنها امیدی ایجاد نمی شود بلکه رای دهندگان ایشان به مخالفین تبدیل می شوند! از شخص پزشکیان سئوال دارم منابع حاصل از این افزایش ها نصیب چه کسانی می شوند و چرا نباید حقوق مردم به اندازه افزایش این اقلام ترمیم یابد؟!
ناشناس۳۶۶۵۸۳۴۱۸:۴۳:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
دراین 100روزه رییس محترم جمهور .حداقل افزایش بین 30تا 50درصد بوده است با این روند فکرمیکنم تاخر سال همه چی دوبرابر میشه انوقت چند سال میخواهند چندر غاز به باز نشسته اضافه کنند مجوز افزایش بین مجلس ودولت وباز نشستگی پاسکاری میشود قضیه دو کارخانه هم حتما بامجوز بوده است
ناشناس۳۶۶۵۸۶۲۱۹:۳۱:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۲۸
شبيخون دلاري به صنعت خودرو ! ----------------------------------------- --- سخته ! خيلي سخته اصغر جان ! ... از سخت هم سخت تره ! --- چي خيلي سخته آقا لطف الله ؟ ... نكنه معادله دو مجهولي و سه مجهولي مي فرمايي ؟! آقا لطفي باز نشسته وزارت تعليم و تربيت نگاهي حاكي از سرزنش و دلخوري به من ميكنه و ميگه : -- شوخي نمي كنم اصغر ! ... خيلي سخته كه دخلت ريالي باشه ، خرجت دلاري ! ... تا گفتي چرا اين همه گران ؟ ميگه براي اين كه دلار بالا رفته ! ميگم چرا وقتي كه دلار پايين مياد ، بازهم قيمت ها بالا ميره ؟ بهم ميگه ، آقا لطف الله من كه اقتصاد دان نيستم ، برو از اقتصاد دون ها بپرس ! ...آتيش بگيره اين دلار كه در همه جا ريشه زده ، روي همه اجناس تاثير مستقيم داره ! حتي رو پفك ، آدامس ، قره قوروت ! .
ناشناس۳۶۶۵۸۷۰۱۹:۴۵:۱۱ ۱۴۰۳/۸/۲۸
بله دلار نیمایی با افزایش 40 درصدی بود
ناشناس۳۶۶۵۸۷۴۱۹:۵۰:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۲۸
دولت وفاق ملی اجازه ندهید افزایش دهند . دیگه از این بدتر نکنید انتظار ما از شما این نبود
ناشناس۳۶۶۶۰۴۱۲۳:۲۱:۴۹ ۱۴۰۳/۸/۲۸
تمام این صغرا و کبرا چیدن ها نشانگر این واقعیت هست که قدرتمندان و کله گنده ها همگی بر علیه منافع مردم بی پناه ایران با هم همدست شده اند و در حال له کردن مردم عادی هستند. پتروشیمی ها خوراک اصلی خود که گاز مایع هست را تقریبا مجانی از دولت دریافت می کنند و محصولات خود را بقیمت دلاری به مصرف کننده نهایی که مردم هستند غالب میکنند، چرا؟ چون دولتها هم بجای حمایت از مردم از آنها طرفداری می کنند. خودروسازان،محصولاتشان را چند برابر قیمت خودرو های روز دنیا به مردم بی پناه غالب می کنند و با آنکه پول آن را قبلا گرفته اند، عمدا خودرو را تحویل نمیدهند تا قیمت بازار پایین نیاید.
ناشناس۳۶۶۶۱۴۴۰۴:۰۳:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۲۹
طبق قانون باید تمامی واحدهای صنفی و شرکتی، قیمت محصولات ارائه شده را اعلام کنند، هم بروی کالاها و هم قفسه (به صورت خوانا و واضح)، از میوه فروش تا لاستیک فروش، حتی در صورت تغییر ساعتی هم باید قیمت اعلام کنند و روی اتیکت و کاغذک روی محصول با بالای سر محل ارائه محصول اعلام کنند.
ناشناس۳۶۶۶۲۸۱۰۸:۵۸:۲۵ ۱۴۰۳/۸/۲۹
از شخص پزشکیان سئوال دارم منابع حاصل از این افزایش ها نصیب چه کسانی می شوند و چرا نباید حقوق مردم به اندازه افزایش این اقلام ترمیم یابد؟! بی عدالتی تا کی؟؟؟
ناشناس۳۶۶۶۵۳۱۱۲:۲۸:۰۹ ۱۴۰۳/۸/۲۹
دولتی که کسری بودجه دارد به هر عامل تورم زایی دست میزنه جهت اطلاع .
ناشناس۳۶۶۷۵۴۱۱۰:۳۹:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۳۰
همه چیزمان را دلاری و آزاد حساب می کنند فقط درآمد کارمندان، کارگران و بازنشستگان مظلوم به ریال است
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  2. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  3. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  4. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  5. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  6. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  7. ژاله علو درگذشت

  8. هیچ قدرتی در زمین، دریا و هوا یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  9. سرلشکر سلامی: هیچ قدرتی در عالم، یارای غلبه بر سپاه را ندارد

  10. تندروها از دولت انتقاد نمی‌کنند، انتقام می‌گیرند

  11. کالبدشکافی شایعه استعفای پزشکیان/ ماموریت چینی برای لاریجانی؟

  12. خشم سلطنت طلبان از مقایسه فرح پهلوی و اسماء اسد در بی بی سی فارسی به روایت رسانه اصولگرا/ موج فحاشی به راه افتاده است

  13. گزافه گویی نتانیاهو درباره ایران

  14. تازه‌ترين تأملات نظامي

  15. عارف: مچ گیری هنر نیست/ حق نداریم در زندگی مردم تجسس کنیم

  16. هشدار عباس عبدی: پزشکیان آخرین فرصت است/ مقاومت مقابل رفع فیلترینگ و اصرار بر اجرای مصوبه حجاب چیزی جز نقض پیمان است؟

  17. وکالتی نمی‌جنگیم، مستقیم می زنیم؛ آیا ایران به تنهایی از پس کار خود برمی‌آید؟

  18. افشای اسرار پیجرها ؛ مواد منفجره دقیقا کجا جاسازی شده بود؟ | مأمور موساد: ۱۰ سال آن‌ها را غیرفعال نگه داشتیم

پربحث‌های هفته

  1. تیر خوردن که چیزی نیست، تکه تکه هم شده اند! اما...

  2. چرا مذاکره با آمریکا مشکلی را حل نمی کند؟!

  3. آقایان، وقت کردید به مشکلات مردم هم فکر کنید!

  4. سردار فدوی: عملیات وعده صادق ۳ ‌حتماً اجرایی خواهد شد

  5. چرا به مردم نمی گوئیم! 

  6. چه کسی ماجرای قطعی برق را درست روایت می‌کند؟!

  7. عصبانیت شدید علم الهدی از عدم ابلاغ قانون عفاف و حجاب/دولت برای راضی کردن مردم در بحث ناترازی ها، بی حجابی را آزاد کرد!

  8. واشنگتن پست: رفتار امریکا و اسرائیل ایران را به سمت سلاح هسته ای سوق می دهد

  9. توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان بعد از بغض کردن برای همسر مرحومش

  10. مخاطبان‌مان را فراری ندهیم !

  11. توضیح فرزند پزشکیان درباره نقش خود در عزل و نصب‌ها

  12. نظر روحانی نسبت به جلیلی/ اگر از دغدغه فیلترینگ فارغ شدید، برای ارزش پول ملی هم فکری کنید!/ پاسخ فواد ایزدی به حاشیه‌های یک مصاحبه

  13. استقبال از موضع اخیر قالیباف/ سهم‌خواهی‌ها صدای پسر رئیس‌جمهور را درآورد

  14. نشاطی که نباید از دانشگاه دریغ شود

  15. نامه کمیسیون امنیت ملی به دیوان عدالت اداری درباره ابطال حکم انتصاب ظریف

  16. تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)

  17. امان از این یاغی!..

  18. همسایه جدید اموی - صهیونی اردوغان!

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: تیم اقتصادی آقای پزشکیان حتی الفبای اقتصاد را هم بلد نیست/ مسئله حجاب برجسته می‌‎شود تا مردم سراغ مطالبات مهم نروند

  20. خداحافظی مردم با گوشت؟!

  21. مردم دو درجه کمتر، دولت ۱۰ درجه!

  22. رهبر انقلاب: ریاکاری روش همیشگی استعمارگران و سرمایه‌داران غربی است

  23.  کاسبان تسلیم و شلیک به اصلِ مذاکره در رسانه‌های اصلاح‌طلب

  24. اسد در سوریه؛ نه دولت_ ملت سازی، نه رفاه!

  25. توجه به زبان بدن در فضای بین المللی/ سقوط آزاد مهدی نصیری/ جهانگیری: اژه‌ای پای کار رفع حصر است

آخرین عناوین