شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

سامان مهراد، گروه اقتصادی الف،   4030828079 ۱۴ نظر، ۳ در صف انتشار و ۵ تکراری یا غیرقابل انتشار
شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

افزایش قیمت ناگهانی محصولات دو شرکت اصلی خودروسازی در کشور که خودروهایشان به‌صورت میانگین با حدود ۴۰ درصد رشد قیمت مواجه شده، موجی از نارضایتی‌ها و واکنش را به همراه داشته که قطعاً قابل اعتناست و هیچ توجیهی برای این اقدامی که بی‌شباهت به شبیخون نیست، وجود ندارد.

آنچه که رسم معمول افزایش قیمت محصولات کارخانه‌‌های خودروسازی بوده، طی‌کردن پروسه اخذ مجوز افزایش نرخ‌ها از شورای‌رقابت و پس از کناره‌گیری این نهاد از فرآیند نرخ‌گذاری خودرو، اجازه از سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان بوده که معمولاً روالی مدت‌دار برای طی‌کردن آن نیاز بود اما پدیده‌ای که اخیراً در فقره افزایش محصولات به ثبت رسید، کاملاً ناگهانی و غافلگیر‌کننده بوده و هیچ شباهتی میان آن و مقاطع قبلی وجود ندارد و بر این اساس است که برخی از عبارت شبیخون برای توصیف اقدام ایران‌خودرو و سایپا استفاده می‌کنند.

بدون شک عملکرد دو خودروساز اصلی کشور محل انتقادات فراوانی است و برداشت کلی از خروجی عملکرد ایران‌خودرو و سایپا بسیار نامطلوب و نارضایتی‌های بسیاری را موجب می‌شود اما در موضوع افزایش قیمت محصولات تولیدی که قطعاً عواملی نظیر سودجویی و بهره‌مندی از انحصار این حوزه هم در آن دخیل است، رد پای مسائل دیگری هم به چشم می‌خورد که چندان به آن پرداخته نمی‌شود.

باید در نظر داشت که صنعت خودروسازی وابستگی بسیار شدیدی به محصولات پتروشیمی و فولادی داشته و هر سطحی از تغییرات قیمتی در آن، هزینه‌های تولید خودرو را دچار تغییر خواهد کرد. این را در کنار ساز و کار تعیین نرخ محصولات فولاد و پتروشیمی بگذاریم تا عمق فاجعه موجود بیشتر نمایان شود. بر اساس روال موجود، تولیدکنندگان محصولات فولادی و پتروشیمی قیمت‌گذاری اولیه کالاهای خود را بر اساس دلار انجام داده و سپس با تسعیر آن بر اساس نرخ نیما و یا نرخ‌های مرجع دیگر، آن را در بورس کالا به فروش می‌رسانند.

جالب آنکه بر اساس تصمیم دولت، نرخ نیمایی به‌منظور کم‌کردن فاصله آن با بازار آزاد با افزایش قابل‌توجهی مواجه شده و ۵۰ هزار تومان را رد کرده است. قابل انکار نیست که عمده محصول مورد استفاده برای تولید خودرو، فولاد و پتروشیمی است؛ جدای از واردات برخی محصولات الکترونیکی مورد نیاز که بار دلار وارد شده و همه این موارد منجر به افزایش گزاف هزینه‌ها برای تولید خودرو خواهد شد و طبیعی است که تولیدکننده برای تراز هزینه و درآمد به‌دنبال افزایش قیمت محصولات خود باشد.

در حالی که اکثر مردم به‌واسطه کیفیت نامطلوب خودروهای تولیدی و کیفیت پایین خدمات و نارضایتی‌های بسیار زیادی که از خودروسازها دارند در حال انتقاد به ایران‌خودرو و سایپا بوده و این اقدام را در راستای سودجویی آنان تلقی می‌کنند اما باید در نظر داشت که اقتصاد دلاریزه ایران و سرکشی مجدد نرخ ارز که بخش اعظم آن ریشه در سیاست‌های دولت دارد، نقش اصلی را در این افزایش قیمت‌های ناگهانی محصولات خودروسازان ایفا می‌کند.

برخلاف روایت‌های رسمی، اقتصاد ایران وابستگی شدیدی به نرخ ارز و علی‌الخصوص دلار داشته و هر سطحی از تغییرات در آن بر قیمت کالاها و زندگی مردم اثرات فراوانی خواهد داشت و با این وجود بسیار عجیب است که سیاست رسمی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، تلاش برای افزایش نرخ‌ نیمایی، تشکیل بازار توافقی و اشخاص و دورنمای آن، تک‌نرخی کردن ارز است.

 

دیدگاه کاربران

حمید۳۶۶۵۵۶۸۱۳:۴۷:۵۷ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قیمت دلار دستوری نیست وابسته به تراز تجارت خارجی دارد. طی دهه گذشته همواره تراز تجاری کشور منفی شده. وقت به اندازه واردات صادرات نداریم معلومه که ارزش پول ملی کاهش پیدا میکنه. لذا راهکار افزایش تولید و صادرات هست که لازمه اون هم آرامش و حذف تحریمها است. باید شیوه پر هزینه حکومت داری اصلاح شود. بالاترین تورمها و آلوده ترین شهرها دستاورد نگاه تک بعدی به حکومت داری است. شوروی از نظر نظامی خیلی قوی بود ولی بخاطر اقتصاد فروپاشید.
ناشناس۳۶۶۵۵۸۵۱۴:۰۳:۰۹ ۱۴۰۳/۸/۲۸
عزیزم جهت اطلاع ربطی به تراز تجاری ندارد درحالی که همیشه تراز تجاری ایران مثبت بوده بلکه به تورم ربط دارد و تورم در ایران هم به خاطر پول پاشی نفت در بودجه و رشد نقدینگی بیش از اندازه می باشد و روی ارزی مانند دلار می نشیند که تورم آمریکا از ایران کمتر هست و بالا می‌رود و برعکس تورم ترکیه از ایران بیشتر هست و لیر بالا نمی رود و بلکه کاهش هم می‌یابد
ناشناس۳۶۶۵۶۷۵۱۵:۲۸:۰۱ ۱۴۰۳/۸/۲۸
خودروسازها رو واقعا خصوصی کنید و در مدیریتشون دخالت نکنید. بهشون اجازه بدید نیروهای سفارشی بی خاصیت رو اخراج کنند. اجازه عرضه خودرو رو در بورس کالا بدید. تعرفه واردات رو مرحله‌ای کاهش بدید. اگه این کارها انجام بشه هم کیفیت خودرو بالا میره و هم مردم میتونن خودروی داخلی یا خارجی مناسب سوار بشن.
ناشناس۳۶۶۵۵۶۹۱۳:۵۰:۲۹ ۱۴۰۳/۸/۲۸
بی اهمیت تر از مردم واژه ای قابل وصف نیست بیچاره ملت ایران که درفضای رانت گرفتار آمدند
ناشناس۳۶۶۵۶۵۷۱۵:۱۴:۲۴ ۱۴۰۳/۸/۲۸
مردم ایران که ریالی درآمد دارن و دلاری باید خرج کنن
ناشناس۳۶۶۵۵۷۱۱۳:۵۲:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
سیاست غلط همتی در افزایش قیمت ارز نیمایی باعث افزایش نرخ ارز در بازار ازاد شده و به تبع اون قیمت خودرو و سایر اقلام گران خواهد شد.
صمصام۳۶۶۵۵۷۳۱۳:۵۵:۱۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قبل از اینکه شورای رقابت یا نهاد حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان مجوز افزایش قیمت به خودرو ساز بدهند این ما مردم هستیم که دولتی را انتخاب میکنیم که مجوز افزایش قیمت کالا ها را می‌دهد منظورم دولت خاصی نیست چون بر تمامی ملت ایران از جمله همین جناب مهراد نیز واضح و مبرهن است که همه دولت ها از هر حزب و گرایش از دهه های گذشته تا امروز در دادن مجوز افزایش قیمت سهیم بوده اند
ناشناس۳۶۶۵۵۷۹۱۳:۵۹:۴۲ ۱۴۰۳/۸/۲۸
باز هم تورم و بار هم فشار بر طبقه ضعیف جامعه ، اقشار مرفه اتومبیلهایشان گران میشود و طبقه ضعیف بیشتر از قبل نخواهند توانست حتی جهت امرار معاش وسیله نقلیه ای دست و پا کنند و این گرانی بر کرایه و لوازمات یدکی و .....بیشتر اثر خواهد داشت .
سعید۳۶۶۵۵۸۹۱۴:۰۸:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
خواهشا به جای واژه دلار از ارز استفاده کنید. چون بیشتر مبادلات ما تهاتری و یوانی شده و دلاری نیست. ارز هم میدونیم دست کیاست پس انقد دلار دلار نکنید
ناشناس۳۶۶۵۵۹۱۱۴:۰۹:۰۶ ۱۴۰۳/۸/۲۸
اگر جای شما بودم می گفتم مواد اولیه مانند ورق آهن و پلاستیک که داخل تولید می شود دلاری با خودرو ساز محاسبه نکنند اما محصول نهایی به قیمت ریالی می‌رود به دست مشتری و کیفیت هم افت می کند یا می گفتم اگر نمی خواهید آن مواد اولیه را ریالی کنید حداقل سرکوب قیمت ماشین آن را پایین دهید و نزدیک با قیمت آزاد خودرو کنید تا در یک قیمت به همدیگر نزدیک شوند و ان دو مورد بالا را کلا کنار بگذاریم ولی وقتی تورم در کشور هست مانند سایر بخش ها افزایش قیمت هم رخ می‌دهد
ناشناس۳۶۶۵۵۹۹۱۴:۱۳:۴۸ ۱۴۰۳/۸/۲۸
قیمت رو برای این دو خودرو ساز آزاد کنید، بدون شک طمع اینها اونقدر زیاد که همون روز اول قیمتها رو سه برابر میکنند اونوقت ببینم کسی دیگه به محصولاتشون نگاه میکنه.
ناشناس۳۶۶۵۶۴۵۱۵:۰۳:۵۸ ۱۴۰۳/۸/۲۸
لشکری از نیروهای سفارشی مازاد در دو شرکت خودروساز باید حقوقهای کلانشان از جیب ملت تامین بشود .
ناشناس۳۶۶۵۶۷۰۱۵:۲۴:۳۸ ۱۴۰۳/۸/۲۸
حتی زالو هم وقتی از مکیدن خون سیر شد میزبان را رها میکند ولی ما گرفتار زالوهایی مانند خودروسازها شده ایم که سیر نمیشوند و هر بلایی میخواهند بر سر مردم میاورند !
ناشناس۳۶۶۵۶۷۲۱۵:۲۶:۰۳ ۱۴۰۳/۸/۲۸
دخل و خرج خودرو سازان با هم نمی سازد بهره وری کم با کارگران زیاد و مدیران پرمدعا که پاداش های کلان میگیرند این چرخه معیوب را هم باید مردم با خرید خودرو گران و بی کیفیت تقویت کنند به عبارت دیگر ما اگر خودروساز نخواهیم چه کسی را باید ببینیم نمایندگان مجلس ؟ دولت؟ شورای رقابت ؟ قوه قضاییه ؟ پلیس ؟ و...

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. یک یادآوری مهم به ظریف

  2. باز هم در باغ سبز !

  3. جابجایی مرزهای وقاحت!

  4. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

  5. روحانی، مقصر کمبود برق و گاز است/ قطعی‌بودن شوک تورمی با سیاست‌های همتی/ واکنش سعید مرتضوی به ادعاهای پالیزدار

  6. دوران ترامپ و گام های کليدی در بازدارندگی هسته‌ ای ایران

  7. شگرد جدید تاکسی‌های اینترنتی برای افزایش هزینه سفر

  8. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

  9. مازوت سوزی ، قطع برق و باقی قضایا !

  10. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

  11. سندورم ALS اپوزیسیون

  12. معاون رئيس جمهور: قانون عفاف و حجاب جزو اولویت‌های دولت نیست

  13. ترس و ناامیدی در پیام اخیر نتانیاهو

  14. افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی؟!

  15. پزشکیان می‌داند که با چه کسی دیدار کرده؟/ زمزمه‌هایی درباره ممنوعیت دوباره واردات آیفون/ سایه تهدید رسایی بالای سر یک وزیر دولت

  16. عیان‌شدن ماهیت انقلاب ژینا توسط نتانیاهو/ افشاگری قاضی پرونده عباس پالیزدار/ مگر میزی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد؟

  17. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  18. چطور ترازش کنیم؟!

  19. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

  20. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

  21. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

  22. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

  23.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

  24. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

  25. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین