سازمان ثبت؛ در قوه قضائیه بماند یا دولتی شود؟!

گروه اجتماعی الف،   4021130035 ۲۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

تحقق امنیت مالی و حفظ حقوق افراد و شرکت‌ها بستر فعالیت اقتصادی در کشور است. سازمان ثبت به‌عنوان متولی ثبت حقوقی در زمینه حفظ حقوق افراد و شرکت‌ها چندان موفق نبوده است. با توجه به مأموریت‌های اجرایی سازمان ثبت و عدم موفقیت طرح‌هایی که سازمان ثبت ملزم به اجرا یا همکاری با دیگر ارگان‌ها شده بود به نظر می‌رسد موضوع انتقال سازمان ثبت به بخش دولتی مورد توجه محافل کارشناسی قرار گرفته است.

 سازمان ثبت؛ در قوه قضائیه بماند یا دولتی شود؟!

به گزارش الف از پیش‌نیازهای اصلی افزایش سرمایه‌گذاری در کشور حفظ حقوق مالکیت می‌باشد. سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور باهدف حراست از حقوق مالکیت اشخاص حقیقی و حقوقی تشکیل شده است. سازمان ثبت به‌عنوان متولی ثبت حقوقی در کشور وظایفی از جمله ثبت املاک، ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری، ثبت مالکیت‌های معنوی، اجرای مفاد اسناد رسمی، ثبت اعمال حقوقی، حدنگاری و رسیدگی به اختلافات ثبتی را انجام می‌دهد.

مأموریت سازمان ثبت به‌خاطر اثر مستقیم آن بر افزایش سهولت کسب‌وکار، از شاخصه‌های مهم رشد اقتصادی و توسعه کسب‌وکار در کشور شناخته می‌شود. در این بین ثبت املاک به دلیل ارزش قابل‌توجهی که در مقایسه با سایر دارایی‌های اشخاص حقیقی و حقوقی دارد، سهم بزرگ‌تری در سبد دارایی‌های حقوق مالکیت دارد. همچنین ثبت شرکت‌، به یکی از گلوگاه‌های ورود بخش بزرگ از کسب‌وکارها تبدیل شده است.
همچنین سازمان ثبت لازم است به سمت تسهیل قابلیت اجرای اسناد بدون نیاز به دوندگی و پیچیدگی‌های اداری حرکت کند. سهولت دریافت حقوق و ثبت اعمال حقوقی بدون نیاز به مراجعه افراد می‌تواند فعالیت‌های اقتصادی را سرعت بخشیده و به رشد اقتصادی کمک شایانی کند. با توجه به وظایف سازمان ثبت و اهمیت زمینه‌سازی آن برای توسعه اقتصادی، لزوم ورود نگاه اقتصادی به سازمان ثبت بیش‌ازپیش احساس می‌شود. اما با نگاه به سابقه سازمان ثبت در سال‌های گذشته تغییر رویکرد جدی در آن ملاحظه نمی‌شود.

تا پیش از انقلاب سازمان ثبت ذیل وزارت دادگستری اداره می‌شد، اما شورای انقلاب تصمیم به انتقال سازمان ثبت از وزارت دادگستری به قوه قضاییه گرفت. حالا بعد از گذشت سال‌ها از آن تصمیم مشکلات اداره سازمان ثبت توسط قوه قضاییه در این سال‌ها خود را نشان می‌دهد. 

عدم همکاری سازمان ثبت با دیگر بخش‌ها
دریافت اطلاعات موردنیاز دولت در حوزه مالکیت افراد و شرکت‌ها برای اجرای قانون دچار مشکل شده بود. به گفته مسئولین قوانین و طرح‌هایی از جمله سامانه املاک و اسکان، سامانه رفاه ایرانیان، قانون مالیات بر خانه‌های خالی به دلیل عدم همکاری سازمان ثبت با مشکل مواجه شده‌اند. همچنین در طرح‌هایی مانند کاداستر و حدنگاری که سازمان ثبت متولی اجرای آنها می‌باشد، توفیقی جدی حاصل نشده است و سازمان ثبت در این باره پاسخگو نیست. به همین دلیل نیز موضوع انتقال سازمان ثبت به دولت مورد توجه قرار گرفته است.

 خبرگزاری ایسنا به نقل از مهدی عسگری نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن نوشت: ماهیت مأموریت‌های سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور، اجرایی بوده و با ساختار قوه مجریه سازگاری بیشتری دارد. در فرایند کنونی ثبت‌اسناد، قوه قضائیه هم مجری و هم ناظر است.

وی گفت: با قرارگرفتن این سازمان در زیر مجموعه دولت، نقش نظارتی قوه قضائیه پررنگ خواهد شد و با اضافه‌شدن نظارت مجلس، توان اجرایی دولت و امکان تعامل بهتر با دیگر وزارتخانه‌ها، فرایند خدمات‌رسانی تسهیل و تسریع می‌شود.

این مسئول ادامه داد: موضوع ثبت املاک و صدور اسناد مالکیت و نقشه‌برداری زمین‌ها، نیز کاری فنی و مهندسی می‌باشد که دستگاه‌های دولتی در حال انجام آن هستند. همچنین ثبت‌اسناد معاملاتی، با توجه به استعلامات متعددی که از دستگاه‌های دولتی باید گرفته شود، در قالب دولت الکترونیک به شکل بهتری قابلیت انجام دارد.

عسگری تأکید کرد: از طرفی در شاخص فناوری اطلاعات، متأسفانه این سازمان وضعیت خوبی ندارد و سامانه‌های آن به طور مکرر دچار اختلال می‌شود و با حجم زیادی گلایه‌مندی و نارضایتی و معطلی مردم مواجه هستیم.

نماینده کرج افزود: این سازمان، سازگاری با وظایف قوه قضائیه در اصل ۱۵۶ ندارد؛ بلکه ماهیت اجرایی دارد و آمدن آن به ذیل قوه مجریه و تعامل با دستگاه‌های دیگر مانند وزارت جهاد کشاورزی و وزارت راه و شهرسازی موضوع حکمرانی زمین را در کشور تسهیل می‌کند و گلایه و نارضایتی مردم از خدمات‌دهی سازمان ثبت‌اسناد و املاک، کاهش و رضایت‌مندی را با تعاملی که در بحث دولت الکترونیک محقق می‌شود، ان‌شاءالله بهبود می‌بخشد.

از این نظر با توجه به مأموریت اصلی سازمان ثبت که ماهیت اجرایی داشته، انتقال آن به دولت می‌تواند مشکلات عدیده مرتبط به آن را حل کند. همچنین افزایش مکان نظارت بیشتر بر سازمان توسط هر سه قوه فراهم شده که سازمان را مجبور به پاسخ‌گویی می‌کند.

ماهیت اجرایی؛ دلیل انتقال سازمان ثبت به دولت
مجلس به دلیل جنس اجرایی ماموریت‌های سازمان ثبت، انتقال به دولت را راه‌حل مسائل این سازمان می‌داند. اما قوه قضاییه در این باره نظر دیگری دارد. 

در برنامه هفتم توسعه مکتوب شد که سازمان ثبت از قوه قضاییه به دولت منتقل شود. نمایندگان به دلایلی چون ماهیت اجرایی، عدم امکان مطالبه و نظارت از سازمان و سابقه نه‌چندان جالب در همکاری با بخش‌های دولتی، تصمیم به این کار گرفتند. اما در این بین سازمان ثبت با انتقال این صازمان به دولت موافق نیست.

در این موضوع حسن بابایی رئیس سازمان ثبت در یادداشتی که در سایت اختبار منتشر شد به اشکالات انتقال سازمان ثبت به دولت اشاره کرد. وی در بخشی از یادداشت خود بیان کرد: به طور اجمال آنچه کارکرد‌های سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور را در مجموعه اقدامات قضایی قرار می‌دهد در دو بعد مشروعیت‌بخشی به مالکیت و اجرای اسناد است. مهم‌ترین کارکرد نظام ثبتی انتظام‌بخشی و مشروعیت‌بخشی به مالکیت‌هاست؛ تعیین هیئت‌ها و شورا‌های مختلف همچون هیئت‌های نظارت با حضور قضات تجدیدنظر و شورای‌عالی ثبت با حضور قضات دیوان عالی کشور در راستای شناسایی ذی‌نفع و مالک واقعی و متعاقب آن مشروعیت‌بخشی به حقوق متصوره از جمله حق مالکیت است. یکی از استدلال‌ها برای انتقال سازمان ثبت، موضوع حدنگاری اراضی است که باید تأکید کرد «حدنگاری» صرفاً «تثبیت مالکیت» نیست که مصداق امر اجرایی تلقی شود. بلکه بسیاری از فرایندهای در حین اجرای حدنگاری مستلزم طرح و اثبات مالکیت در هیئت‌هایی است که قضات محترم تصمیم‌گیرندگان اصلی آن هستند.

وی در ادامه بیان کرد: مضافاً اینکه در مقوله اجرای اسناد غلبه با امر قضایی است چرا که اختلاف ناشی از اجرای اسناد در هیئت‌های نظارت یا شورای‌عالی ثبت رسیدگی می‌شود. جهت اطلاع دو عضو از سه عضو هیئت‌های نظارت از قضات دادگاه تجدیدنظر و دو عضو از سه عضو شورای‌عالی ثبت از قضات دیوان عالی کشور هستند که به انتخاب رئیس قوه قضاییه انجام‌وظیفه می‌کنند.

این گفته رئیس سازمان ثبت در حالی مطرح می‌شود که سازمان ثبت مانند بسیاری از دستگاه‌های دیگر، شوراهای شبه قضائی دارد. این شوراها تحت عنوان «هیئت نظارت» در سطح استانی و در دو شعبه اسناد و املاک فعال بوده و هر یک از شعب متشکل از دو نفر قاضی معرفی‌شده توسط قوه قضائیه و مسئول مربوطه اداره کل ثبت استان است. 
مرجع اعتراض به رأی صادره از هیئات نظارت نیز شورایی کشوری تحت عنوان «شورای‌عالی ثبت» است که در دو شعبه اسناد و املاک با حضور دو نفر قاضی معرفی‌شده توسط قوه قضائیه و مسئول مربوطه سازمان ثبت تشکیل می‌شود.

قاضی در شورا حضور دارد اما شورا قضایی نیست
از نظر منتقدان سازمان ثبت این شوراها صرفاً به دلیل حضور قضات در آن از طرف قوه قضاییه ماهیت قضایی پیدا نمی‌کنند. اول آنکه به این دست شوراها اصطلاحاً شبه قضائی گفته می‌شود و در دستگاه‌های دولتی نظیر سازمان‌های امور مالیاتی کشور، تأمین اجتماعی و بورس و اوراق بهادار فعال هستند. دلیل دوم آنکه مطابق رأی وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عدالت اداری این شوراها ماهیت اداری ندارند و شرکت قاضی در شورا آن را از دادگاه‌های اداری خارج نمی‌کند.

به اعتقاد این منتقدان سازمان ثبت ماهیت اجرایی داشته و همچنین سابقه بدی در همکاری با دیگر سازمان‌ها در حوزه‌هایی مانند سامانه املاک و اسکان و قانون دریافت مالیات از خانه‌های خالی دارد. آنها می پرسند چرا با وجود مزایایی مانند ارتباط بهتر با سازمان‌ها و مردم در قالب دولت الکترونیک و نظارت‌پذیر شدن آن توسط هر سه قوه در صورت انتقال به دولت؛ قوه قضاییه تمایلی برای انتقال سازمان ثبت به دولت ندارند؟

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۳۹۳۱۰۹۱۰:۲۲:۵۰ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
ثبت اسناد و املاک امری اجرایی است و باید به قوه مجریه سپرده شود
ناشناس۳۳۹۳۱۲۴۱۰:۳۸:۲۸ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
فقط درست اداره بشه. نه اینکه بجای درست اداره شدن مرجعش عوض بشه.
ناشناس۳۳۹۳۳۰۰۱۴:۰۷:۴۸ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
قوه قضاییه باید پاسخگوی فساد فروش موبایل آیفون باشد و سرمایه های مردم را برگرداند قوه قضاییه در مورد این شرکت ترک فعل کرده است
ناشناس۳۳۹۳۱۵۰۱۱:۰۰:۵۶ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
ثبت اسناد و املاک هم مشابه ثبت احوال هست. باید زیرمجموعه دولت باشه
ناشناس۳۳۹۳۱۶۹۱۱:۲۷:۴۱ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
نباید دست دولت باشه چون براحتی میتونه املاک و.. را به اسم خودش ثبت کنه باید دست نهاد بی طرف باشه
ناشناس۳۳۹۳۱۷۱۱۱:۲۹:۰۵ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
از نظر من که فرقی نمیکنه چون هر دو قوه در جهت منافع مردم گام برنمیدارند و حق و ناحق در مورد املاک مردم بسیار زیاد است.
ناشناس۳۳۹۳۳۹۲۱۵:۳۵:۱۰ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
هر سازمانی که کار را برای مردم انجام می دهد را اگر از دست قوه قضاییه و وکیل و قاضی خارج کنند وضع مردم بهتر می شود مانند ماجرای خرید و فروش خودرو که قبلا باید به دفتر خانه مراجعه می شد و سالیانه هزاران میلیارد از پول بی زبان مردم به جیب آنها واریز می شد و هم وقت مردم گرفته می شد ولی حالا به راحتی با مراجه به تعویض پلاک در یک ساعت کار انجام می شود.
ناشناس۳۳۹۳۱۸۰۱۱:۵۲:۲۵ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
چه فرقی می کنه؟؟؟
حمید۳۳۹۳۲۲۷۱۲:۲۸:۵۰ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
به نظر می‌رسد عدم تمایل قوه قضائیه در انتقال، پول است. سازمان ثبت سازمانی پول ساز است
ناشناس۳۳۹۳۲۵۸۱۳:۰۰:۵۷ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
کارهایی که به درد مردم میخوره انجام نمیشه یا جلوش سنگ میندازن. مثلا همین حذف بنگاههای املاک از قرارداد خرید و اجاره و راه اندازی سامانه ثبت که مردم میتونن خودشون قرارداد را در سامانه ثبت کنن بدون دادن پول به بنگاهی ها.
ناشناس۳۳۹۳۲۷۶۱۳:۲۷:۴۰ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
مگر مردم ایران تا قبل از ایجاد این سازمان مشکلی داشتند؟ تنها کاری که این سازمان انجام داده این است که قیمت زمین را نجومی کرده است چرا که الان همشهری های من در تهران یا شیراز یا شمال خانه ویلا و آپارتمان خریده اند و کسی هم در آن ساکن نیست. کلا فلسفه وجودی این سازمان عریض و طویل در چیست؟
حسین۳۳۹۳۳۰۱۱۴:۰۸:۴۲ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
بهتر است به دولت منتقل شود تا نظارت بهتری صورت گیرد
رضا۳۳۹۳۴۵۶۱۷:۰۲:۱۱ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
سلام ، بدلیل عدم نظارت درست بر این سازمان ناکارآمد ، برخورد کارمندان ثبت با مردم بسیار آمرانه و از بالا به پایین است. اکثر کارمندان ثبت با مراجعه کنندگان همانند یک طلبکار برخورد می کنند و هیچ مرجع درون سازمانی هم با این نوع نحوه رفتارکارکنان ثبت برخوردی انجام نمی دهد.با انتقال این سازمان عموما ناکارآمد و با نظارت بسیار موثر قوه مجریه شاهد ارائه خدمات بهتر به مردم خواهیم بود.
ناشناس۳۳۹۳۴۷۳۱۷:۲۴:۲۱ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
بايد از دولت جدا باشه و مستقل شود.
ناشناس۳۳۹۳۶۸۸۲۳:۰۲:۳۵ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
وقتی دولت کسری بودجه را از صندوق بازنشستگی جبران میکنه اگر دستش به املاک مردم و اسناد محرمانه باز بشه چه خواهد کرد .همین بلایی که شهرداری ها در حال حاضر دارن سر مردم انجام میدهند.
Mahid۳۳۹۳۶۸۹۲۳:۰۲:۴۳ ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
پروژه مهم و زیرساختی کاداستر سالهاست که ناقص مانده و به اتمام نرسیده، و خدا میداند که به خاطر این ترک فعل حیاتی در سازمان ثبت اسناد چقدر زمین ها و اراضی ملی به تاراج زمین خواران رفته است و شاید با واگذاری آن به دولت پروژه کاداستر به سرانجام برسد.
ناشناس۳۳۹۳۸۸۸۰۹:۲۳:۳۱ ۱۴۰۲/۱۲/۱
از آنجا که در اداره ثبت تخلفات زیادی اتفاق می افتد و به کسی هم پاسخگو نیست وامکان شکایت به دیوان عدالت اداری هم وجود ندارد بهتر است به دولت منتقل شود تا درصورت تخلف امکان شکایت از این اداره به دیوان عدالت اداری وجود داشته باشد
صابر۳۳۹۳۹۰۰۰۹:۳۷:۰۱ ۱۴۰۲/۱۲/۱
سازمان ثبت اسناد واملاک بهتر است زیر مجموعه وزارت دادگستری باشد مثل سازمان تعزیرات حکومتی اما با توجه به ماهیت وظایف وماموریت های ان نظارت میدانی موثر وغیر پیچیده به عملکرد ان ضرورت دارد الته نا گفته نماند که شوق الکترونیکی نمودن همه امور در قوه قضاییه ومجریه بدون اماده نمودن زیر ساختها ی نرم افزاری وسخت افزاری لازم در سالهای اخیر موجب افزایش هزینه ها وصرف وقت بیشتر ذینفعان شده است اگر زمینه وبستر کار بطور مناسب فراهم نیست مثل اینترنت پرسرعت فراگیر ومستمرچرا اصرار بر الکترونیکی نمودن همه امور در اداره ثبت وقوه قضاییه وامثال ذالک است؟ با این توضیح اگر الزام به پاسخگویی درست وفوری توسط این سازمان مورد توجه قرار نگیرد جابه جایی ان هیچ تاثیری در روند امور وبهبود وضعیت نخواهد داشت
ن۳۳۹۴۲۱۳۱۵:۰۶:۴۶ ۱۴۰۲/۱۲/۱
دادستانی سازمان زندانها وثبت اسناد مثل دیگر کشورها باید زیر نظر دولت باشد فقط محاکم زیر نظر قوه قضاییه باشد تا بتواند عدلت مابین مردم و دولت را برقرار نماید در هیچ کشوری قوه قضائیه خودش متهم را دستگیر استنطاق محاکمه زندانی ونگهداری نمیکند.
ناشناس۳۳۹۴۳۰۲۱۶:۴۹:۱۴ ۱۴۰۲/۱۲/۱
اصولا بهتر است تمامی امور اجرایی قوه قضاییه به وزارت دادگستری منتقل شود.
yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  2. راه نجات

  3. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  4. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

  5. مشاجره خانوادگی دلیل اصلی تنش در فرودگاه مهرآباد

  6. یوتیوب برای این افراد در مسیر رفع فیلتر قرار گرفت

  7. مکران کجاست؟/ با پایتخت جدید ایران آشنا شوید + تصاویر

  8. پیشنهاد جالب یک منبری معروف به کسانی که فکر می‌کنند «لوله نفت در جیب آخوندهاست»!

  9. چند نکته درباره رفتار غیراخلاقی با عباس عراقچی/ دادستان کجاست؟

  10. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  11. ماجرای اهانت به یک روحانی در فرودگاه مهرآباد چه بود؟

  12. بلندپروازی‌های اردوغان/ ترکیه موشک ۲ هزار کیلومتری می‌خواهد!

  13. اقدام عجیب راننده تیبا حین خروج از پارکینگ با درب بسته!

  14. علیرضا دبیر و فوتبال؛ این خبر را خیلی جدی بگیرید

  15. یک واکنش به ادعای داوری در خصوص قیمت خانه شهید رئیسی

  16. مگه ایران چشه؟

  17. قیمت دارو سرسام‌آور شد/ اعلام نرخ‌های جدید توسط شرکت‌های داروسازی + عکس

  18. نشست خبری سخنگوی دولت؛ از پشت‌پرده افزایش قیمت دلار تا قانون حجاب و مسئله FATF

  19. واکنش مهاجرانی درباره به تعویق افتادن قانون حجاب و عفاف

  20. نقشه جامع علمی کشور؛ متناسب با پیشرفت‌های جهانی ، دور از ذهنیت‌های سنتی

  21. چطور می‌توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

  22. انهدام بمب سنگرشکن توسط سامانه ۹ دی/ سپاه تمام ۳۰ هدف رادارگریز را منهدم کرد

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  3. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  4. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  5. بهشت زمان شاه !

  6. توضیح درباره همسر عراقچی

  7. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  8. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  9. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  10. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  11. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  12. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  13. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  14. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  15. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  16. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  17. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  18. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  19. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  20. راه نجات

  21. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

  22. رسانه‌های غربی و تفکر نقاد ما

  23. گلوریا هاردی: ایران به کشور خودم تبدیل شده است

  24. ادعای مدیر دولت احمدی نژاد: از مرحله ساخت سلاح اتمی گذشته ایم/ در موشک هایمان از مواد منفجره ساخت ایران استفاده می کنیم

  25. مذاکره با ترامپ پیشنهاد ساده‌لوحانه یا خیانت به منافع ملی؟!

آخرین عناوین