در گفت‌‌وگو با الف مطرح شد نقشه جامع علمی کشور؛ متناسب با پیشرفت‌های جهانی ، دور از ذهنیت‌های سنتی

  4031017064 ۱۷ نظر، ۴ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی می گوید: «نقشه جامع علمی کشور برای رسیدن به اهداف علمی، ترسیم شده و لزوم روزآمدسازی آن به این خاطر است که علم و دانش با توجه به اتفاقاتی که در حوزه فناوری نوین و هوش مصنوعی در جهان رقم می‌خورد در حال تغییر و دگرگونی است، بنابراین سیاست‌گذاری‌های ما نیز باید متناسب با آنها تحول پیدا کند.»

 نقشه جامع علمی کشور؛ متناسب با پیشرفت‌های جهانی ، دور از ذهنیت‌های سنتی

به گزارش الف با سرعت فزاینده تحولات علمی و فناورانه در جهان، بازنگری و روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور به یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر تبدیل شده است. یوسف نوظهور، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه، بر این باور است که سیاست‌گذاری علمی کشور باید متناسب با پیشرفت‌های جهانی باشد و از ذهنیت‌های سنتی فاصله بگیرد.

او در این‌باره به پایگاه خبری الف گفت: «نقشه جامع علمی کشور برای رسیدن به اهداف علمی، ترسیم شده است و بیشتر از یک دهه این نقشه را تصویب و ابلاغ کرده‌اند. اکنون ما باید نگاه کنیم که آیا به اهدافی که این نقشه جامع به عنوان سند بالادستی ترسیم کرده بود، دست پیدا کرده‌ایم یا خیر. البته با یک نظر اجمالی می‌فهمیم تا حد زیادی این اهداف در دسترس ما نبوده است و اکنون باید برگردیم و بازنگری کنیم که چرا در این مسیر به طور کامل موفق عمل نکردیم. از این جهت بحث روزآمدسازی و کارآمدسازی مهم می‌شود. در تدوین این اسناد بالادستی از جمله همین نقشه جامع علمی کشور بعضی از سیاست‌گذاران ما ذهنیت نادرستی داشتند و ابتدا باید این ذهنیت اصلاح شود. ذهنیت نادرست این بوده‌است که اگر یک نقشه جامع فراگیر ترسیم کنیم؛ همه استادان، نخبگان و محققان مطابق این نقشه پیش‌ خواهند رفت. این ذهنیت اشتباه باید اصلاح شود تا در روزآمدسازی موثرتر عمل شود.»

لزوم بررسی توسعه علم در جهان برای روزآمدسازی

وی در ادامه افزود: «ذهنیت درست این است که علم و پژوهش دستوربردار نیستند. نمی‌شود از بالا سیاست‌گذاری کرد و توقع داشت دانشمندان طبق دستورالعمل‌های ما عمل کنند. این مسئله مانند گیاه خودرویی‌ است که باید زمینه و بسترهای مناسبی داشته باشد تا رشد پیدا کند و بتواند ثمرات خود را ارائه دهد. نقشه جامع علمی در واقع باید متوجه بسترها و زمینه‌ها باشد تا ضرورت‌های لازم برای توسعه علمی را فراهم کند. ما باید ببینیم در جهان چه اتفاقی افتاده، چگونه علم توسعه پیده کرده‌است چون ما تافته جدا بافته از دنیا نیستیم. البته این را باید گفت که تمام آن سیاست‌ها در اینجا جواب نمی‌دهد اما تا حدودی همه انسان‌ها و دانشمندان مانند یکدیگر رفتار می‌کنند. پس اولین الزام این است که الگوهای توسعه و پیشرفت در جهان را پیش چشم خود داشته باشیم و بعد برای کشور برنامه‌ریزی کنیم.»

الزام حفاظت از شأن و منزلت نخبگان 

وی بیان کرد: «الزام دوم این است که برای اندیشمندان، نخبگان و پژوهشگران منزلت اجتماعی ایجاد کنیم. اگر دانشمند این شأن را نداشته باشد نمی‌تواند به درستی به تولید نظریه بپردازد. از این‌رو سیاست گذاری اصلی باید این باشد که نخبگان و پژوهش‌گران را جذب کند، سپس برای آنها شأن و منزلت اجتماعی درستی قائل شود. باید از گیاهان خودرویی که در ذهن این نخبگان در حال رشد است حراست کند.»

علم، راه‌حل مناسب برای حل مشکلات 

نوظهور درباره بهره‌گیری از ظرفیت نخبگان و پژوهشگران بیان کرد: «باید امکانات و ظرفیت مادی و پشتیبانی لازم را برای پژوهشگران فراهم کرد. یک پژوهشگر فیزیک یا شیمی نیاز به تجهیزات پیشرفته دارد، باید در اختیار پژوهشگران قرار بدهیم تا آزادانه تحقیق کنند و نتایج تحقیقات در کشور به‌ ثمر بنشیند. الزام بعدی این است که نقشه جامع علمی، علم و دانش را با جامعه پیوند بزنند، هرچند علم در نفس خود نیز شایسته است ولی الان باید دانش و علمی را دنبال کنیم که بتواند مسائل و مشکلات ما را درمان کند. هر دشواری و بن‌بستی که در جامعه با آن روبه‌رو می‌شویم راه‌حل علمی دارد. در واقع سیاست‌گذاران از دانشمندان حمایت کنند. دانشمندان به یک راه‌حل می‌رسند، باید سیاست‌گذار با قدرتی که در دست دارد این راه‌حل را به منصه ظهور برساند.»

دیدگاه کاربران

رضا۳۷۳۱۰۸۹۱۴:۰۲:۰۲ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
خسته نشدید از اینهمه راهکار دادن و نقشه کشیدن برای همه چیز!!!! فقط حرف فقط طرح!!! مملکت داره در تمام ابعاد به فنا میره شما تازه داری نقشه علمی ترسیم میکنی؟ محیط زیست، آموزش، سلامت،.....
ناشناس۳۷۳۱۳۶۰۱۷:۴۶:۰۳ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
شرایط فعلی مملکت ناشی از عدم مدیریت علمی، برنامه ریزی و عقلانیت است.
ناشناس۳۷۳۱۴۸۷۱۹:۴۷:۱۳ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
ما دانش محور نیستیم شعار محوریم با این کیفیت آموزش و پرورش و دانشگاه ها میخواهید به این افق رویایی برسید و.....تسنیم در خبری نوشت:بر اساس آمار رسمی، میانگین معدل دانش‌آموزان مدارس غیردولتی ۱۰.۳۷ بوده است؛ صرفاً ۱.۴۱ نمره بالاتر از میانگین معدل مدارس دولتی عادی که ۸.۹۶ است. میانگین معدل مدارس سمپاد ۱۶.۱۴، نمونه دولتی ۱۴.۱۷ و شاهد ۱۱.۰۹ ثبت شده است...یک مقدار واقع بین باشید ...
ناشناس۳۷۳۱۴۹۶۱۹:۵۲:۳۲ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
باشگاه خبرنگاران جوان ۱۰:۲۳-۲۲ مرداد ۱۳۹۸۷۰۳۴۸۲۰ معاون آموزشی وزیر بهداشت مطرح کرد؛ ایران رتبه دوم فرار مغز‌ها در جهان/ مهاجرت سالانه ۱۸۰ هزار متخصص تحصیلکرده از کشور........ عصریران کد خبر ۹۳۶۰۲۶تاریخ انتشار: ۱۰:۴۷ - ۲۷ دی ۱۴۰۲ - 17 January 2024 صفحه نخست » اقتصادی‌گزارش خطا در خبر فرار مغز‌ها از ایران ۵۰ میلیارد دلار در سال آب می‌خورد ...با این امارها میخواهیم به این نقشه خیالی برسیم...
ناشناس۳۷۳۱۱۳۷۱۴:۴۲:۲۴ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
بعضی از رتبه های ایران: ششمین کشور در زمینه سلول های بنیادین و هشتمین کشور در شبیه سازی حیوانات هشتمین کشور دست یافته به فناوری هوافضای بومی دهمین کشور دست یافته به فناوری لیزر بومی پانزدهمین کشور در زمینه فناوری نانو رتبه اول رشد علوم پایه و علوم پزشکی در جهان رتبه سوم سرعت توسعه یافتگی در بین 182 کشور جهان رتبه چهارم رباتیک رتبه پنجم تولید سرامیک و کاشی جهان رتبه چهارم پیوند کلیه در جهان و اولین در منطقه رتبه سوم سازه های هیدرولیکی رتبه سوم علمی در آسیا رتبه نهم سیمان کشف و ساخت داروهای ایدز و آنژی پارس ( دیابت ) و . . . برای اولین بار در جهان رتبه اول در کیفیت طراحی سد رتبه سوم پیوند مغز استخوان در جهان رتبه دهم جراحی قلب دنیا هشتمین کشور دارای چرخه کامل هسته ای در دنیا و ...
ناشناس۳۷۳۱۳۱۳۱۷:۱۲:۳۲ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
رتبه اول فرار مغزها در دنیا رتبه نخست بی ارزشترین پول در دنیا رتبه سوم دارای بیشترین نرخ تورم در دنیا رتبه پنچم آلوده ترین کشور دنیا .... .... ....
ناشناس۳۷۳۱۳۱۸۱۷:۱۵:۵۶ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
جالب این هست که در اقتصاد به خصوص در مدیریت مالی و بانکی برعکس رفتار می شود
ناشناس۳۷۳۱۳۵۹۱۷:۴۵:۳۱ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
خب با این همه رتبه لطف کنید بگید چند سال دیگه هوای تمیز برای تنفس داریم؟ چند سال دیگه مشکل برق برطرف میشه؟ چند سال دیگه مشکل گاز حل میشه؟ چند سال دیگه مردم شادی رو تجربه میکنن؟
ناشناس۳۷۳۱۳۶۳۱۷:۵۰:۰۳ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
نتیجه این همه ادعا شده وضعیت فعلی مملکت است.
ناشناس۳۷۳۱۳۸۵۱۸:۱۶:۰۹ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
آنچه که عیان است، چه حاجت به بیان است!!!
ناشناس۳۷۳۲۰۰۸۰۷:۴۵:۳۲ ۱۴۰۳/۱۰/۱۹
نتیجه رو بگو... همه‌ی اینایی که گفتی در کنار درآمد سرانه ۴هزار دلاری خیلی مضحک و خنده‌داره... این ادعاهایی که ردیف کردید در کیفیت زندگی مردم ایران چه تاثیری داشته؟ چقدر تولید ناخالص و درآمد سرانه ما رو بالا برده؟
ناشناس۳۷۳۱۱۵۸۱۴:۵۹:۴۴ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
چه فایده ای داره که کشور علم و دانشمند و نخبه تولید می کنید و اون نخبه مهاجرت می کنه؟ وقتی امیدی نیست. وقتی همه اینترنت فیلتره. ماشین خوب تو کشور نمی شه سوار شد. برای یه روسری ماشین ملت رو یک هفته توقیف می کنن، هوا برای تنفس نیست و... چرا یک نخبه علمی یا نخبه اقتصادی یا کار آفرین که در هر کشوری می تونه زندگی عالی داشته باشه تو این شرایط تو ایران بمونه؟
ناشناس۳۷۳۱۲۹۶۱۷:۰۳:۵۴ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
همه اینترنت فیلتر نیست. سایت های تخصصی علمی بهتر از یوتیوب هست یوتیوب بیشتر برای سرگرمی تاسیس شده. بحث حجاب مهم است رعایت کنند که جریمه نشوند و ...
ناشناس۳۷۳۱۳۵۶۱۷:۴۳:۲۵ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
حتی مردم از حتی اگه پولش رو هم داشته باشن نمیتونن گوشی محبوبشون رو داشته باشن. بعد میگن جوانان از کشور مهاجرت نکنن!!!
ناشناس۳۷۳۱۲۳۳۱۶:۱۳:۴۶ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
این پایتخت جدید خیلی زیبا انتخاب شده ! خصوصا کنار مرز آبی هست . پزشکیان یک چیزی در مورد اقتصاد دریایی شنیده ! چین هم اقتصاد دریایی داره ولی پایتختش هنوز پکن هست که با دریا فاصله داره !
ناشناس۳۷۳۱۳۱۵۱۷:۱۳:۳۹ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
بسیار مشکوک هست در دادن این طرح
ناشناس۳۷۳۱۳۷۸۱۸:۱۱:۰۴ ۱۴۰۳/۱۰/۱۸
نقشه جامع علمي كشور ، متناسب با پيشرفت هاي جهاني ، دور از ذهنيت هاي سنتي ! -------------------------------------ا آقا رضا : خيلي مطلبه ! حبيب آقا : حالا خدا كريمه !

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

yektanetتریبون

پربحث‌های دیروز

  1. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  2. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  3. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  4. راه نجات

  5. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  6. اظهارات عجیب محسن هاشمی درباره فوت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی تمامی ندارد

  7. مشاجره خانوادگی دلیل اصلی تنش در فرودگاه مهرآباد

  8. نقشه جامع علمی کشور؛ متناسب با پیشرفت‌های جهانی ، دور از ذهنیت‌های سنتی

  9. یوتیوب برای این افراد در مسیر رفع فیلتر قرار گرفت

  10. مکران کجاست؟/ با پایتخت جدید ایران آشنا شوید + تصاویر

  11. پیشنهاد جالب یک منبری معروف به کسانی که فکر می‌کنند «لوله نفت در جیب آخوندهاست»!

  12. چند نکته درباره رفتار غیراخلاقی با عباس عراقچی/ دادستان کجاست؟

  13. ماجرای اهانت به یک روحانی در فرودگاه مهرآباد چه بود؟

  14. بلندپروازی‌های اردوغان/ ترکیه موشک ۲ هزار کیلومتری می‌خواهد!

  15. اقدام عجیب راننده تیبا حین خروج از پارکینگ با درب بسته!

  16. علیرضا دبیر و فوتبال؛ این خبر را خیلی جدی بگیرید

  17. یک واکنش به ادعای داوری در خصوص قیمت خانه شهید رئیسی

  18. خبرهای خوش برای داوطلبان کنکور در راه است

  19. مگه ایران چشه؟

  20. قیمت دارو سرسام‌آور شد/ اعلام نرخ‌های جدید توسط شرکت‌های داروسازی + عکس

  21. نشست خبری سخنگوی دولت؛ از پشت‌پرده افزایش قیمت دلار تا قانون حجاب و مسئله FATF

  22. واکنش مهاجرانی درباره به تعویق افتادن قانون حجاب و عفاف

  23. چطور می‌توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

  24. انهدام بمب سنگرشکن توسط سامانه ۹ دی/ سپاه تمام ۳۰ هدف رادارگریز را منهدم کرد

پربحث‌های هفته

  1. چرا به «وعده»، هنوز وفا نشده؟!

  2. این یک قیاس مع‌الفارق است!

  3. هشدار جمهوری اسلامی درباره تهدیدهای جدی در مرزهای کشور: مسئولین هوشیار باشید!

  4. چراغ استیضاح وزرا روشن شد/ خداحافظی زودهنگام دو وزیر؟

  5. اعتراف سلطنت‌طلب‌ها به وابستگی شاه!

  6. بهشت زمان شاه !

  7. بن‌بست ترامپ در پرونده اتمی ایران

  8. توضیح درباره همسر عراقچی

  9. طرح عجیب مجلس برای پرداخت یارانه ۱۰ میلیونی/ فاجعه تورمی دوباره یا گشایش بزرگ؟!

  10. زینب سلیمانی: حاج قاسم فلسفه دفاع از فلسطین را تبیین کرد

  11. نماینده مجلس : ۷ میلیون تبعه خارجی در ایران هستند؛ لااقل نیمی از این‌ها به دلیل نداشتن ظرفیت، مازاد هستند/ اگر همه اتباع بروند، بسیاری از تولیدی‌ها تعطیل می‌شوند

  12. اذعانی دوباره به ماهیت صلح آمیز برنامه اتمی ایران

  13. ایده «تیر چراغ‌برق» رهایشان نمی‌کند/ آقای خاکپور! چشم‌هایت را باز کن/ چند سوال از رسایی

  14. به نرگس محمدی جایزه اسکار بدهند!/ چرا رئیس‌جمهور باید سخن خود را اصلاح کند؟/ از توانایی ساخت سلاح اتمی عبور کرده‌ایم

  15. توصیه به ترامپ برای توافق با ایران / مکران؟ شوخی می‌کنید آقای عارف؟!/ یک مشت بنجل خارجی گرانقیمت!

  16. راه نجات

  17. سردار نقدی: باید آماده باشیم و خود را برای حوادث بزرگ آماده کنیم

  18. طلا، دلار و دیگر هیچ!

  19. تشکیل پرونده برای مداح هتاک

  20. هراس اسرائیل از قدرت نفوذ ایران

  21. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: همتی خودش دولت قبل را برای گرانی دلار سرزنش می کرد / جوانان عربستانی غبطه ایران را میخورند/ حمایت از یمنی‌ها به نفع ماست

  22. پس‌لرزه‌ اظهارات جبرائیلی/ استیضاح وزرای نفت و اقتصاد از منظر حامیان دولت/ برنامه ای برای تبیین وفاق

  23. لایحه عفاف و حجاب در مجلس حاشیه ساز شد

  24. همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید/ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

  25. میرسلیم: مردم با FATF چه کار دارند؟!

آخرین عناوین