مظلومیت نظام سلامت

گروه تعاملی الف،   4030225009 ۱۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
مظلومیت نظام سلامت

گروه تعاملی الف - محمدرضا شیخی چمان:

شاید در نگاه اول، به نظرتان برسد که تیترِ این یادداشت اشتباه است؛ آیا ممکن است نظامِ سلامت ایران، که همواره از سوی رسانه‌های داخلی و خارجی و پژوهشگران، زیر تیغ تند انتقادات قرار گرفته است، از مظلومیت رنج ببرد؟ هر چند که در موارد بسیاری همچون رویکرد درمان محوری، وجود تضاد منافع شدید و عدم شایسته سالاری در بدنه نظام، انتقادات وارده صحیح است، اما در تحلیل حاضر، از زاویه متفاوت‌تری به سوال مطروحه پاسخ داده می‌شود:

نظام سلامت را می‌توان شبکه گسترده‌ای از زیرساخت‌های بهداشتی، درمانی، تحقیقاتی، تجهیزات و سرمایه‌های انسانی دانست، که با هدف تامین سلامتِ آحاد مختلف جامعه در کنارهم قرار گرفته‌اند. ماهیت سلامت به گونه‌ای است که هر لحظه، تحت تاثیر (منفی، مثبت) قرار می‌گیرد. هر چند که مبحث مظلومیت نظام سلامت طولانی است، اما می‌توان آن را از بعد عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت بررسی کرد.

در یک تعریف ساده، عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت یعنی شرایطی که مردم در آن به دنیا می‌آیند، رشد می‌کنند، کار می‌کنند و مراحل مختلف زندگی خویش را پشت سر می‌گذارند. همه این عوامل (همچون وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانوارها، مسکن، تغذیه، تحصیلات، اشتغال، درآمد)، شدیدا شاخص‌های سلامت را متاثر کرده و حکایت از پیچیدگی شدید کالای راهبردی سلامت دارند. نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت، مستقیما در اختیار نظام سلامت نبوده و عملکرد سایر دستگاه‌های اجرایی کشور در سطوح کلان، میانی و خرد، در وضعیت فعلی عوامل مذکور دخیل هستند.

در شرایطی کنونی که کشور به لحاظ شاخص‌های کلان اقتصادی در شرایط شکننده‌ای قرار دارد، فشار مالی زیادی بر روی اغلب خانوارهای کشور وارد می‌شود، اوضاع اجاره مسکن در کلان‌شهرها وخیم است، امنیت غذایی به حاشیه رفته است، درصد بالایی از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بیکار هستند و ...، همه ابعاد سلامت (جسمانی، روانی، اجتماعی) شدیدا درگیر شده و افت می‌کنند. حال نظام سلامت با امکانات محدود خود، باید پاسخگوی خیل عظیمی از بیمارانی باشد که نیازمند مداخلات مختلف هستند، در حالی که خود در ایجاد هیچ کدام از موارد مذکور نقشی نداشته است.

در خصوص مصرف کالاهای آسیب رسان سلامت، ضعف فرهنگی، فضاسازی رسانه‌ای، فشار گروه‌های هم سن و سال، کمبود اعتماد به نفس، دوری از خانواده، استرس، نبود سرگرمی و ... باعث شده است که شیوع مصرف دخانیات در کشور به شدت بالا رفته، و به نوجوانان سرایت کند. حتی در زمینه میزان مصرف سیگار، ممکن است که به زودی، دختران از پسران سبقت بگیرند. این روند نیز در آینده‌ای نزدیک، فشار زیادی را به ساختار نظام سلامت وارد خواهد کرد.

در مجموع، سلامت پیش شرط رشد و توسعه برای همه کشورها است. فراهم‌آوری جامعه‌ای سالم را صرفا نمی‌توان از نظام سلامت انتظار داشت، بلکه همه سازمان‌ها با تمرکز بر تولیت نظام سلامت، در این مسیرِ پر پیچ و خم نقش دارند. همانگونه که مختصرا بدان پرداخته شد، نظام سلامت در زمینه‌های بسیاری مورد ظلم واقع شده است. ضمن افزایش اعتبارات اختصاص داده شده به این نظام، باید عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت را شدیدا کنترل کرد. نظام سلامت هم در زمینه اولویت بخشی بهداشت بر درمان، و ارتقای پیوسته سواد سلامت مردم کشور، رسالت وجودی خویش را به نحو موثرتری به منصه ظهور برساند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۹۰۴۳۹۱۳:۴۷:۴۳ ۱۴۰۳/۲/۲۶
فقط نظام سلامت نیست.نظام سلامت،حمل و نقل زمینی و هوایی و دریایی و ریلی،منابع اب،تغدیه،انرژی،اموزش و پرورش،اموزش عالی،نظام اداری،امنیت،.... ‌چرا؟دلیل اینکه افق فکری مسئولین حاکمیت بجای اینده نگری برای تعالی کشورخلاصه شده در زد و بندهای گروه ها و بجای هزینه کرد برای موارد گفته شده در بالا،سهم خواهی بیشتر دسته های به اصطلاح سیاسی از بودجه و منابع کشور برای خودشان است و تمام سعی و هدفشان ایجاد فضای چند قطبی در جامعه و ارائه رفتارهایی که به تحریم های بیشتر دامن زده شود تا به ارقام بزرگتری به بهانه تحریم و دور زدن ان دست پیدا کنند.دور نما بسیار تاریک است.
س ب۳۴۹۱۵۷۳۲۲:۱۵:۳۰ ۱۴۰۳/۲/۲۷
سلامت وامنیت دو مقوله مهم است که وقتی از دست میدی تازه قدرشو میدونی ..اگه پول باشه ولی سالم نباشی دیگه زندگی مفهومی نداره..وبعدش، هم به اونهایی که دارن در حوزه سلامت کار می کنند بیشتر بها داده بشه ..الان آمار مهاجرت پرستارها به خارج به خاطر حقوق کم در ایران خیلی زیاد شده ..
ناشناس۳۴۹۰۴۴۷۱۳:۵۱:۵۶ ۱۴۰۳/۲/۲۶
تا زمانی که تفکر غرب در آموزشگاه ها هست و دنیا پرستی به واسطه آن رواج می یابد و معنویت کمتر شود
رضا۳۴۹۰۵۱۳۱۴:۵۲:۰۱ ۱۴۰۳/۲/۲۶
لطفا راه حل بدید که با معنویت چه کمکی میتوانید به اقتصاد امروز بکنید که ریشه تمام مشکلات جاری کشور است.
ناشناس۳۴۹۰۷۶۴۱۸:۴۱:۵۳ ۱۴۰۳/۲/۲۶
دنیاپرستی را در چای دبش و ازگل و پتروشیمی ها و فولادها و زنجانی ها و خاوری ها و ..... دیدیم و خواهیم دید!!
ناشناس۳۴۹۱۰۶۸۰۸:۱۷:۴۸ ۱۴۰۳/۲/۲۷
تو که تفکر غرب نداری خونه تو نگاه کن هر چه می بینی ساخته غرب است برق لامپ یخچال تلویزیون اتو سشوار و....
ناشناس۳۴۹۱۱۹۵۱۱:۰۵:۰۹ ۱۴۰۳/۲/۲۷
تفکر غربی بر پایه شایسته سالاری و علم و دانش است و نتیجه آن به حدی است که حتی بزرگترین قدرت شرق یعنی چین از آن پیروی میکند.
ناشناس۳۴۹۰۴۷۱۱۴:۱۱:۳۴ ۱۴۰۳/۲/۲۶
--- مظلوميت نظام سلامت ؟ ... فقط و فقط نظام سلامت هست كه مظلوم است ... --- نه برادر ! بايد گفت : اگر دردم يكي بودي چه بودي !!
س. س۳۴۹۰۶۳۶۱۶:۳۰:۵۲ ۱۴۰۳/۲/۲۶
نظام سلامت در زمان کرونا از جان مایه گذاشتند با کمترین حقوق کار می کنند شاغلین به اندازه یک بازنشسته ده میلیون حقوق می گیرند با بدترین چیز ها سروکار دارند آیا شما می تواند در اتاقی که بیماران درون آن در اثر عفونت بدن بو می دهند کار کنید با خون و .... سر و کار داشته باشید یک لحظه خودتان را جای این نیروهای خدوم بگذارید در اکثر کشورها کادر درمان را بالای سر خود میگذارند ولی ما در ایران از آنها طلبکاریم . به خاطر حقوق کم وبی اعتنایی به این نیروها برخی به خارج از کشور می روند.
جواد۳۴۹۰۶۴۳۱۶:۳۵:۴۸ ۱۴۰۳/۲/۲۶
آقایانی که میگن چرا فقط کادر درمان، باید گفت کدوم قشری رو کشورهای اطراف میخان بغیر کادر از درمان؟
ناشناس۳۴۹۰۷۸۰۱۹:۱۰:۱۳ ۱۴۰۳/۲/۲۶
نظام سلامت وضعش خوب نیست ولی نظام پزشکان و دندان پزشکی بحثش جداست
ناشناس۳۴۹۰۸۳۹۲۰:۳۸:۲۴ ۱۴۰۳/۲/۲۶
کل کشور در یک مرحله ناکارامدی و عدم تمایل مردم به مشارکت فعال در ساختن اینده کشور قرار گرفته است.
ناشناس۳۴۹۰۹۷۶۰۱:۲۶:۴۳ ۱۴۰۳/۲/۲۷
همه جافقط میگن نظام پرستاری کادردرمان یه بارم ازخدمات بیچاره چه رسمی چه شرکتی صحبتی نمیکنن که اگه این قشرزحمت کش یه روز نباشن بیمارستان به گندکشیده میشه حالاهم که فوق العاده خاص اومده اونم میگن شامل خدمات نمیشه چون جزوپشیتیبانی هستن هیچ کس هم نیست به دادشون برسه
ناشناس۳۴۹۱۱۱۶۰۹:۳۵:۵۵ ۱۴۰۳/۲/۲۷
بخش های زیادی در کشور دچار مظلومیت هستند اما برای درمان باید آموزش، بهداشت و درمان و دادگستری در الویت قرار گیرند
علی۳۴۹۱۲۵۱۱۲:۱۷:۲۵ ۱۴۰۳/۲/۲۷
بیچاره کارکنان نظام سلامت چه کنند آنها هم ظرفیت دارند
ناشناس۳۴۹۱۵۰۳۲۰:۱۴:۱۷ ۱۴۰۳/۲/۲۷
در نظام سلامت مظلوم فقط پرستاران هستند و بس.آینده خوبی در انتظار جامعه بدون پرستاران باتجربه و با سواد که بعضی هاشون دارن مهاجرت میکنن نیست.تا دیر نشده به فکر پرستاران باشید
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. بستن تنگه هرمز؛ چگونه؟

    2. تهدید بورل به اقدام علیه ایران در پی اعدام سرکرده تروریست‌ها

    3. صحبت‌های مهم معاون سیاسی وزیر کشور درباره اتباع/ « اتباع خارجی نیز برادر و خواهران ما هستند»  

    4. واقعا عقب نشینی کردیم؟!

    5. حمله اسرائیل به ایران/ عملیات موفق پدافند هوایی تهران/اطلاعیه قرارگاه پدافند هوایی کشور درباره فعالیت پدافندی بامداد امروز

    6. گوشه‌ای از مجاهدت دلاورمردان پدافندی ایران اسلامی

    7. سردار رادان: طرد اتباع غیرمجاز بر کاهش جرم تأثیر دارد

    8. صهیونیست ها به دنبال آزادی عمل در آسمان ایران

    9. درخواست شریعتمداری برای حمله رعدآسا به اسرائیل/ سکوت احمدی‌نژاد/ هنرمندان ایرانی که در ارتش اسرائیل فعالیت می‌کنند

    10. تغییر راهبردی بزرگ ایران

    11. واقعیت های یک حمله 

    12. صندلی خالی برخی رشته‌های تخصصی پزشکی/ حال درس خواندن نیست یا درس خواندن نمی صرفد؟!

    13. ادعای عجیب زیدآبادی در خصوص واکنش ایران به اسرائیل/ آسمان به ریسمان بافتن برای گران‌کردن بنزین/ کلنجار اصلاح‌طلبان با دولت پزشکیان

    14. ما و این رویای عادی بودن!

    15. هويت جديد ايران

    16. رهبر انقلاب: شرارت رژیم صهیونیستی نه باید بزرگنمایی شود و نه کوچک‌انگاری/کیفیتِ فهماندنِ قدرت و اراده ملت ایران به رژیم صهیونیستی را باید مسئولان تشخیص دهند

    17. احمدی‌نژاد کجاست؟ حقیقت سوزی در «هولوکاست سکوت»!

    18. کوه اسراییل موش زایید!

    19. شهادت دو رزمنده ارتش در دفاع از حریم امنیت ایران

    20. عزم دولت برای حفظ ظریف/ تلاش شهید رئیسی برای تأیید دیگر نامزدها در انتخابات ریاست‌جمهوری

    21. ۳ واقعیت رسواکننده در مورد حمله اسرائیل به ایران

    22. واکنش زیباکلام به حمله اسرائیل به ایران

    23. جنگ پنهان علیه مردم در جاده ها/ فرغون‌هایی که جان می ستانند!

    24. "چهارچوب های ادراکی"؛ عرصه ای مهم در نبرد با رژیم صهیونیستی

    25. اضطراب در چهره سردمداران رژیم صهیونیستی به هنگام صدور دستور تجاوز به ایران موج می زند

    آخرین عناوین