پیدا و پنهانِ دیپلماسی ایران در دوره امیرعبداللهیان

علی ودایع، کارشناس و تحلیلگر مسائل بین‌الملل، گروه سیاسی الف،   4030305078 ۶ نظر، ۰ در صف انتشار و ۶ تکراری یا غیرقابل انتشار
پیدا و پنهانِ دیپلماسی ایران در دوره امیرعبداللهیان

شهید حسین امیرعبداللهیان، دیپلماتی از بدنه وزارت امور خارجه بود؛ به تعبیری او از دل وزارت امور خارجه و دستگاه  دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران رشد کرد، به جایگاه‌های مختلف رسید و نهایتاً سکان‌دار وزارت امور خارجه ایران شد. این موضوعی است که از لحاظ شخصیتی تأثیر مهمی بر روی بینش و رویکردهای حسین امیر عبداللهیان داشت. 

درمورد اینکه این شخصیت چه تأثیری در سه سال گذشته داشته است باید آن را در سه سطح مورد بررسی قرار داد: سطح بازیگر(کارگزار)، سطح سیستم و سطح زمین بازی.

در سطح کارگزار؛ کاری که آقای امیرعبداللهیان انجام داد توسعه روابط با شرق برای تقابل با غرب بود. حضور ایران در سازمان‌های بین‌المللی یکی از اهداف کلام امیرعبداللهیان بود که نتیجتاً هم ایران توانست پس از مدت‌ها عضو سازمان همکاری‌های شانگهای و همچنین عضو پیمان بریکس شود. همانطور که بیان شد شرق‌گرایی دستگاه دیپلماسی ایران برای تقابل با غرب از جدی‌ترین تأثیرات و اقدامات شهید امیرعبداللهیان بود. اما نکته مهم این است که توسعه روابط با قدرت‌های شرقی چون روسیه و چین، یا حضور در ائتلاف‌های شرقی مانع توجه و گسترش روابط دستگاه دیپلماسی ایران و حسین امیرعبداللهیان با غرب نشد. به عبارتی ایران در این مدت رایزنی‌هایی با کشورهای غربی پیگیری و دنبال کرد. این رایزنی‌ها با آمریکا به شکل غیرمستقیم، با کشورهای اروپایی به شکل مستقیم و چانه‌زنی‌های ایران با سازمان جهانی انرژی اتمی به طور متوازن پیگیری و ادامه‌دار بود. 

در موازات این امر؛ آقای امیرعبداللهیان سیاست کاهش تنش با همسایگان را در دستور کار خود قرار داد. ما تقاوت‌ دیدگاه و رقابت منطقه‌ای با برخی کشورهای همسایه داشتیم. شاید نمونه بارز آن تنش با عربستان سعودی بود که دستگاه دیپلماسی ما در این مدت توانست پس از 7سال قفل روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان را بگشاید. این یک اتفاق مهم با ثمرات و تبعات قابل توجه بود که شاهدش هستیم که یکی از آن‌ها روزنه‌گشایی برای گسترش روابط ایران و مصر بود؛ کما اینکه دیدیم وزیرامور خارجه مصر برای ادای احترام به پیکر شهیدانِ خدمت و حضور در مراسم یادبود آنان شرکت کرد. این‌ها همگی اتفاقات مهم و ارزنده‌ای است که حاصل آن سیاست تنش صفر شهید امیرعبداللهیان در منطقه است. از دیگر کارکردهای مرحوم امیرعبداللهیان توجه به دیپلماسی اقتصادی بود؛ موضوعی که در سیاست خارجه ما به آن شکل درخورد مورد توجه قرار نمی‌گرفت.

نکته قابل توجه دیگر این است که برخی دوقطبی‌سازی‌ها درمورد شهید امیرعبداللهیان در اصل خیانت به شخص اوست. وزیرِ شهید دستگاه دیپلماسی به عنوان سکّان‌دار این دستگاه به تناسب نشست‌هایی را با وزاری پیشین امور خارجه برقرار می‌کرد. این یک اتفاق نادری در وزارت امور خارجه بود که تا قبل از آن ما شاهدش نبودیم. حسین امیرعبداللهیان، فراتر از جناح‌بندی‌های سیاسی مرسوم اصلاح‌طلب و اصولگرا به سیاست خارجه ایران نگاه می‌کرد. این موضوع در کنار توجهی که به اتفاقات پیرامونی میدان داشت یک قدرت مانور مضاعفی را به حسین امیرعبداللهیان داده بود. ما شاهد بودیم که حسین امیرعبداللهیان در کنار توجهی که به طیف‌های مختلف داخلی داشت، توانست با توجه به میدان مشکلات و گره‌های زیادی را حل و فصل کند.
 
در سطح سیستمی، امیرعبداللهیان با توجه به موضوعات پیرامونی ما، تحولات خاورمیانه و رویکردهای کلان جمهوری اسلامی، تلاش کرد یک ساختار نظام‌مند سیستمی در سیاست خارجه ما طراحی کند. در ذیل پیوند میدان و دیپلماسی که به آن اشاره‌ای شد، در سه سال و نیم گذشته در بزنگاه‌های مهم دستگاه‌سیاست خارجه ما توانست با دستگاه میدان، همسویی و همراهی موفقیت‌آمیزی در جهت تحقق اهداف خرد و کلان ایفا کند.
 
در سطح زمین بازی، موضوعی که شایسته توچه است این است که زمین بازی در عرصه بین‌الملل در ده سال اخیر و مشخصاً در 5 سال گذشته با یک سیر صعودی در حال تغییر است. به عبارتی ما در مرحله گذار از نظم نوین جهانی هستیم. آقای امیرعبداللهیان و سیستم جمهوری اسلامی ایران در تلاش برای جانمایی کشور در معادلات بین‌المللی بودند، هستند و خواهند بود. مسأله‌ای که وجود دارد این است که در رقابت بین کلوپ قدرتمندان (۵کشور شورای امنیت) در خاورمیانه و غرب آسیا هم شاهد وضع جدیدی بودیم. طوفان‌الاقصی، مشخصاً اتفاقی بود که معادلات خاورمیانه را تحت تأثیر خودش قرار داد. شهید امیرعبداللهیان در این وضعیت به عنوان فرمانده جنگ دیپلماتیک در برابر رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود. گرچه همانطور که رهبری اشاره داشتند، طوفان‌الاقصی یک عملیات کاملاً فلسطینی بود؛ اما پس از این اتفاق جمهوری اسلامی توانست در خاکریز مقدم دیپلماسی در برابر اسرائیل نقش مهمی ایفا کند. در این بین محور مقاومت توانست اقدامات کُنشی قابل توجهی را بر طرف‌های مقابل خودش تحمیل کند. عده‌ای گمان می‌برند که برخی تعدی‌ها و اقدامات اسرائیل کنش است، در صورتیکه این قبیل کارها در اصل واکنش از سوی رژیم صهیونیستی است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۴۹۹۶۴۵۰۷:۰۲:۵۳ ۱۴۰۳/۳/۶
ضمن احترام و تقدیر از شهید امیرعیداللهیان، الان که قدرت دست پایداری هست چنین اجازه ای میدهد .
ناشناس۳۴۹۹۶۶۱۰۷:۴۸:۴۷ ۱۴۰۳/۳/۶
خدا رحمتش کند.
علی۳۴۹۹۶۶۴۰۷:۵۲:۱۰ ۱۴۰۳/۳/۶
باپیونددیپلماسی ومیدان درزمان وزارت امیر عبدالهیان منافع ملی حد اکثری تحقق پیدا کرد
ناشناس۳۴۹۹۶۹۴۰۸:۳۸:۱۶ ۱۴۰۳/۳/۶
همونطور که رهبر گرانقدر انقلاب بارها فرمودند، سیاست خارجی در لایه های بالایی نظام تدوین میشه و وزارت امور خارجه مسئول اجرای اون هست .
ناشناس۳۴۹۹۷۲۵۰۹:۱۰:۰۵ ۱۴۰۳/۳/۶
با برجام فقط 1/7 میلیارد دلار ازاد شد اما در 3 سال گذشته با دیپلماسی فعال دکتر امیر عبداللهیان 30 میلیارد دلار از اموال کشور ازاد شد و عضو شانگهای و بریکس شدیم و با 15 کشور همسایه تعامل کردیم و صادرات غیرنفتی با رقم بی سابقه 53 میلیارد دلار سالیانه رکورد زد و ارز حاصله به کشور اومد.
ناشناس۳۴۹۹۷۳۲۰۹:۱۶:۰۵ ۱۴۰۳/۳/۶
شهید دکتر امیر عبداللهیان دیپلماتی در تراز انقلاب اسلامی بود حضور رئیس جمهور تونس در مراسم شهدای خدمت برای اولین بار بعد از انقلاب به ایران انجام شد.
yektanetتریبون

پربحث‌های هفته

  1. تکرار بازی سیاسی با مذاکره؟!

  2. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

  3. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

  4. بازگشت روحانی به سیاست با پرواز در خواب/ نسخه‌ جدید لاریجانی/ ادعای تازه درباره تابعیت فرزندان ظریف

  5. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

  6. بدهکاران، طلبکار شدند!

  7. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

  8. نفوذی‌ها چه کسانی و در کجاها هستند؟

  9. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

  10. فمینیسم ایرانی و عبور از سکولاریسم

  11. آواز خواندن یک روحانی با تک نوازی ویولون

  12. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

  13. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

  14. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

  15. درد بیمار و ناز طبیبان !

  16. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

  17. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

  18. چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت/ آیا پزشکیان همه صداهای اطراف خود را می‌شنود؟/ اولین قطعنامه فصل مدارا

  19. یارانه‌ها واریز شد

  20. تنها فرمولی که دولت های ما بلدند!

  21. فردوسی‌پور و فرش قرمزی که پهن نشده!

  22. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: اول قدرت بازدارنده همتراز، سپس مذاکره با آمریکا/ اقدام اروپا، نشان‌دهنده فعال‌شدن مکانیسم ماشه است

  23. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

  24. روایت عجیب حسن روحانی از نامزدی اش در انتخابات/ خواب سیدمحمد خاتمی را دیدم!/ خاتمی را زیر بالم گرفتم و به آسمان بردم!

  25. کمالوندی: ظرفیت غنی‌سازی را افزایش دادیم  

آخرین عناوین