زنگ هشداری که کسی نمی شنود!

آسیه فروردین، گروه اجتماعی الف،   4030509012 ۱۰ نظر، ۰ در صف انتشار و ۷ تکراری یا غیرقابل انتشار

نظام سلامت و جامعه سالمندی ایران، هر دو در شرایط حساسی قرار دارند. با برنامه‌ریزی درست، می‌توان تهدیدها را به فرصتی برای ارتقای نظام سلامت کشور تبدیل کرد.

 زنگ هشداری که کسی نمی شنود!

 زنگ هشدار سالمندی سال‌هاست در ایران به صدا درآمده است. آمارها نشان می‌دهد با احتساب جمعیت 200 هزار نفری پزشکان عمومی، متخصص و مشغول به تحصیل در کشور، سرانه پزشکان به ازای جمعیت بالغ بر 9 میلیونی سالمندان، حدود دو درصد و برای پزشکان متخصص، حدود نیم درصد است. البته از آنجا که پزشکان، در حال ارائه خدمت به کل جمعیت 85 میلیونی هستند نه صرفا کهنسالان و حدود 35 درصد آنها در حال تحصیل هستند، حال و روز سالمندان، از نظر سرانه پزشک مساعد نیست.

 آمار پزشکان: عمومی، متخصص و در حال تحصیل
اگر آمار و ارقام سازمان نظام پزشکی ایران را در بهمن‌ماه سال گذشته مبنا قرار دهیم و به اظهارات محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان درباره تعداد پزشکان، استناد کنیم، وضعیت به صورت زیر است: 
تعداد پزشکان کشور: بیش از ۱۶۰ هزار نفر
تعداد پزشکان در حال تحصیل در مقاطع دکتری عمومی و دستیاری پزشکی: ۶۰ هزار نفر
 مجموع پزشکان با احتساب افراد در حال تحصیل: حدود 220 هزار نفر
تعداد پزشکان عمومی: حدود 98 هزار نفر
تعداد پزشکان متخصص: حدود 60 هزار نفر

اگرچه معمولا در آمارهای مربوط به سرانه پزشک در ایران از عدد 11.8 به ازای هر 10 هزار نفر یاد می‌شود اما رئیس‌زاده این نسبت را ۱۵ پزشک در ۱۰ هزار نفر عنوان کرده است. اگر این نسبت را لحاظ کنیم، باز هم بدین معناست که هر 1000 ایرانی، تنها به 1.5 پزشک دسترسی دارند. این نسبت در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت، حداقل سه تا چهار برابر ایران است. 

از آنجا که بیماری‌های سالمندان، در بسیاری موارد، نیازمند بررسی توسط متخصص است، چنانچه نسبت پزشک متخصص یعنی 60 هزار نفر را به جمعیت سالمندان محاسبه کنیم و البته حدود 75 میلیون نفر، از خردسال تا 65 سال را نادیده بگیریم، به حدود نیم درصد پزشک متخصص می‌رسیم که در نگاه اول، آمار مناسبی است اما با توجه به کل جمعیت کشور، بسیار پایین است.

 پیامدهای رشد جمعیت سالمندی بر نظام سلامت

نکته مهم، پیامدهای رشد جمعیت سالمندی و ارتباط آن با نظام سلامت است. موج کهنسالی، نیاز به خدمات درمانی، پرستاری و هزینه‌های سلامت را افزایش می‌دهد. سالمندان به دلیل مشکلات جسمی و بیماری‌های مزمن، نیاز بیشتری به خدمات درمانی دارند و این امر، فشار مضاعفی بر نظام سلامت کشور وارد می‌کند. همچنین بیشتر آنها نیازمند پرستاری در منزل یا مراکز نگهداری هستند و کمبود پرستار نیز از چالش‌های اساسی است. ضمنا هزینه‌های درمان و مراقبت از سالمندان بالاست و این امر به افزایش بار مالی خانوارها و دولت منجر می‌شود.
موضوع دیگر در زمینه سرانه پایین پزشک در ایران و رشد جمعیت سالمندان، توزیع نامناسب پزشکان در شهرهای مختلف است. از آنجا که بسیاری از آنها ترجیح می‌دهند در کلان‌شهرها کار کنند، این موضوع، منجر به کمبود پزشک در مناطق کم‌برخوردار می‌شود؛.به‌گونه‌ای که در برخی مناطق محروم، به ازای هر 1000 نفر، کمتر از 0.5 پزشک وجود دارد اما در کلان‌شهرها این رقم بعضا به حدود دو پزشک به ازای هر 1000 نفر یعنی حدود چهار برابر می‌رسد.

 از ظرفیت پایین پذیرش تا افزایش مهاجرت پزشکان

 یکی از مهم‌ترین عوامل کمبود پزشک، ظرفیت پایین پذیرش دانشجو در رشته‌های پزشکی است. این در حالی است که طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، از سال‌ 1401 به مدت چهار سال، ظرفیت پذیرش، سالانه 20 درصد افزایش یافته است. با این حال، به دلیل اتخاذ سیاست‌های نادرست و تصمیمات نابخردانه در زمینه تربیت پزشک و پزشک متخصص طی دهه‌های اخیر، حتی رشد 20 درصدی پذیرش در رشته‌های پزشکی، نیاز کشور خصوصا سالمندان را برآورده نمی‌کند. انتظار نوبت طولانی برای درمان یا مهاجرت از شهرهای کوچک و روستاها به کلان‌شهرها، تاییدی بر این مدعاست.  

علاوه بر این، متاسفانه همچنان شاهد مهاجرت تعداد قابل توجهی از پزشکان ایرانی به خارج از کشور هستیم که این امر، به کمبود پزشک در داخل دامن می‌زند. بررسی‌های سازمان نظام پزشکی ایران نشان می‌دهد تعداد اعضای سازمان که گواهی گوداستندینگ برای مهاجرت گرفته‌اند، در سال 1401، بالغ بر 6 هزار نفر بوده که در مقایسه با سال 1397 یعنی تعداد 750 پزشک مهاجر، بیش از 8 برابر افزایش یافته است. 

همچنین طبق اظهارات ایرج خسرونیا، رئیس جامعه متخصصان داخلی ایران، طی سه سال اخیر (1400 تا 1402)، حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار پزشک از ایران خارج شده‌اند. اگر طبق آمارهای اعلام‌شده، ظرفیت پذیرش رشته‌های پزشکی در سال 1402 را با افزایش ۱۹۲۰ نفر (20 درصد)، ورود بیش از 11 هزار و 500 دانشجو به دانشگاه‌های علوم پزشکی درنظر بگیریم، مهاجرت سونامی‌وار 12 هزار پزشک طی سه سال، بدین معناست که گویا ظرفیتی طی یک سال اضافه نشده است! این موضوع، علاوه بر ریشه‌یابی دلایل مهاجرت پزشکان و پیشگیری از آن، افزایش پذیرش دانشجویان در رشته‌های پزشکی را ضروری می‌سازد.

 پیشگیری از بحران کمبود پزشک

برای پیشگیری از بحران کمبود پزشک در آینده، راهکارهای مختلفی وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آنها، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته‌های پزشکی، فراتر از رشد 20 درصدی فعلی است. با اتخاذ سیاست‌های واقع‌بینانه در زمینه تربیت پزشک عمومی و متخصص و حذف پیش‌شرط‌های سختگیرانه برای شرکت در آزمون دستیاری، می‌توان کمبود پزشک را جبران کرد. خوشبختانه زیرساخت‌های فیزیکی مانند ساخت مراکز درمانی و کلان‌بیمارستان‌ها، افزایش 16000 تخت‌ بیمارستانی و سایر تجهیزات پزشکی، به همراه زیرساخت‌های آموزشی مانند بهره‌برداری از 11 دانشکده پزشکی جدید و سایر اقدامات در حوزه نظام سلامت طی سه سال گذشته، فرصت مناسبی برای افزایش تربیت پزشک در کشور فراهم کرده است.

البته افزایش ظرفیت به تنهایی کافی نیست و اقدامات دیگری برای حل مشکل کمبود پزشک به‌ویژه برای خدمت‌رسانی در جهت نیازهای سالمندان ضروری است. ایجاد انگیزه برای کاهش مهاجرت پزشکان به خارج، توزیع عادلانه پزشکان در کشور، استفاده از ظرفیت پزشک متخصص در قالب طرح‌های تله‌مدیسین یا پزشکی از راه دور، با حفظ کیفیت آموزش، از جمله این اقدامات هستند.

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۳۵۷۰۶۰۷۱۸:۴۹:۱۹ ۱۴۰۳/۵/۱۱
از نظر خیلی از جوانان جدید و قدیم وضعیت اقتصادی برای تشکیل خانواده نامناسب است و آینده روشن نیست،تبلیغات صدا و سیما و بعضی مطبوعات و صحبت‌های بعضی آقایان که اقتصاد را موثر نمی‌دانند نیز هیچ تاثیری در تغییر نظر این گروه بزرگ از مردم نداشته و ندارد
ناشناس۳۵۷۰۶۱۲۱۹:۰۴:۰۵ ۱۴۰۳/۵/۱۱
در اغلب محلات تهران پارک یا پیاده ره مناسب افراد مسن و سالمند وجود ندارد یاد گرفته ایم دره ها را تبدیل به پارک کنیم که به دلیل شیب و پله مناسب سالمندان نیست
ناشناس۳۵۷۰۶۱۷۱۹:۱۰:۱۲ ۱۴۰۳/۵/۱۱
این هشدار شنیده شد و بر اساس آن قوانین جوانی جمعیت و... و همچنین برخی قوانین مربوط به سالمندان و بازنشستگان تصویب شد و در حال اجرا است پس چرا گفتید هشداری که کسی نمی‌شنود؟
علي هاشمي۳۵۷۰۶۶۲۲۰:۳۱:۰۸ ۱۴۰۳/۵/۱۱
با عرض ادب خدمت ياران الف متاسفانه در حال حاضر وضعیت کشور بسیار متاثر از مسائل سیاسی داخلی و تهدیدهای امنیتی خارجی هست که مجال برنامه‌ریزی منطقی را از دولت‌ها سلب کرده است . البته مهاجرت فقط محدود به پزشکان نیست و شامل سایر دانش‌آموختگان رشته‌های مهندسی و غیره نیز می‌شود. نیاز به بررسی نیست چون غالب جوانان بخاطر عدم وجود چشم‌انداز مشخص برای زندگی و آینده خود مجبور به مهاجرت هستند .از زمان دولت بهار ، اعتدال و شهید رییسی تا الان ربع قرن می‌گذرد . این عمر ماست که می‌گذرد. آیا کسی اهمیت می‌دهد.
ناشناس۳۵۷۰۶۸۴۲۱:۲۷:۰۶ ۱۴۰۳/۵/۱۱
ظرفیت پزشکی بیش از حد بالاست
ناشناس۳۵۷۰۶۹۱۲۱:۳۷:۰۳ ۱۴۰۳/۵/۱۱
پزشکی یه رشته طاقت فرسا و پرریسکه اگه درامد متناسب نباشه مهاجرت میکنن. اگر بیاین با مانع سازی مانع مهاجرت بشین بازم مادامی که درامد با استرس و بار کاری سنگینش متناسب نباشه پزشک محبور به موندن میشه ولی تصمیم میگیره رو به شغل دیگه ای بیاره چون دو دو تا چارتا میکنه میگه فلان شغل دردسرش کمتره ولی درامدش خیلی کمتر از پزشکی نیست خب میره سراغ اون کار و بازم مشکل کمبود پزشک حل نمیشه
ناشناس۳۵۷۰۷۰۳۲۲:۰۸:۲۵ ۱۴۰۳/۵/۱۱
مهاجرت پزشکان و پرستاران را در این 3 سال بررسی بفرمایید تا واقعیات را بفهمید.کمبود و نبود تجهیزات و پروتز برای بیماران با تخصیص ندادن ارز و فرسوده شدن تجهیزات بیمارستانی و جایگزین نشدن با تجهیزات نو.قیمت های نجومی در مراکز خصوصی که مراجعه کنندگان را به زیر خط فقر میبرد و .....
علیرضا۳۵۷۰۷۴۲۲۳:۱۰:۴۴ ۱۴۰۳/۵/۱۱
سقوط فقرات هر کشوری؛ نظام آموزشی ان کشور است! متاسفانه یکشبه هم این ستون فقرات درست نمی شود! حداقل به ۳۰ سال زمان نیاز دارد!
ناشناس۳۵۷۰۸۷۱۰۸:۵۰:۵۱ ۱۴۰۳/۵/۱۲
ورود بی حساب و کتاب افغانها داره بافت جمعیتی ایران رو تغییر میده .
باهر۳۵۷۱۰۹۷۱۵:۳۲:۱۷ ۱۴۰۳/۵/۱۲
از همه مهمتر حذف سهمیه ها می باشد که ظرفیت تربیت متخصصین را در رشته های مختلف مورد نیاز مملکت را بیهوده اشغال می کنند و با هزینه کلانی که از طرف مردم بینوای جامعه برای تربیت انها صرف میشود،افرادی که اصلا صلاحیت هیچ کاری را ندارند تحویل اجتماع می گردند و زمان و سرمایه زیادی را بر باد می دهند.
yektanetتریبون

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های دیروز

    1. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    2. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    3. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    4. ادعاهای غير واقعی درباره اقتصاد ایران

    5. کشوری که بازیچه رقابت های حزبی آمریکا شد

    6. آدرس غلط روی تابلوی پاستور/ ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!/ پیامک‌هایی با مضمون خیانت که به نمایندگان مجلس ارسال می‌شود!

    7. متن کامل پیش نویس قطعنامه ضد ایرانی ارائه شده به شورای حکام؛ به ایران تا بهار ۱۴۰۴ مهلت داده شد  

    8. شیطان بزرگ باز هم پیش نویس قطعنامه آتش بس غزه را وتو کرد

    9. سران سه‌قوه در خصوص لزوم رفع مسدودسازی اتفاق نظر دارند

    10. ادعای گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت

    11. انتقال پایتخت وارد مرحله جدیدی شد

    12. رسایی: یک جریانی که ۸ سال کشور را به قهقرا برد امروز کنار گوش رئیس جمهور ایستاده است

    13. قتل شوهر با همدستی پسرعمه

    14. خودروسازی ایران؛ از دست ایلان ماسک هم کاری ساخته نیست !

    15. حزب‌الله: اگر قدرت مقاومت نبود، آمریکا به دنبال راه حل نمی‌آمد

    پربحث‌های هفته

    1. اقدامات متقابل ایران در مقابل قطعنامه احتمالی آژانس انرژی اتمی/ کیهان‌ستیزی زید‌آبادی به جاهای باریک کشید!/ توصیه جالب مطهری به نتانیاهو

    2. باز هم در باغ سبز !

    3. جابجایی مرزهای وقاحت!

    4. جمعیت اتباع افغانستانی مقیم ایران بیش از ۶ میلیون نفر است

    5. قانون عفاف و حجاب کجاست؟/ وقتی گرانی خودرو را هم به علم‌الهدی ربط می‌دهند!/ جای درست لاریجانی؟

    6. چرا مردم با کادردرمان درگیر می شوند؟!/ سرپرست روابط عمومی وزارت بهداشت توضیح می دهد

    7. اتحادیه اروپا از جان ایران چه می خواهد؟!

    8. بازگشت لاریجانی‌ها/ توضیحاتی درباره کلینیک ترک بی‌حجابی/ نسخه شفابخش یا مرگبار برای اقتصاد ایران؟

    9. آن تجربه تلخ را تکرار نکنید

    10. وقت مقابله‌ به‌ مثل با اروپا نرسیده؟

    11. اعتماد به ترامپ خطاست/ عراقچی علیه ساده‌سازی اصلاح‌طلبان/ شمشیر وفاق زیر گلوی مجلس

    12. با "مرد دیوانه" چگونه باید رفتار کرد؟!

    13. چطور ترازش کنیم؟!

    14. درد بیمار و ناز طبیبان !

    15. فرزندان ظریف کجا هستند؟

    16. انتقاد تند محمد مهاجری به پایداری‌‌چی‌ها و جلیلی

    17. نظرات برگزیده مخاطبان «الف»: ظریف تازه متوجه قدرت قانون اقدام‌ راهبردی شده/ سلاح اتمی؛ راه پایان تحریم و تهدید

    18. دیگر چه اتفاقی باید بیفتد؟!

    19. راه‌اندازی کلینیک‌ ترک رانت‌خواری ضروری‌تر نیست؟!

    20. واکنش شریعتمداری به ملاقات مخفی سفیر ایران با مشاور ترامپ

    21.  نماز خواندن خلبان پرواز زنجان-مشهد سوژه فضای مجازی شد

    22. شبیخون دلاری به صنعت خودرو !

    23. واکنش تند روزنامه جمهوری اسلامی به کلینیک بی حجابی

    24. تشکیل اسرائیل، ادامه ایده هیتلر !

    25. نامه مجلس به رهبری درباره ساماندهی کارکنان

    آخرین عناوین